$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

עולים לרגל

חולמים לדרוך על כר הדשא של האצטדיון בו משחקת הקבוצה האהודה עליכם? רוצים להניף את גביע האלופות או להציץ לארונית של כריסטיאנו רונאלדו? זה הזמן לקנות כרטיס טיסה ולהגיע לסיור באחד מהאצטדיונים המפוארים באירופה. דירגנו את חמשת המובילים

ניר בן יליד
ניר בן יליד  27.11.17 - 13:02
(Getty)
(Getty)

גם אתם מתכננים לראות כדורגל באירופה? מה שפעם היה רק פנטזיה או חלום רחוק, הפך בשנים האחרונות לטרנד של ממש. רק במחצית הראשונה של השנה הנוכחית למשל, נרשמה עלייה של 8% בכניסות תיירים למדינות האיחוד האירופי. ואין זה פלא - כשהאינטרנט הפך הכול לפשוט וזמין, מדיניות שמיים פתוחים הנגישה את המחירים באופן מפתיע, ואפילו כמה חברות השכילו להגדיל ראש וליצור חבילות כדורגל שחוסכות לנו את כל כאבי הראש של התכנון, ופתאום הברנבאו כבר לא נשמע כזה רחוק..

אך כדורגל בחו"ל הוא כבר מזמן לא רק צפייה במשחק של הגדולות מקרוב. עם הזמן, נוצרה מעין תחרות סמויה בין מעצמות הכדורגל האירופיות בכל הקשור לחוויות נלוות – חנויות עצומות, סיורים מושקעים באצטדיונים המפוארים ומוזיאונים מתוחכמים המגוללים אודות המועדון מיום היווסדו. מתלבטים לאן לנסוע? הגיע הזמן שמישהו יעשה לכם סדר. כתייר כדורגל מדופלם, דירגתי עבורכם חמישה מהסיורים המוצלחים ביותר שיש לאצטדיונים הגדולים באירופה להציע.

במקום החמישי: האצטדיון האולימפי בברלין

אצטדיון הכדורגל של הרטה ברלין נבנה במקור לכבוד אולימפיאדת ברלין שהתקיימה ב-1936 תחת משטר גרמניה הנאצית, ובין היתר התקיים בו מרוץ ה-100 מטר בו ניצח האצן השחור ג'סי אוונס, למורת רוחו של אדולף היטלר שישב ביציע ונטש בזעם לפני טקס הענקת המדליות. עם כל המשמעויות הנלוות לתייר הישראלי - היציאה מתחנת הרכבת "אולימפיאה סטאדיון" וההליכה לכיוון האצטדיון הטוטאלי הזה, מרשימות ומרגשות כאחד.

שני מגדלי הענק וביניהם חמש הטבעות המרכיבות את הסמל המוכר של האולימפיאדה, המקבלים את פני המגיעים לאצטדיון, הם זיכרון דומם לכוח אותה רצתה להפגין גרמניה הנאצית כלפי העולם. אחריהם, רחבה גדולה מובילה לאכסדרה דו קומתית המשמשת כמעבר אל פנים האצטדיון. מבחינת חווית צפייה לא תמצאו כאן משהו יוצא דופן, כיאה לאצטדיון כה ישן אשר משמש גם לתחרויות אתלטיקה - מסלולי ריצה מקיפים את כר הדשא, והיציעים הגם-כך רחוקים בנויים לרוחב, בקיצור, מומלץ להצטייד במשקפיים.

מבחינת הסיור עצמו, זה דווקא נחמד להתרווח על אחד מבין 74,228 המושבים ולהסתכל סביב על הסימטריה המדהימה המאפיינת את ההיכל. עוד באצטדיון מתחם VIP מרשים, חנות מזכרות של הרטה ברלין, מוזיאון תולדות האצטדיון, שבין היתר התקיימו בו כאמור אולימפיאדת ברלין 1936, גמר מונדיאל 2006, גמר ליגת האלופות 2015 ועוד אירועי ספורט רבים וגדולים.

תכלס:
איך מגיעים: ברכבת התחתית (U-Bahn) - תחנת Olympiastadion
מתי: נובמבר - מרץ 10:00-16:00, אפריל - אוקטובר 9:00-19:00.
כמה זה עולה לי: מבוגר - 12 יורו, ילד (גילאי 6-14) - 9 יורו, סטודנט - 10.5 יורו, משפחה (שני מבוגרים ושלושה ילדים עד גיל 16) - 26 יורו.
תוספות: סיור פרמיום הכולל את הפארק האולימפי.
לא לפספס: עמידה ליד הבמה המיועדת ללפיד האולימפי עם נוף פנורמי לכל האצטדיון המרשים.

מקום רביעי: פארק דה פּראנס, צרפת

ראשית, בואו נפתור שאלה עתיקת יומין: למה לעזאזל "פארק דה פּראנס" אם כותבים "Parc Des Princes" והפירוש המילולי הוא "גן הנסיכים"? ובכן, המילה "נסיכים" נכתבת בצרפתית ובאנגלית באותה צורה, אך בכל שפה הוגים אותה באופן שונה. באנגלית - פרינסס, בצרפתית – פּראנס (עם דגש ב-פ', להבדיל משמה של המדינה שנהגה עם פ' ללא דגש). לכן, אם תרצו לציין את שם אצטדיונה של פריז סן ז'רמן עליכם לומר פארק דה פּראנס ולא פארק דה פראנס.

ועכשיו לאצטדיון עצמו - שימו לב להיסטוריה המדהימה שלו: הוא אירח משחקים במסגרת מונדיאל 38', יורו 60', יורו 84', מונדיאל 98' ויורו 2016. כמו כן, אירח המתחם גם שלושה גמרי גביע אירופה לאלופות ושני גמרי גביע אירופה למחזיקות גביע. בשנת 2015 עבר שיפוץ לקראת משחקי יורו 2016, כשעוד לפני כן היה חדיש ומרשים במיוחד. להתרווח על ספסל המחליפים וסלפי עם הארונית של רונאלדו

הסיור מתחיל ממוזיאון צנוע ומשם יוצאים לדרך יחד עם מדריך בשפה האנגלית, שייקח אתכם בין מזדרונות האצטדיון ויסביר לכם על השינויים שחווה המועדון בשנים האחרונות, מאז שהגיע הכסף הגדול מקטאר. בין היתר תזכו להיכנס לחדר ההלבשה, לשבת במקום של השחקן האהוב עליכם בקבוצה, ואפילו לפתוח את הארונית שמכילה לפני כל משחק את המדים של השחקן. לאחר מכן תצאו אל המנהרה, ממנה, רגע לפני הירידה לכר הדשא, תעלו ליציע הכבוד לתמונה נהדרת באחד מטובי 47,929 הכיסאות. משם כאמור תגיעו לאזור הספסלים, שם המדריך יעזוב אתכם לנפשכם וייתן לכם את כל הזמן שבעולם להצטלם, לשבת על הספסל ולהתרגש כמו ילדים.

תכלס:
איך מגיעים: במטרו - תחנת Porte de Saint-Cloud
מתי: כל השבוע (מלבד יום משחק והיום שלפניו) בין השעות 10:00-19:00, כניסה אחרונה בשעה 17:00.
כמה זה עולה לי: (מוזיאון וסיור עם מדריך) מבוגר - 22 יורו, ילד / סטודנט - 18 יורו.
לא לפספס: אין כמו להתרווח על ספסל המחליפים אחרי סיור רגלי ארוך ולהרגיש מינימום אנחל די מריה.

במקום השלישי: קאמפ נואו, ברצלונה

קאמפ נואו, על 99,354 המושבים שבו, הוא האצטדיון הגדול באירופה. כיאה לכך, הסיור בו מתחיל מחנות בת שתי קומות ענקיות שיש בה כל דבר שרק תרצו (למשל, קערת אוכל לכלב, פסטה בצורת כדורגל, חלוק אמבטיה ונעלי קש ממותגות). משם תמשיכו למוזיאון ענק המכיל אין ספור פריטי היסטוריה מפוארת. רק הביקור במוזיאון מעביר יותר זמן מביקורים שלמים באצטדיונים אירופאים אחרים, אך כמובן שגולת הכותרת נמצאת בסיומו.

לצערם של אוהדי ברצלונה, שחקני הקבוצה שומרים בחדר ההלבשה פריטים אישיים, ולכן הביקור באצטדיון כולל רק את חדר ההלבשה של הקבוצה האורחת. מצד שני, אחרי חדר ההלבשה מגיעים למנהרת השחקנים הכי יפה באירופה. תמונות צבעוניות על הקירות, מוזיקה מרגשת ואפילו כנסיה קטנה למי שחייב להתפלל רגע לפני העלייה לכר הדשא, הופכים את מנהרת השחקנים בקאמפ נואו למרגשת במיוחד.

מהמנהרה מגיעים לכר הדשא, או לפחות ליד. נקודת התורפה של הקאמפ נואו הוא חוסר החופשיות שהוא מציע. הספסלים מכוסים בבד עבה, והמקום הכי קרוב בו רגלכם תדרוך נמצא חצי מטר מכר הדשא. אפילו לשלוח יד לא תצליחו. מה כדאי לעשות? לכו על קו המגרש לכיוון דגל הקרן. חיוך טוב, או חוסר תשומת לב של המאבטחים, יכולים לזכות אתכם במגע שווה זהב עם הדשא.

עוד תראו בקאמפ נואו את תאי השדרנים הנמצאים בין שמיים לארץ בגובה מטורף. בשביל להגיע אליהם צריך לא מעט אומץ, שכן הם ממש תלויים מעל היציע ובדרך יש לעבור בגשר מדרגות רעוע. גם חדר העיתונאים המפואר הוא חלק מהסיור, ובו תוכלו להצטלם כשאתם מניפים רפליקה של גביע האלופות האחרון בו זכתה הקבוצה. את התמונה תקבלו מהצלם ביציאה מהסיור בתמורה לסכום מכובד. מצד שני, אוהד אמיתי מוכן לשלם את הסכום הזה רק בשביל לגעת בגביע המדהים הזה (גם אם זה רק העתק) גם בלי לקבל את התמונה.

תכלס:
איך מגיעים: במטרו - תחנת Maria Cristina או תחנת Palau Reial
מתי: שני - שבת 10:00-18:30, ראשון 10:00-14:30. יש להתעדכן בשעות המשתנות בימי משחק או אירועים אחרים.
כמה זה עולה לי: (מוזיאון וסיור) מבוגר - 25 יורו, ילד (גילאי 6-13) - 20 יורו, ילד מתחת לגיל 6 כניסה חינם. מעל גיל 70 - 20 יורו.
תוספות: אזניות עם הדרכה - 5 יורו.
לא לפספס: קצת פרובינציאליות באצטדיון הגדול באירופה – חפשו על מסך המגע הגדול שבמוזיאון את שמו של גיא אסולין ששיחק בקבוצה.

מקום שני: סטאמפורד ברידג', לונדון

עם מראה חיצוני של בית אבות, אצטדיונה הביתי של צ'לסי מבטיח מעט מאוד, אך ברגע שנכנסים פנימה – הוא מקיים גם מקיים. עם תכולה של 41,663 מושבים, האצטדיון הקטן ביותר ברשימה הוא גם הרומנטי ביותר. אם תרצו חווית כדורגל נוסטלגית, אינטימית, אמיתית, אין כמו המקום הזה כדי להבין את המשמעות לכך שאנגליה היא מולדת הכדורגל.

זה מתחיל מחנות קטנה בה רוכשים את הכרטיסים לסיור ומקבלים תג מיוחד עם שמכם תלוי על סרט כחול והכיתוב "מועדון הכדורגל צ'לסי". בן רגע אתם הופכים, לפחות במוחכם הקודח, לחלק מהצוות המקצועי של המועדון. משם ממשיכים למוזיאון לא גדול שמציג את העבר של צ'לסי, וגם את העתיד. עד 2023 אמור האצטדיון לעבור שיפוץ מקיף, ואחד המיצגים המרשימים במוזיאון הוא זה המציג את האבולוציה של הסטאמפורד ברידג' ממגרש קטן עם יציע רעוע דרך השיפוצים לאורך השנים, עד האצטדיון כפי שהוא נראה היום והתכניות לעתיד.

אבל החלק המהנה ביותר במוזיאון הוא החלק האינטראקטיבי, מחדר מיוחד בו אתם יכולים להפגין את היכולת שלכם עם הכדור בניסיון לפגוע במטרות בזמן קצר ולשבור את השיא היומי, דרך עמדות פלייסטיישן, ועד "דשא" ושערים קטנים במשתנות. כן, גם את השתן שלכם אתם צריכים להכניס לרשת.

מעבר לזה בצ'לסי לא "חוסכים" על האוהדים ולא סוגרים אזורים. חדר ההלבשה של המקומיים, חדר ההלבשה של האורחים הכולל חולצות משחק מקוריות של כוכבי הכדורגל הגדולים בכל הזמנים שהתארחו באצטדיון, חדר עיתונאים, יציע הכבוד, כר הדשא, הספסלים. כולם פתוחים לקהל ואל כולם מוביל אתכם מדריך חביב שמתבל את כל הביקור עם הומור בריטי משובח. וכן, אם תספרו לו שאתם מישראל תקבלו גם עקיצה חביבה על אברם.

תכלס:
איך מגיעים: בטיוב - תחנת Fulham Broadway
מתי: שני - שבת 9:30-17:00, סיורים יוצאים כל כחצי שעה בין השעות 10:00-15:00, הכניסה למוזיאון עד השעה 16:30. יש להתעדכן בשעות המשתנות בימי משחק או אירועים אחרים.
כמה זה עולה לי: (מוזיאון וסיור עם מדריך) מבוגר - 19 ליש"ט, ילד (גילאי 5-15) - 13 ליש"ט (חובה ליווי מבוגר), ילד מתחת לגיל 5 כניסה חינם. סטודנט, אזרח ותיק או נכה (בהצגת תעודה מתאימה) - 14 ליש"ט
תוספות: יש מספר אפשרויות לסיורי פרמיום – סיור עם הדרכה של שחקן עבר של המועדון, סיור פרטי לקבוצה של 2-10 אנשים, סיור וארוחה בדיינר של פרנקי הנמצא בתחומי האצטדיון ועוד.
לא לפספס: תמונה עם החולצה המשומשת של מסי, קרויף או הכוכב האהוב עליכם שביקר בחדר ההלבשה של האורחים.

מקום ראשון: סנטיאגו ברנבאו, מדריד

הסיור בברנבאו מתחיל מלמעלה. מדרגות אין סופיות יובילו אתכם לנקודה הכי גבוהה באצטדיון, ואין דרך מרשימה יותר מזו כדי להתחיל את השהייה באצטדיון המדהים הזה. 81,044 מושבים שבנויים לגובה, ניצבים מולך במלוא הדרם כשכר הדשא הירוק אי שם למטה. אחרי הנקודה עוצרת הנשימה הזו נכנסים למוזיאון המרשים של ריאל, שמציג, כיאה לקבוצה המעוטרת בהיסטוריה, את שלל תאריה והישגיה.

מעבר לכך שזהו האצטדיון שבנוי בצורה המרשימה ביותר (מזכיר קצת את אצטדיון הבונבוניירה בבואנוס איירס), הסיבה שהוא זה שהכי מומלץ להגיע אליו לסיור היא העובדה שבדומה לסאמפורד ברידג', גם כאן לא "התקמצנו" על האזורים בהם אפשר לשוטט במהלך השהייה באצטדיון: יציע הכבוד (המרשים מאוד), חדר ההלבשה של הקבוצה האורחת ושל הקבוצה המקומית (כן כן, אפשר לעשות סלפי על הארונית של רונאלדו! כן נו, איפה שהוא עצמו עושה סלפי אחרי ניצחונות גדולים) וכמובן כר הדשא והספסלים, בהם, כמו בפריז, ניתן לאורחים כל הזמן שבעולם להצטלם, לגעת, או סתם להרגיש לרגע זינדין זידאן.

בסנטיאגו ברנבאו יש את הטוב מכל העולמות. מוזיאון מרשים, מבט פנורמי מגובה רב, כניסה לשלל אזורים והרגשה שיש לך את כל הזמן שבעולם ליהנות מהמקום שראית מקרוב רק בטלוויזיה, כל אלו הופכים את החוויה ליוצאת דופן ולמרגשת ביותר מבין שלל החוויות המרגשות שמציעים אצטדיוני אירופה.

תכלס:
איך מגיעים: במטרו - תחנת Santiago Bernabeu
מתי: שני - שבת 10:00-19:00, ראשון וחגים 10:30-18:30. יש להתעדכן בשעות המשתנות בימי משחק או אירועים אחרים.
כמה זה עולה לי: מבוגר - 25 יורו, ילד (עד גיל 14) - 18 יורו
תוספות: אין לכל האצטדיון גישה לנכים, אך במקומות שיש, כמו המוזיאון למשל, הכניסה היא חינם בנוסף למלווה.
לא לפספס: התחנה הראשונה בסיור היא הנקודה הכי גבוהה באצטדיון. כאמור, כיוון שיציעי הברנבאו בנויים לגובה ולא לרוחב (כמו למשל באצטדיון של ברלין), מדובר בנקודה מאוד גבוהה ומאוד מאוד מרשימה. קחו שם רגע לנשום אוויר פסגות.

 

.