$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

נתראה בקרוב? 24 השעות הגורליות של אופ"א

בכנס יוצא דופן, דרך ועידת-וידאו, ידונו ראשי אופ"א בשלישי על עתיד הכדורגל האירופי ובו יקבעו מה יעלה בגורל ליגת האלופות, הליגה האירופית ויורו 2020. השבתה כללית או אור בקצה המנהרה? כל האפשרויות וההצעות שעל כף המאזניים ב-24 שעות מתוחות

דני פורת
דני פורת  16.03.20 - 21:15

משבר הקורונה המחריף בעולם, הזמין מחר (שלישי) כנס חירום של אופ"א שעתיד לקבוע את גורל המפעלים האירופים ויורו 2020. נשיא אופ"א, אלכסנדר צ'פרין, יקיים מרתון של דיוני וידאו קונפרס עם נציגי ההתאחדויות השונות המרכיבות את הארגון, התאחדות המועדונים האירופיים וחברי הוועד הפועל של אופ"א, ולאחר מכן יתקבלו מספר החלטות הרות גורל בנוגע לעונת 2019/20 בכפוף לחוות דעת של ארגון הבריאות העולמי.

הפיל הלבן שבחדר הוא יורו 2020 שאמור להפתח ב-12 ביוני ולהסתיים ב-12 ביולי. ההערכה היא שאופ"א תעניק עדיפות להמשך הליגות המקומיות (אם בכלל ניתן יהיה לקיימן נוכח משבר הקורונה) ולפיכך תדחה את טורניר הנבחרות. מדובר בנזק כלכלי עצום לאופ"א, שכן ההכנסות הצפויות הן ל-2 מיליארד יורו מהטורניר, כאשר חלק נכבד מהסכום אמור ללכת להתאחדויות עצמן. כמו כן בהנחה שידחה או יבוטל היורו, תהיה לכך השלכה על 400 עובדי אופ"א שנשכרו על מנת להפיק את אירוע הכדורגל החשוב ביותר ביבשת.

צ'פרין בעצמו התנגד עד כה לרעיון של דחיית היורו, אך הלחץ הגובר של ההתאחדויות המקומיות (כולל איטליה ורומניה שיארחו ברומא ובבוקרשט משחקים) ונוכח השתוללות הנגיף וסגירת הגבולות בכמה מדינות ביבשת, מצביעים כי אין מנוס שלא לקיים את היורו במועדו. מאחר שלפי כללי אופ"א, יש לסיים את הליגות המקומיות עד ה-23 במאי, כשלושה שבועות לפני פתיחת היורו, לא ניתן יהיה להנות מהמשך קיום הליגות וטורניר היורו כאילו דבר לא קרה. כמו כן, הנזק הכלכלי מהפסקת הליגות הגדולות נאמד במאות מיליוני יורו, שזה כשלעצמו מכה כלכלית גדולה מדחיית היורו.

אם יימשכו הליגות האירופיות במתכונת מצומצמת או מלאה במהלך הקיץ, היורו יכול להתקיים ככול הנראה רק בשני מועדים. ההצעה הראשונה היא לדחות את הטורניר לקיץ 2021, כדי לא לפגוע ברציפות עונת המשחקים הבאה. זו התכנית הפשוטה יותר ליישום, אך בכל מקרה, יהיו לה מספר השלכות. למשל דחיית גביע העולם למועדונים המורחב של פיפ"א, שאמור להתקיים ביוני 2021. עוד טורניר שייפגע הוא הפיינל פור של גביע האומות שיועתק למועד אחר מקיץ 2021. בכל מקרה, פלייאוף יורו 2020 שיועד לסוף חודש מארס, כולל המשחק של ישראל בסקוטלנד, ידחה למועד לא ידוע.

האפשרות השניה היא לקיים את היורו מוקדם יותר במהלך עונת 2020/21. חודשי יולי-אוגוסט אינם עומדים על הפרק לפי שעה, עקב ההתנגשות עם המשחקים האולימפים בטוקיו. לכן, הקוריירה דלו ספורט האיטלקי העלה השערה שהיורו ייערך בחורף 2020 בין ה-23 בנובמבר ל-23 בדצמבר. קיום הטורניר בתאריכים אלה - בדומה למה שיקרה במהלך מונדיאל 2022 בקטאר - יצריך שינוי לוגיסטי גדול מאוד ויפגע ברציפות של המפעלים האירופים והליגות בעונת המשחקים הבאה. האופציה הזאת נמצאת על השולחן.

אפשרות נוספת היא לקיים את היורו בקיץ הנוכחי במדינה אחת, שנכון לכרגע נחשבת לבטוחה יותר ברמת התחלואה. למשל, רוסיה שמיועדת לארח שלושה משחקים בשלב הבתים ומשחק ברבע הגמר בסנט פטרסבורג פתוחה להצעות. "אנחנו יכולים לארח את היורו במלואו", אמר אלכסיי סורוקין, מי שעמד בראש הוועדה המארגנת של מונדיאל 2018 במדינה.

ראוי להזכיר כי מעולם בתולדות היורו, שנולד אי שם ב-1960, לא קרה מצב שבו נאלצה אופ"א לדחות את טורניר הגמר בשל "כוח עליון". אגב, גביע העולם בכדורגל לא התקיים פעמיים בשל מלחמת העולם השניה ומאז 1950 התקיים תמיד כסדרו. אירוני שדווקא הטורניר שאמור להיערך ב-12 מדינות שונות כדי לציין את החגיגה הגדולה של אירופה הדמוקרטית, החופשית ונטולת הגבולות, ייאלץ לסגור את שעריו, לנעול את המפתח ולזרוק אותו למצולות, כשהמציאות ביבשת היא של מצב חירום והגבלת חופש התנועה של האזרחים.

אם או בלי קשר, באופ"א ידונו גם במפעלים האירופים, שנקטעו במהלך שמינית גמר ליגת האלופות והליגה האירופית. נכון לכרגע, אמורות הקבוצות לחדש את פעילותן באפריל, אך בעקבות המשבר ומצב החירום במדינות כמו איטליה וספרד, ברור ששעון החול הולך ואוזל וכי קיימת סכנה לביטול המפעלים האירופים והליגות בעונת המשחקים הנוכחית. כזכור, הסיבובים המוקדמים באירופה בעונת 2020/21 יחלו כבר בחודש יולי, לפי התכנית המקורית.

ולכן, לפי דיווחים שונים אופ"א עשויה לקבץ את המשחקים שעוד נותרו באלופות ובאירופית לטורניר קצר ולקיים מעין פיינל פור בערים המארחות את הגמר - איסטנבול (אלופות) וגדנסק (אירופית). גם משחקי רבע הגמר עשויים להתרחש במתכונת של משחק אחד, במטרה לצמצם את כמות המשחקים ומתוך אינטרס שהליגות המקומיות יתחדשו.

ובהנחה ההגיונית שביותר שהיורו יידחה, הדבר יעניק עוד זמן להחלטות שיקבלו הליגות באשר להמשך המשחקים שיכולים לגלוש לקיץ. צריך רק להזכיר ולומר שאופ"א לא מתכוונת להתערב בכל ליגה וליגה באשר לעתידן (לשחק או לא לשחק, קביעת אלופות, עולות או יורדות וכו') אלא רק לתת מסגרת זמנים אחידה שתעשה מעט סדר בבלגאן המתחולל בימים אלו במסדרונות ההתאחדויות האירופיות ומנהלות הליגות שמבולבלות מהמצב לא פחות מאוהדי הכדורגל.

"בואו ננסה להשאר אופטימיים ולא לחשוב על תרחישים קודרים", אמר צ'פרין רק לפני שבועיים כשנשאל לגבי קיום יורו 2020 במועדו. מאז נראה שהעולם קיבל סטירת לחי רצינית: הנגיף התפרץ בכל חלקי היבשת, כל ענפי הספורט הושבתו, הגבולות נסגרו, אנשים מרותקים לביתם ומה שהיה הוא לא מה שיהיה. הכדורגל האירופי נמצא במשבר גדול ולא בטוח שנקבל את כל התשובות לשאלות הבוערות ביום שלישי, אבל כן כיוון לאן העונה הזאת אולי בכל זאת הולכת.