$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

משהו חייב להשתנות: ההסבר להיעדרות זאיון

מהגורמים לעיכוב בחזרתו ועד האפשרות שינותח שוב. מאחורי פציעת הכוכב

יונתן קריא  14.12.21 - 12:25

לפני שבועיים הפאליקנס הודיעו כי לאחר בדיקות והתייעצויות, זאיון וויליאמסון בריא ויחזור לפעילות. עשרה ימים לאחר מכן, חזרו בהם בניו אורלינס מההודעה וישרו כי בעקבות כאבים חוזרים בכף הרגל הפורוורד עבר בדיקות נוספות, והם רואים כי חלה ריגרסיה בהחלמה.

מה אנחנו יודעים על הפציעה? היום אנו יודעים בוודאות כי זאיון עבר ניתוח לתיקון שבר בבסיס עצם המסרק החמישית של כף הרגל. עצמות המסרק הן עצמות כף הרגל המחברות בין הבהונות לעצמות הקרסול. העצם החמישית נמצאת מתחת לזרת בחלק החיצוני של כף הרגל ומחוברים בבסיסה מספר גידים.

יש שלושה שברים שיכולים לקרות באזור זה: בסיס העצם - פציעה פשוטה יחסית והחלמה יציבה ומהירה. שבר לאורך העצם - שם גם כן ההחלמה מוצלחת למדי. ושבר ג'ונס - שבר בצוואר עצם המסרק, אזור בו יש אספקת דם מוגבלת ובעקבות כך ההחלמה בעייתית. לפי השמועות, זאיון סובל משבר ע"ש ג'ונס, הבעייתי שבפגיעות באזור.

במקרה כזה יש שתי אופציות של ניתוחים: הראשונה היא החדרת מוט מתכת לתוך העצם ולקבע אותה משני הצדדים או פלטה המחברת את חתיכות השבר. בניגוד לאמונה הרווחת, בניתוח לא ניתן לאחות את העצמות, אלא רק לקרב את שתי חתיכות השבר ולקוות שהמגע בניהם יגרום לזירוז האיחוי.

במאמר שפורסם בשנת 2016, עקבו אחרי עשרה שחקני NBA שעברו קיבוע לשבר ע"ש ג'ונס. המאמר הציג שני נתונים מעניינים: הראשון אומר כי בממוצע לקח 10 שבועות לשחקנים לחזור לפעילות מלאה. השני, ששלושה שחקנים שברו מחדש את העצם. אז הניתוח מגדיל את הסיכויים להחלמת האזור, אך עדיין קיים 30% לשבור מחדש את העצם בחזרה לפעילות. מה שגורם לנו לחשוב שהפגיעה הנוכחית של זאיון יכולה להיות החמרת השבר הראשוני או אולי שבירה מחדש של העצם.

בעקבות הרגישות סביב זאיון ופציעתו, הפליקנס עוקבים ומפקחים במיליון עיניים סביב ההחלמה של זאיון, ולמרות זאת הוא נפצע מחדש. למה? שלושה גורמים עיקריים.

הראשון הוא סגנון המשחק. הפורוורד ניחן בנתונים שעל הנייר לא מתחברים. משקל עצום, ובאותה נשימה אתלטיות מרשימה. הוא נמדד קופץ לגובה 114 ס"מ (45 אינץ'), אחד הגבוהים שנרשמו בליגה אי פעם. באחד מאתרי הדראפט סיכמו היטב: "כוח והתפוצצות על הסל כמו של סנטר אתלט - ולעומת זאת, מהירות, זריזות ושליטה בגוף כמו גארד. סיוט לשמור עליו". סגנון המשחק הזה, עם הנתונים הפיזיים שלו, מהווה גורם סיכון לפציעות.

השני הוא פציעות עבר. ישנם דיווחים על פציעות קטנות כשחקן תיכון, אך הפציעה הראשונה כמקצוען הייתה בתקופת הקולג', כאשר 36 שניות לתוך משחק קבוצתו, בעת שינויי כיוון, התפוצצה נעל הנייק של השחקן וגרמה למתיחה באחת מרצועות הברך. כמה חודשים לאחר מכן, בליגת הקיץ במדי הפליקנס, הספיק וויליאמסון לשחק מחצית אחת בלבד לפני שיצא בעקבות מכה בברך. מניו אורלינס דיווחו כי לא נגרמה פציעה רצינית, אך העדיפו לשמור עליו, להוריד עומסים, ו"לוותר" על המשך ליגת הקיץ.

לאחר מכן כבר עבר ניתוח ברך בעקבות קרע במיניסקוס (רקמת סחוסים לספיגת זעזועים בברך). למרות שעבר ניתוח להוצאת חתיכת המיניסקוס הקרועה, החלמה שלרוב לוקחת פחות מחודשיים, זאיון נעדר שלושה חודשים. ולפי כל המחקרים, הגורם מספר 1 לפציעה - הוא פציעה קודמת.

הגורם השלישי הוא המשקל (או המשמעת). אי אפשר להתעלם מהעובדה שזאיון העלה במשקל ועם העליה במשקל - עולה העומס על הרקמות. יתרה מזת, זאיון מלכתחילה לא היה רקדנית בלט והעומס על הרקמות שלו תמיד היה גבוה יותר מרוב האתלטים. מחקרים היום מראים כי האדפטציה של הרקמות שלנו מדהימה. כמה מדהימה? במחקר שנערך ב-2014 הראו כי עצם הזרוע של היד הזורקת של מגישי בייסבול חזקה פי 2 מהיד הלא זורקת.

זאיון ביצע קפיצה גדולה במשקל לאחרונה, מה שיכול רק להאט בצורה ניכרת את ההחלמה. לפי הדיווחים הוא כבר מגיע ל-150 ק"ג (21 ק"ג יותר משהגיע לליגה). לשם השוואה, שאקיל אוניל בתקופתו הכבדה ביותר, בסוף הקריירה, שקל 147 ק"ג. הגוף אדפטיבי, אבל לא עד כדי כך.

אז מה הלאה? להערכתי, אם בחודש הקרוב לא יהיה שיפור ניכר בחיבור העצם - וויליאמסון יחזור לשולחן הניתוחים לקיבוע מחדש של חתיכות העצם. בנוסף, רופאי הקבוצה יכולים להשתמש בשתל עצם לחיזוק האזור. הליגה עוד לא ראתה שחקן עם "סל תכונות" כמו זאיון, ויכול להיות שפיזיולוגית הוא פשוט לא מתאים למשחק הזה.

בנקודה זו, כשזאיון החמיץ יותר משחקים מששיחק (86 לעומת 85), הצוות הרפואי וזאיון עצמו חייבים לעשות חושבים בנוגע למספר גורמים: ביומכניקה של כף הרגל (התאמת מדרסים מיוחדים), ניהול עומסים, חיזוקים מסביב לכף הרגל, שינוי שיטת משחק וכמובן תזונה ומשקל כדאי שנקבל את האולסטאר שמגיע לנו.

לעוד הסברים וניתוחים: כנסו לעמוד הפייסבוק של יונתן קריא, "פיזיותרפיה וספורט"