$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

מה זה יורוקאפ? ההבדלים ביחס ליורוליג

האולמות לא מפוצצים, השמות לא תמיד נוצצים, אך האם המפעל השני בחשיבותו ביבשת באמת ראוי ליחס המזלזל? רגע לפני המאני טיים של הפועל י-ם, מאמנים ואנשי כדורסל מאירופה מנתחים את ההבדלים מול היורוליג. צללנו עמוק לנתונים והמסקנות מפתיעות

רועי גלדסטון  22.03.17 - 14:30

המשחק הערב בוולנסיה הוא אולי הרגע הקריטי ביותר בחייה של הפועל ירושלים החדשה והבעלים החדשים. זה משחק שיכול לקרב את המועדון של אורי אלון ליורוליג ולהגדיר אותו מחדש, בליגה של הגדולות. מה שווה מקצועית הופעה בשלבים הגדולים של היורוקאפ, עד כמה זה מדד ליכולות של קבוצה, למעמד שלה, לתקציב ולמה שיש לה להציע לכדורסל האירופי.

החלטנו לבדוק, מה זה בעצם יורוקאפ, כמאמר שיר האוהדים הידוע. מה ההבדלים בין היורוליג והיורוקאפ, מה הן נקודות ההשקה? האם ההבדלים כאלו עצומים, פערי האיכות או שרק השם והמותג של כל אחת מהן מקבע את המעמד של הליגות הללו. ניסינו לקחת פרמטרים מדידים אמפיריים, ולהשוות בין שתי הליגות.

תהליך הבדיקה
לקחנו 4 ליגות אירופאיות: ספרדית, VTB, בונדסליגה (הגרמנית) וליגת העל הישראלית וערכנו השוואות בין קבוצות היורוליג והיורוקאפ במפעלים האלה. בדקנו מה הוא המיקום הממוצע של כל קבוצה בליגה המקומית שלה. על ידי כך ניסינו להבין האם קבוצות היורוליג אכן שולטות בליגות המקומיות, מה שגם נותן אומדן לחוזק של אותה ליגה שנבדקה. בחנו את המיקום של הקבוצות בשנתיים האחרונות וניתן לראות בבירור שאכן קבוצות היורוליג שולטות בליגות המקומיות.

בדיקה שנייה היא תוצאות ישירות במשחקים בין קבוצות היורוליג והליגה באותה ליגה מקומית. אוהדי הליגה הישראלית חשים כי בשנים האחרונות חל שינוי משמעותי ביחסי הכוחות במשחקי ה'קלאסיקו' בארץ. הפועל ירושלים החלה לנצח יותר את מכבי ת"א. האם התמונה דומה גם בליגות נוספות באירופה? הבדיקה שערכנו מדגימה כי ב-59% מהמשחקים מנצחות קבוצות היורוליג.

בדיקה שלישית היא מדד הפופולאריות ברשתות החברתיות ביחס לאוכלוסיה באותה מדינה. נכון שישנן קבוצות גלובליות שגורפות לייקים גם מחוץ למדינתן, אבל מדובר במדד מעניין במיוחד. מכבי ת"א והפועל ירושלים נמצאות במקום טוב מאוד במעלה הדיאגרמה, במקום ה-3 וה-5 מתוך 15 בהתאמה.

בדיקה נוספת שערכנו היא אחוזי ההצלחה של קבוצות היורוקאפ המובילות נגד קבוצות היורוליג במסגרות השונות/ מרתק לראות שוולנסיה מאוזנת במפגשים שלה נגד ריאל מדריד, ברצלונה ובאסקוניה, וכפי שציינו קודם. הפועל ירושלים במאזן חיובי מול מכבי ת"א בשנים האחרונות.

לפי המדד הזה (על פיו בלבד) אין ספק שהפועל ירושלים ו-ולנסיה מוכיחות כי הן קבוצות 'ברמת' יורוליג, וגם ללא קשר למדד הספציפי הזה, מדובר בשתי קבוצות שהצליחו כבר השנה להביא 10,000 צופים למתקן יפהפה שנותן אווירת כדורסל ברמה הגבוהה ביותר, וגם לכך יש להתייחס.

האם ההבדל באמת כזה גדול בין הליגות?
אוהדי הכדורסל בישראלי זוכרים את טייריס רייס, ה-MVP של פיינל פור היורוליג עם מכבי ת"א ב-2014 שהלך דווקא לכסף הגדול ביורוקאפ, חתם בחימקי וזכה ביורוקאפ מיד בעונה שלאחר הזכייה ביורוליג עם הצהובים מתל אביב. בנוסף, הבאנו כאן את גובה התקציב של כל קבוצה, ושוחחנו עם מאמנים ומנהלים מקצועיים שונים, שיחוו את דעתם ויחלקו מניסיונם בנוגע לשני המפעלים.

מיטאט דמירל ששימש כמנהלה המקצועי של אלבה ברלין וכיום משמש בתפקיד הזה בדרושאפקה: "אני חושב שההבדל בין הקבוצות החזקות ביורוקאפ וביורוליג הוא קטן מאוד, ממש לא גדול. למשל, מכבי ת"א לא הצליחה להגיע לרבע גמר היורוקאפ אשתקד. יש רמה גבוהה ויכולים לנצח קבוצות יורוליג.

יש עילית יורוליג ויש קבוצות טופ יורוקאפ שיכולות לשחק ביורוליג, כמו מלאגה, ולנסיה, חימקי, קובאן אלה קבוצות עם היסטוריה של יורוליג. באיירן מינכן יכולה לשחק ביורוליג וללא ספק גם ירושלים ואנחנו רואים השנה מה הן עושות. לקבוצות האלה יש להן חוזק כלכלי והן יכולות להקים סגלים חזקים לאורך זמן, עונה אחרי עונה".

מרקו פסיץ', הג'נרל מנג'ר של באיירן מינכן ניתח: "ברגע שנכנסנו לסיבוב השני ביורוקאפ – לטופ 16, הרגשתי שהרמה עלתה והייתה מאוד גבוהה. כשאתה מסתכל על הקבוצות שהגיעו לרבע הגמר, אתה רואה קבוצות שהיו ביורוליג בשנה שעברה. זה אומר שהיורוקאפ חזק. אשתקד היו 24 קבוצות ביורוליג וכשאתה מסתכל עכשיו על 16 הקבוצות שביורוליג ו-8 הקבוצות שהגיעו לרבע הגמר ביורוקאפ, מדובר בקבוצות שיכולות לשחק ביורוליג. השנה הרמה ביורוקאפ היא חזקה מאוד לא רק בגלל שמספר הקבוצות ביורוליג נחתכו מ-24 ל-16, אבל גם בגלל השינוי שנעשה".

"זו הכלכלה, טמבל"
חשוב לציין כי כמו בכל בדיקה 'מדגמית' שכזו, יש גם 'באגים'. כך למשל, כשמשווים את התקציבים, יש לקחת בחשבון שבמדינות שונות יש אחוז מס שונה. כך למשל ברוסיה המס שהקבוצות משלמות הוא 11% בלבד, בעוד בישראל למשל מדובר בכמעט 50% על שחקנים מקומיים, וכ-25% על שחקנים זרים. באסקוניה הספרדית למשל, נמצאת באזור שזוכה להטבת מס ומשלמת מס בגובה של 20%, שהוא נמוך יותר משאר הקבוצות הספרדיות. זה פרמטר מאוד קריטי לקבוצות.

עוד יש לקחת בחשבון את השוני במחירי הדיור והרכב בכל מדינה, כלומר יוקר המחייה. הדברים האלה משנים את התקציב במיליונים ולכן קשה באמת להשוות בין מועדונים 'שחיים' במדינות שונות. עוד דוגמא לשינוי שכזה, קשור בריאל מדריד, ברצלונה ובאיירן מינכן. מדובר בשלושה מועדונים שנתמכים כמעט לחלוטין ע"י מועדוני הכדורגל ונהנים משירותי ה-BACK OFFICE, אבטחה ועוד שממומנים לחלוטין מכספי קבוצת הכדורגל.

זה פקטור ששווה מיליונים ולכן אם כל מועדון אחר יצטרף לתת X מתקציבו לתפעול המשרד ועלויות אבטחה ומתקנים, 3 המועדונים האלה משקיעים כמעט את כל התקציב שלהם בשכר שחקנים. הטורקיות לא כלולות בסגל אבל לצורך ההדגמה, תקציבה של פנרבחצ'ה הוא 27 מיליון יורו במיסוי של 15%, שזה בהערכה גסה כמו 35 מיליון יורו במיסוי שקיים בישראל. למרות כל הקשיים הנ"ל, להלן הנתונים לפי סדר יורד של 15 מועדונים שבדקנו:

"היורוליג היא היא רמה בפני עצמה בכדורסל האירופי"
ננו גינזבורג, מאמן נבחרת צ'כיה ונימבורק: "אני חושב שאמצע טבלה ומטה ביורוליג הן מבחינה מקצועית כמו טופ יורוקאפ. הרמה ביורוקאפ קצת ירדה השנה אבל אם ה-4-5 ראשונות ביורוקאפ היו משחקות ביורוליג, הן היו עושות תוצאות טובות יותר טובות מקאזאן, ממילאנו ואפילו ממכבי. יורוקאפ ויורוליג זה הרבה פעמים 'טייטלים', כותרות. השנה אני מעריך שירושלים היתה יכולה לסיים במקום לא פחות טוב ממכבי ת"א, אפילו ביורוליג".

"כשירושלים משחקת נגד מכבי בליגה זה מאוד שקול, אז מה ההבדל? קאזאן במקרה ביורוליג. הם ניצחו את ה-VTB ולקחו כרטיס, אבל בשנה הבאה הם כבר לא יהיו. מילאנו לא היו מגיעים לפיינל פור ביורוקאפ, אם הם היו שם השנה. ססארי לא פחות טובה ממילאנו השנה והם שיחקו השנה בצ'מפיונס ליג. מול ולנסיה שיחקתי הרבה פעמים. זה מועדון עם תקציב שלא בשמיים אבל זה כזה שעם הקהל, המסורת, האולם, השחקנים הוותיקים והניסיון יכול בשקט להיות ביורוליג".

שרון דרוקר שזכה עם הפועל ירושלים בגביע יול"ב ההסטורי עם ירושלים והיה גם עוזר המאמן של מכבי ת"א ביורוליג ועבד באיטליה ורוסיה ויש לו נקודת מבט לגבי ההבדלים בין הליגות הללו: "אם חימקי וקובאן היו הולכות השנה ליורוליג, הן היו מסיימות למטה. לעומת זאת ולנסיה, מלאגה, ירושלים עם עוד חיזוק, באיירן, הן קבוצות עם פוטנציאל יורוליג גדול".

"הליגה הבכירה באירופה הולכת ומצטיירת כרמה נפרדת ואחרת, במיוחד כשזה נוגע לקבוצות הגדולות. אתה יכול לגנוב להן משחק פה ושם, אבל לאורך זמן ובטח ב-30 מחזורים זה מאוד קשה להתחרות ולהביא בין 14 ל-15 ניצחונות כדי להיות בתמונה. אולי בשנה הבאה כשהיורוקאפ ייפתח שוב לכולם והטורקיות יחזרו, אז זה יגדל ויהיה יותר עוצמתי. כרגע אני לא רואה את 8 האחרונות ביורוליג מחזיקות מעמד שם. כולן יצטרכו לעשות חיזוק ולעבות את הסגלים ולדעת לעמוד בעומסים. זה גובה מחיר כבד ולא קל בכלל".

ז'אן טבק: "צמרת היורוקאפ היא ברמת יורוליג"
ז'אן טבק, לשעבר מאמן מכבי ת"א וטאו ויטוריה ביורוליג, שימש גם כעוזר מאמן בריאל מדריד והיום מאמן את סביליה מתחתית הליגה הספרדית: "ולנסיה, גראן קנריה, מלאגה, חימקי, קובאן, הפועל ירושלים מבחינת תקציבים וחוזק הן קבוצות שמשחקות יורוקאפ והן ברמת יורוליג. יש יותר איזון ביורוליג בין קבוצות ראש טבלה ותחתית טבלה וביורוקאפ. הכוכב האדום זו קבוצה עם 2.5 מיליון יורו תקציב שחקנים ותראה מה היא עושה ביורוליג. ד"ש לכולם בישראל".

דן שמיר, מאמן הפועל חולון, לשעבר מאמן הפועל ירושלים, שהיה בצוות האימון של מכבי ת"א ועוזר מאמן בצסק"א מוסקבה ודינמו מוסקבה: "להבדיל מהתדמית שלי, אני לא רואה חשבון כך שבזה אני פחות מבין", פתח שמיר בקריצה. "היורוליג של העונה בעיני הוא יורוליג מדהים מלמעלה עד למטה. המבנה החדש של 16 הקבוצות הפך את היורוליג לליגה מדהימה וזאת למרות החשש המאוד גדול שלפני תחילת העונה שבגלל שאין יורדות יהיו קבוצות שכבר יורידו רגל מהגז, וזה לא קרה. אתה רואה את הקבוצות תחתית נלחמות ורוצות. יש את המענק של 40 אלף יורו לניצחון וגם שזו במה מאוד מאוד מכובדת והקבוצות משחקות בהתאם".

"המוצר מאוד מאוד חזק. יחד עם זה, אני לא מאמין בדבר הזה שנקרא קבוצות יורוליג וקבוצת יורוקאפ ואני גם לא מאמין בתווית של מאמן יורוליג או יורוקאפ או שחקן יורוליג או יורוקאפ. אני לא מאמין באמירה הזו בכלל, זו אמירה של טוקבקים. כמו בכל תחום וליגה יש את הקצפת של התחום. הפנים של היורוליג זה הטופ של אירופה, אבל מעבר לזה יש גמישות וניידות. חד וחלק, כל הקבוצות שמתמודדות בשלב הזה ביורוקאפ הן קבוצות שנכנסות ליורוליג בקלות".

"אם אתה מסתכל על מלאגה, קובאן, ולנסיה וירושלים הם שם. זה ברור. לגביי הפועל ירושלים, אולי הקהל הישראלי והתקשורת שבויים עדיין בפערים בין מכבי לירושלים, אבל תסתכל על ירושלים כמועדון שמביא 10,000 איש לאולם מאוד יפה ומכובד ויכול להביא כל שחקן ישראלי או זר, זה רק עניין של החלטה. מכל בחינה זה מועדון ששייך ליורוליג ואני באופן אישי מאוד מקווה שיהיה להם קצת מזל ויזה יקרה. זה יהיה פשוט דבר אדיר להפועל ירושלים, לאנשים הטובים שעוסקים שם במלאכה, ולכדורסל הישראלי בכלל, ממש אדיר אם הם יעלו ליורוליג. מכל הבחינות האובייקטיביות הם פשוט שייכים לשם".

אנשי המקצוע חלוקים על הבדלי האיכות בין קבוצות הטופ של היורקאפ, לקבוצות היורוליג. בינתיים, הפועל ירושלים תנסה לעשות הערב צעד ענק להפיכתה לקבוצת יורוליג לגיטימית ובכך אולי תייתר, לפחות בישראל, את הדיון המרתק.