$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

מציאות אחרת: הפועל תל אביב חייבת להתרגל לתחתית

אחרי שנים בצמרת, בהפועל ת"א חייבים להתרגל לחיים בתחתית, לפני שיהיה מאוחר. האם חוסר הנסיון במאבקי ההישרדות והלחץ התקשורתי ישחקו לרעתם? "אם הם יפנימו שהם בסכנה, זה כבר יפתור 50 אחוז מהבעיות שלהם"

שירי אלג'ם
שירי אלג'ם  07.03.15 - 11:00
יוציאו את העגלה מהבוץ? (יוסי שקל)
יוציאו את העגלה מהבוץ? (יוסי שקל)

"הפועל ת"א מועמדת ממשית לירידה", אמר השבוע גורם בכיר במועדון לאחר ההפסד להפועל עכו שסיבך את האדומים עמוק בתחתית, ואישר למעשה את מה שהבינו אוהדים, פרשנים ויתר חובבי הענף כבר לפני כן. עם ארבע נקודות בלבד יותר מהפועל פתח תקווה שמתחת לקו האדום, השחקנים של אלי כהן יתחילו הערב (שבת, 19:20) את מאבקי ההישרדות שלהם בליגה מול מ.ס אשדוד. עם שני משחקים עד סיום הליגה הסדירה, בחודורוב רוצים להגיע לחוף מבטחים וכמה שיותר מהר.

קרבות תחתית הם אמנם לא דבר שכיח בהפועל, אך בעשור החולף כבר מצאו עצמם האדומים עם איום מרחף של ירידת ליגה פעמיים: בעונת 2007/8 ובעונת 2004/5. אז, כמו שכולנו יודעים, הם שרדו. אך מה יהיה הפעם?

מבט על הסגל הנוכחי מגלה כי רק שחקנים מעטים חוו קרבות תחתית והצליחו לשרוד. שי אבוטבול עבר את זה עם האדומים ומשה אוחיון נשאר בליגה במדי אשדוד. לעומת זאת, ישראל זגורי לא מנע את ירידת הליגה של הפועל ר"ג, בן רייכרט ירד עם רמה"ש ודודו ביטון נאלץ לספוג את הכתם ברזומה עם הפועל רעננה. כשאלי כהן נשאל אם השחקנים בקבוצה בנויים למאבקי תחתית ענה: "את זה אדע אך ורק בשטח".

"מעל השחקנים מרחפת המחשבה שלא משנה מה, הם לא ירדו"

אז האם אלי כהן ושחקניו בנויים לקרבות התחתית? טל חן, ששיחק בקבוצה חמש שנים ולקח חלק במאבקי ההישרדות ב-04/5 וב-07/8 נותן את נקודת מבטו: "במועדון כמו הפועל, היאבקות בתחתית שונה מקבוצה אחרת. לשחקן בהפועל קצת קשה להילחם על משהו הישרדותי, כי הוא רגיל לדברים יוקרתיים. היום מרחפת מעל השחקנים המחשבה שהפועל לא תרד ליגה ולא משנה מה – וזו הבעיה. אסור לשחקנים להיות שאננים, המכשול שלהם הוא הם עצמם. כרגע יש בעיה מנטלית: נגד מכבי חיפה, שזו קבוצה גדולה, הם שיחקו מצוין ונגד עכו - שם באמת היו צריכים להילחם על החיים שלהם - הם באו בהילוך שלישי. אם הם יידעו לעכל את הסיטואציה ולהפנים שהם קבוצת תחתית, אז הם פתרו 50 אחוז מהבעיה. בסך הכל מדובר בקבוצה מוכשרת".

יגאל אנטבי, המנהל המקצועי של מחלקת הנוער ומי שכבר חווה מלחמות הישרדות עם הפועל יודע מה השחקנים צריכים לעשות: "כל שחקן צריך להבין שהקבוצה במאבקי תחתית ולפני הכל, אסור לה לספוג. כל נקודה חשובה, והקבוצה חייבת להיות חזקה מבחינה הגנתית".

לחץ – מדרבן או מקלקל?

אבל הבעיות הן לא רק על הדשא. הפועל המועדון המתוקשר ביותר מבין קבוצות התחתית, וככזה צריך להתמודד גם עם הסיקור התקשורתי – ועם העובדה ששם לא מפסיקים לפמפם את העובדה כי הפועל נאבקת על חייה. "התקשורת משפיעה על כל שחקן ועל כל מועדון, כך שבטח ובטח במועדון כמו הפועל ת"א שהוא בין המועדונים הגדולים בארץ ובין המסוקרים ביותר", מסביר ד"ר יאיר גלילי סוציולוג ספורט (המרכז הבינתחומי) ומפרט: "התקשורת לא רק משקפת את המציאות אלא גם מכתיבה סוג של סדר יום, ובעולם של היום עם כל אמצעי התקשורת והרשתות החברתיות השחקן לא יכול להתחבא, לא יכול לברוח מזה. גם אם יש מערכת שמנסה לאסוף את השחקנים הם לא יכולים שלא להיכנס ללחץ. חוץ מהמאמן, ההנהלה, החברים והמשפחה השחקן צריך להתמודד גם עם הלחץ התקשורתי".

"הלחץ יכול לדרבן ולהפוך אותך לחדור מוטיבציה, אך גם יכול לקלקל. להתמודד עם לחץ ולנתב אותו למקום חיובי זה מיומנות. היות שמדובר בקבוצת כדורגל וערב-רב של אנשים, אתה לא יודע איך הלחץ ישפיע על כולם. מה שבטוח, שהם כספורטאים צריכים לדעת להתמודד", המשיך ד"ר גלילי.

כפי שכבר ציינו, לסגל הנוכחי אין ניסיון רב במאבקי תחתית. "זה הדבר היחיד שמשחק לרעתם - כי מחוץ למגרש יש להם את כל היתרונות: מגרש ביתי, קהל אדיר ומסורת" אומר חן. "שי (אבוטבול, ש.א) אמנם עבר את זה עם הפועל שנה אחת, אבל עונה אחת לא מספיקה לשחקן לפתח אופי הישרדותי. הוא רגיל לאליפויות וגביעים ולכן זה הזמן שלו לקחת על עצמו מנהיגות, ללכד את השחקנים, לסחוף קדימה את השחקנים הצעירים ויחד עם אלי כהן המנוסה ועם הקהל להוציא את הפועל מהמצב הזה".

גם אנטבי בטוח כי עכשיו, יותר מכל זמן אחר, השחקנים הוותיקים צריכים להראות מנהיגות: "באופן טבעי מצב הרוח פחות נוח, כל הזמן המחשבות רצו בראש ולכן השחקנים הבוגרים חייבים לקחת אקסטרה אחריות, לדבר עם הצעירים והפחות מנוסים ולהיות ביחד יותר מהרגיל".

"היריבות לא יורידו את הרגל מהגז"

אז מה צריך לשדר ולהעביר לשחקנים?  על פי ד"ר גלילי, ישנם שני סוגי מסרים – זה הפנימי וזה שמוציאים החוצה. "במסר שאנשי הפועל מוציאים החוצה הם צריכים להעביר: 'אנחנו מועדון גדול, שחקנים מקצוענים, מועדון מפואר, המועדון לא במקום הטבעי שלו', ואילו ברמה הפנימית המועדון צריך להסביר לשחקנים שלו שאם הם רוצים להמשיך להיות בליגת העל כדאי שיעשו את כל המאמצים", מסביר גלילי. "הפועל במומנטום שלילי והשחקנים צריכים למחוק את זה כדי לצאת מזה. לשחקנים יש את היכולת להשפיע, הרי עם כל הכבוד לעיתונאי, לאוהד שמקלל ולחבר - הם לא משחקים על הדשא".

לטענת טל חן, השחקנים של אלי כהן יצטרכו להתמודד עם קבוצות שיילחמו עד הרגע האחרון בעיקר כשיגיעו לשחק מולם: "קבוצות שבאות לשחק נגד הפועל ומזהות שהיא יכולה לרדת, ילחמו פי 10 מאשר מול הפועל חיפה לדוגמא. חוויתי את זה על בשרי, אני זוכר איך קבוצות היו באות נגדנו ולא היה למקום שלהן בליגה כבר משמעות, אבל בגלל שמדובר בהפועל הן לא הורידו את הרגל מהגז". גם לאנטבי יש מסר חד וברור: "אסור להישבר בשום שלב במשחק, גם אם התוצאה לרעתנו. פשוט לא להוריד את הראש אף פעם".

אז האם האדומים יסיימו את העונה בראש מורם? משחק הבית מול אשדוד הוא יריית הפתיחה של מלחמת ההישרדות. את התשובות, כנראה, נקבל רק בסוף העונה.