$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

ניסאן ג'וק החדש במבחן דרכים

הקרוסאובר שהתחיל את דהירת הקהל לג'יפונים חוזר בדור שני, גדול יותר, טכנולוגי ולא פחות מנקר עיניים מקודמו. אבל האם זה מספיק כדי להתמקם בצמרת, או שמא הקאמבק היה מאוחר מדי?

אייל אברהמי  10.03.20 - 13:09

תגיות: ניסאן

ירד קצת גשם אבל אפרוריות השמיים הדגישה את הירוק העמוק של עמק האלה ויצרה תחושה חזקה של טיול באירופה, עניין משובב נפש בימים של קורונה ועוצר יציאות. שביל כורכר ישר ושטוח שחצה לשניים שדה חיטה גדול קרץ לי לצילום. ירדתי מהכביש לכיוונו ובנקודה הזאת הטלפון צלצל עם מספר לא מזוהה ומוקדנית אנושית הודיעה בחוסר סבלנות שהיא מעבירה את ראש הממשלה בנימין נתניהו. ניסיתי להגיד שהוא כבר צלצל פעמיים השבוע, אבל היא הפעילה את ההקלטה ועברה הלאה. ביבי התחיל לרעום דרך הרמקולים שאני חייב להצביע בבחירות למחרת ליכוד, שאני חייב לוודא שכל מכרי מצביעים מחל ועוד משהו שאני לא זוכר כי בערך בשלב הזה קלטתי שהסחת הדעת הפוליטית הזאת הולכת לעלות לי ביוקר. הכורכר, התברר, היה רק שכבה דקה שהצמיגים שברו ומתחתיה הסתתר בוץ. הרבה בוץ. ומהסוג הטובעני ששואב את האוטו ונדבק בגושים גדולים לגלגלים ולמרכב. לעצור בסיטואציה כזאת אסור ולהסתובב על השביל לא יכולתי כך שכל מה שנותר לי לעשות זה לנתק את בקרת המשיכה, לנסות לאזן את ההחלקות  ולקוות ש -1. בקצה השדה יש משטח פחות טובעני ו-2. שלמישהו במערכת יש ג'יפ ושהוא יסכים לבוא לחלץ אותי.

חמש דקות אחר כך הגעתי להגבהה שהייתה עשוייה כולה מכורכר. נעמדתי עליה, בחנתי את האפשרויות ומאוד יכול להיות שהייתי נתקע שם עד הבחירות הרבעיות אלמלא הגשם התחזק ומצבו של השביל הדרדר במהירות והשאיר רק אופציה אחת. גירדתי במהירות חלק מהבוץ מהגלגלים הקדמיים עם ענף שבור, התנעתי ולחצתי על הגז עד הסוף. הניסאן ג'וק הקטן האיץ על הכורכר עד כמה שאפשר, צנח אל תוך הבוץ והחליק לאורך השביל כשהוא  ממטיר חתיכות בוץ אימתניות לכל עבר, אבל לא נעצר עד האספלט המושיע.

שעה אחר כך בקריית גת, על צלחת קוסקוס ענקית אבל גם די דוחה, שלפתי את הפנקס ובלי שמץ של מחשבה מקדימה כתבתי כך: "הדור הראשון של הג'וק לא היה יוצא מהבוץ".

ג'וק קטן, הצלחה גדולה

הפטרולהד הטהרנים כנראה יאכלו לי את הראש על המשפט הבא אבל בעיני הניסאן ג'וק היא מכונית מרתקת בגלל הפער הגדול שבין היכולות המוטוריות והשימושיות היומיומית שלה, לבין ההצלחה המסחרית הגדולה שנחלה. הדור הראשון עלה על הכביש ב-2010 וחוץ מעיצוב יוצא דופן ומיוחד לא הביא שום בשורה; תא הנוסעים היה צפוף מאוד, הביצועים לקו בחסר בשל גיר רציף ומסרס, צריכת הדלק הייתה גבוה ותא המטען תיאורטי לחלוטין. רשימה כזאת היא די נוראית למכונית חדשה ומכאן אני מסיק, בלי שמץ של הוכחה, שניסאן, שיודעת דבר או שניים על תכנון מכוניות, אישרה את הפרויקט שנולד במשרדי העיצוב שלה בלונדון, אבל העריכה שאין לו הרבה סיכויי הצלחה ולכן השקיעה בו את המינימום. סוג של "יאללה, שהמעצבים האלה ינסו ויצאו לנו מהווריד".

המציאות הצליחה להפתיע את כולם. הלקוחות נתנו מבט אחד בפרצוף המיוחד של הג'וק ולמרות הרשימה שהוזכרה קודם, שלפו את פנקס הצ'קים. מן הסתם לא הזיקה העובדה שהיה זה כנראה הקרוסאובר הראשון בקטגוריית הג'יפונים הקטנים. אני כותב 'כנראה' כי כמו כל דבר שקשור לג'יפונים ההגדרות קצת מעורפלות ולכל כתר יש הרבה טוענים. בכל אופן, אם ההערכות הראשוניות של ניסאן צפו לחודש המכירות הראשון ביפן 1300 מכוניות, רשימת ההזמנות עמדה על יותר מ-11 אלף. מעניינת לא פחות הייתה ארה"ב שם מכוניות קטנות זוכות לפופולאריות קטנה ולמרות זאת בשנים הראשונות נמכרו שם יותר מ-200 אלף ג'וקים בשנה.  אגב, סך הייצור של הדור הראשון עמד על כ-1.5 מיליון מכוניות והאט רק כשהשוק הוצף בשפע דגמים מקבילים של יצרנים אחרים ומקנאים. ניסאן סחטה את הג'וק הראשון עד הטיפות האחרונות שלו ורק עכשיו, עשור לאחר הג'וק הראשון וכמעט נצח במושגים של עולם הרכב, יש סוף סוף ג'וק חדש.

כבר במבט ראשון בחניה רואים שהמכונית גדלה משמעותית ונפתרה הבעיה הכי גדולה של הג'וק הראשון שהייתה הצפיפות בתא הנוסעים. למרות הגידול במימדים העיצוב החיצוני מצליח להישאר מחובר למקור עם צללית דומה מאוד ואינספור רמזים לדור הראשון -מהפרצוף שכולל זוג פנסים מאורך ותחתיו צמד פנסים עגולים, דרך ה"הסתרה" של הדלתות האחוריות ועד המבנה המקומר-בולט של הישבן. הקומפלקס כולו נראה לא פחות ממצויין אבל באותה נשימה צריך גם להוסיף שהוא נעדר את אפקט ה"וואוו" שהיה לעיצוב של הג'וק הראשון. העיניים, מה לעשות, התרגלו לקרוסאוברים קטנים בכלל ולג'וק בפרט, והמוח מתקשה להיות מופתע.

אני פותח את הדלת ונכנס לתא הנוסעים כדי למצוא את שתוספת הסנטימטרים  התרגמה למרחב מחייה נאה יחסית לסגמנט. אפילו תא המטען סביר עם 422 ליטרים ללא קיפול של המושב האחורי. במושבים הקדמיים זה יותר ממספיק, באחוריים יהיה למבוגרים טיפ טיפה צפוף אם כי לא סוף העולם. חוץ ממרחב ניסאן גם ריפדה את תא הנוסעים וחלק מדיפוני הדלתות בעור רך והשתמשה בפלסטיק שנראה ומרגיש איכותי, רחוק מאוד מהג'וק הראשון והספרטני משהו.

מה עוד? אז הלאייאאוט הכללי הוא כמקובל בתעשייה עם מסך מרכזי צף וגדול ששולט על רוב אפליקציות הרכב והמולטימדיה. מערכת ההפעלה הזאת אינטואיטיבית למדי, כוללת צימוד לטלפונים חכמים וחשוב מזה - היא תורגמה לעברית ואפילו בלי שגיאות. מתחת למסך המרכזי מתחבאת מערכת ההפעלה של המזגן, והמילה מתחבאת לא מקרית, כי את לוח הבקרה הקטן שלה ממש קשה לראות. קומה מתחת למזגן  מסתתר חיבור ה-USB, שאלא אם אתם ילדים או פסנתרנים עם  אצבעות דקיקות במיוחד, תתקשו מאוד לחבר אליו את הסלולארי.

לוח המחוונים בנוי משני שעונים אנולוגים גדולים שביניהם מסך עם תצוגה משתנה. זה לא הדבר הכי מודרני שיש לתעשייה להציע, אבל זה נראה בסדר גמור, כולל את כל מה שיש ללוחות מבוססי מסכים ואין לי שום בעיה איתו. אם כבר אז להפך: הלוח הזה כנראה יחזיק יותר מהמסכים.  בפינת הבטיחות שלנו יש לניסאן הקטנה שש כריות אוויר, בלימה אוטונומית, זיהוי הולכי רגלף בקרת סטייה מנתיב, מערכת לזיהוי תמרורים ועוד. יאללה, מתניעים

שלושה צילנדרים

מתחת למכסה המנוע של הג'וק שוכנים שלושה צילנדרים מוגדשים בנפח של 1.0 ליטרים. ההספק עומד על 117 כ"ס ושיא המומנט  18.36 קג"מ מתקבל בטווח של 1750-4000 סל"ד. כל זה זורם לכביש דרך תיבה רובוטית כפולת מצמדים בת 7 הילוכים. עם הנתונים הללו אף אחד לא מצפה מהג'וק הקטן לחרוך את האספלט והוא אכן לא עושה את זה אבל בסך הכל, ובאופן יחסי כמובן לסגמנט, הביצועים סבירים עם 10.6 שניות ל-100 קמ"ש ומהירות מירבית של 180 קמ"ש. כמו בהרבה מנועי שלושה צילנדרים מוגדשים, גם כאן יש תחושה נמרצת בטורים נמוכים וקצת פחות בגבוהים אבל באותה נשימה גם נגיד שהמנוע חלק עם חלוקת כוח טובה. במקרה של הגיר הרובוטי התמונה קצת יותר מורכבת: מצד אחד אין ספק ש-7 הילוכים הם בהחלט מכפיל כוח משמעותי למנוע הקטן, וזה ניכר על הכביש המהיר/מאתגר. מצד שני הגיר אינו חף מבעיות התפעול של כפולי המצמדים עם היסוס מזדמן תחת לחץ ופה ושם גם טלטול של המרכב (כולל אגב ברוורס).

אם הייתה לי הפתעה כלשהי היא הגיעה בכל מה שקשור לשילדה. נתחיל בזה שניסאן כיילה את הג'וק לצד היותר נוקשה של הסקאלה אבל איכשהו זה לא פגע בנוחות הנסיעה שהיא טובה מאוד. בזכות הנוקשות הזאת אין זווית גלגול והג'וק לא רגיש להעברות משקל מהירות מצד לצד. בתרגום לעברית כל זה אומר שגם אם השילדה אינה חדה במיוחד אחיזת הכביש של הג'וק היא מהטובות בסגמנט. 

השורה התחתונה

לא קשה לראות את הדימיון החיצוני בין הג'וק החדש לאביו המיתולוגי, אבל שם זה גם נגמר כאשר לנוסחה הבסיסית של הג'וק נוסף תא נוסעים טוב במימדים, באבזור ובעיצוב ותא מטען שימושי. לטעמי האישי עוד כמה סוסים למנוע וקצת עידון של הגיר היו יכולים להפוך את החבילה ליותר אטרקטיבית, אבל כמו שמוכיחה ההיסטוריה זה לא מה שמחפש קהל הלקוחות הפוטנציאלי של הג'וק; התכונות שהקהל הזה כן מחפש בפירוש השתדרגו פלאים בדור החדש.  ולנו לא נשאר אלא להזכיר את המחיר, 125-140 אלף שקל בהתאם לרמת האיבזור, ולהגיד הג'וק מת, יחי הג'וק החדש. סעו בזהירות.

ניסאן ג'וק
מחיר: 125-140 אלף שקל בהתאם לרמת האיבזור
מנוע: שלושה צילנדרים מוגדשי טורבו, 1.0 ליטרים
הספק: 117 כ"ס ב-5250 סל"ד
שיא המומנט: 18.36 קג"מ ב-1750-4000 סל"ד
מימדים (ס"מ): 421*180*159
משקל: 1.3 טון
תא מטען: 422 ליטר (925 מקופל)
צריכת דלק (מבחן): 11.7 ק"מ לליטר