$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

הידיים של אדוארד: מנדי מחפש הכרה

השוער מסנגל הוביל את צ'לסי לזכייה בצ'מפיונס בעונה שעברה ולפסגה בפרמיירליג העונה תוך שהוא שובר שיאים ומספק הצגות. אז מדוע הוא לא נכלל ב-30 השמות הסופיים לכדור הזהב?

אבי אטיאס
אבי אטיאס  23.11.21 - 15:45

באוגוסט 2018, צ'לסי האמינה שהיא רוכשת את מי שעתיד להיות השוער הטוב בעולם. קפה אריסבאלגה הספרדי נקנה תמורת כ-80 מיליון דולר, והפך לשוער היקר בכל הזמנים. שלוש שנים אחרי, והבלוז באמת מחזיקים בין הקורות את מי שלדעת רבים הוא אכן הטוב בעולם בתפקידו. אדוארד מנדי בן ה-29, שאחראי על אחד הסיפורים היפים בכדורגל בשנים האחרונות.

קודם כל, אי אפשר שלא לשים לב לגיל של מנדי. הוא כבר לא כדורגלן צעיר, אבל מאחוריו סיפור חיים יוצא דופן. מנדי, שנולד צרפת ומייצג את סנגל, שיחק בין 2011 ל-2014 בשרבורג מהליגה השלישית בצרפת, אבל אז הגיע המשבר הגדול בקריירה. מנדי נפל להצעה כוזבת של סוכנו, ונשאר במשך שנה שלמה ללא קבוצה ופרנסה, כאשר אשתו בהריון באותו זמן. המשבר היה גדול עד כדי כך שהוא אפילו שקל פרישה. "זה נכון שהתחלתי לפקפק בעצמי ולחפש עבודה", סיפר שנה שעברה לפני גמר ליגת האלופות.

אחרי שהצליח לשמור על כושר במדי קבוצת המילואים של מארסיי, קיבל הצעה מריימס, שם הקהל ושחקני הקבוצה התאהבו בו מיידית. הוא הוביל את הקבוצה לעליית ליגה, לפני שעבר לרן. פטר צ'ך התאהב, וצ'לסי שחיפשה תחליף לקפה בשער, הנחיתה אותו בלונדון.

מנדי לא רק הצליח להשכיח את הפלופ שהוא קפה אריסבלאגה. מנדי הוא שוער ששינה לחילוטין את צ'לסי. בעונה שעברה היה לו חלק משמעותי בזכייה בליגת האלופות, כאשר רשם מאזן מדהים של תשעה משחקים עם שער נקי במפעל, שווה לשיא של סנטיאגו קניזראס וקיילור נבאס. העונה, נראה שהוא משדרג את היכולת שלו אפילו יותר.

הפיל שבחדר
אבל לפני שנדבר על כל מה שחיובי לגבי אדוארד מנדי וכל הסטטיסטיקות שהופכות אותו לדעת רבים לטוב בעולם, בואו נדבר על נושא קצת פחות נעים. שוערים שחורים בכדורגל האירופי. בואו ותנסו לחשוב על השוערים הטובים בכל הזמנים. אתם כנראה תחשבו על לב יאשין, דינו זוף, אוליבר קאן, איקר קסיאס, אוליבר נוייר ובופון. וסליחה מכל מי ששכחתי.

תנסו לחשוב על השוערים הטובים בעולם בשנים האחרונות. יאן אובלק, קורטואה, אליסון, נוייר וטר שטגן. כולם לבנים, כמעט כולם אירופיים. בכל עמדה אחרת בעולם הכדורגל, שחקנים אפריקאיים הם הטובים ביותר בעולם, או לפחות בין המובילים. האם רק באופן מקרי מצליחים להגיע כדורגלנים אפריקאיים לרמות האלו בתור שחקני שדה ולא בתור שוערים? כמו בדרך כלל בנושאים כאלו, מקריות היא לא ההסבר.

ב"ניו יורק טיימס" נדרשו לנושא בכתבה מיוחדת שערכו בשנה שעברה אחרי משחק בו צ'לסי, עם אדוארד מנדי בשער, פגשה את רן, עם אלפרד גומיס. זה היה מקרה נדיר, נדיר מדי, שבו שתי הקבוצות במפעל הכי יוקרתי ביבשת משחקות עם שוערים שחורים. ב"טיימס" השוו את זה לתקופה בה בפוטובל האמריקאי היו מעט מאוד שחורים בתפקיד הקוורטרבק. על פי הכתבה, שוער נתפס כתפקיד מנהיגותי, ניהולי אפילו. בכדורגל שבו יש מעט מאוד מאמנים שחורים ואפילו פחות בעלי בית שחורים, זה לא מפתיע שהם מקבלים גם פחות הזדמנות בתפקיד הכי חשוב על הדשא.

על פי בדיקה שערך העיתון, בשנה שעברה, רק שני שוערים מתוך ה-92 ששיחקו בספרד ובאיטליה היו שחורים. בפרמיירליג, פרט למנדי, לא תוכלו למצוא שוערים שחורים שמקבלים דקות משחק אמיתיות. שאקה היסלופ וטים הווארד, שניים מהשוערים השחורים הבודדים שעשו קריירה ראויה בפרמיירליג סיפרו: "ידענו שכשאר אנחנו עושים טעות, זה מחזק את הסטרואוטיפ. תסתכלו למשל על ג'ורדן פיקפורד, שוער נבחרת אנגליה. אם הוא טועה, אף אחד לא אומר שיש לשוערים לבנים בעיה. לשוערים שחורים אין את הפריבלגיה שיקבלו את הטעויות שלהם בהבנה. הם מייצגים משהו גדול יותר".

פרנסיס אוזוהו, שוער נבחרת ניגריה ואומוניה ניקוסיה הקפריסאית, דיבר בנושא עם עיתונאים בשנה שעברה: "בניגוד לשחקני שדה, מאמנים אירופאיים מעדיפים את השחקנים המקומיים שלהם בשער. הם לא יסמכו על שוער אפריקאי עד שהוא יוכיח להם שהם טעו לגביו פעם אחרי פעם. בגלל זה אני יודע שאסור לי להפסיק לעבוד קשה לרגע".

לא מותיר מקום לספק
בקרב אוהדי ושחקני כדורגל רבים התעורר זעם גדול כאשר הסתבר בחודש האחרון שמנדי לא נכלל ברשימת 30 המועמדים הסופיים לכדור הזהב. הנושא עלה לכותרות במיוחד אחרי ה-0:1 של צ'לסי על ברנטפורד, משחק שבו סיפק הסנגלי את אחת מתצוגות השוערות הגדולות שראינו בשנים האחרונות. כזאת שתוך כדי הצפייה בה, אתה מבין שאתה חוזה במשהו מיוחד.

"זה לא ייתכן, אני פשוט לא יכול להבין את זה", אמר יריבו לליגה וחברו לנבחרת, סאדיו מאנה, חלוץ ליברפול. מנדי עצמו כהרגלו, לקח את הנושא בשקט שכל כך מאפיין אותו: "אני פשוט גאה לייצג את המדינה שלי ולהיות בין 10 השוערים הטובים בעולם. אני משחק רק שנה אחת בצ'לסי, יש לי עוד הרבה להשיג. תמיד יהיו ספקות ואני חייב לכבד את המצביעים".

אחרי 12 מחזורים, צ'לסי מוליכה את טבלת הפרמיירליג עם 29 נקודות, שלוש יותר מהשנייה מנצ'סטר סיטי. היא ספגה 4 שערים בלבד ב-12 משחקים. מנדי אגב, השלים 35 משחקים עם רשת נקייה ב-60 ההופעות הראשונות שלו במדי הבלוז. בדיוק אותו נתון כמו פטר צ'ך האגדי.

 

שימו לב למאזנים של מנדי בצ'לסי בהשוואה לשוערים הקודמים בקבוצה. ווילי קבא'זרו ספג 42 שערים ב-38 משחקים, קפה ספג 121 ב-112, בעוד מנדי ספג 36 בלבד ב-60 משחקים. כמובן שלעבודת האימון של טוכל בהשוואה לסארי וללמפארד יש חלק בנושא, אך ההבדלים הסטטיסטיים פשוט עצומים.

נראה שהחיסרון המשמעותי היחידי של מנדי בכדורגל המודרני, הוא משחק הרגל שלו. הוא מרגיש לא בטוח, בוודאי בהשוואה לשוערים כמו אליסון ובמיוחד אדרסון, ששכלל את זה לדרגת אומנות. טוכל מנסה לפתור את זה בעזרת ז'ורז'יניו שיורד למטה לקבל את הכדור. יש מי שטוען שמשחק הרגל הבעייתי שלו, הוא אחת הסיבות שהוא עדיין לא מוערך מספיק.

אבל כאב הראש האמיתי של טוכל וצ'לסי, הוא לא משחק הרגל של מנדי. כאב הראש האמיתי שלהם יגיע בתחילת חודש ינואר, עם גביע אפריקה לאומות. אז, מנדי צפוי לעמוד בשער של נבחרת סנגל, אולי המועמדת הבכירה לזכייה במפעל. הוא עשוי לפספס את כל חודשי ינואר ופברואר, וכנראה להחמיץ את המשחקים בין נגד מנצ'סטר סיטי וטוטנהאם. הסנגלי מצידו, ינסה להוביל את נבחרתו לזכייה בתואר הכי חשוב ביבשת אפריקה, ולקוות שמחליפו קפה יצליח לעשות עבודה מספיק טובה בשער בזמן היעדרותו.

מי יודע, אולי בסוף השנה הזאת, מנדי לא יזכה רק להיות ברשימת 30 המועמדים הסופיים בבלון ד'אור. אולי הוא יזכה לעמוד על הפודיום עצמו.