$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

בקרת נזקים: המלחמה של מנצ'סטר סיטי באופ"א

העונש שחטפו הסיטיזנס הוא לא רק על עבירות ה"פייר פליי", אלא בעיקר על יהירות מצד ההנהלה מאבו דאבי, שחשבה שמותר לה הכל. כעת, היא מסתכלת הלאה: על הערעור ל-CAS, אולי גם לביהמ"ש בשווייץ, כמו האפשרות לדחות את הקץ. יעקבי מנתח את המשבר

נדב יעקבי
נדב יעקבי  16.02.20 - 13:03

כולם עושים פיפי בבריכה, אבל מה שמנצ'סטר סיטי עשתה זה לא רק להשתין בקשת מהמקפצה, אלא גם לאיים על המציל. הרי התכולים כבר נענשו בעבר על הפרות בוטות של חוקי הפייר פליי הפיננסי, אבל לא למדו לקח. הבעלים שלהם, אנשי משפחת המלוכה של אבו דאבי, היו בטוחים שהם חכמים יותר מכולם, המשיכו לצפצף על החוקים ולהיות בטוחים שלכל היותר יקבלו שוב קנס חסר משמעות. כי מה זה מבחינת המיליארדרים האלה 40 או 50 מיליון יורו? אפילו לא מכה קלה בכנף.

לפי אלפי המיילים והמסמכים שנחשפו השיטה הייתה פשוטה: כדי להגדיל את ההכנסות חתמה סיטי על חוזה אימוץ עם חברת התעופה של האמירויות, שנמצאת כמובן בבעלות אבו דאבי. נכון, זה מסריח, אבל חוקי. הבעיה הייתה שבעונת 2015/16 למשל הסכום שנרשם בספרי המועדון היה 75 מיליון יורו, כאשר בפועל שווי החסות הוא לא יותר מעשרה מיליון. 65 המיליון הנוספים הוזרמו למעשה באמצעות חברת ההשקעות של השייח' מנסור בין זייד אל נחיין, אחיו של נשיא האמירויות.

חוקי הפייר פליי הפיננסי, שנכנסו לתוקף ב-2011, קובעים שההוצאות של מועדוני הכדורגל לא יכולות להיות גבוהות יותר באופן משמעותי מההכנסות והשיטה של סיטי הייתה לעקוף את החוקים באמצעות תעלולים מהסוג הזה. ב-2014 היא נמצאה אשמה בהפרות ואז נקנסה ב-55 מיליון יורו ועוד כמה הגבלות על מספר השחקנים הזרים שהיא יכולה לרשום בסגל. בתכל'ס, זה היה עונש מצחיק שבדיעבד מסתבר, לא יצר שום הרתעה.

ואם זה לא מספיק, כאשר נפתחה חקירה חדשה בעקבות החשיפות של "פוטבול ליקס", ראשי סיטי החלו לאיים על אופ"א בתביעות. היו אפילו השמצות וגם שמחה לאיד כאשר אחד מחברי הוועדה הבודקת הלך לעולמו. באחד המיילים שנחשפו ע"י "פוטבול ליקס" כתב סיימון קליף, עו"ד בכיר שעבד בשירותה של סיטי: "היו"ר יעדיף לשלם 30 מיליון ליש"ט על 50 עורכי הדין הטובים ביותר בעולם ויתבע את אופ"א בעשר השנים הבאות".

לא רק שמנצ'סטר סיטי לא שיתפה פעולה עם ועדת הבדיקה של אופ"א, היא טענה שכל ההאשמות שהוטחו בה על רמאויות ו"בישול" הדו"חות החשבונאיים, התבססו על הדלפות לא חוקיות לתקשורת. על כך הגיב רק לפני שלושה ימים איב לטרם, יו"ר ועדת הבדיקה, שהיה בעבר ראש ממשלת בלגיה: "כל הטענות של מנצ'סטר סיטי משוללות יסוד, והן גם נכתבו בטון ובשפה שלא מתקבלים על הדעת".

במילים אחרות, מדובר בחשבון פתוח בין ועדת הבדיקה של אופ"א, שהיא גוף משפטי נפרד מההתאחדות האירופית עצמה, לבין הנהלת סיטי, שמלבד העבירות, לכאורה, שביצעה – היא גם התנהגה בגסות ובביריונות. התגובה המיידית של המועדון לעונש חסר התקדים הייתה מעניינת: "מנצ'סטר סיטי מאוכזבת אבל לא מופתעת". כן, בסיטי לא מופתעים מהעונש, הם ידעו שהוא יגיע. והשאלה הגדולה היא מה יקרה עכשיו.

סיטי כבר הודיעה שתערער על העונש בפני CAS - בית הדין הגבוה לספורט - שההחלטות שלו כזכור הן סופיות. יש כמובן אפשרות שאם הערעור יידחה סיטי תפנה לבית המשפט האזרחי בשוייץ, אבל קשה להאמין שזה יקרה. בכל מקרה, את העונה הזו סיטי תסיים ללא שום הפרעות (בעוד שבוע וחצי תיערך שמינית גמר ליגת האלופות מול ריאל מדריד), שכן העונש תקף לשתי העונות הבאות. אולם סביר להניח שהליך העירעור יימשך כמה חודשים, ואם לא תהיה הכרעה סופית עד יולי, כשמתחילים משחקי המוקדמות באירופה, סיטי כנראה תוכל לשחק בעונה הבאה, 2020/21, בליגת האלופות.

מעבר לכך, התחושה בקרב לא מעט פרשנים היא שבערעור העונש יקוצר לעונה אחת. כלומר סיטי תיעדר מליגת האלופות רק בעונת 2021/22, ועד אז יש כמעט שנה וחצי להתארגן. זה עונש שמנצ'סטר סיטי תוכל "לבלוע", ואולי אפילו להשאיר את פפ גווארדיולה ואת השחקנים החשובים בקבוצה לפחות לעוד עונה אחת.

נכון שכולם מדברים על עזיבה של פפ בסיום העונה הנוכחית, אבל יש מצב שדווקא בגלל המשבר הלא פשוט, הוא יגלה סולידריות עם המועדון שבו הוא עובד כבר ארבע שנים ואותו הוליך לשתי אליפויות ויישאר לפחות עוד שנה. גם הדיבורים על כך שהקבוצה שתסיים במקום החמישי בפרמייר ליג תעפיל לליגת האלופות על חשבון אלופת אנגליה המכהנת, קצת מוקדמים.

אבל מעבר לסיפור הפרטי של מנצ'סטר סיטי, מה שקרה אתמול הוא ללא ספק האירוע המכונן של הפייר פליי הפיננסי. כבר כמעט עשר שנים שהגוף הזה פועל ועד עתה הוא זכה בעיקר ליחס מזלזל. התחושה הייתה שאין לו שיניים, שהוא כלב שנובח, אבל לא נושך. שהעונשים שהוא מטיל לא עושים רושם על הקבוצות הגדולות והעשירות.

נכון שמילאן הושעתה בקיץ לשנה מהשתתפות בליגה האירופית, אולם זה ממש לא אותו הדבר. בשנים האחרונות, הרוסונרי כבר לא קבוצת צמרת באיטליה והליגה האירופית זה כסף קטן לעומת ליגת האלופות. ההכנסות של סיטי מליגת האלופות הן כ-100 מיליון יורו בשנה ולכן השעייה לשנתיים בתוספת הקנס של 30 מיליון יורו זה הפסד של כמעט רבע מיליארד יורו. זה כסף עצום.

לכולם ברור שאם סיטי תצליח בעירעור והעונש הכבד שהוטל עליה יימחק, זה יהיה סופו של הפייר פליי הפיננסי. ומאחר שאופ"א החליטה שהגיעה העת לצאת לקרב גם נגד הגדולות והעשירות, הסיכוי לזיכוי מוחלט הוא אפסי. אם וכאשר העונש יישאר על כנו – וגם אם יומתק – זה יהיה סימן ברור לכל ראשי הכדורגל האירופי שנגמרו המשחקים. שמעתה כולם יהיו חייבים להתיישר ולשתף פעולה.

וזה אומר שגם המועדון השני שתלוי בכספים שמגיעים מהמפרץ הפרסי, פאריס סן ז'רמן, צריך להיזהר, כי הוא נמצא על הכוונת כבר לא מעט זמן. זה אגב, מקרב את המכירה בקיץ הקרוב של קיליאן אמבפה או ניימאר. כי החבר'ה מקטאר הבינו טוב מאוד את הרמז.