$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

תוסף דלק: כך מוחמד משדרג את מכבי חיפה

מכדרר פחות, מחלץ כדורים הרבה יותר ונמצא בכל מקום במגרש. הקשר הניז'רי הצליח לקחת צעד אחד קדימה את הקישור שהוביל את הירוקים לאליפות ראשונה מזה עשור, ולא מפסיק לרוץ לעבר אליפות שנייה ברציפות. רץ לעומק: על השוני בתפקוד של מספר 4 בשורות האלופה שמקפיץ אותה ואותו

אבירן גרין
אבירן גרין  30.01.22 - 15:38

הקלישאה אומרת שלא מתקנים את מה שלא שבור, אבל היה נראה בקיץ שאת מכבי חיפה היא לא ממש עניינה. פחות מחודש אחרי הזכייה באליפות ראשונה מזה עשור, בצורה די מרשימה ועם חוליית קישור עוצמתית, הירוקים הודיעו על צירופו של עלי מוחמד מבית"ר ירושלים. עתידו של ניקיטה רוקאביצה לא היה ברור, כך שהתפתח לאלופה צורך טבעי בחלוץ, גם למגן ימני היא הייתה זקוקה בזמנו ולכן רבים תהו מדוע דווקא הניז'רי הפך לרכש הראשון בעונה בו המטרה שלה היא לשמור על האליפות.

  • 20:30, ישיר ב-5SPORT: מכבי נתניה מול מכבי חיפה

לא עבר זמן רב מאז שסימני השאלה הפכו לסימני קריאה. עד כה אפשר להגיד שמוחמד מתאים למכבי חיפה כמו כפפה ליד, הוא הבוס שלה בקישור ואחד משחקני המפתח שלה בריצה לאליפות שנייה ברציפות. אז מה עושה אותו לכזה? רבות התשובות לכך.

אחת המעלות המדוברות ביותר בהקשרו של עלי מוחמד היא יכולת חילוצי הכדור כמובן. 140 כדורים חילץ עד כה העונה, מה שממקם אותו במקום העשירי בליגה בעוד שכל חברי העשיריה מלבדו ומלבד מריאנו בריירו הם שחקני הגנה. כמה מרשים הנתון הזה? מדובר בממוצע של שבעה חילוצים למשחק, מספר גבוה בהרבה ממה שהציג בבית"ר ירושלים (4.2 למשחק) ואפילו במכבי נתניה בה פרץ (5.1 בשתי העונות בהן שיחק איתה בליגת העל). אגב, כדי להגיע לקשר הבא ברשימת החילוצים של ליגת העל צריך לנדוד עד למקום ה-23 בו נמצא תמיר גלזר.

אבל הנתון המטורף באמת בהקשר של מוחמד הוא חילוצי כדור בחצי של היריבה: 48 כאלה יש לו עד כה העונה, ולהזכירכם אנחנו רק במחזור ה-19. דור פרץ, לצורך העניין, הוביל את הקטגוריה בעונה שעברה עם 60, נטע לביא בשנתיים שקדמו לו עם 85 ו-70 כך שלמספר 4 הירוק יש מספיק זמן על מנת לעבור גם את חברו לקבוצה. בגרף שמתחת אפשר לראות עד כמה הוא השתפר גם בקטגוריה הזו.

את העלייה החדה של מוחמד בנתונים הללו אפשר לתלות בעובדה שמכבי חיפה עומדת על המגרש בעמדות גבוהות בהרבה ממה שמוחמד התרגל בבית"ר ובמכבי נתניה, וכך יוצא שבד"כ המיקום הממוצע שלו הוא בחצי של היריבות. הניז'רי ממקם את עצמו בעמדה טובה להגיב בזמן סביר לטעויות של היריבים שלו ולהפעיל עליהם לחץ ונהנה בין היתר גם מחיפוי של מוחמד אבו פאני ובוגדן פלאניץ'.

אז חילוצי כדור הם דבר בהחלט חשוב בפן ההגנתי, אבל השאלה היא מה עושים איתו הלאה ומוחמד בהחלט יודע לענות עליה ומרבה למנף את נקודת החוזקה הזו שלו להתקפות מעבר מסוכנות. מצפייה ב-48 חילוצי הכדור של מוחמד עולה ש-16 מהם הביאו איתם מסירה מקדמת שהובילה התקפה, שמונה פעמים לכזו שהסתיימה בבעיטה לשער ורק שישה חילוצים הובילו לאיבוד כדור או מסירה לא מדויקת במהלך העוקב.

ושימו לב עד כמה זהו נשק משמעותי. מכבי חיפה לוחצת גבוה את הגנת חדרה וכופה מסירה ארוכה אותה קולט עלי מוחמד בקלילות, מוצא את עומר אצילי שכמעט מרעיד את הרשת של רובי לבקוביץ'.


ופה, שניות אחרי שער היתרון של מכבי חיפה בדרבי, שוב לחץ גבוה, מוחמד קולט את הכדור התועה (כן, זה גם נכלל ברשימת החילוצים שלו), שולח כדור עומק ודולב חזיזה דואג להשאיר את סמי עופר באוויר.

שינוי נוסף של שעבר על עלי מוחמד במכבי חיפה בניגוד לבית"ר ונתניה הוא הזמן שלו עם הכדור. בשנים הקודמות שלו בליגת העל, הקשר היה אחד השחקנים המובילים בליגת העל בדריבלים ודריבלים מוצלחים כשב-2018/19 הוא היה ראשון בקטגוריה בפער ניכר, אבל במועדון הירוק המספרים שלו צנחו משמעותית עם 2.7 נסיונות דריבל בממוצע למשחק לעומת 3.9 בבית"ר ו-7 בנתניה וגם אחוזי ההצלחה שלו נמוכים יותר - 53% לעומת 63% בבית"ר ו-60% בנתניה. אגב, הוא גם לוקח פחות חלק בהחזקת הכדור בקבוצתו החדשה עם 56 מסירות בממוצע למשחק לעומת 61 בבית"ר ו-58 בנתניה.

הסיבה לכך היא בעיקר השוני במשימות שמקבל הקשר במכבי חיפה. אם בשתי הקבוצות הקודמות שלו הוא היה זה שאחראי להוביל את הכדור במרכז המגרש, הרי שעיקר תפקידו הוא לבצע את הפעולות הנכונות בזמן הנכון וכדי להבין זאת, לא די להסתכל על נתונים אלא גם לצפות ולהבין מה הוא עושה כשהכדור ברגל שלו. אחרי 15 מתוך 33 הדריבלים המוצלחים שביצע העונה במדים הירוקים, הניז'רי שחרר מסירה שקידמה את ההתקפה. דווקא במשחק העונה מול הפועל באר שבע, הוא ביצע ארבעה דריבלים מוצלחים לאחריהם יצאה האלופה להתקפה מסוכנת.

פה, למשל, אפשר לראות שילוב של חטיפת כדור גדולה עם דריבל חכם. מוחמד מזהה את הקושי של מריאנו בריירו להשתלט על הכדור וממקם את הגוף שלו בצורה מושלמת. עם הכוח המתפרץ שלו הוא יוצא קדימה, שולח מסירה לצ'ארון שרי, אבל בסופו של דבר ההתקפה מסתיימת בכלום.



ויש גם את הווידאו הזה שהוא למעשה חלון הראווה של נושא הדריבלים. מוחמד קוטף כדור קרוב לרחבה של מכבי חיפה, איאד אבו עביד מנסה ללחוץ אותו, אבל עם הטיפול הרך שלו בכדור הניז'רי "שובר" את הרגליים של בלם הפועל ב"ש ושולח כדור בדרך להתקפה מתפרצת נוספת. וכמה חבל שגם זה נגמר בכלום.

את כל זה עושה עלי מוחמד באמצעות כושר גופני יוצא דופן, הבנת המשחק ומיקום שנותנים את ההרגשה שהוא בכל מקום במגרש. הניז'רי גם מספק עליה גם בכמות התיקולים המוצלחים שלו - 3.3 למשחק לעומת 2.8 בבית"ר ו-2.6 בנתניה - בווידאו הבא אפשר לראות כמה המעלות הללו עוזרות לו. פארפה גויאגון מקבל כדור רחוק יחסית מקשר חיפה, אבל הוא מדביק אותו בקלילות, מנצל את העצירה הלא טובה וחוטף בקלילות.


ובווידאו האחרון שלנו לאירוע זה, יש שילוב של הכל מהכל. השתלטות על כדור סמוך לרחבת חיפה, ביטול שני שחקני התקפה של נוף הגליל בנגיעה אחת, הובלת כדור בדהירה במרכז ומציאתו של עומר אצילי באגף.

מכבי חיפה דוהרת לאליפות שנייה ברציפות ואיתה דוהר גם מוחמד. ללא הפסקה. גם מול הקבוצה שנתנה לו את הצ'אנס עוד בליגה הלאומית, מספר 4 לא ינוח לרגע ויעשה הכל מהכל בתקווה שזה יספיק להחזיר את הירוקים למסלול הריצה. ושמישהו ינסה לעצור אותו.