$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

"לא נתפשר על ביטחון ספורטאינו בפריז"

נערך דיון מיוחד בכנסת לקראת המשחקים האולימפיים. מהתקציב ועד לאופטימיות

רותם פלדברג
רותם פלדברג   13.02.24 - 15:52
Getting your Trinity Audio player ready...
Getty
Getty
נערך דיון בכנסת של ועדת הספורט הבוקר (שלישי) שכלל את אנשי משרד הספורט, אנשי שב״כ, אנשי הוועד האולימפי בישראל, אנשי משרד האוצר, ובעלי תפקידים בענפי הספורט השונים.

חבר הכנסת סימון דוידסון, יו״ר ועדת המשנה לספורט, פתח את הוועדה ואמר: "שגרה של ספורט ותרבות הם חלק מהסממנים של אומה בריאה וחפצת חיים. דווקא בימים כאלה הספורט מגלה את העוצמה ואת הכוח שלו לרגש ולהחיות אומה שלמה. המשחקים האולימפיים והפאראלימפיים הם המעמד המכובד ביותר בספורט העולמי, והשנה עמידה על הפודיום תהיה מרגשת יותר. עלינו לעשות כל מה שביכולתנו כדי שאולימפיאדת פריז 2024 לא תהפוך למינכן 2024. ההמנון שינוגן בפריז ישמע חזק יותר. השאיפה שדגל ישראל יתנוסס כמה שיותר גבוה בכל מקום אפשרי". 

הדיון בכנסת התחלק ל-3 חלקים עיקריים. הוא החל בסקירה כללית על המשלחות שיוצאות השנה, כמות ספורטאים וספורטאיות, ענפי התחרות, התוכנית והמשאבים, עבר דרך משמעויות תקציביות על המשתתפות באולימפיאדה ועד לסידורים ביטחוניים של חברי המשלחת.

ברחבי העולם חלה עליה של 235% באירועי האנטישמיות  בעקבות מלחמת חרבות ברזל, והדבר פוגע גם בספורט ובספורטאים. לאחרונה פורסם שתקציב הוועדה המארגנת של המשחקים האולימפיים לנושאי אבטחה וביטחון עומד על 349 מיליון יורו, והוא עשוי לגדול עוד יותר בהתאם לאיומים ולהערכות הביטחוניות הנתונות. לצד זה, פורסם שתקצוב האבטחה הישראלי למשחקים האולימפיים יעלה מ-3.5 מיליון שקלים ל-5 מיליון ש"ח. 

גילי לוסטיג, מנכ"ל הוועד האולימפי, אמר: "יש לנו הישגים שמצביעים על קפיצת מדרגה שהיא לא אופיינית לספורט הישגי. בטוקיו זכינו ב-4 מדליות כששתיים מהן מזהב, והעפלנו ל-18 גמרים. הספורטאים שלנו זכו ב-43 מדליות בתחרויות מטרה לפי המחזור האולימפי שהתחיל ב2022, כשעשר מהן מזהב. בשנת 2023, השנה הקדם אולימפית שמראה את תמונת המצב שנה למשחקים האולימפיים, הישראלים זכו ב-9 מדליות באליפויות עולם, כשארבע מהן מזהב. אנחנו בנסיקה".

לוסטיג הוסיף: "היום צריך להשקיע בספורט ולעזור לספורטאים עוד יותר, כיוון שהם מתמודדים עם קשיים שהם לא התמודדו איתם בעבר בעקבות המצב. בזכות העלייה בהישגי הספורטאים, יותר ויותר נכנסים למעגל המלגות שמתחלק למלגות בסגל כסף ולמלגות בסגל זהב שמחולקות על פי הצלחות והישגי הספורטאים. משנה לשנה מספר הספורטאים שמגיעים להישגים עולה, והתקציב נותר אותו הדבר, והדבר חייב להשתנות".

רון בולוטין המנהל המקצועי של הוועד הפאראלימפי ואלוף אולימפי בעצמו דיבר על המשלחת הפאראלימפית לפריז: "המגמה בספורט הפאראלימפי גדלה כמו הספורטאים האולימפיים. יש גידול בהישגים ובזכיות, כאשר לפני טוקיו הספורטאים זכו ב-16 מדליות באליפויות עולם ובאליפויות אירופה, ואילו בשנתיים האחרונות שלפני פריז הושגו 25 מדליות, עלייה של 65%. בטוקיו זכינו ב-9 מדליות כשחמש מהן מזהב, והציפייה השנה היא שזה יעלה". 

חמוטל זוזוט-צדקה, ראש מינהל הספורט דיברה אודות ההוצאות הכלכליות בשנה האולימפית: "בשנת 2020 עמדנו על 25 מיליון שקלים שהושקעו בהכנות האולימפיות. ב-2023 זה עמד על 47 מיליון שקלים. השנה לאור המצב אנחנו נעמוד על 36 מיליון שקלים". באשר לעניין יציאת ספורטאים לחו״ל אמרה זוזוט-צדקה: "יחד עם השב״כ והיחידה לספורט הישגי בוועד האולימפי ישבו יחד כדי לתעדף את המשלחות לחו״ל כל אחת לגופה. בנוסף, בסוף פברואר תהיה נסיעה משותפת לפריז של משרד הספורט והוועד האולימפי על מנת להבין את כל המשמעויות של המשלחת". 

בוועדה דובר על העובדה כי בעבר כשמשלחת ישראלית יצאה לחו״ל למחנה אימון או לתחרות, היא יצאה עם מאבטח אחד, והיום מדובר כבר על 8 מאבטחים בעקבות המצב, שמצריכים אמצעים ביטחוניים נוספים, וכח אדם רב יותר לתפעול האבטחה מעבר לאותם מאבטחים. בנוגע למשלחת התעמלות המכשירים שלא יוצאת למצריים בסוף השבוע הקרוב לגביע העולם, אמרה זוזוט-צדקה: ״אנחנו לא נתפשר על חיי אדם. כולנו ישנים טוב בלילה בידיעה שהספורטאים הישראלים לא נסעו לשם״.

גילי לוסטיג הוסיף כי ״היו שיחות רבות על יציאתה של המשלחת הזאת, ובסופו של דבר נעשתה החלטה מושכלת. כמובן שמדובר בפגיעה בסיכויים שלהם לקריטריון אולימפי, אבל במידה ותהיה תחרות שהיא התחרות האחרונה בהחלט להשגת הקריטריון, הספורטאים שלנו יהיו שם״.

בנוגע להוצאות האבטחה למשלחת בפריז אמרה זוזוט-צדקה: "אם היינו רגילים להשקיע סדר גודל של 4 מיליון שקלים לאבטחה, הפעם אנחנו נגיע ל-6/7 מיליון שקלים. כולם יודעים חסר כסף להרבה מקומות, גופים, איגודים, לתמריצים לספורטאים, כמו גם להכנה האולימפית. בעקבות זאת, אנחנו צריכים להגדיר סדרי עדיפויות ואיפה נכון לתת קודם. בראש ובראשונה אנחנו נדאג לעניין האבטחה. המשאבים יהיו לטובת ההגעה הכי בטוחה לפריז בעבור הספורטאים. בסוף פברואר תהיה נסיעה משותפת לפריז של משרד הספורט והוועד האולימפי על מנת להבין את כל המשמעויות של המשלחת". 

תקציב 2024 לא היה ברור עם תחילת המלחמה, וכעת התמונה מתבהרת. במשרד הספורט אמרו בצורה חד משמעית כי יהיו מקדמות להכנות האולימפיות שישולמו בשבועיים הקרובים. כרגע המשרד עובד לעשות זאת ברמה הטכנית ולא ברמה הבירוקרטית כיוון שאת הסיכומים וההסכמים הם עשו כבר על מנת שלא יהיו עיכובים. לדברי אנשי משרד הספורט האיגודים יקבלו את התשלומים עד סוף פברואר. יהיו מקדמות של 40% לאיגודים, ובנוסף לכך מקדמות של 25% בעבור הכנות אולימפיות, כך שלא יהיה ״רטרו״ בהכנות למשחקים האולימפיים, והספורטאים יוכלו להיות יחסית בראש שקט.