$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

נתפסתם על ידי שוטר? כך מומלץ לכולם לנהוג

מפגש עם שוטר תנועה הוא אירוע טראומטי ומלחיץ. במקרים רבים אנו נאלמים דום ומגיבים בדרך לא רציונלית למצב ומצטערים על כך כמה דקות אחרי. נתפסתם? כך תמזערו נזקים

ערן בן עמי  02.06.16 - 18:21
כך תמזערו נזקים מול המשטרה (getty)
כך תמזערו נזקים מול המשטרה (getty)

תגיות: משפט וביטוח

למערכת אכיפת החוק סמכויות וכלים רבים על מנת להגביל את זכויותיו ואת חירותו של האזרח. במטרה למנוע מהרשויות מלהשתמש בסמכויות אלו לרעה, נחקקו חוקים ותקנות שמטרתן לשמור על הזכויות הבסיסיות של האזרחים בעת מפגש עם שוטר. המשטרה משקיעה משאבים רבים במטרה להשיג ראיות שיובילו לביסוס כתב אישום, ולכן יש חשש מובנה שביחסי הכוחות "שוטרים מול אזרח", האזרח חלש בהרבה.

החשש הוא שהמשטרה תפעיל לחץ בלתי לגיטימי על הנחקר על מנת שיודה בעברה המיוחסת לו, ולכך נועדו אותם תקנות וחוקים מגבילים: יש לכם זכות לקרוא על מה אתם חותמים לפני שאתם חותמים, יש לכם זכות להיוועץ בעורך דין בטרם תשיבו לשאלות בחקירה, יש לכם זכות לשמור על שתיקה ולהימנע מלומר דברים שיפלילו אתכם. ואולם הניסיון מלמד כי יש פער אדיר בין הזכויות המגיעות לנחקר לבין המציאות, פער שנובע מיחסי הכוחות בין השוטרים לאזרח. כשנהג נעצר על ידי שוטר בשטח, השוטר ממלא מסמכים המתעדים את מהלך העניינים, ומובאים בסופו של תהליך בפני בית המשפט.

חשוב מאוד לקרוא את הדברים שהשוטר כותב ולהקפיד שהדברים שאמרתם אכן נכתבים, ושאינם מצוטטים באופן חלקי. אל תמהרו - קראו כל מה שכתוב במסמך. הטפסים הללו נכתבו כך שהשוטר יהיה "מכוסה" מבחינה משפטית. במקרים שאתם מבינים שטופלים עליכם עבירה, על מנת שתוכלו להוכיח את חפותכם, צלמו ותעדו את המפגש עם השוטר בכל דרך שעומדת לרשותכם, כגון הקלטה קולית, צילום וידיאו, חבר שיישאר צמוד אליכם ויוכל להעיד לאחר מכן בבית המשפט על מה שאירע. העצה הזו הצילה לא מעט מהלקוחות שלי.

יניב, חובב גאדג'טים וצילום, התקין מצלמה שמתעדת את הנסיעה שלו במכוניתו. המצלמה תיעדה אירוע שאירועים כמותו מתרחשים חדשות לבקרים: שוטר עצר אותו כי "לא עצר בעצור". לא הועילו לו ההסברים, השוטר החליט שראה אותו "גולש" בקו העצירה ללא עצירה מוחלטת. יניב ביקש להישפט ובבית המשפט הראינו לשופט את התיעוד שבו נראה בבירור כי הרכב עצר עצירה מוחלטת בקו העצירה, וכן נראה שהשוטר בכלל לא יכול היה לראות את הרכב מהמקום שבו עמד. חִשבו לרגע מה היתה התוצאה ללא צילום הווידיאו. למי היו מאמינים בבית המשפט? לשוטר שלכאורה אין לו שום אינטרס מלבד אכיפת החוק, ותיעד בכתב בפירוט את האירוע, או לנהג שמואשם?

לסיכום, חקירה משטרתית היא ההליך החשוב ביותר לביסוס האישום נגדכם. המסמכים שהשוטר כותב במהלכה הם המסמכים שיגיעו לבית המשפט, וכל מילה שנאמרת חשוב שתירשם כפי שנאמרה. לכן, תעדו את המתרחש סביב, קִראו את המסמכים לפני שאתם חותמים, וזכרו שיש לכם זכות לתקן את הכתוב בטרם תחתמו. יש לכם זכות להיוועץ בעורך דין בטרם תשיבו ויש לכם זכות "לשתוק" ובכך לא לומר דברים שיפלילו אתכם. זכרו: גם שאלות אגביות שנשאלתם במהלך שיחה עם שוטר במקום האירוע הן סוג של חקירה - שוטר אינו צריך לשבת מאחורי שולחן כדי לחקור אתכם.

עו"ד ומגשר ערן בן-עמי, יוצא פרקליטות מחוז מרכז (פלילי), חבר וועדת תעבורה של לשכת עורכי הדין, מחבר הספר בדיני תעבורה "בנתיב הבטוח", מרצה בדיני תעבורה במספר מסגרות, בלשכת עורכי הדין בהשתלמויות תעודה לעורכי דין בנושא סדרי דין בתעבורה ודיני נהיגה בשכרות, ומרצה בארגון מנהלי תחבורה. www.No2yanshuf.co.il