$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

המרב"ד: את המכון הזה אתם לא רוצים להכיר

על הגוף הציבורי ששולל מידי שנה מאות רישיונות נהיגה

עו"ד ערן בן עמי  04.10.16 - 10:55
ההחלטות ברמב"ד לא תמיד תואמות את המציאות (getty)
ההחלטות ברמב"ד לא תמיד תואמות את המציאות (getty)

תגיות: עולם הרכב

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, או בקיצור המרב"ד, הוא גוף שאינו מוכר כל כך בקרב הציבור. מדובר בגוף ציבורי שאין לו אח ורע בעולם אשר מאפשר לשלול רשיונות נהיגה גם בלי הסברים ברורים ועל בסיס הערכות רפואיות או פסיכולוגיות שלא תמיד מבוססות.

התפקיד של המרב"ד הוא לסנן נהגים מסוכנים מבחינה בריאותית מפאת מחלה (לדוגמה, אפילפסיה) או מפאת מסוכנות המתבססת על הערכות פסיכולוגיות, מה שמכונה "אי התאמה אישיותית לנהיגה" ולהורידם מהכביש. לכאורה דבר מבורך. מה הבעיה?

הבעיה שמי "שנפגש" במרב"ד לומד להכיר מערכת דורסנית שבלתי אפשרי לתקשר איתה, "השירות" שניתן לציבור במרב"ד מתבצע רק בהגעה פיזית למקום פעם בשבוע למשך שעתיים בלבד, וההחלטות שניתנות לא תמיד תואמות את המציאות.

עניינים שברפואה או "בנפש" יכולים להיות מפורשים בפירוש שונה על ידי בודקים שונים - כמו כל חוות דעת רפואית בכל תחום אחר - וכך מצבים שבהם רשיונות לא צריכים להיפסל, נפסלים. גם של אנשים "נורמטיבים" לחלוטין ובעיקר בשל כמות הנבדקים. האצבע קלה מדי על ההדק ורשיונות נשללים בלי להניד עפעף על בסיס הערכה של אדם אחד בודד. גם אם הוא פסיכולוג הרי ככל אדם יכול לטעות.

על החלטות של המכון הרפואי ניתן להגיש ערעור לוועדה רפואית שיושבת בתל השומר ומהווה גוף "מעין שיפוטי" אשר אמור לפקח על עבודת המרב"ד. הוועדה יכולה לשלוח לבדיקות חוזרות במכון מטעמם, לקבל או לדחות את הערעור גם בלי בדיקות חוזרות, תלוי בנסיבות.

שאלה נוספת היא מי מופנה לבדיקות במרב"ד? פלחי אוכלוסיה שונים יכולים למצוא את עצמם בבדיקות מרב"ד. מי שלמשל מבקש רשיון נהיגה ציבורי או על משאית כבדה, אנשים שתובעים את הביטוח הלאומי בגין נכות (פיזית או נפשית) - הביטוח הלאומי מדווח למרב"ד אשר מזמנם לבדיקות.

רופא שמקבל דיווח על בעיה כל שהיא שהוא חושב שעלולה לפגוע בנהיגתו מחוייב לדווח על כך במידה והוא סבור כי קיימת סכנה לנהיגה בשל מצבו הרפואי, כולל מי שמבקש לצאת מהצבא על בסיס פרופיל 24 "נפשי".

משרד הרישוי מפנה "אוטומטית" כל נהג שהורשע בעבירות מסויימות כמו "נהיגה בשכרות" כאשר משך הפסילה הנו מעל 12 חודשים, כשאז הנהג נדרש להוציא רשיון נהיגה מחדש הכוללים טסט ותאוריה כשלאחר סיום הפסילה התנאי מבחינת משרד הרישוי לקבלת רשיון נהיגה הנו בדיקות במרב"ד.

האמור אינו פוסל את הצורך בשלילת רישיונות נהיגה של אלו המסכנים את שלום הציבור ואת עצמם כשהם אוחזים בהגה, אך הדרך הדיקטטורית שבה נעשים הדברים פסולה, היא לא מאפשרת לאנשים נורמטיבים לחלוטין זכות ערעור ואת היכולת להגן על עצמם. בקיצור, שמרו על עצמכם ועל רשיון הנהיגה שלכם, הדרך לאבד אותו היא קצרה. מבחינת המרב"ד- אולי קצרה מדי.