$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

ללא כל בושה – אופנועים גנובים מוצעים למכירה בגלוי

גניבת רכב בכלל ודו-גלגלי בפרט היא מכת מדינה, וכשהרשויות לא עושות מספיק כדי לטפל בתופעה - הגנבים מרגישים נוח לפרסם את מרכולתם בפומבי; מרתיח ומקומם

עו"ד אסף ורשה, פולגז  31.03.22 - 15:08
(צילום: מתוך מודעות של כלי דו גלגלי גנובים שמוצעים למכירה ברשת)
(צילום: מתוך מודעות של כלי דו גלגלי גנובים שמוצעים למכירה ברשת)

תגיות: אופנועים

גניבת כלים דו-גלגליים היא אחת המכות הכואבות ביותר, הן לבעלי הרכוש והן לחברות הביטוח. המספרים מטרידים מאוד: כ-20 אלף כלי רכב שנגנבים בשנה, כאשר חלק בלתי מבוטל מהם נגנב באמצעות כנופיות פלסטינאיות מאורגנות ומקצועיות, שיודעות לנצל את החורים במעגלי האבטחה ההיקפיים תוך העברה של הכלים לשטחים שאינם נמצאים בשליטה בטחונית ישראלית.

ההיגיון מנחה כי גנב רכב שביצע עבירה חמורה שמוגדרת כפשע, שדינה מספר שנות מאסר, לא ינפנף במעשיו, וינסה להסתתר מאימת המשטרה. אך זו רק הנחה. בפועל, המציאות מלמדת כי מבלי כל חשש, גנבי רכבים מעלים לפייסבוק צילומים של מכוניות גנובות, תוך שהם מציעים לציבור לרכוש אותן במחיר מבצע. כן, לאור יום, ללא כל חשש, ותוך שימת אצבע משולשת בפנים של רשויות החוק.

בשנים האחרונות הוקמו בפייסבוק קבוצות שבהן מתפרסמים מדי יום עשרות רבות של פוסטים כאלו, והכל – מבלי להסתיר את זהות מפרסמם, באופן מטריד ומכעיס ביותר. גם שיטוט קצר בטיקטוק מגלה לא מעט כלי רכב גנובים שמוצעים למכירה. די בהקלדה קצרה של מספר הרישוי במאגר המשטרתי של כלי הרכב, שפתוח לקהל הרחב, בשביל להבין את גודל הפארסה.

ומן העבר השני, ניצבת קבוצת פייסבוק נוספת, בשם 'נגנב לי', בה בעלי הכלים הגנובים מלינים על אוזלת היד ומבכים על הקלות הבלתי נסבלת בה רכב גנוב מוצע למכירה, משל היה זה אתר יד 2. כך לדוגמה, לאחרונה העלה דניאל, בעליו של קטנוע סאן-יאנג ג'וירייד, פוסט אליו הוא צירף צילום מסך של מודעה שהעלה הגנב בה הוא מציע את הכלי למכירה: "מפורסם למכירה והוא גנוב – עד מתי נשתוק?", נכתב בצער. ולא רק כלים דו-גלגליים גנובים מתפרסמים למכירה: חבר נוסף בקבוצה העלה צילום של המזדה שלו שנגנבה ומוצעת כעת למכירה.

בשיחה שקיימנו לאחרונה עם בעליו של אופנוע בשווי 87 אלף ש"ח שנגנב ושלא שהיה מבוטח בביטוח מקיף, הוא מבכה על אוזלת היד וההפקרות: "ראיתי את האופנוע מפורסם למכירה בפייסבוק, וקיבלתי הלם. זה מחדל מהדהד של רשויות החוק בישראל, שמאפשרות לגנבים להתנהל באופן חופשי ובעיקר תוך זלזול מאוד מכעיס בחוק. אני מבין שבסדרי העדיפויות של צה"ל סוגיית רכוש גנוב אינה נמצאת בראש סדר העדיפויות, אם בכלל, וגם משטרת ישראל מתקשה לספק פיתרון יעיל לנעשה בשטחי יהודה ושומרון, ובטח בשטחי A שאינם בשליטתנו, אולם עדיין – זו מציאות בלתי נסבלת".

בכל הנוגע לבעלי כלים מבוטחים – היאוש שכרוך בצפייה במודעה כזו הופך להיות הרבה יותר נוח, אולם כאשר מדובר על עשרות אלפי בעלי דו-גלגלי שלא רכשו ביטוח מקיף – הרי זה חלום בלהות. העלויות הכבדות של פוליסת החובה, כל שכן של נהגים צעירים, חדשים או בעלי עבר תאונתי, מונעות מרבים מהם את האפשרות לרכוש ביטוח מקיף. הם חיים למעשה בחרדה תמידית: אין זה משנה האם הצטיידו במעוד מועד בשרשרת מחוסמת מפלדה או במנעול בריחי איכותי שכולל אזעקה, בהנחה שעומד זמן מספק לרשות הגנב – אין אמצעי מיגון שלא ניתן להתגבר עליו. כך גם בנוגע לרכיבי האיתור שאמורים היו לספק שכבת הגנה יעילה: כיום, כל גנב ש'מכבד את עצמו', עושה שימוש במשבש אותות סלולריים, שמונעות מרכיב האיתור לשדר את מיקומו של הכלי.

בשורה התחתונה, מדובר על עוגמת נפש רבתית שנגרמת לאותם בעלי כלים ורכבים, והכל תחת עינה הפקוחות של המשטרה שמתקשה למצוא פיתרון יעיל לתופעה המקוממת. גם הציפייה מחברת פייסבוק שלא לאפשר לקבוצה כזו להמשיך ולפעול אינה ריאלית, שכן לא מתפרסמות בה רק מודעות של כלים גנובים. כך או אחרת, ליבנו עם בעלי אותם כלים שחווים תחושת חוסר אונים קיצונית אל מול המציאות האבסורדית הזו.

הכותב הוא מומחה בדיני ביטוח, יו"ר משותף של פורום הנזיקין בלשכת עורכי הדין