$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

לשבור את החומה: המעבר שהסעיר את מקסיקו

בלב המתיחות של טראמפ, לנדון דונובן סמל אמריקני, שנהג להקניט את הקהל המקסיקני, הטיל את מימיו על דגלם בעבר והפך לאויב, שב מפרישה כדי לחתום בקלוב לאון המקומית. על עסקת השנה בצפון אמריקה, שעוררה סערה, ושלחה מסר פוליטי: אפשר וצריך אחרת

מאיר לוזוביק   14.01.18 - 16:25
Getting your Trinity Audio player ready...

במהלך מלחמת העולם השניה, נשא ראש ממשלת בריטניה דאז, ווינסטון צ'רציל נאום מפורסם (אחד מיני רבים), ובהתייחסו לברית המועצות, הגדירה כך: "האויב של האויב שלי, הוא חברי". במשך שנים, ועד עצם היום הזה, לנדון דונובן היה אחד מאויבי האומה המקסיקנית, לפחות ברמה הספורטיבית.

בסוף השבוע האחרון, דונובן חזר מפרישה לאחר שנה וחצי, חתם במדי קלוב לאון המקסיקנית והרים הרבה מאוד גבות, שכן מדובר באחת ההחתמות היותר ביזאריות השנה ואולי בהיסטוריה של הכדורגל העולמי. בעיקר אם תשאלו את חובבי הענף במקסיקו, שפתחו במחאה שכללה שריפת חולצות ברחבי המדינה. למה העסקה כל כך מפתיעה? מבט על מערכת היחסים של החלוץ עם מקסיקו תראה שרשרת של אירועים פוליטיים שמזמן גלשו מעבר לתחום הספורט.

נכון, אומנם ישנם מספר לא מבוטל של שחקנים אמריקאים, שמשחקים במדי קבוצות מקסיקניות, כמו עומאר גונזאלס מפאצ'וקה, ג'ו קורונה מאמריקה ומייקל אורוזקו (רק רשימה חלקית), בתופעה שמראה שהקהל המקומי כן מוכן לקבל את האחר. יחד עם זאת, אם יש שחקן אמריקאי שמסמל יותר מכל את היריבות והאיבה בין ארה"ב לבין מכסיקו הוא לנדון דונובן.

השחקן תמיד נהג לעקוץ את השכנה מהדרום. במגרש עצמו זכור אותו גול בשמינית גמר מונדיאל 2002, שחתם סופית את הדחתה של מקסיקו בשמינית הגמר או ב-2007 בו סימן לבלם הנבחרת קרלוס סלסידו תנועה של צב, לאחר שעקף אותו בקלילות והבקיע שער לזכות ארה"ב. יחד עם זאת, גם מחוץ לדשא דונובן היה מאוד חריף נגד מקסיקו. לפני משחק בין שתי הנבחרות שנערך במקסיקו, דונובן בחר להטיל את מימיו בשולי מגרש האימונים במקום ללכת לתאי השירותים.

העניין נתפס כאילו דונובן בחר "להשתין" על מקסיקו. גם לפני גמר הקונקאקף ב-2015 הסמל האמריקאי 'התעמת' עם אוהדים מקסיקנים בטוויטר והעלה תמונות שלו מבקיע מול מקסיקו. ב-2015 לאחר שמקסיקו ניצחה 2:3 את ארה"ב בפסדינה מול 85 אלף צופים, קלוב לאון, הבית החדש שלו, העלה ציוץ עם תמונה של דונובן חפוי ראש בצירוף הכיתוב: "Landon NONOVAN", בהבעת זלזול מובהק כלפי השחקן.

גם לאחר שארה"ב כשלה לעלות למונדיאל ברוסיה, דונובן עצמו היה הכתובת העיקרית לשמחה לאיד של המקסיקנים, במה שהופך את המחאה סביב החתמתו לצפויה. "השנאה כלפי מחמיאה לי באיזשהו מקום", דונובן סיפר בראיון ב-2008, "הם שונאים אותי כי ניצחתי אותם הרבה פעמים. זה כאב להם שהם לא יכולים לנצח אותי. קהל הופך את היריבות להרבה יותר מעניינת. כשאני משחק מול מקסיקו יש לי הרבה יותר מוטיבציה”.

מלבד המישור הפוליטי, ההחתמה הזאת לא מסתדרת ברמה המקצועית: לנדון דונובן אמנם רק בן 35 כשלא אחת שחקנים מוחתמים בגיל הזה, בעיקר בגלל הניסיון הרחב שלהם, אך במקרה של דונובן, מדובר בשחקן שפרש לפני שנה וחצי מהלוס אנג'לס גלאקסי. למרות ששמר על כושר באופן אישי, נראה שהוא הספיק לצבור חלודה שבגילו לא תהיה פשוטה להסירה.

גם אם נניח שדונובן נמצא בכושר גופני מצוין והפרישה שלו לא משפיעה על רמת המשחק שלו, ההגעה שלו לקלוב לאון אינה מסתדרת מבחינת הניסיון והתרומה שלו לסגל. ללאון, קבוצתו החדשה, יש את אחד הסגלים הכי מנוסים בלי המקסיקנית, כשחוליית ההתקפה מורכבת משחקנים ותיקים, דוגמת חלוץ נבחרת ארגנטנה בעבר, מאורו בוסלי, שחקן נבחרת מקסיקו, אליאס הרננדס, והקולומביאנים דריו בורבאנו ואנדרס "ריפלה" אנדרדה. השחקן הכי צעיר בחוליית ההתקפה של לאון הוא הצ'ילאני, אלבארו ראמוס בן ה-25, כך שניסיון זה לא מרכיב שחסר בקבוצה המקסיקנית.

מבחינה אישית, המהלך של דונובן תמוה לכשעצמו. אחרי שלאורך הקריירה הרוויח משכורות שמנות מאוד הוא מגיע לקבוצה שלא יכולה לשלם לו סכומי עתק ויחד איתה הוא כנראה לא יזכה בתארים. גם אם דונובן חוזר מפרישה בגלל אהבתו למשחק, צריך לקרות משהו מאוד חריג כדי שהאמריקאי אכן ישחק יותר מכמה דקות פה ושם ויהפוך לשחקן משמעותי במדי הקבוצה.

בראש מערכת השיקולים של המועדון הרוכש הוא יחסי ציבור. לפי התגובה הראשונית (והשלילית) של אוהדי לאון, לא בטוח שמדובר בהחלטה נכונה (עוד נגיע לסיבות הרגשיות בהמשך), אבל כמו שציינו עוד קודם לכן, האוהדים עצמם לא חושבים שהחלוץ יכול לתרום.

אחרי מחאת הקהל, שזוכר לו את היריבות הגדולה כשכיכב בארה"ב, דונובן עצמו סיפק לנו רמז עבה להחלטתו, שמתקשר באופן ישיר לציטוט של צ'רצ'יל שהוזכר לעיל. באקלים הפוליטי ששורר היום בארה"ב, דונובן נוקט באמירה שאינה משתמעת לשני פנים.

"אני לא מאמין בבניית חומות", החלוץ עקץ בטוויטר כשניכר שדבריו מכוונים למדיניות של דונלד טראמפ בבניית החומה מול מקסיקו. דונובן, סמל "אנטי מקסיקני", ואחד השחקנים האהובים ביותר בתולדות ארה"ב, ככל הנראה רוצה לשדר מסר שאפשר לנהוג אחרת. הוא רוצה לבנות דרך המגרש גשר בין שתי האומות ונראה שהמעשה שלו יכול לשמש דוגמא לאומה האמריקאית והמקסיקנית כאחד.