הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

כבר בגמר הגביע? הדרישה לנגישות האוהדים

ועדת החינוך והספורט בכנסת הציבה דרישות לשינוי מיידי במגרשים. המסקנות

מערכת אתר ערוץ הספורט
מערכת אתר ערוץ הספורט   21.05.25 - 16:42
Getting your Trinity Audio player ready...
לאחר עשרות תלונות מצד אוהדים עם מוגבלות, קיימה הבוקר ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת דיון דחוף בפגיעה בזכויות אוהדים באצטדיוני הכדורגל – והציבה שורת דרישות לשינוי מיידי.

הדיון התקיים ביוזמת ח”כ לימור סון הר-מלך (עוצמה יהודית), בשיתוף חברי הכנסת מיכל וולדיגר, קטי שטרית, גלית דיסטל אטבריאן ומישל בוסקילה, וזכה לנוכחות של התאחדות הכדורגל, משרד התרבות והספורט, נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים וארגוני ספורט ונגישות.

הטריגר לקיום הדיון היה מקרה שאירע בחצי גמר גביע המדינה באצטדיון בלומפילד, בו נאלץ שלום אורי טרבלסי, אוהד צעיר המתמודד עם ניוון שרירים, לצפות במשחק דרך מסך טלפון – לאחר ששדה הראייה ביציע הנכים נחסם על ידי קהל עומד. טרבלסי לא היה היחיד – אוהדים נוספים העידו כי עמדות הנכים מוצבות לעיתים מאחורי שלטי פרסום, מאבטחים או פשוט באזורים בלתי נגישים.

“לא ייתכן שאדם שנכנס לאצטדיון אחרי מאמץ פיזי ורגשי עצום, ייאלץ לצפות במשחק דרך מסך קטן – רק כי איש לא טרח לחשוב על כך שהקהל נוהג לעמוד במשחקים חשובים”, אמרה ח”כ סון הר-מלך בפתח הדיון. “לא מדובר בפינוק – אלא בזכות בסיסית. הגיע הזמן לשים סוף לעוול הזה.”

במהלך הדיון נשא טרבלסי דברים מרגשים: “אני אוהד כדורגל – וכמו כל אוהד, אני רוצה להיות חלק. לראות. לחוות. אבל עבורי, ההגעה לאצטדיון היא מסע לוגיסטי מורכב – וגם כשהצלחתי להגיע, במשחק חצי הגמר האחרון, פשוט לא ראיתי את המשחק. הקהל עמד, חלקו על הכיסאות, ואני – נשארתי מאחור. צפיתי במשחק דרך הטלפון. תחושת ההשפלה והניתוק – קשה לתיאור.”

טרבלסי סיפר על פנייה ששלח כבר ב-2023 לאחר חצי גמר אחר, ועל תגובות שקיבל מההתאחדות: “להגיד לקהל לשבת זה לא פתרון – זו הסרת אחריות. אי אפשר לצפות ממי שחי את המשחק בדופק גבוה לשבת לאורך כל המשחק. זה לא פייר ולא ריאלי.”

עוד הוסיף טרבלסי: “אני דורש פתרון מיידי – כבר בגמר הקרוב – כמו הגבהת יציע הנכים או חסימת שורות מלפניו. ולעתיד – להחיל התאמות קבועות ונגישות מלאה כבר מהעונה הבאה. זו לא מטאפורה – זו המציאות שלי ושל מאות אוהדים נוספים.”

ח״כ טלי גוטליב אמרה במסגרת הדיון: “אני אסירת תודה לח״כ לימור סון הר מלך שמשקיעה את מרצה להעלאת המודעות החברתית לקשיי ההנגשה לנכים ולמאותגרים באשר הם ועומדת על החובה של החברה כולה להנגיש לכל נכה בכל מקום בהתאם למורכבות הדבר. מצופה כי כל הנוגעים בדבר, בשל חוסר המודעות שלהם, ישבו סביב השולחן עם אנשים בעלי המוגבלות הרלוונטית שידעו לדברר ולהציג את סוג ההנגשה שצריך ליצור.”


ועדת החינוך לא הסתפקה בדברים – וגיבשה מסקנות מעשיות:

בין מסקנות הוועדה:
• הצבת עמדות נגישות עם שדה ראייה מלא גם כשהקהל עומד, בהתאם לחוק הקיים – והחלת מדיניות אכיפה מיידית באצטדיונים שלא עומדים בכך.
• הגברת האכיפה נגד המפרים את תקנות הנגישות.
• דרישה ממועדוני הספורט להתחשב באוהדי ספורט עם מגבלות שקופות כגון פוסט טראומה ואפילפסיה ולא לייצר מצבים באצטדיונים שעלולים להזיק להם, כמו מופעי אורות.
• שילוב טכנולוגיות מסייעות כמו המסכים הקיימים באצטדיון שיקרינו את המשחק.
• שילוב בעלי מוגבלויות בתהליכי קבלת ההחלטות ובפורומים של האוהדים.

נועה קובלסקי, אחראית נגישות מטעם מועדון הכדורגל הפועל 'מבנה' פתח תקוה, שהשתתפה בדיון אמרה "לצערי, מגרשי הכדורגל בישראל עדיין אינם נגישים דיים – הן עבור אנשים עם מוגבלות נראית לעין, והן עבור מי שמתמודד עם מגבלות 'שקופות' כמו פיברומיאלגיה, אפילפסיה או פוסט-טראומה – מגבלות שלצערנו התגברו בקרב רבים מאז ה-7.10."

"לאור כל זאת, אנו דורשים להנגיש את כלל מתקני הספורט בישראל, כדי לאפשר לכל אוהד ואוהדת, ללא הבדל, ליהנות ממשחק כדורגל בצורה שוויונית ובטוחה."

בסיום דבריה הודתה קובלסקי לח״כ לימור סון הר מלך וליתר החברים בוועדה.

רועי פרחי, חברו ומעסיקו של טרבלסי, הציג בדיון מצגת עם המצב הנוכחי בארץ לעומת המצב בעולם והוסיף: “אנחנו שני אוהדים שבאו לשנות את המצב – וראינו שבאירופה זה לגמרי אפשרי”.

קרן לביא מזרחי עמותת נגישות ישראל אמרה בדיון כי ״דווקא היום, דווקא עכשיו כשאלפי צעירים אוהדי ספורט חוזרים לחיים חובתנו לוודא שחזרתם תהיה קלה, נגישה, שיוויונית ומשלבת. עלינו להתקדם לנגישות בכל מקום ואתר בישראל ולכל סוגי המוגבלויות״.

בפתח הדיון בחרה ח”כ סון הר-מלך להקדיש את המעמד לזכרו של שחקן נבחרת ישראל גדי קינדה ז”ל, שנפטר לאחר מאבק במחלה קשה: “נדבר היום על נגישות, על צדק חברתי, על האפשרות של כל אדם להיות חלק – ונקדיש זאת לזכרו של אדם שכולו היה אור ונתינה. יהי זכרו ברוך”.

כעת, לקראת גמר גביע המדינה הקרוב, מצפה הוועדה מהגופים הרלוונטיים ליישם את המסקנות באופן מיידי. ח”כ סון הר-מלך סיכמה: “לא נשקוט עד שכל אוהד ואוהדת – עם או בלי מוגבלות – יזכו לראות את המשחק כמו שמגיע להם”.