$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

קסם הסמבה: עסקת קוטיניו הציתה את הדמיון

התנאים הקשים בהם צמח, המספרים יוצאי הדופן בליברפול והוויתורים שעשה כדי לכתוב פרק ברזילאי נוסף בקטאלוניה. עסקת קוטיניו הראתה שבארסה הפכה לריאל מדריד בשוק ההעברות, אך מקצועית זה יהפוך אותה לבלתי ניתנת לעצירה. על מעבר שהצית את הדמיון

אסף לירן
אסף לירן  08.01.18 - 16:56

זו הייתה ההזדמנות הגדולה של פיליפה קוטיניו. הוא קיבל את הכדור וראה מולו הר אדם. אינטר הימרה עליו כשהיה רק בן 16, אבל הברזילאי הצנום לא התבלבל ודאג שאת אימון הבכורה שלו לא ישכחו בעיקר שניים: הוא ומרקו מטראצי. הרכש המבטיח עבר את הבלם האימתני ועשה את זה בסטייל עם השחלה בין הרגליים.

"כשחזרתי לחדר ההלבשה, המעסה אמר שהוא יקנה לי אוכל כל השבוע אם אעשה את זה שוב", נזכר הכישרון הצעיר, "מטראצי אמר שהוא ישלח אותי לבית חולים".

השבוע, כשקוטיניו השלים את המעבר המסקרן מליברפול לברצלונה, באיטליה חזרו למטראצי. "אחרי ההשחלה חשבתי לעצמי: 'זה פנומן!'", סיפר שחקן העבר. הכישרון העצום של הקשר הצעיר נראה כבר אז בכל נגיעה בכדור, ההשקעה של אינטר – 3.8 מיליון יורו – נראתה ככזו שתשתלם בגדול, אבל אף אחד לא האמין שיבוא יום והסכום שישולם על הקוסם הברזילאי יכפיל את עצמו פי 42 (!). אפילו לא באינטר. בעצם, במיוחד באינטר.

היום זה כבר נראה מצחיק – או עצוב, תלוי את מי שואלים - אבל אינטר שסימנה את קוטיניו ככוכב העתיד שלה, החליטה למכור אותו לליברפול פחות מ-5 שנים אחרי שנחת במילאנו כנער. הסכום? 13 מיליון יורו. הנראזורי אמנם קיבלו עליו יותר מפי 3 ממה ששילמו לוואסקו דה גאמה בקיץ 2008, אבל זה כלום לעומת הרווח העצום של ליברפול: 120 מיליון יורו היא מקבלת מבארסה, שאליהם יצטרפו בהמשך כמעט בוודאות 40 מיליון בבונוסים עתידיים.

והרי אי אפשר לדבר על עסקת הענק של חלון ההעברות בלי להתייחס למחיר. ככה זה כשבארסה שוברת את שיא ההעברות שלה פעמיים תוך 4.5 חודשים בלבד, אחרי 105 מיליון היורו בעסקת עוסמן דמבלה, שגם בה יש עוד בונוסים בגובה 40 מיליון. רק ניימאר, שפ.ס.ז' הפעילה את סעיף השחרור האסטרונומי שלו בקיץ האחרון (222 מיליון יורו), מקדים את קוטיניו ודמבלה כשמדברים על ההעברות היקרות בהיסטוריה, כך שבארסה מעורבת בכל 3 הראשונות.

למעשה, בטופ 10 הקטאלונים מופיעים הכי הרבה בצד של הקבוצה הרוכשת (3 פעמים), אפילו יותר מריאל מדריד (2) וגם ממנצ'סטר יונייטד (2). וכשלוקחים בחשבון את השחקנים החברים במועדון 100 מיליון היורו – ניימאר, קוטיניו, דמבלה, פול פוגבה וגארת' בייל – אז גם כאן הבלאוגראנה (2) מקדימה את היתר, גם את היריבה המושבעת ממדריד (1). במילים אחרות: בזמן שבסגל של הבלאנקוס יש לא מעט צעירים מבטיחים (מרקו אסנסיו, תיאו הרננדס, דני סבאיוס ואחרים), בארסה "הפכה לריאל" והמגמות שהיו מזוהות בעבר עם המועדונים – גלאקטיקוס מול שחקני בית בהתאמה – כבר לא ממש רלוונטיות.

לא רק שרכש הכוכבים של הקטאלונים הוא לא ממש "בארסה", הסכומים הגבוהים האלה גם מסכנים אותם ויובילו למכירת שחקנים, כשבאופק פרויקט שיפוץ הקאמפ-נואו השאפתני, שיעלה לפחות 600 מיליון יורו. הרי רק בקיץ אמר אלברט סולר, אחד הדירקטורים של בארסה: "אם היינו מוציאים 270 מיליון יורו על שני שחקנים, זה היה חוסר אחריות והיינו צריכים להתפטר". בפועל, אחרי תשלום הבונוסים, הקטאלונים יחצו את רף 300 מיליון היורו על 2 שחקנים, אבל כשמדובר בהנהלה הזו של בארסה, ההתבטאות המוזרה הזו לא באמת יוצאן דופן.

אז האם קוטיניו שווה את כל זה? אם בארסה באמת רוצה אותו – והיא רצתה, עוד מהקיץ – אז אין לה באמת ברירה. "או שאתה משלם או שאתה מוותר על השחקן, זה שוק ההעברות של היום", אמר לאחרונה ז'וזה מוריניו כשדיבר על 84.5 מיליון היורו שליברפול שילמה על וירג'יל ואן דייק, "אי אפשר להשוות את זה אפילו למה שהיה לפני 3 שנים". נראה שהשאלה שצריכה להישאל היא: האם בארסה הייתה מוכנה לוותר בקיץ על ניימאר ולקבל בתמורה את קוטיניו וכ-60 מיליון יורו? סביר להניח שהתשובה חיובית. אז אמנם זה לקח עוד כמה חודשים, אבל עכשיו הקשר מגיע לקאמפ-נואו והסיפור שלו יכול ללמד דבר או שניים על נחישות ואמונה.

מגרשי בטון, חולדות ולואיס סוארס
כמו רונאלדו (הברזילאי), רונאלדיניו, רוביניו וניימאר, גם קוטיניו עשה את צעדיו הראשונים בקטרגל ולא צריך יותר מכמה שניות כדי לזהות את הסגנון שלו בקטעי וידאו ישנים. הדריבל המהפנט, הטכניקה, הזריזות והשליטה בכדור היו שם כבר בגיל צעיר, והם השתדרגו על מגרשי הבטון בריו דה ז'ניירו. "בקטרגל אתה משחק על שטח קטן והקצב מהיר, זה עזר לי כשעברתי למגרש גדול", מספר הקוסם הברזילאי שהצטרף לוואסקו דה גאמה בגיל 8.

קוטיניו עשה לעצמו שם של כישרון מבטיח במחלקת הנוער של ואסקו, ואחרי שהוא עזב אותה והחל לשחק עם הקבוצה הבוגרת, המועדון עלה לכותרות ולא בגלל הכישרון הצעיר. בברזיל פורסם שבאקדמיה של ואסקו, הילדים סבלו מתנאים נוראיים, מתת תזונה וחיו עם חולדות.

בכל מקרה, קוטיניו העביר עוד שנתיים בוואסקו כמושאל מאינטר עד הגיעו לגיל 18 ועשה את המעבר לאירופה כשברזומה שלו רק 7 משחקים בליגה הבכירה בברזיל. "הייתה לו מסירה נהדרת, בעיטה וכל מה שצריך למרות גילו הצעיר", מספר רפא בניטס שאימן אז את הנראזורי, "אני זוכר שנדהמנו מראיית המשחק שלו". גם קוטיניו זוכר את הספרדי לטובה: "הוא שינה את המנטליות שלי, הפך אותי לשחקן יותר קבוצתי ועודד אותי למסור מהר יותר", אבל פיטורי המאמן ופציעה דחקו את הקשר אל מחוץ להרכב בחצי השני של העונה.

אחרי שהסיפור נמשך גם בעונה שאחרי, קוטיניו הושאל לאספניול בינואר וחזר לככב תחת מאוריסיו פוצ'טינו. באינטר, כך נראה, ההשקעה עמדה לשאת פרי, אבל דווקא אז הנראזורי היו חסרי סבלנות והברזילאי עבר לליברפול. גם דניאל סטארידג' הגיע לאנפילד באותו חלון העברות בינואר, ולואיס סוארס – אז עדיין במרסיסייד – זוכר את אותה עונה. "פיליפה היה מדהים, הוא שינה אותנו לגמרי", מספר החלוץ בספרו, "בגלל שהוא כל כך טכני, היה לנו ביטחון לשמור על הכדור. ידעת שהוא לא יאבד אותו, שהוא יעשה משהו מיוחד, שתמיד יבחר במסירה הנכונה".

בליברפול, קוטיניו שיחק בהתחלה כקיצוני שמאלי – העמדה שבה תופקד באינטר כשראה דקות – רק שהפעם האמינו בו. בהמשך הברזילאי המגוון גם עבר למרכז המגרש ועזר לליברפול להתקרב לאליפות ראשונה מאז 1989/90. רק 5 שערים הוא כבש (לצד 8 בישולים) באותה עונה, אבל אחד מהם זכור לסוארס במיוחד – זה שסידר ניצחון 2:3 על מנצ'סטר סיטי בעיצומו של מאבק האליפות.

"הכדור הגיע לקוטיניו, הוא עמד עם הגב לשער והדבר הראשון שחשבתי היה שהוא יוכל למסור לי, אבל עד שצעקתי לו, זה היה ברשת", מספר סוארס בספרו, "מבחינתי זה היה שער העונה. אולי לאוהד או לעיתונאי זה לא נראה כמו שער גדול, אבל אם מסתכלים על הטכניקה ולוקחים בחשבון את המעמד אז מבחינתי זה היה הטוב ביותר. בגלל המשמעות של זה, בגלל התוצאה ובגלל שהשער הזה קירב אותנו כל כך לאליפות. באותו זמן חשבנו שזה הראה שיש לנו מזל של אלופים".

בסופו של דבר ליברפול לא זכתה בתואר גם אז ובקיץ היא גם נפרדה מסוארס שעבר לברצלונה. ללא מטרה מושכת אש במרכז ההתקפה, הרבה יותר היה תלוי בקוטיניו שלקח יותר על עצמו (3.1 דריבלים למשחק לעומת 1.79 בעונה שלפני), בעט יותר מחוץ לרחבה, אבל גם חווה ירידה – די טבעית – במסירות מפתח (מ-1.73 ל-1.51) וביצירת מצבים (מ-1.94 ל-1.66). לקח זמן עד שהתגבשה במרסיסייד רביעיית ההתקפה הקטלנית מהעונה הנוכחית, שכן רוברטו פירמינו הגיע לאנפילד רק בקיץ 2015, סאדיו מאנה ב-2016 ומוחמד סלאח ב-2017.

קוטיניו כבר הפך לכוכב הראשי בליברפול, אבל השורה התחתונה היא שאחרי 4.5 שנים, הוא לא זכה באף תואר. אפילו לא בזניח שבהם. וגם אם במרסיסייד ניסו להדחיק את זה, הם ידעו שבשלב כלשהו סיפור סוארס יחזור עם כוכב אחר. וכמי שעקב אחרי רונאלדיניו בגיל צעיר, כמו שקוטיניו העיד על עצמו, הבחירה בברצלונה הייתה כמעט טבעית.

לאורך ההיסטוריה הכוכבים הברזילאים הגדולים ביותר לבשו את מדי הבלאוגראנה – מרומאריו, דרך רונאלדו, ריבאלדו ורונאלדיניו, ועד דני אלבס וניימאר – ואפשר להבין את הרצון של כוכב ליברפול לשעבר להצטרף לרשימה הזו, בטח כשעולה האפשרות לשחק עם ליאו מסי, לחזור לשתף פעולה עם סוארס ולזכות בתארים על הבמה הגדולה באמת. זו שהוא ראוי לה.

"זה לא סוד שפיליפה רצה לעבור לברצלונה בקיץ, הוא התעקש על כך איתי, עם הבעלים וגם עם חבריו לקבוצה", סיפר יורגן קלופ, "הצלחנו להשאיר אותו פה בקיץ וקיווינו שנצליח לשכנע אותו להישאר. עשינו כל שביכולתנו לנסות לשכנע אותו להישאר, אבל הוא בטוח ב-100% שהעתיד שלו בברצלונה. זה החלום שלו".

קוטיניו היה כל כך נחוש לעזוב את לבארסה, עד שהוא היה מוכן לוותר על כ-13 מיליון יורו במטרה לעמוד בדרישה של ליברפול עליו ולעזור להשלים את העסקה עכשיו, אחרי שהיא נפלה בקיץ. גם חאבייר מסצ'ראנו, ססק פברגאס ופאוליניו הסכימו לוותר על כספים כדי לעבור לבארסה. קוטיניו לא הראשון שעושה את זה, וכנראה גם לא האחרון, כל עוד מסי משחק.

פוטנציאל מאיים במיוחד
הטיימינג של החתמת קוטיניו אולי מפתיע – לפחות מבחינת בארסה, הרי למה עכשיו ולא בסוף העונה אם הוא גם ככה לא יכול לשחק בליגת האלופות, כשיש יתרון מבטיח בצמרת הליגה? הקטאלונים לא רצו להגיע למצב שלמו"מ הקשה עם ליברפול, יתווסף גם מונדיאל טוב של הברזילאי, שהיה מקפיץ את מחירו עוד יותר.

העובדה שהוא יוכל להשתתף רק במשחקי הליגה וגביע המלך יכולה להקל עליו להתמודד עם הלחץ ועם תג המחיר הגבוה. גם אנדרס אינייסטה יכול להרוויח מזה - הרי אחרי שקוטיניו יחלים מפציעתו ויחל לשחק, הקפטן בן ה-33 של בארסה יוכל להישמר למשחקים חשובים בצ'מפיונס.

אז איפה קוטיניו נכנס לתמונה בהרכב של בארסה? יש לזה כל כך הרבה אופציות עד שכשארנסטו ואלוורדה נשאל על כך, הוא התחיל מהעמדה שבה הרכש הנוצץ לא ישחק והתלוצץ: "הוא בטח לא יהיה שוער". בליברפול הברזילאי שיחק כקשר האמצעי השמאלי וכקיצוני השמאלי, בעוד שבנבחרת הוא מתופקד בעיקר באגף הימני, אך שהוא יכול לשחק בקבוצתו החדשה בכל עמדה החל מהקישור הקדמי ומעלה. ולבארסה שהאגפים שלה נחלשו באופן ניכר עם עזיבת ניימאר והפציעה הארוכה של דמבלה בחודשים הראשונים של העונה, זה משמעותי.

כדי להתמודד עם החולשה באגפים בשבועות האחרונים, ואלוורדה העדיף פשוט לזנוח את ה-4-3-3 המוכר של בארסה ולעבור ל-4-4-2 עם מסי וסוארס במרכז ההתקפה. במערך הזה קוטיניו יכול להתאים לעמדת הקשר השמאלי של אינייסטה או לזו של פאוליניו. הוא גם יכול לשחק כקשר המרכזי השמאלי במערך ההולנדי הקלאסי, באגף השמאלי או אפילו כקשר התקפי באמצע כדי לתת מנוחה למסי. גם אופציה של 3-4-3 – המערך שאיתו בארסה עשתה את הקאמבק המפורסם מול פ.ס.ז' – או 4-2-3-1 אפשרית עם קוטיניו ונותנת לוואלוורדה יותר מרחב תמרון להפתיע את היריב

בסופו של דבר, בכל עמדה שבה ישחק, קוטיניו יוסיף לבארסה הרבה דברים ושיתוף הפעולה עם מסי, סוארס ודמבלה נראה מבטיח במיוחד. היצירתיות של הברזילאי יכולה לחסוך ממספר 10 את הצורך לרדת למרכז המגרש ולנהל את המשחק או לפתוח את ההגנה היריבה לאור היכולת שלו לבעוט ממרחק. רק בעונה שעברה קוטיניו כבש 6 שערים מחוץ לרחבה (3 מכדורים חופשיים ישירים), הכי הרבה בפרמייר-ליג.

גם העונה – למרות האכזבה מכך שלא שוחרר כבר בקיץ – הקוסם הברזילאי היה במיטבו והעמיד מספרי שיא בקריירה במסירות מפתח (2.43), יצירת מצבים (2.86), ושערים מחוץ לרחבה (0.29). למעשה, חודש דצמבר (7 שערים) היה הפורה ביותר שלו מאז הגיע לאנפילד. רק לשם השוואה, מסי מעמיד מספרים נחותים יותר במשחקי הליגה העונה במסירות מפתח (2.28) ויצירת מצבים (2.67).

"לא חשבתי שהוא יהפוך לשחקן כזה כששיחקתי איתו בפעם הראשונה", צייץ ג'יימי קראגר שעוד הספיק לשתף פעולה עם קוטיניו בליברפול. ואם רביעייה התקפית לצד סלאח, מאנה ופירמינו הייתה מאיימת במיוחד, איזו מילה יכולה לתאר אחת שמורכבת ממסי, סוארס, קוטיניו ודמבלה?