$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

על החיים ועל המוות: רונאלדו, ריברי ומסי יחד בשלב המוקדם?

הגרלת הבתים במונדיאל תתקיים ב-6 בדצמבר, אבל אפשר לפנטז ולהמר כבר מעכשיו. מה הסיכויים שנראה את ספרד והולנד באותו הבית, האם ארגנטינה שוב תשובץ לבית המוות וממה ברזיל חוששת? 31 נבחרות עלו, הגיע הזמן לחלום

אופיר גולן
אופיר גולן  20.11.13 - 15:15
החגיגה מתקרבת. ניימאר, רונאלדו, מסי ואינייסטה (gettyimages)
החגיגה מתקרבת. ניימאר, רונאלדו, מסי ואינייסטה (gettyimages)

יש לכם תוכניות ל-6 בדצמבר, יום שישי בשעה 18:00, שעון ישראל? אז הן יכולות לחכות, לפחות שעה. אחד הרגעים המסקרנים ביותר בכל מונדיאל מגיע בעצם כחצי שנה לפני שריקת הפתיחה - הגרלת שלב הבתים. כאן כולנו נכנסים מערבולת של ספקולציות, פנטזיות, הימורים וסימולאטורים. חלומות באספמיה על הבית הרצוי של הנבחרת האהודה עלינו ועל בית המוות שאנחנו רוצים לראות ובמקביל - רוצים להימנע ממנו.

נכון שהמשחק האחרון בין אורוגוואי לירדן עדיין לא נערך, אך לא קל לנחש מי תעפיל למונדיאל מההתמודדות הזו. בכל מקרה, ההעפלה הצפויה של אלופת דרום אמריקה תביא לכך שהיא תהיה ראש בית בברזיל 2014 ולכן נבחרת הולנד תידחק ממנו החוצה. לכן, אחרי שכל יתר העולות כבר נקבעו והחלוקה למקבצים בהגרלה ניתנת לצפייה, על סמך דירוג פיפ"א וחלוקה גיאוגרפית, אפשר להריץ בראש ועל המסך את התרחישים.

ראשית, איך עובדת ההגרלה? הדרג הראשון כולל את 8 הנבחרות הבכירות לפי דירוג פיפ"א. לאחר מכן המקבצים מחולקים על פי אזורים גיאוגרפיים ויבשות, כדי שלא ייווצר מצב שבו שתי נבחרות מאותה יבשת, למשל יפן ודרום קוריאה, נפגשות כבר בשלב הבתים. יש לכך סייג אחד - התנאי הזה לא תקף לאירופה, לה יש 13 נציגות במונדיאל. באשר ליבשת הישנה, לא יתאפשר מצב שבו יהיו 3 אירופיות בבית אחד. אנחנו נראה כיצד התנאי הזה עשוי להשפיע על מה שמכונה "בית המוות". אגב, מכיוון שלדרום אמריקה יש 4 ראשי בתים, הרי שצ'ילה ואקוודור יוגרלו בוודאות לבית שמכיל את גרמניה, בלגיה, ספרד או שוויץ.

המקבצים בהגרלה

מקבץ ראשון (ראשי הבתים): ברזיל; ארגנטינה; קולומביה; אורוגוואי; ספרד; גרמניה; בלגיה; שווייץ.

מקבץ שני (אסיה, צפון ומרכז אמריקה): יפן; אוסטרליה; איראן; דרום קוריאה; ארצות הברית; קוסטה ריקה; הונדורס; מקסיקו.

מקבץ שלישי (דרום אמריקה, אפריקה): צ'ילה; אקוודור; חוף השנהב; קמרון; ניגריה; גאנה; אלג'יריה.

מקבץ רביעי (אירופה): הולנד; איטליה; בוסניה; אנגליה; פורטוגל; רוסיה; יוון; קרואטיה.

בוודאי שמתם לב שהמקבץ השלישי כולל שבע נבחרות בלבד, ובכן בדרג זה תשתלב גם לא אחרת מאשר נבחרת צרפת של דידייה דשאן, שרק אמש עשתה "מהפכה צרפתית" משלה עם 0:3 על אוקראינה. ובכן, כאן טמונה ההפתעה. למרות שהטריקולור יוגרלו פיזית לפני המקבץ האירופי, דשאן לא יוכל לקבל ראש בית אירופי. המשמעות, בה אגע בהרחבה בהמשך, היא שיש סיכוי גדול שנקבל את צרפת כחלק מבית מוות, משום שיש 50 אחוזים שכאשר היא תוגרל, היא תקבל את ברזיל או ארגנטינה כראש בית (האופציות האחרות: קולומביה ואורוגוואי). הקביעה לגבי הנבחרת האירופית שתשובץ למקבץ השלישי נעשית על סמך דירוג פיפ"א. קשה להאמין, אך זו עובדה - הדירוג של צרפת הוא נחות יותר בהשוואה למדינות כגון יוון, קרואטיה ובוסניה.

המקרה הזה היה גם בהגרלת הבתים במונדיאל 2006, כאשר נבחרת סרביה ומונטנגרו (אז כנציגות אחת) שובצה בנפרד לבית ורק אחר כך הוגרלו אליו ראש בית ושתי נבחרות נוספות. המצב הזה יצר בית איכותי שכלל גם את ארגנטינה, הולנד וחוף השנהב, כך שבהחלט ייתכן שנראה סיטואציה דומה - רק שהקורבן הפעם הוא חזק הרבה יותר ובדמות אלופת העולם לשעבר.

"בית המוות": מוקש צרפתי

נשאלת השאלה כיצד מגדירים "בית מוות". יש שטוענים שמדובר בבית שבו כל נבחרת יכולה לנצח כל אחת ויש שטוענים שמדובר בבית שבו יש שלוש נציגות חזקות במיוחד, שכל אחת מהן יכולה למצוא את עצמה בחוץ אחרי שלב הבתים. הגרסה הראשונה היא רלוונטית יותר להגרלת היורו, כשזה עוד כלל 16 נבחרות ובמידה מסוימת גם לגבי ליגת האלופות, למרות שגם זה הולך ונעלם מאז הרפורמה של פלאטיני. למרות שהגרסה הזו תקפה במידה מסוימת גם לגבי המונדיאל, נראה שבית מוות שכולל 3 נבחרות חזקות מאוד, זו סיטואציה הגיונית יותר שתתקבל.

כמובן שצריך לזהות באופן יחסי את הנבחרות החזקות בכל דרג. בדרג הראשון מדובר ללא ספק בברזיל, ארגנטינה, ספרד וגרמניה, כאשר אפשר לקבל במידה מסוימת את הטענה שכל אחת מהנבחרות בדרג זה הן בטופ העולמי, למעט שווייץ. בדרג השני אפשר לסמן את יפן, ארה"ב ומקסיקו כמשוכות הקשות. מנגד, איראן, הונדורס וקוסטה ריקה הן החלשות. הנבחרת החזקה ביותר במקבץ השלישי היא כמובן צרפת. לצורך התרחישים אפשר להכניס כאן גם את חוף השנהב וניגריה (ויסלחו לי כל אוהדי נבחרת צ'ילה החביבה). המקבץ הרביעי הוא המפתח, משום שהוא מכיל נבחרות בינוניות דוגמת קרואטיה ויוון, אך גם את הולנד, אנגליה, איטליה, רוסיה ופורטוגל, שידועה כנבחרת חלשה במוקדמות וחזקה במאני-טיים. רק תיזכרו בליל אמש וביורו 2012.

מכיוון שצרפת לא יכולה להיות עם נבחרת ראש בית אירופית, ומשום שהיא ככל הנראה תוגרל ראשונה בקבוצת הדירוג השלישית, יש כפי שטענו 50% שהיא תוגרל עם ארגנטינה או ברזיל. לזה צריך להוסיף את הסבירות הגבוהה שהיא תקבל נבחרת חזקה מהמקבץ האירופי. המשמעות ברורה: הסבירות שדשאן ושחקניו יוגרלו לבית מוות גבוהה יותר מאשר של כל יתר הנבחרות. זו נקודת מפתח בהגרלה כולה. אם להמחיש זאת בדוגמאות, אז מה תגידו על בית שכולל שלוש אלופות עולם  - ברזיל, צרפת, איטליה וארצות הברית? או אולי ארגנטינה, הולנד, צרפת ומקסיקו? אין ספק שהעובדה שצרפת היא הנבחרת האירופית ה"אקסטרה", מדאיגה לא מעט את אלחנדרו סאבלה ולואיס פליפה סקולארי, על אף ההצהרות היומרניות שלו.

אם מחשיבים את חוף השנהב וניגריה ככאלה שיכולות להרכיב בית מוות, אז למשל נוכל לקבל אפשרות שבמסגרתה דידייה דרוגבה וחבריו משחזרים את בית 7 במונדיאל 2010 ופוגשים בשלב הבתים את ברזיל, פורטוגל ונבחרת נוספת - למשל, מקסיקו. גם בית של ספרד, ארה"ב, ניגריה ואנגליה יכול להיות מעניין. בתי מוות אפשריים נוספים: ארגנטינה, יפן, צרפת, איטליה; ברזיל, מקסיקו, צרפת ואנגליה. הבנתם את הכיוון והוא לא נראה טוב במיוחד עבור הטריקולור.

הבית הפיקנטי: מסי VS רונאלדו

אי אפשר שלא לייחל לבית שכולל את ארגנטינה ופורטוגל ביחד. במצב כזה, ליאו מסי, אם הוא יהיה כשיר, יתמודד מול כריסטיאנו רונאלדו. זה אולי החלום הרטוב של ספ בלאטר. גם מפגש בין יורגן קלינסמן וארה"ב לבין נבחרת גרמניה יכול להיות מעניין. כך גם לגבי אורוגוואי עם לואיס סוארס מול גאנה של אסאמואה ג'יאן, בשחזור של רבע הגמר השנוי במחלוקת מהמונדיאל הקודם.

הבית הפוליטי: זיכרונות מ-45'

השיבוץ של פיפ"א מנע מפגש אפשרי בין ארצות הברית לאיראן, כפי שהיה ב-1998 (1:2 לאיראן) וכך גם לגבי מפגש פיקנטי בין האמריקאים ליפנים, אך בית שכולל את גרמניה, ארה"ב ואנגליה, בהחלט יוציא מהבוידעם זיכרונות ממלחמת העולם הראשונה והשנייה. גם מפגש בין ארגנטינה לאנגליה ילהיט את הרוחות בוודאי באזור איי פוקלנד. סליחה, המלבינאס.

הבית המשעמם: שווייץ, הונדורס ו.....

כל בית שיכלול את שווייץ כראש הבית עשוי וצפוי להיחשב למשעמם. מסוג הבתים שאחרי שייקבעו, כולנו נשלח אנחה לחלל הפתוח ונתהה כיצד זה קורה. ובכן, על הנייר שחקניו של אוטמר היצפלד יכולים להעלות בגורל את מקסיקו, צ'ילה ואנגליה ולא לקק דבש, אך באותה מידה הם מסוגלים לקבל גם בית שכולל את הונדורס, אלג'יריה ויוון. כן, נרדמנו. או כמו שאבי לוזון בוודאי יאמר - "ישראל הייתה עולה מבית כזה". ברור. כנראה. אולי. ייתכן. סיכוי קלוש.

אז מה התוכניות שלכם ל-6 בדצמבר? איזה קטע. גם שלנו. ובינתיים, רוצים ליהנות מסימולאטור של הגרלת הבתים? לחצו כאן. ותיזהרו - כי כפי שהמתכנתים שלו טענו - הוא יכול להיות ממכר ומתסכל בו זמנית.