עולם הספורט הישראלי התעורר היום (חמישי) לבוקר קשה. אנשי כדורסל מהעבר וההווה קיבלו בצער את הידיעה על מותו של רלף קליין ובחרו להגיב, כל אחד בדרכו, עם תחושותיו ומחשבותיו. לאוהדים ששהו לצידו בימים האחרונים, אמר קליין שהוא רוצה להיקבר כשהוא עטוף בדגל מכבי ת"א.
רלף קליין 2008-1931
מאמן הנבחרת, צביקה שרף: "נפטר מאמן הכדורסל הכי גדול שהיה בישראל. מאוד סמלי שזה קורה בשיא הפעילות של נבחרות ישראל, כי הוא היה כל כך מזוהה עם הנבחרת ומכבי תל אביב. הוא נאבק במחלה כמו אריה ותמיד יצא מנצח. בחלק גדול מימיי כילד במכבי אני זוכר עוד את רלף השחקן והמאמן, יצא לי לעבוד איתו גם כעוזר מאמן בנבחרת ישראל".
מיקי ברקוביץ', שזכה עם קליין בגביע אירופה ההיסטורי של מכבי ת"א ב-1977: "זו אבידה גדולה. למשפחה, לספורט הישראלי ולמדינת ישראל. מה שהוא עשה לכדורסל ולספורט הישראלי חקוק בספר החיים של מדינת ישראל. קשה לי לדבר עליו בלשון עבר. אתמול ביקרתי אותו וידעתי שזו הפגישה האחרונה שלי איתו. הוא כבר לא היה בהכרה מלאה וידעתי שאני נפרד ממנו.
"אם אני אגיד רק זיכרון אחד מרלף, אני אפגע בקשר שלי איתו ובגדולה שלו. אני ורלף הצטלבנו בתחילת דרכי כשחקן. למזלי הוא קיבל אותי והפך אותי לשחקן שהייתי. הניצחונות והרגעים היפים של רלף בקריירה שלו, הם אותם רגעים שאני עברתי בתור שחקן.
מעבר להיותו מאמן גדול הוא היה בנאדם ענק. מדינת ישראל איבדה אדם גדול. הוא לא פרץ דרך, הוא הקים מורשת. של שחקנים גדולים, מאמנים גדולים. אני מאמין שימצאו דרך לזכור את רלף. לא פעם אחת, אלא שנה אחרי שנה אחרי שנה למשך עשרות שנים".
מוטי ארואסטי, עוד שחקן בקבוצת הפאר של מכבי ת"א: "קשה לי לדבר על רלף בלשון עבר, זה אדם שעברתי אתו כברת דרך מגיל 15. בשביל הוא היה הכל. הוא היה מאמן, זה שניהל לי את החיים. הוא סידר לי את הצבא, את מכון וינגייט, הכל. זה יותר מדי קרוב ואישי כדי לנסות ולסכם את זה. קשה לי עם זה שאני לא יכול לבקר אותו ולדבר איתו, קשה לי בכלל לדבר על זה. אלה דברים מאוד אישיים".
צפו בצביקה שרף נפרד בועז ינאי: "הלך מאיתנו איש גדול כל כך, בכל המובנים. גם בתור בן אדם וגם כמאמן. הייתי תחתיו במשך שש שנים בנבחרת והוא תמיד ידע להוציא את המקסימום מהנבחרת ומהחומר הנתון".
תנחום כהן מינץ: "רלף היה איש כדורסל, המאמן הכי מצליח בישראל. הוא היה פייטר, נלחם במחלה תקופה ארוכה. הוא חשב שניצח אותה אבל בסוף היא הכריעה אותו. זו אבידה גדולה. הוא המאמן הכי טוב שהיה פה אי פעם".
תומר שטיינהאור: "התחושה קשה, יש עצבות גדולה. הזכרונות שלי מרלף הם הטובים שהיו לי בכדורסל. למרות שהוא היה הסמל של מכבי השנתיים שלו איתי בהפועל ת"א היו מדהימות. הדרך בה חדר לראש וללב השחקנים ייחודית. אני בקשר עם ראדנקו דובראש, סיפרתי לו השבוע על מצבו של רלף והוא לקח את זה קשה מאוד. השמחה היחידה שיש לי היא הדרך בה רלף נפרד. הוא היה אדם פגוע ולפחות בחודשים האחרונים הוא זכה לכבוד לו הוא היה ראוי".
מוני פנאן: "אני בהלם מאז הבוקר. קשה לי עדיין לדבר עליו. רלף היה בן אדם ענק אבל קודם כל בן אדם. אחד הסמלים הגדולים, לא רק של מכבי, אלא של הספורט הישראלי. עבדנו ביחד. תמיד הוא היה אוזן קשבת. תמיד היה אפשר להתייעץ איתו. קשה לחשוב על אנשים כמוהו. אני עדיין לא יכול לעכל שהוא הלך".
שמעון אמסלם: "הדבר הכי מרשים אצל רלף הוא היכולת האנושית שלו והקשר שלו עם הסובבים אותו. הקשר עם רותי, הילדים, הנכדים, השחקנים וקהל אוהדי הכדורסל. לגבי היכולת המקצועית אין בכלל ספק שהוא המאמן הכי גדול בכל הזמנים, האבא של הכדורסל המודרני. ככל שהשנים התקדמו הוא לא התקבע, הוא פיתח שיטות והעביר אותן לאחרים. הייתה לו נפש של מורה ומדריך. ברמה האישית הוא יחסר לי כחבר. פשוט איבדתי חבר".
גור שלף, מנהל מכבי ת"א: "בטוח שמכבי ת"א תמצא דרך להנציח את רלף. רלף נפטר בגיל 77, ובשנת 77 הוא הביא למדינת ישראל גביע אירופה ראשון. הוא היה מורה דרך לכל דורות המאמנים בארץ. היו לי לא מעט פגישות איתו ותמיד התרשמתי מהמקצועיות, הפתיחות, הכנות והישירות. מגיעות המון מחמאות למשפחתו על הדרך בה החזיקה את רלף מול המחלה במשך כל כך הרבה שנים".
מולי קצורין: "רלף היה איש כדורסל בכל רמ"ח איבריו. הוא היה אדם מאוד מיוחד. מאמן של שחקנים, איש שיחה מדהים, מורה, מחנך. אחד מהאנשים היותר מיוחדים שהיו כאן".
אבנר קופל: "איבדנו היום דמות יקרה בכדורסל הישראלי. אדם, מחנך ומאמן גדול. זכיתי לראות אותו במכבי וזכיתי לקבל ממנו ביקורות על הפעילות של מנהלת הליגה. כולנו מרכינים היום ראש, כל קבוצות ליגת ווינר מבכות את אובדנו של רלף".
רוני בוסאני: "זה אחד מהימים העצובים ביותר, הוא איש ומאמן ענק עם לב גדול. הוא היה זה שהזמין אותי לנבחרת הנוער ולבוגרים של מכבי תל אביב. דיברתי עליו עם מיקי ברקוביץ' בימים האחרונים והתכוננו לכך".
עמרי כספי: "זה יום עצוב לכדורסל, גדול המאמנים שלנו נפטר היום. אני רק שמעתי וראיתי בקלטות את מכבי הגדולה של רלף קליין".
יניב גרין: "רלף היה סמל בכדורסל הישראלי והיה שותף לאחד מההישגים הכי גדולים של הכדורסל, מקום שני באליפות אירופה".
גיא פניני: "מהסיפורים שאני שומע, כולם מדברים על אישיות מדהימה. זה יום עצוב מאוד וצריך להמשיך את דרכו של רלף".
מתן נאור: "אני מהבודדים בין בני גילי שיצא להם להתאמן אצל רלף, שהיה המנהל המקצועי בבית הספר שלי. אין לי מה לומר, זה פשוט עצוב". מההתאחדות לכדורגל נמסר: "ההתאחדות לכדורגל מרכינה ראשה בעצב רב וביגון עמוק על לכתו של רלף קליין, אחד מגדולי הספורטאים והמאמנים של מדינת ישראל. עם לכתו איבד הספורט הישראלי את אחד מנכסיו העיקריים ואת אחד מבניו שייזכרו תמיד לטוב".
אבי לוזון: "רלף קליין היה מופת ודוגמה לכל ספורטאי ומאמן במדינת ישראל. רלף היה מאמן גדול ומעבר לכך אדם גדול, שידע תמיד לכבד את הזולת. רלף היה ויהיה מודל לחיקוי, זכרו יישאר חקוק לנצח בתולדות הספורט הישראלי".
צפו בשחקני הנבחרת נפרדים |