$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

זמן לדבר: מה קרסטאיץ' יביא למכבי?

המערכים המועדפים, שיטת המשחק, ההגנה ושחקני המפתח הפוטנציאליים. אחרי הבכורה בגביע המדינה, הסרבי מגיע לליגה כדי להחזיר את הצהובים למאבק האליפות - וזו הזדמנות להתחקות אחר התפקיד הקודם כדי ללמוד מאיזה אסכולה הוא. רץ לעומק - מדור טקטי חדש, מנתח ומדגים

אבירן גרין
אבירן גרין  22.12.21 - 11:15

זהו זה. אחרי כחודשיים עם ברק יצחקי על הקווים למכבי תל אביב יש סוף סוף מאמן קבוע. מלאדן קרסטאיץ' זכה לשבוע וחצי ראשונים (פלוס משחק גביע מול הפועל מרמורק) להבין לאן הוא הגיע, עם מה יש לו לעבוד ואיך הופכים את הקבוצה הצהובה ההיא, שלא הייתה קרובה במעט להזכיר את זו של סרבי אחר - ולדימיר איביץ' - לכזו שיכולה לאיים על מכבי חיפה והפועל באר שבע. היום (רביעי) הוא יעמוד על הקווים במשחק ליגה ראשון ויחד איתו מדור טקטי חדש בערוץ הספורט יוצא לדרך עם כתבת בכורה שתנסה להסביר, בנגיעה קלה, מה הוא יביא לקבוצתו החדשה.

מכבי ת"א תעבור לשלושה בלמים?
כידוע, לקרסטאיץ' אין יותר מדי נסיון בתור מאמן ראשי, אבל למכבי ת"א הוא מגיע "חד" ולאחר הפסקה של חודש וחצי בלבד מאימון. הסרבי אימן בהצלחה יחסית את טופולה אותה הוביל למקום החמישי בליגה המקומית כך שעל מנת להבין מה הוא יביא למכבי ת"א נתבסס על מה שהוא הביא לקבוצה הסרבית הצנועה.

ואיך אפשר לפתוח בלי אחד העקרונות החשובים למכבי ת"א: החזקת כדור. טופולה של קרסטאיץ' הייתה לאחת הקבוצות הבולטות בסרביה בפן הזה עם ממוצע של 412 מסירות מדויקות למשחק ואחוזי החזקת כדור של 56%. לצורך השוואה, הכוכב האדום, פרטיזן בלגרד ו-וזדובאץ' הן היחידות שנמצאות מעליה בשתי הקטגוריות העונה, מה שאומר שהוא יוכל להתאים את עצמו לשיטה בה דוגלים הצהובים של הנעת כדור בכל מחיר.

במהלך עשרת החודשים בהם אימן בסרביה, קרסטאיץ' עבר בין כמה מערכים ובעיקר 4-3-3, 4-2-3-1 והעונה שיחק בעיקר במערך של שלושה בלמים, זאת בדומה לאופנה שהונהגה באיטליה ועברה לפרמייר ליג וכעת גם לליגת העל. מכבי ת"א שיחקה במערך דומה במספר משחקים כך שיכול מאוד להיות שאכן זה יהיה המערך שלה בתקופה הקרובה, מה שעשוי להוביל לכך שאנריק סבוריט ישחק בתור הבלם השמאלי ואופיר דוידזאדה או אבי ריקן באגף. במסיבת העיתונאים הראשונה שלו, טען המאמן החדש שהוא מתכוון לשחק ב-5-3-2, אולם לא בטוח שהוא יעדיף לעשות זאת נוכח המספר הרב של שחקני האגף שנמצאים במכבי ת"א.

כך ההרכבים עשויים להיראות:

למקרה שאתם דואגים, מערך של שלושה בלמים לא אומר בהכרח שמכבי ת"א תהיה בעיקר הגנתית (למרות שאם מסתכלים על שורת הספיגות שלה העונה בליגה, זה לא רעיון כזה רע). טופולה של קרסטאיץ', כאמור, הייתה לקבוצה התקפית ודומיננטית בליגה הסרבית גם במערך הזה, והציגה את ההתקפה הרביעית בטיבה בליגה הסרבית בעונה שעברה, וגם עד כה העונה. המאמן החדש יביא איתו רעיונות התקפיים במטרה להוציא את המקסימום מהחלק הקדמי הצהוב ואת חלקם אפשר לראות על סמך קטעים מקבוצתו הקודמת.

איך משחקים?
אחת מתבניות ההתקפה שהפכו את טופולה למסוכנת היא מעברי האגף המהירים. מובילי הכדור של הקבוצה הסרבית היו בד"כ הבלמים, בעוד ששחקני הקישור מבצעים תנועה לאחד האגפים, ביחד עם המגן באותו הצד ויוצרים "עומס". בזמן שהיריבה מצופפת לאותו האגף, המגן או אחד הקשרים מעבירים כדור ארוך לאגף השני, בו המגן נותר פנוי ומרים או שולח כדור לרחבה. בתבנית הזו, ללואיס הרננדס, לו יש איכויות מסירה והנעת כדור תהיה חשיבות רבה בהתקפות הצהובות ואייל גולסה, הקשר היצירתי של מכבי ת"א במרכז, יהיה שחקן מפתח. כמובן שזה במידה שיהיה כשיר לאורך זמן.

כאן ניתן לראות דוגמה לתבנית: שחקני טופולה (בכחול) מרוכזים באגף הימני, כולל שחקן האגף השמאלי (מספר 10, דורו זץ אם אתם מתעקשים), החלוץ מוריד כדור ומשם הדרך לאגף השמאלי מהירה.

רוצים עוד אחד? בכיף:

לקרסטאיץ', כך נטען, יש קווי אופי די דומים לאיביץ' (אפשר לקרוא לזה קשיחות סרבית, אם מתחשק לכם) וגם המאמן החדש של מכבי ת"א דוגל בעבודה והנעת כדור קבוצתית על פני יכולות אישיות. אחד השינויים שהמאמן שזכה עם הצהובים בשתי אליפויות רצופות הביא איתו זה מיעוט יחסי של נסיונות הדריבל, מה שדי פגע בשחקנים דוגמת אלירן עטר בזמנו ונראה שגם המאמן החדש יילך בקו דומה. בשיטה של הסרבי החדש על הקווים של סגנית האלופה, שחקני הכנף נדרשים לבצע תנועה לתוך הרחבה גם ללא הכדור, זאת על מנת למשוך את שחקני הגנת היריבות ולפנות שטח למגינים או לקשרי האמצע.

 

מי יצטרך להסתגל לשיטה הזאת? ברנדלי קובאס וטל בן חיים שמובילים מן הסתם את מכבי ת"א בנסיונות דריבל בממוצע למשחק (4.6 ו-4.2 בהתאמה) ולא מרבים לבצע תנועה ללא הכדור. לעומת זאת, גבי קניקובסקי יוכל להתאים מאוד לקרסטאיץ', ויוכל לקבל את הכדור במיקום גבוה יותר במגרש מה שיאפשר לו לייצר יותר מצבים לעצמו ולחבריו להתקפה.

שימו לב בווידאו הזה לתנועה שמבצע מספר 10 (דורו זץ, זוכרים?). הקשר ההתקפי בצד השמאלי מבצע תנועה דווקא מהמרכז ימינה וכשהוא מקבל את הכדור יש לו שתי אפשרויות מסירה ואחת של בעיטה. וזה מסתיים בגול:

מול מרמורק, קניקובסקי עשה בדיוק את הדבר הזה, וזה הפך לאיום:
ועשר דקות לאחר מכן גם גררו עשה זאת והפעם זה גם הסתיים בחגיגה:

שיפור הגנתי? לא בטוח
הבעיה העיקרית של מכבי ת"א העונה היא ההגנה. מתוך 13 המשחקים שעברו עליהם בסיבוב הראשון בליגת העל, הצהובים הצליחו לשמור רק פעמיים על רשת נקייה - מול ההתקפה הלא ממש מסוכנת של הפועל ירושלים ונגד הפועל חדרה, במשחקו האחרון של ברק יצחקי על הקווים. מיותר לציין שמכבי היא בין הקבוצות שספגו הכי הרבה העונה בליגה ואם אתם מצפים לבשורה בפן הזה, לא ממש בטוח שתהיה כזו. 16 שערים ספגה טופולה תחת ניהולו של הסרבי ב-12 המשחקים הראשונים של העונה, שזה די הממוצע בליגה הסרבית, אבל בעונה שעברה דווקא סיפקה 57 אחוזי הצלחה במאבקים הגנתיים - הכי טוב בליגה הסרבית בזמנו.

מלבד זאת, מכבי ת"א היא הקבוצה שספגה הכי הרבה העונה במצבים נייחים בליגה - ארבע ספיגות מתוך 16 מצבים נייחים שהסתיימו בבעיטה לשער. כלומר: אחת לכל ארבע בעיטות לשער כתוצאה ממצב נייח הפכו לגול. טופולה של קרסטאיץ' ספגה שישה בלבד ב-31 משחקי הליגה בהן אימן מתוך 55 בעיטות שנשלחו אם כי יש לציין שרק העונה היא ספגה חמישה מהם, מה שמעיד על ירידה משמעותית ביכולת. עם זאת, ההבדל בשמירה במצבים הנייחים בין מכבי ת"א טרום קרסטאיץ' לזו של טופולה הוא השמירה האישית לעומת האיזורית. השמירה האיזורית הצהובה הובילה לחוסר תיאום רב ופעמים רבות שחקני היריבות לא נשמרו ואיימו בקלות על השער של דניאל פרץ. בניגוד לכך, שימו לב למצב הנייח הזה איתו מתמודדת טופולה בצורה מצוינת. לכל שחקן ברחבה יש שומר וליריבה אין ברירה אלא לשלוח איום מחוץ לרחבה שמסתיים בכלום:

כי משחק הגנה הוא בסופו של דבר עניין של משמעת וריכוז, מה שהיה חסר מאוד למכבי ת"א העונה. טעויות אישיות רבות הובילו לאיומים וספיגות וכשמשחקים עם מרווחים גדולים בהגנה כפי שמכבי ת"א משחקת כל טעות אישית עלולה להסתיים בבכי. קרסטאיץ', לו יש תדמית של מאמן קשוח יצטרך לטפל בנושא וכנראה שהוא לא יעבור על זה לסדר היום.

מינוי בלם עבר על מנת לפתור את בעיית ההגנה של מכבי ת"א נראה כמו רעיון לא רע בכלל. העבודה שעשה בטופולה לא מעידה בהכרח שכך יבחר לעבוד עם הכלים שיש לו במועדון החדש והצהוב, אבל תהיה לו הזדמנות לקבל מושג כללי על השחקנים החדשים שלו בזמן אמת ולנו להבין מעט על הרעיונות שלו. האם זה יסתיים בהצלחה? נגלה בקרוב.