$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
ליגת העל 2023-2024
קבוצה מש’ נצ’ הפסד % נק’
1 מכבי תל אביב 24 21 3 87.5%
2 מכבי עירוני רמת גן 23 17 6 73.9%
3 הפועל תל אביב 22 16 6 72.7%
4 הפועל ירושלים 23 14 9 60.1%
5 הפועל חולון 22 12 10 54.5%
6 עירוני קרית אתא 22 11 11 50%
7 בני הרצליה 23 11 12 47.8%
8 הפועל עפולה 23 10 13 43.5%
9 הפועל חיפה 23 10 13 43.5%
10 עירוני נס ציונה 23 9 14 39.1%
11 הפועל אילת 23 6 17 26.1%
12 הפועל גליל עליון 23 6 17 26.1%
13 הפועל באר שבע/דימונה 22 5 17 22.7%
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

עניין של זמן: האקדמיה של מכבי תל אביב

לצד ההצלחה בהווה, המועדון המעוטר בישראל בונה את דור העתיד באמצעות אקדמיה בה לוקחים חלק השחקנים עם הפוטנציאל הגדול ביותר - מכיתה ז' ועד י"ב. על השיטה, הבוגר המפורסם (שהיום משחק ב-NBA) - והמטרה: שני שחקנים בבוגרים. "עושים לכם בית ספר", הפרק השני

עמית ניר
עמית ניר  27.05.23 - 11:15

בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה משמחת בכדורסל הישראלי עם הצלחתן של נבחרות ישראל הצעירות באליפויות אירופה השונות. בקיץ האחרון נבחרות העתודה, הנוער והקדטים של ישראל הצליחו להתברג בשמינייה הראשונה באירופה וסיפקו נציג אחד לחמישיית התחרות בכל טורניר.
 
מלבד לעבודה הטובה של אנשי הנבחרות הצעירות, הקרדיט על ההצלחה בגילאים אלו מגיע כמובן למחלקות הנוער השונות בישראל ולאקדמיות שהוקמו בשנים האחרונות על מנת לעבוד על פיתוח הכישרונות הגדולים ביותר שיש בכדורסל הישראלי. בפרויקט החדש "עושים לכם בית ספר" נצפה מקרוב על המחלקות המוצלחות ביותר ונספר לכם על המתרחש מאחורי הקלעים.

הפרויקט הראשון שעליו נספר לכם הוא זה של מועדון הכדורסל המעוטר ביותר בישראל, מכבי תל אביב. על מנת להצליח לפתח בצורה טובה את השחקנים המוכשרים ביותר שיש להם במחלקת הנוער, במועדון החליטו לפני שמונה שנים לפתוח אקדמיה שבה ייקחו חלק השחקנים עם הפוטנציאל הגדול ביותר בכל מחזור, מכיתה ז' ועד לי"ב. מי שעמד בראש הפרויקט דאז היה מנכ"ל מחלקת הנוער שכבר משלים 9 שנים בתפקיד, אלון בן זקן. לצידו של בן זקן עמד אז אורן אהרוני, מאמן בני הרצליה בימים אלו ומנהל מחלקת הנוער של הצהובים בעבר.

הסיבות לפתיחת הפרויקט, כך לפי אהרוני, נבעו משתי סיבות מרכזיות. "בווינגייט הייתה את האקדמיה של איגוד הכדורסל והבנו שאנחנו צריכים להדביק את הפער, אחרת כל השחקנים הכי מוכשרים היו בורחים". בנוסף, הצהובים האמינו שכמות האימונים שמקבלים השחקנים במחלקת הנוער פשוט לא מספיקה ועל מנת להפוך את הכישרונות הגדולים לשחקנים שיוכלו בעתיד להשתלב ברמת בוגרים הם היו חייבים לקבל יחידות אימון נוספות.

התוכנית
על מנת שיוכלו להתמקד בפיתוח הכישרונות הגדולים ביותר שיש במחלקת הנוער, במכבי החליטו לבחור בין שלושה לארבעה שחקנים עם הפוטנציאל הגדול ביותר בכל אחת משש השכבות הגדולות שיהיו חלק מפרויקט המצוינות. לאור העובדה שמדובר בשחקנים שעדיין לומדים בבתי הספר ובאחה"צ ובערבים שלהם מתאמנים בקבוצות המועדון, הזמן היחיד להעניק להם את האקסטרה מבחינת אימונים הוא מוקדם בבוקר, כפי שהיינו עדים בעצמנו כאשר אירח אותנו באחד הבקרים עדי עמוס, מנהלה המקצועי של מחלקת הנוער ומאמן קבוצת הנוער של המועדון.

עמוס, שנכנס לתפקיד לפני שנתיים לאחר עזיבתו של אהרוני ומאמן גם את קבוצת תיכון חדש שזכתה באליפות התיכונים השנה, אחראי על ליווי שחקני האקדמיה, ממעקבים של אנשי המקצוע המלווים את השחקנים, פסיכולוגית ספורט, תזונאית, סקירות אורתופדיות ומעקב וידאו על כל שחקן. "אנחנו מחפשים כל הזמן עוד דרכים להשתפר ולהיות מובילים גם בתחום הזה, לאורך השנים ידענו לעשות התאמות ושיפורים בהתאם לרוח התקופה, וגם עכשיו חשוב לנו מאוד להיות צעד אחד לפני כולם", אמר לנו עמוס.

שלוש פעמים בשבוע מגיעים שחקני האקדמיה לפני בית הספר לתיכון שבו הם לומדים (אלו שלא לומדים בתיכון מקבלים את האימונים במקומות אחרים), ומקבלים את אימוני ההעשרה שלהם יחד עם צוות מאמנים בכיר שכולל את עמוס עצמו, את עוזר מאמן נבחרת ישראל עד לא מזמן ומאמן אליצור שומרון, דרור כהן, שאחראי בעיקר על פיתוח הגבוהים, מאמני הכושר גיא גפני וזוהר ברק וגם אהרוני בעצמו, שמאז המעבר לבני הרצליה עדיין מצליח לקחת חלק פעיל באימוני האקדמיה.

"האקדמיה היא חלק גדול מחלון הראווה שלנו", סיפר עמוס, "אנחנו משקיעים המון משאבים בפיתוח השחקן ברמה האישית והשילוב שלו בתוך המשחק הקבוצתי. התנאים שיש לנו באימוני בוקר ביחד עם שיתוף פעולה פורה מטעם בית הספר, נותנים לנו קרקע פוריה להקדיש כל אימון למקסום ושיפור השחקנים שלנו".

העבודה באימוני הבוקר מבוססת בעיקר על פיתוח היסודות של השחקנים הצעירים ועל מיקוד השיפור של כל אחד מהשחקנים בדברים שבהם הוא מתקשה. האימונים מתחלקים בדרך כלל לפי שכבה צעירה ושכבה בוגרת (ז' עד ט' ו-י' עד יב') וכך החבר'ה הצעירים יותר בכל שכבה גם זוכים לעבוד לצד השחקנים שגדולים מהם בשנה או שנתיים, דבר משמעותי לפי דברי הצוות המקצועי.

"אני חושב שזו מתנה גדולה", סיפר לנו רועי בכר, שחקן האקדמיה שיסיים את כיתה י"ב בקרוב, "זה לא מובן מאליו, רמת ההשקעה והירידה לפרטים, זו מקצוענות ברמה הגבוהה ביותר שיש. זה כיף נורא לפתוח את הבוקר עם אנשי מקצוע כאלה, זה צוות של ליגת העל ונבחרות ישראל. יוצא שאני עושה שלושה אימונים בשבוע יותר מאשר שחקנים אחרים וקבוצות אחרות וזה יוצר יתרון גדול עבורנו".

המודלים להצלחה
בין שחקני האקדמיה ניתן למצוא שחקנים שגדלו במחלקת הנוער של הצהובים עוד מגיל בית ספר יסודי וגם כאלו שהצטרפו לאורך הדרך. אחד כזה הוא דני אבדיה, שהצטרף למכבי מעט אחרי תחילת הפרויקט, כשהיה בכתה ז'. לאקדמיה הוא הצטרף רק בשנה שלאחר מכן, כשהיה בכתה ח'. "מהרגע הראשון ראינו שמדובר בילד מיוחד עם יכולות מאוד גבוהות", שיתף אהרוני.

"הפרויקט הזה נותן דגש למה שהילד צריך ומה אנחנו חושבים שהוא יהיה כשהוא יגיע לרמת בוגרים, באיזה עמדה הוא יוכל לשחק. לכן עם דני סימנו מטרה לפתח אותו בעמדות הגארד, וכך הייתה העבודה איתו, גם בבקרים וגם אחה"צ. שמנו דגש בפיתוח היכולות שלו עם הכדור ביד, עם הפנים לסל ובקליעה מבחוץ. העבודה איתו בבקרים הייתה משמעותית מאוד ובקבוצות עצמן נתנו לו לרכז עוד מגיל נערים".

כשמדברים על שילוב בקבוצת הבוגרים של הצהובים, דני אבדיה הוא יוניקורון וקשה לקחת אותו כדוגמא כאשר מסתכלים על שחקנים צעירים שעושים את קפיצת המדרגה לרמת בוגרים מיד לאחר גיל נוער. מלבדו, יובל זוסמן הוא כמובן השחקן הגדול ביותר ממחלקת הנוער הצהובה שהצליח להפוך לשחקן בוגרים לגיטימי אצל מכבי בשנים האחרונות אחרי שיצא לשנת השאלה ברעננה בסיום גיל הנוער, שאחריה הוא חזר לבוגרים של מכבי.

"בסוף המטרה הכי גדולה שלנו זה להביא שחקן לבוגרים של מכבי ת"א וברור שבגיל 18 זה כמעט ולא ריאלי לעשות את קפיצת המדרגה הזאת", אומר אהרוני, "לאנשים בארץ יש ציפייה שבגיל 18 שחקנים צריכים לעלות לבוגרים כשהם מוכנים וזה פשוט לא ככה. גיל 18 זה עדיין לא סוף ההתפתחות ועם כמות הזרים בליגת העל מדובר במשוכה מאוד גבוהה. אני מאמין שאחרי 3-4 שנים, בגילאים 21-22 זה הזמן הנכון להגיע לקבוצות ליגת העל עבור רוב השחקנים".

מאז אבדיה, קשה למצוא שחקן ממחלקת הנוער של הצהובים שהצליח להפוך לשחקן חשוב בליגת העל. רשימת השחקנים שמשחקים בליגה הראשונה והשנייה ארוכה מאוד וכוללת שחקנים כמו עמית זיס, תומר פורת, דורי סהר, הראל רינסקי, עמית אהרוני, עידן אלבר, יונתן אטיאס, עמית אבו ויובל לוין. אהרוני מאמין "שעוד שנה-שנתיים מהיום עוד בוגרים של המחלקה שנמצאים היום בלאומית יהיו שחקני ליגת על לגיטימיים".

החיבור לבוגרים והעתיד
כחלק מהמטרה לייצר שחקנים שיוכלו בסופו של דבר להגיע לקבוצת הבוגרים של מכבי תל אביב, שחקני האקדמיה הבוגרים יותר (גילאי הנוער) מתאמנים מפעם לפעם בהיכל יחד עם אבי אבן על מנת להיחשף לקבוצה הבוגרת. המנהל הספורטיבי החדש של קבוצת הבוגרים של הצהובים אף מקבל דו"חות על שחקני האקדמיה לאחר כל משחק שלהם.

"באימונים אנחנו עושים יחידה עם גיא גפני או רגב פנאן ואז עולים על המגרש עם אבי", סיפר בכר, "זה נורא כיף להתאמן תחתיו, הוא יורד לפרטים הקטנים ומנסה להבין מה הדברים שכל אחד מאיתנו צריך לשפר. השילוב של להתאמן בהיכל ואבי אבן זו חוויה גדולה. אחרינו גם עולים הבוגרים, ואתה רואה את אימוני הגארדים שעושים ללורנזו ובולדווין, זה נותן השראה גדולה".
 
אחרי חמש זכיות רצופות באליפות המדינה לנוער, מכבי תל אביב לא זכתה בתואר בשלוש השנים האחרונות, והעונה, אחרי שכבר קטפה את גביע המדינה, היא עלתה לגמר שם היא תפגוש את הפועל עמק חפר. לפי אהרוני, קבוצת הנוער הנוכחית מוכשרת יותר ממה שידעו הצהובים בשנים האחרונות.

"השנתונים האלו חד משמעית טובים יותר. זה לא רק שהם חזקים יותר אלא שנתונים עם פוטנציאליים גדולים מאוד להיות שחקנים ברמה הכי גבוהה". הי"בניקים שחר דורון, רועי בכר, אורי כהן ועפרי נווה, כמו גם הי"אניקים עומר מאייר וירון גולדמן הם חלק מהשמות שעליהם מדבר אהרוני. בנוסף, אהרוני ציין גם את תמיר גולד וגבריאל ארטמנקו, שני תלמידי כיתה י' שכבר חצו את 2.00 המטר. "אם הכל יתקדם כמו שצריך הם יהיו העתיד של הגבוהים בכדורסל הישראלי".

"ההסתכלות שלנו זה על מי יכול להפוך לשחקן מכבי ת"א בעתיד, ואלו באמת שחקנים שיכולים לעשות את קפיצת המדרגה הזאת. זה לא יהיה ישר לבוגרים, אבל אני מאמין שלפחות שניים מתוך שחקני הנוער של היום יהיו שחקני בוגרים במועדון", סיכם אהרוני.