$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

יעזור לגדולות: השינויים בליגת האלופות

המוקדמות, ההגרלות, הנוק-אאוט, הדירוגים והתאריכים. אחרי שאופ"א פרסמה באופן רשמי את התקנות החדשות: מבט מעמיק לליגת האלופות החדשה. האם לזה ייחלנו? ההסבר המלא

דני פורת
דני פורת  28.03.24 - 20:37

ליגת האלופות, הדור הבא. אחרי תקופה ארוכה, אופ"א תוציא לדרך בעונה הבאה את רפורמת המפעלים האירופים החדשה, מה שאומר יותר קבוצות, יותר משחקים, פחות הגרלות ולא מעט הפתעות. אנחנו נתמקד בליגת האלופות ונביא לפניכם פה את השינויים העיקריים אחרי שארגון הכדורגל האירופי אישר את התקנות החדשות.

המוקדמות, העולות והכרטיסים החדשים
כאמור החל מעונת 2024/25 ישתתפו 36 נבחרות בליגת האלופות, במה שמעתה יכונה שלב הליגה. אליו יעפילו אלופת אירופה, מחזיקת הליגה האירופית, 25 קבוצות שונות, שתי קבוצות בגין ניקוד אירופי, חמש קבוצות יעפילו משלב המוקדמות במסלול האלופות ושתיים נוספות דרך מוקדמות במסלול הלא אלופות. החידוש הוא שארבעה כרטיסים נוספים יחולקו: 2 לאלופה בעלת הניקוד הגבוה ביותר מבין הליגות שלא שולחות נציגה ישירות לבתים, 2 קבוצות שיהנו מהניקוד הגבוה ביותר של הליגות שלהן בסיום כל עונה וכן הקבוצה שתסיים במקום השלישי בליגה החמישית בטיבה (כרגע צרפת).

חידוש נוסף מדבר על כך שחמש קבוצות יעפילו דרך שלב המוקדמות במסלול האלופות, במקום ארבע שהיה נהוג עד כה, במה שיכול לשרת את האלופה הישראלית באשר תהיה. למעשה עד שלב הליגה יתקיימו ארבעה סיבובי מוקדמות כפי שהיה נהוג קודם לכן. במסלול הלא אלופות יתקיימו שלושה סיבובים, ומשם כאמור יעפילו 2 נציגות, כפי שהיה נהוג לפני הרפורמה.

שלב הליגה: השינויים העיקריים
אחרי שהבהרנו את זה, בואו נצלול לליגה החדשה. כאמור 36 קבוצות שיתחרו בליגה אחת ארוכה במקום שלב בתים עם 32 קבוצות. כל קבוצה תשחק שמונה משחקים ולא שישה כפי שהיה נהוג, וכמובן שלא כולן יפגשו את כולן על פי השיטה השוויצרית. הרעיון הוא שכל קבוצה תפגוש שתי קבוצות מאותו דרג, כאשר משחק אחד יהיה בבית והשני נגד קבוצה אחרת בחוץ. בסך הכל ארבעה משחקי בית וארבעה משחקי חוץ. למעשה ההגרלה של שלב הליגה תעשה על ידי מחשב, שיחלק את הקבוצות ל-4 דרגים, על מנת לחסוך כ-900 כדורים ושלוש או ארבע שעות של הגרלה.

כאמור כל קבוצה תקבל נקודות על המשחקים שלה ושמונה הראשונות בסיום שלב הליגה יעפילו אוטומטית לשמינית הגמר. הקבוצות שמדורגות במקומות 9 עד 24 יעפילו לשלב הנוקאאוט-פלייאוף (שיטת בית חוץ), כאשר מתוכן יעפילו שמונה המנצחות לשמינית הגמר. הקבוצות במקומות 25 עד 36 יפרדו מאירופה. לאחר מכן יתקיימו משחקי רבע גמר וחצי גמר כמובן בשיטה של בית-חוץ ולבסוף משחק הגמר שיערך באצטדיון ניטרלי כמו שנהוג תמיד.

מאחר שלא כל הקבוצות יפגשו בשלב הליגה, במקרה ששתי קבוצות יסיימו עם אותו מספר נקודות, שובר השוויון הראשון שיפריד ביניהן יהיה: הפרש שערים בשלב הליגה ולא מאזן ראש בראש. הפרמטרים הבאים יהיו: מספר שערים גדול יותר בליגה, מספר שערי חוץ גדול יותר בליגה, מספר ניצחון גדול יותר בליגה, מספר ניצחונות חוץ גדולים יותר בליגה, מספר נקודות גבוה יותר שהשיגו היריבות של הקבוצות בליגה, הפרש שערים גדול יותר של יריבות בשלב הליגה, מספר שערים גדול יותר של יריבות בשלב הליגה, כמות נמוכה יותר של צהובים ואדומים, ודירוג הקבוצות באופ"א. מאזן הראש-בראש יבוטל.

שלבי ההכרעה: השינויים העיקריים
כאמור שלבי ההכרעה של ליגת האלופות יולידו סיבוב נוסף שיקרא שלב הנוקאאוט-פלייאוף. הקבוצות שיסיימו במקומות 9 עד 16 יהיו הקבוצות המדורגות ואילו הקבוצות שבמקומות 17 עד 24 יהיו הלא מדורגות. הקבוצות יחולקו לצמדים, כאשר קבוצות שיסיימו 9 או 10 יפגשו את הקבוצות שיסיימו 23 או 24. הקבוצות שיסיימו במקומות 11 ו-12 יפגשו את הקבוצות שיסיימו במקומות 21 או 22 וכן הלאה. כלומר יש חשיבות למיקום של הקבוצות בסיום שלב הליגה. הקבוצות המדורגות יארחו את משחק הגומלין בביתן.

גם שלב שמינית הגמר ייתן עדיפות לקבוצות שסיימו גבוה יותר את הליגה, כאשר למעשה הקבוצה שסיימה במקום הראשון או השני תפגוש את הקבוצה שניצחה בנוקאאוט מבין המקומות 15/16 למקומות 17/18 במה שמוכר גם משיטת ההגרלות של בטניס. הדבר החשוב ביותר שצריך לדעת הוא שהקבוצה במקום הראשון לא תוכל לפגוש את הקבוצה שסיימה במקום השני עד לגמר. מוליכת הליגה תוכל לפגוש את הקבוצה שסיימה במקום השלישי או הרביעי בליגה רק בשלב חצי הגמר.

תאריכים ושעות
למעשה ליגת האלופות החדשה תמשיך להתקיים בימי שלישי ורביעי, כאשר המחזור הראשון (17-19 בספטמבר) יוחרג ויתקיים גם ביום חמישי בבלוק חגיגי. שני  משחקים בכל ערב יתקיימו ב-19:45 (שעון ישראל), כפי שהיה נהוג בשנים האחרונות, ויתר המשחקים יתקיימו בשעה הראשית: 22:00. מאחר והמפעל הורחב, משחקי הליגה יגלשו גם לחודש ינואר, כאשר המחזור האחרון (מחזור 8) יוחרג ויתקיים כולו ביום רביעי ה-29.1 בשעה אחיזה (22:00). משחקי שלב הנוקאאוט פלייאוף יתקיימו בפברואר והשמינית גמר במרץ. בשני השלבים הללו יתקיימו שני משחקים בכל יום ב-19:45 והשאר ב-22:00. החל מרבע הגמר יתקיימו כל המשחקים ב-22:00.

משחקי המוקדמות: יולי-אוגוסט 2024
משחקי שלב הליגה: ספטמבר 2024 - ינואר 2025
משחקי הנוקאאוט-פלייאוף: פברואר 2025
משחקי שמינית הגמר: מרץ 2025
משחקי רבע הגמר: אפריל 2025
משחקי חצי הגמר: אפריל-מאי 2025
משחק הגמר: 31 במאי 2025 במינכן

שיטת ניקוד חדשה
אופ"א גם שינתה את הבונוסים שהיא מעניקה לכל קבוצה בדירוג השנתי. רק לצורך ההדגמה: קבוצה שתסיים ראשונה את שלב הליגה באלופות תקבל 12 נקודות, פי שתיים מהראשונה בליגה האירופית ו-3 מהקבוצה שתסיים ראשונה בקונפרנס ליג. העובדה שהניקוד בליגת האלופות יגדל משמעותית ביחס למפעלים האחרים, יעניק לליגות והקבוצות הבכירות באנגליה, איטליה, ספרד וגרמניה, יתרון משמעותי במרוץ להשגת שני הכרטיסים הנוספים לליגת האלופות בכל שנה.