$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

תעודה, זהות: המלחמה של קוסובו דרך הספורט

בין לונדון לריו: הג'ודאית שהפכה לסמל המאבק, ורוצה מדליית זהב. צפו

עודד הלפרין
עודד הלפרין  06.02.16 - 09:30

תגיות: ריו 2016

"לא משנה כמה הצעות היו לי להתחרות עבור מדינות אחרות, אני פשוט אוהבת את המדינה שלי. אולי קוסבו לא יפה כמה מדינות אחרות באירופה, אבל עבורי זאת המדינה הכי טובה בעולם". סיפורה של מאלינדה קלמנדי, ג'ודוקא במשקל עד 52 ק"ג, הולך שלוב ידיים עם סיפורה של קוסובו. כשנולדה ב-1991, קוסבו כישות עצמאית הייתה בחיתוליה, ועוד לפני גיל 10, כבר הייתה עדה למלחמה קשה, שבה נהרגו יותר מעשרת אלפים איש מבני עמה. היום, קוסובו כבר נחשבת כמעט לחברה מן המניין במשפחת העמים, וקלמנדי מנסה לחבר את קוסובו, גם למשפחה האולימפית.

את הפוטנציאל של קלמנדי זיהו ב-2009, כשהוכתרה כאלופת העולם לנוער על חשבונה של שחר לוי הישראלית. בלונדון 2012, הייתה על ראש חוצות המאבק הכושל של קוסבו להשתתף במשחקים האולימפיים, ונאלצה לייצג את אלבניה, כמו רבים מבני עמה שמחזיקים באזרחות כפולה. טבילת האש שלה הסתיימה בהדחה מוקדמת, אבל כישלון אחד לא עוצר בחורה כמו קלמנדי, שעבורה, ג'ודו זה הכל: "אני לא אוהבת לעשות משהו שמסיט אותי מהדרך שלי, אני רק רוצה להצליח, אני אוהבת את החיים שלי, למרות שאני לא רואה את החברים שלי, לא יוצאת, לא שותה, מעולם לא הייתי במסיבה, זה לא סוד".

במקביל למאבק על הצטרפות קוסבו למשפחה האולימפית בריו, קלמנדי השתלטה על קטגוריית המשקל שלה. היא הביאה תואר עולמי ראשון לקוסבו והפכה בין רגע, לאדם המוכר ביותר במדינה.

קבלת הפנים לה זכתה עם החזרה מריו דה ז'נירו, המחישה את הרצון של המדינה הצעירה להגיע לכותרות, במובן החיובי, וקלמנדי, עשתה הכל כדי שזה יקרה. את 2014 סיימה ללא הפסד, וזה כלל תואר אירופי ראשון, והכתרה נוספת כאלופת העולם. אבל השמחה לא הייתה שלמה: "הרגשתי שמחה, אבל גם עצובה. ידעתי שכולם בקוסבו רואים אותי בשידור חי, אבל על הגב שלי היה כתוב IJF (איגוד הג'ודו הבינלאומי) ולא קוסבו. ידעתי שהרבה ילדים רואים אותי בקוסבו ושואלים מה רשום לה על החולצה, למה זה ככה, אבל זה לא משנה, כולם יודעים מאיפה אני באה, את מי אני מייצגת בלב שלי, ואני מקווה שזאת פעם אחרונה שזה יקרה. מגיע לי להיות כמו שאר הג'ודוקא בעולם".

3 חודשים לאחר הדברים הללו, קוסבו קיבלה הכרה רשמית מהוועד האולימפי הבינלאומי. דווקא אז, קלמנדי נעצרה. פציעה בגב, גרמה לה להחמיץ כמעט את כל 2015, ולאבד את תוארה כאלופת העולם: "כולם יודעים איך זה ג'ודו, אף אחד לא שואל ולאף אחד לא איכפת מי אתה. כולן באות כדי לנצח, אז בכל תחרות זה כמו להתחיל מחדש".

עכשיו, מגיע רגע האמת. 2016 יצאה לדרך, וקלמנדי, שכבר תעשה היסטוריה כשתישא את דגל קוסבו בטקס הפתיחה, תנסה להחזיר לעצמה את אלמנט ההרתעה. קלמנדי לא נרתעת מהציפיות ומהלחץ – העיקר שעל הגב יהיה כתוב קוסבו, ועל הצוואר, תונח מדליה אולימפית.

מתוך המגזין האולימפי מבית ערוץ הספורט, "ריו 2016", שילווה את ההכנות האולימפיות בארץ ובעולם, עד לטקס הפתיחה ב-5 באוגוסט. המגזין משודר בכל יום שישי ב-18:00, ב-5SPORT, ובו נעקוב אחר ההתקדמות והתרחבות של המשלחת האולימפית הישראלית, וכל הסיפורים החמים מהעולם. את המגזין תגיש מירי נבו, וילוו אותה באופן קבוע אריק זאבי, רון קופמן ומולי אפשטיין, לצידם של אורחים בכירים מהספורט הישראלי.