$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

מנור בחשיכה: מה עוצר את סולומון בנבחרת?

בעוד הכדורגל הישראלי נמצא בנסיגה, מנור סולומון ממשיך לנסוק. הקיצוני בן ה-20 יהיה הנציג המקומי היחיד בליגת האלופות אחרי שביסס את מעמדו כשחקן משמעותי בשחטאר. אז למה בנבחרת זה לא בא לידי ביטוי? על הדילמה של הרצוג והחוזה שבדרך. מבט מבפנים

דני פורת
דני פורת  04.09.19 - 21:25

התאקלמות חלקה במדינה זרה היא הבסיס להצלחה. המשימה הראשונה והמורכבת ביותר של ליגיונר שממריא בפעם הראשונה מנתב"ג היא ללמוד את שפת המקום בארץ החדשה. רק כעת, שמונה חודשים מאז חתם בשחטאר דונייצק החל מנור סולומון לשפשף את האוקראינית שלו, למרות שהכוונה הראשונית הייתה בכלל לימוד פורטוגזית, שפת אמם של הצוות המקצועי הפורטוגלי ושל לא פחות מ-10 ברזילאים ועוד שני מתאזרחים שמעטרים את הסגל האיכותי של אלופת אוקראינה.

שישה מחזורים לתוך העונה, אפשר לומר בזהירות שסולומון מצא שפה משותפת עם הליגיון הברזילאי הבלתי נדלה של הקבוצה המהווה כבר חלק ממסורת ארוכת שנים בדונייצק. הבחור הצעיר, שסומן כבר מגיל 14 ככישרון הכי גדול שצמח בדור האחרון בישראל, כבש ביום ראשון את שער הבכורה שלו בליגה האוקראינית בדרבי מול אולימפיק דונייצק (0:4) וסייע לשחטאר להשיג ניצחון שישי רצוף מפתיחת העונה. מי שבישל לסולומון את שער הבתולים הוא ג'וניור מוראייס. המתאזרח הברזילאי היה גם זה שנהנה מאסיסט של סולמון בשער הראשון בקלאסיקו מול דינמו קייב (1:2) לפני חודש.

בניגוד לחצי העונה הקודמת, אז רק החל את צעדיו הראשונים בקבוצה, סולומון מקבל הרבה יותר קרדיט מהמאמן החדש לואיס קסטרו וכראייה לכך פתח בחמישה משחקים מפתיחת העונה, כולל בסופר קאפ המקומי. "שחטאר עדיין לא החלה לשחק בליגת האלופות ולכן לא היו לה יותר מדי מכשולים, אבל עושה רושם שסולומון הולך להיות שחקן מפתח בקבוצה של קסטרו", סיפר לי אנדרו טודוס, מומחה לכדורגל אוקראיני, "כבר עכשיו אפשר לראות שהוא מציג הבזקים של כדורגל מבטיח. העתיד שלו נראה ורוד", הוא הוסיף בנחרצות.

סולומון בן ה-20 מתגורר בבניין דירות יוקרתי - סטייל מגדלי יו - בקייב, יחד עם הדוד אלי. "השפה היא הדבר הכי קשה, כי אין בקבוצה דוברי אנגלית", מסביר שלומי בן עזרא, מי שגילה את מנור במכבי פ"ת והיום מייצג ומלווה אותו יחד עם הסוכן גלעד קצב. "החברה דנה מגיעה במהלך החופשות מהצבא, כאשר המשפחה והחברים משתדלים לבקר בכל חודשיים, כדי לתת למנור תחושה ביתית. מנור הוא בחור מופנם ושקט, אולי חסר לו עוד חבר ישראלי. זה לא פשוט להתחבר מהר לקומונה האוקראינית-ברזילאית, אבל כשהגעתי לשם וישבנו לארוחת צהריים משותפת לפני הגרלת ליגת האלופות, יכולתי לראות כמה הוא אהוב ומוערך על ידי שחקני הקבוצה", הוסיף בן עזרא.

במתחם המגורים משתכנים כל השחקנים, בנוסף לצוות המקצועי של הקבוצה ואפילו של היריבה דינמו קייב. 20 ק"מ משם ממוקם קומפלס האימונים המפואר שבנה הנשיא רינאט אחמטוב לקבוצה שנאלצה לנדוד מדונייצק בשל המצב הפוליטי הסבוך במזרח אוקראינה. דונייצק כאמור נאלצת לארח את משחקיה הביתיים בחארקוב, אבל אובדן הבית לא מהווה בעיה מקצועית עבור מי שזכתה בשלוש אליפויות אוקראינה האחרונות. בשנים הללו פתחו הכתומים פער גדול – כלכלי ומקצועי - על דינמו, שהייתה בעבר ספינת הדגל של הכדורגל האוקראיני, ובימים אלה נמצאת במשבר גדול מאוד.

מנור משחק בשחטאר בצד ימין של הקישור ההתקפי (עם רגל ימין), קרוב מאוד לקו הרוחב, במערך של 4-2-3-1. פעמים רבות הוא מתבקש גם לעבור לשחק באמצע ולהחליף אגפים. לא תופתעו לגלות שלפי נתוני Wyscout מדורג סולומון במקום השישי בליגה האוקראינית בממוצע דריבלים למשחק - 7.76 - ויותר מכך, שני באחוזי ההצלחה בקטגוריה זו (62.5%). "זו העמדה הכי טובה מבחינת מנור. הוא מהיר, יש לו דריבל מצויין, הוא משחק בנגיעה אחת ומסוגל להרים כדורים מתוחכמים לרחבה, כפי שהוכיח מול דינמו קייב", העיד טודוס על הקשר של נבחרת ישראל.

מצד שני, סולומון רושם 1.7 בעיטות לשער במשחק ומדורג חמישי בקבוצה, כשהמטרה היא להגדיל את הכמות בהדרגה. "כבר מהרגע הראשון, המאמן הקודם (פאולו פונסקה שעזב בקיץ לרומא) עבד עם מנור על שיפור הבנת המשחק שלו. מנור יודע שהוא צריך לבצע את הפעולות שלו יותר קרוב לשער ולאיים יותר. קוראים לעבודה הזאת התמצאות במרחב", טוען בן עזרא. גם באוקראינה סבורים שסולומון צריך להיות מעורב יותר באזורי הפרנסה של הדשא. "אין ספק שהוא צריך להבקיע יותר שערים. לעיתים הוא נוטה לבצע את הכדרור במקומות רחוקים מהשער ומאבד את הכדור או מוסר לשחקן יריב. אבל לאט לאט הוא מקבל יותר ויותר ביטחון", הוסיף טודוס.

בנבחרת ישראל רשם סולומון רק ארבע הופעות בשנתיים האחרונות, כולל בצמד המפגשים הקודם במוקדמות היורו. הקשר היה בהרכב בתבוסה 4:0 בפולין, בנוסף ל-27 דקות ששיחק כמחליף במשחק הפתיחה מול סלובניה (1:1) בארץ. בשני המקרים שיחק מנור בתפקידים שונים ממה שהוא מורגל בשחטאר - בפולין היה אחד משני החלוצים (לצד ערן זהבי) ומול הסלובנים שובץ כאחד משלושה קשרי אמצע במערך התקפי יותר. העובדה שהמאמן אנדי הרצוג אינו משתמש בשחקני כנף טבעיים כמו בשיטה ההולנדית הקלאסית, לא מקלה על ההתפתחות של סולומון בנבחרת. אפשר לראות גם נקודת אור: עצם זה שהמאמן האוסטרי בכל זאת ממשיך לקרוא לו לדגל (בניגוד לליאור רפאלוב או עומר אצילי למשל) מרמז על כך שבקרוב מאוד יהיה לסולומון תפקיד מרכזי גם בנבחרת הבוגרת.

מטרת העל של סולומון תהיה לסיים את השנתיים הקרובות עם מספרים דו ספרתיים (שערים ובישולים) כדי לצאת יום אחד לאחת מהליגות החזקות באירופה, וללכת בדרכם של פרננדיניו, הנריק מיקיטריאן, דוגלאס קוסטה, פרד, וויליאן ועוד רבים וטובים מבית היוצר של שחטאר דונייצק. הוא אומנם לא ברזילאי, ונושא דרכון ישראלי, אבל בסביבתו של סולמון מאמינים שאם ישפר את הליקויים ויצבור ניסיון בשחטאר, הוא יוכל להגשים את החלום לשחק בפרמייר-ליג או בבונדסליגה. בשלב הזה, אפשר לומר ששחטאר מרוצה מההתקדמות של סולומון ולא מן הנמנע שתציע לו הארכת חוזה ממש בקרוב. ואם היא נהנית ממנו, גם נבחרת ישראל אמורה לקצור את הפרות. ועדיף כמה שיותר מהר.

סייע בנתונים הסטטיסטיים: מתן שקרוב.