$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

חממה: סוד ההצלחה של דורטמונד ואיינדהובן

פ.ס.וו ובורוסיה, שיפגשו באלופות, הביאו לכדורגל העולמי את ג`וד בלינגהאם, ארלינג הולאנד, קודי גאקפו, ג`ורג`יניו ויינאלדום ושמות גדולים אחרים בשנים האחרונות. איך הן עושות זאת? השילוב בין גישה ישנה וטכנולוגיה חדשה

רועי ויינברג
רועי ויינברג  20.02.24 - 15:52
שמינית הגמר של ליגת האלופות, חייבים להודות, זימנה לנו מפגשים גדולים יותר מאלה של עונת 2023/24. ראינו מפגשים גדולים בשנים האחרונות וכאלה בין שני מועדוני ענק, בשונה מרובם המוחלט של המפגשים השנה בהתחשב בכושר הנוכחי של הקבוצות. המשחק בין בורוסיה דורטמונד לפ.ס.וו איינדהובן הערב (שלישי) הוא לא משחק בין מועדוני ענק, אבל הוא יכול להפוך למשחק הגדול ביותר של שמינית הגמר.

דורטמונד הוציאו בשנתיים האחרונות את ארלינג הולאנד וג`וד בלינגהאם, אולי שני השחקנים הכי טובים בעולם. איינדהובן אולי כבר לא האקדמיה שהוציאה את רונאלדו ורוד ואן ניסטלרוי, אבל מכרה בשנתיים האלה את קודי גאקפו, איברהים סנגרה ונוני מדואקה ב-112 מיליון יורו. אף אחד משלושתם, בינתיים, לא מצדיק את הסכום.

לכן המשחק הערב עשוי להיות מעניין במיוחד, ולא רק בגלל שפטר בוס פוגש את האקסית. השילוב בין הסגנון ההתקפי של שני המועדונים לשמות המבטיחים כאן מבטיח לנו הרבה שערים ולראות את רגעי הפריצה של שמות כמו יוהאן באקיוקו ומאליק טילמן באיינדהובן, או ג`יידון סנצ`ו המתקמבק ואיאן מאטסן בדורטמונד - שחקנים צעירים שהושאלו לקבוצה ופורחים בה אחרי שהתקשו ביונייטד וצ`לסי בהתאמה.

איינדהובן ודורטמונד, יותר מכמעט כל מועדון אחר בכדורגל העולמי, יודעות לפתח שחקנים נכון. כשיותר ויותר ישראלים צעירים יוצאים לאירופה ולמועדונים כאלה, כמו אוסקר גלוך בזלצבורג, ענאן חלאיילי בסן ז`ילואז` (לכשיעבור) ותאי עבד במחלקת הנוער של איינדהובן, ההצלחה של דורטמונד ופ.ס.וו הופכת לרלוונטית עבורנו יותר מתמיד. לכו תדעו, אולי עוד כמה שנים נראה במשחקים האלה ישראלים. 
הצד של פ.ס.וו: השחקן לפני הקבוצה
ה"אתלטיק", אתר הספורט הטוב בעולם, הקדיש יומיים לביקור במחלקת הנוער של איינדהובן. "איינדהובן מנסה לחדש כל הזמן. קבוצת הנוער שלה משחקת בליגה השנייה, ובהולנד אין סכנת ירידה כי הליגה השלישית חצי מקצוענית. הפיזיות הזאת מפתחת את השחקנים".

איינדהובן מחלקת את השחקנים שלה לקבוצות ולסוגים שונים, למשל "מוסרים" ו"רצים", ומשלבת ביניהם. "אנחנו לא מסתכלים על העמדה, אלא על השחקן. גם במחיר של הפסדים", אמרו. הקבוצה משתמשת במבחנים פסיכולוגיים צמודים, ובדומה למועדונים אחרים בתבניות סדורות מגיל 11 עד 18.

70% מהשחקנים שמגיעים לאיינדהובן עד גיל 18 ממשיכים לקריירה מקצוענית ו-40% לקבוצה הראשונה, מספרים גבוהים במיוחד. הקבוצה משתמשת בכלים מתחום מדעי המוח, מבחנים פיזיים וביג דאטה בניסיון לאסוף מידע, כולל כלים ביומכניים שנועדו לבדוק את השוערים.

כך, למשל, איינדהובן משתמשת במצלמות הביו מכניות כדי למצוא מה עמידת המוצא הנכונה ולקדם אותה. אפשר לחפור עוד בנושא, אבל בסופו של דבר המוטיב ברור - חשיבה מחוץ לקופסה מצד אחד, בזמן שהשחקנים עצמם פועלים בתוך הקופסה ותחת שיטה ברורה. המעטפת משתנה כל הזמן, אבל העקרונות הם אותם עקרונות.

איינדהובן היא האקדמיה ה-12 המכניסה ביותר בעולם מאז 2014, לפי ה-CIES, לא מעט בזכות היכולת שלה למכור שחקנים בכמויות. השנה, כשהם ביתרון של 10 נקודות על פיינורד השנייה, הם בדרך לאליפות בהפרש גדול ועשויים למכור שחקנים.
דורטמונד: חופשיים לעשות טעויות
הצד של בורוסיה דורטמונד שונה. הם לא מגדלים שחקנים כמו איינדהובן, אלא משביחים אותם. הולאנד גדל במולדה, בלינגהאם בברמינגהאם, סאנצ`ו בווטפורד וסיטי ואוסמן דמבלה בראן. כולם נמכרו תמורת הון עתק.

דורטמונד יודעת להחתים שחקנים נכונים ועושה את זה מאז מינויו של האנס יואכים ואצקה, המנהל הספורטיבי שמונה ב-2005. "יש לנו פילוסופיית משחק ברורה ואנחנו סבלניים, מה שחסר למועדונים אחרים", טען מנהל האקדמיה לארס ריקן בראיון ל-CNN.

דורטמונד משלבת בין רשת סקאוטינג רחבה מאוד, כזאת שאפשרה לה למצוא את הולאנד מצד אחד ואת בלינגהאם או כריסטיאן פוליסיק מהצד השני, כשבדומה למועדונים כמו ברייטון הם משתמשים בכלים שאוספים הרבה מאוד מידע.

מעבר לכך, הם מצליחים למכור את עצמם לשחקנים בהתבסס על ההצלחה של הקודמים. ברגע שבלינגהאם או הולאנד הפכו לשחקנים הטובים בעולם, ילדי פלא בני 16 ו-17 ירצו להגיע לקבוצה. לא מופרך לטעון ששני השחקנים הטובים בעולם גדלו בדורטמונד.

השחקנים הצעירים עוברים תוכנית אימונים שמתבססת על נתוניהם הטכניים, ההתאמות הטקטיות, הפיזיות והמנטליות, כשהם משלבים בין קהל תומך והזדמנות לשחק. זה לא מובן מאליו.

הקהל המפורסם של דורטמונד והקיר הידוע בסינגל אידונה פארק הוא מהגדולים בעולם, אבל אתם לא תמצאו אותם מקללים או מגדפים שחקני נוער. "אנחנו מאמינים בעבודה קשה באזור דורטמונד, וזה מה שהאוהדים אוהבים לראות על הדשא", אמר ריקן בהמשך.

הקבוצה, למשל, דרשה פעם משחקניה לבצע מחזה באנגלית - לא בהכרח שפת אמם - מול 300 אנשים כדי לעמוד בלחץ שדרוש במשחק מול 80 אלף.
דורטמונד לא מגדלת שחקנים, היא מפתחת שחקנים. ההבדל גדול. השוורצגלבן מראש מחתימים את הצעירים הכי טובים בעולם, מה שמקטין את הסיכוי ליפול, כי הם יודעים שהם יקבלו זמן משחק ומעטפת מספיק טובה.

המעטפת הזאת כוללת, בין היתר, שימוש בכלים של מציאות מלאכותית ומתחם בשם footbonaut, בו שחקנים צריכים להתמודד עם כדורים שנזרקים לעברם בכל כיוון ולמסור אותם. ההמצאה הזאת, רעיון של יורגן קלופ, אחראית בין היתר לזמן התגובה המהיר של שחקני דורטמונד - אולי הדבר החשוב ביותר בכדורגל המודרני.

כך, בעצם, דורטמונד ואיינדהובן מייצרות את השחקנים הגדולים בעולם. יכול להיות שנראה חלק מהם כבר הערב במשחק שיכול להגמר ב-3:3 או 4:4, בטח במקרה של יוהאן באקיוקו שכבר עכשיו מסתמן כשחקן שצריך להדליק טלוויזיה בשבילו. אך מעבר לזה, יש כאן חומר למחשבה גם לכדורגל הישראלי.

ישראל, לפחות חלק ממנה, היא "אומת הסטארט-אפ". יש כישרון בכדורגל הישראלי והוא שווה הרבה מאוד כסף, כפי שראינו בעסקאות של גלוך ושל פרץ וסביר שנראה בעסקת חלאיילי בהמשך. יש שמות שמתחממים גם בשנתונים שמתחתיהם, מה שאומר שהשילוב של חלק מהכלים האלה יכול רק לחזק את המועדונים הגדולים ביותר שלנו, גם ברמה בינלאומית.