$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
מוקדמות אליפות אירופה 2025
קבוצה מש’ נצ’ הפסד יחס נק’
1 סלובניה 2 2 0 152:175 4
2 ישראל 2 1 1 158:151 3
3 פורטוגל 2 1 1 149:149 3
4 אוקראינה 2 0 2 166:150 2
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

"מכבי רוצה טופ 8? הציפיות שהעמדתי היו יותר גבוהות"

פיני גרשון לא מדבר הרבה, אבל כשזה קורה, כדאי להקשיב. אבדיה ("אל תתרגלו אליו"), ספרופולוס ("כתב כל תרגיל שלי"), פרשת המוקה ("הפסדתי מיליון דולר"), הבנק של פנאן ("שחקנים שלא ממכבי השקיעו") והגמר ב-04' ("היה 'מרגל' בחדר ההלבשה של בולוניה")

מערכת אתר ערוץ הספורט
מערכת אתר ערוץ הספורט  15.07.19 - 14:05

כשפיני גרשון מגיע לראיון, אתה לא יודע למה לצפות. הפה הגדול של הספורט הישראלי הוא גם אחד ממוחות הכדורסל החריפים ביותר, עם אישיות מרתקת והתארים כדי לגבות אותה. סיפור חייו שזור בסיפורו של הכדורסל הישראלי ובעוד את ההיסטוריה נשאיר להיסטוריונים, גרשון, עם הכריזמה והחדות, יודע לספר אותה בדרך שתעניין כל אחד. רגע לפני עוד אחת מהמשימות החשובות שלו (התכנית צולמה בחמישי) כיועץ המקצועי של איגוד הכדורסל, אליפות אירופה לעתודה בישראל, הוא דיבר בתכנית "מדברים עם שי האוזמן" וחשף עוד טפח מהקריירה המרתקת שלו.

"לפני שנה חששתי שהעתודה תרד דרג", הוא אומר על ההחלטה להגיש בקשה לאירוח אליפות אירופה, "היום, כשאני מסתכל על הנבחרת, אולי לא ניקח אליפות אירופה.... גם בשנה שעברה לא תיכננו לקחת אליפות אירופה. זה נפל. הפוטנציאל של הנבחרת הזו הוא 4-8".

אחת הסיבות שהנבחרת הזו יכולה להגיע רחוק היא דני אבדיה. שחקן מכבי ת"א צפוי להיבחר במקום גבוה בדראפט 2020 על פי כל התחזיות בארה"ב. גרשון מספר כי הוא מנע אפשרות שהגארד יבחר לשחק דווקא בסרביה ולא בנבחרת ישראל. "אל תיקשרו אליו יותר מדי", הוא אומר לגבי הרצון שלו לשחק בארה"ב ומוסיף: "לפני שנה וחצי, בשיחה ביני לבינו, הוא התלבט בין ישראל לסרביה. יכול להיות שהוא לא היה פה אם הייתי אומר לאבא שלו שהילד הולך לשחק בנבחרת הנוער. מה שהשאיר אותו זו העובדה שהוא הלך לעתודה".

"לא קל לישראלי לאמן בחו"ל"
בעבר פורסם שכרו של גרשון באיגוד הכדורסל, ושוב עלתה השאלה לגבי העלות מול התועלת. לגרשון יש תשובה למבקרים: "אלה ששמים את עיניהם על השכר שלי, אני מאחל להם, בקיץ, כשהילדים שלהם בחופש, שהילדים שלהם לא יראו אותם. אני מסתובב במגרשים, אני לא רואה את המשפחה. כשאני לא נמצא במגרש, אני באיגוד הכדורסל. אני עובד בשבתות. בקיץ אני כמעט לא נמצא בבית. בפרוייקט נגב הכפלנו את שחקני הכדורסל באזור פי שישה".

גרשון, אגב, נהנה מכל רגע באיגוד הכדורסל, למרות שבגילו (68) יש עדיין מאמנים שעובדים ברמות הגבוהות של אירופה. "לא קל לישראלי לאמן בחו"ל", הוא אומר על העובדה שהוא מחוץ לגלגל, "כשסיימתי לעבוד באולימפיאקוס, אמרו לי שהם היו שמחים אם הייתי חותם לחמש שנים, אבל הבעיה היא הקהל, העובדה שאני ישראלי, שהמשפחה שלי באתונה. הם אמרו לי שהם חוששים. יש לא מעט הנהלות שאולי אפילו חוששות ממאמן דומיננטי מדי ולכן אני איפה שאני".

"היו בעבר משאים ומתנים עם פנאתינייקוס", הוא מוסיף, "לפחות פעמיים. היו פגישות. אני אחד המאמנים היחידים שהיה יכול לאמן גם בפנאתינייקוס וגם באולימפיאקוס. רציתי, זה לא יצא לפועל. הבעלים אמר לי שאם המאמן ייקח אליפות, הוא משאיר אותו. והוא לקח אליפות. אחרי זה הם שלחו את המאמן הבייתה, אבל היו סיכומים קודם לכן והם ירדו מהסיכומים".

"יש מעט חברים בכדורסל. יש לי רק 1-2"
האפיזודה האחרונה של גרשון בתחום האימון הייתה כעוזר במכבי ת"א. הסיבה שהחליט לעשות זאת הייתה טריוויאלית: "היה לי אתגר בלתי רגיל לקחת גביע שאין לי, הגביע הביניבשתי. דרך אגב, היה מישהו שרצה לשלוח אותי הבייתה אחרי זה. באמצע העונה היה מצב שגיא היה קרוב מאוד לוותר. זו השנה האחרונה שמכבי ת"א הייתה בין השמונה הראשונות. עכשיו המטרה היא להיכנס לשמונה הראשונות. אתה שמעת אותי פעם אומר את זה? הציפיות שהעמדתי היו יותר גבוהות. בתקופתי, היו לי ויכוחים עם מכבי ת"א על שחקנים 8-9. היום מדברים על שחקנים 11-12 בכסף גדול. 400-500 אלף דולר היו משכורות של שחקני חמישייה במכבי ת"א".

גרשון עזב את התפקיד במכבי ת"א בטריקת דלת ולא חזר מאז. הוא כעס בעיקר על ווייצ'יץ', שפיטר אנשים שהוא היה קשור אליהם במועדון: "הסנגוריה שלי על מכבי ת"א בזמן שהייתי שם נבעה מתוך אינטרס. חלק גדול מהדברים היה נכון, אבל אני לא אוהב שפוגעים לאנשים בפרנסה. סולחה עם ניקולה? כל דבר אפשרי".

בכלל, גרשון אמנם גידל דורות של מאמנים וכדורסלנים, אבל לטענתו אין לו הרבה חברים בענף כשמעל לכל עמד, במשך שנים, הסכסוך המתוקשר שלו עם צביקה שרף: "יש מעט חברים בכדורסל. יש לי רק 1-2 מהכדורסל.  אני לא כעסתי על צביקה. אם הוא היה בא ללחוץ לי את היד, הייתי לוחץ לו את היד. נכנסתי בו לא פחות ממה שהוא נכנס בי. הוא לא התלכלך, אני התלכלכתי. הוא היה פגוע. בצדק. אני לא יכול להיות פרווה. אני אומר מה שאני רואה, גם אם זה לא מוצא חן".

"ספרופולוס כתב כל תרגיל שעשיתי"
בחזרה לכדורסל, הטיקט איתו גרשון הגיע לכל מועדון בו עבד היה ניהול המשחק שלו. שאראס קרא לו בספרו "מנהל המשחק הטוב בעולם". "אני לא המנהל משחק הכי טוב בעולם ואני לא מעביר אימונים הכי פחות טוב בעולם", מעיד גרשון על הסטיגמה, "כל המאמנים שעברו במכבי ת"א היו עוזרים שלי. איפה הם למדו לאמן? דייויד, ארז, שיבק... כל מי שאתה רק רוצה. ספרופולוס".

כהרגלו, גרשון גם הוסיף סיפור פיקנטי על מאמן מכבי ת"א הנוכחי: "ספרופולוס היה נעלם לי לכל אימון 5-7 דקות. יום אחד פניתי אליו ושאלתי אותו על כך. הוא הלך לחדר והביא לי קלסר עבה. הוא כתב כל תרגיל שעשיתי וכל מילה שאמרתי שהוא חשב שהיא חשובה. הוא השקיע בלהיות מאמן מעבר למה שמאמן רגיל משקיע".

חלק מהאופי של גרשון כמאמן נובע מהרקע בו גדל, כילד עני שסבל מאלימות. "אם מה שאני ספגתי כשהייתי ילד היה קורה היום, האבא החורג שלי היה הולך לכלא", הוא מספר, "אם המכות היו עם היד, הייתי נהנה (צוחק). זה קרה עד גיל 13-14. בגיל הזה הוא נתן לי סטירה ליד חברים, ו"פירקתי לו את הצורה" וזה נגמר. כי זה לא היה רק לי".

"התוצאה בכדורסל לא מוכרעת רק על המגרש"
אמא שלי הייתה צדיקה גדולה", הוא ממשיך, "הוא (האבא החורג) היה על כיסא גלגלים והיא החזיקה אותו על כפיים, למרות הכל. היא סבלה לא פחות ממני. היא שומרת עליי מלמעלה. אני זוכר את זה כאילו זה היה אתמול. אמרתי לו שהוא לא מרים יד יותר עליי ולא על אמא שלי. הצורה שגדלתי סיפקה לי את המרפקים להצליח בחיים. זה מחשל. היום יש לי כסף, זה עושה אותי יותר מאושר? לא. הפסדתי מיליון דולר על פרשת המוקה".

על מה מדברים כשמדברים על הצלחה בכל מחיר? גרשון מסביר: "במשחק הגמר מול בולוניה, היה לנו מישהו בחדר ההלבשה שלהם. מי? רפשה יכעס עליי. הייתי גם מצלם את האימונים של היריבות ביד אליהו". עוד הוסיף על מה שלמד על המשחק במשך השנים: "התוצאה לא מוכרעת רק על המגרש. התוצאה מוכרעת בהמון מקומות. שופטים, כסף, סוכנים. אחרי שהייתי ביוון, איבדתי את הנאיביות. אלה דברים שנודע לי עליהם רק אחרי שהייתי במכבי ת"א. לא מעט שופטים אכלו מפה ומשם. גם אני סבלתי מזה".

חלק מאותם דברים שהוא מדבר עליהם, כך נראה, נוגעים לפרשת בנק ההשקעות שניהל מנהל מכבי ת"א לשעבר, מוני פנאן, בהסתר ובו היו חברים גם שחקני הקבוצות היריבות וגם, על פי החשד, שופטים. "כשנודע לי על הדברים האלה, ואני אחד הראשונים שידעו, לא ידעתי את הנפח", אומר גרשון, "לא הפסדתי אצלו כסף. ידעתי שהשקיעו אצלו שחקנים מקבוצות אחרות. יכול להיות, שאם הייתי בקבוצה אחרת, הייתי מפוצץ את זה. אני הוצאתי משם אנשים כשראיתי שזה היה יותר מדי טוב כדי להיות אמיתי".