$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

מכבי הקזחית: היכרות עם קייראט

נבנתה על ידי המחליף של קרויף בצהובים, הנחיתה כוכבים כמו ארשבין וטימושצ'וק ושמה לעצמה מטרה להפוך לשם דבר באירופה. הכירו את קייראט, שעם כוכב עבר גיאורגי על הקווים, היא היריבה הכי קשה שמכבי ת"א הייתה יכולה לקבל במוקדמות הליגה האירופית

אור אבולעפיה
אור אבולעפיה  09.07.16 - 13:30

יולי 2015, עידן ורד והכוכב האדום בלגרד מפסידים 2:0 בבית לקייראט האנונימית. הקשר הישראלי ערך הופעת בכורה מצויינת והטריד פעם אחר פעם את הגנת היריבה. הוא לא ישכח לעולם את המשחק הטוב ביותר שלו בקבוצה הסרבית, כי הוא גם זה שהוביל בהמשך לסיום דרכו בה.

נשיא קייראט ניגש לאחר המשחק לאנשי הכוכב האדום והדהים עם הצעה בלתי נשכחת. "אנחנו מאוד אוהבים את מספר 11 שלכם ורוצים אותו אצלנו", אמר הנשיא על ורד, "נציע עבורו יותר ממיליון יורו. בואו ונסגור עסקה מיידית". אלא שהקשר הישראלי סירב לעבור ליעד שנתפס עבורו כנידח. אנשי הכוכב האדום, שקיוו להשלים עסקה שהייתה מסדרת היטב את חשבון הבנק שלהם, החליטו מאותו רגע להפסיק לתת לוורד קרדיט.

הסיפור של קייראט עשוי להישמע מוכר. צוות הולנדי שבנה את המועדון מחדש, תקציב בלתי מוגבל, אקדמיה מפוארת ורצון להחזיר את המועדון הוותיק במדינה למרכז הבמה. מזכיר לכם את מכבי ת"א? כדי להבין את הסיפור, כדאי שנחזור להתחלה.

סוף עונת 2009 - קייראט, המועדון השני בגודלו בקזחסטן, הולך לפירוק ויורד לליגה השניה. הלם, עצבות, אך בעיקר השלמה שימי הזוהר של המועדון כבר לא יחזרו. הצפייה בסרט "חומות של תקווה", לימדה אותנו כבר שהכי חשוך לפני עלות השחר, והקלישאה הפכה לנכונה ביותר עבור המועדון הקזחי. שלוש שנים מאותו רגע שפל, הופיע המשיח מבחינת המועדון. תאגיד הגז "Kaz-Ros-Gaz" רכש את המועדון ושם לעצמו מטרה: לא משנה כמה זה יעלה, קייראט תהפוך למועדון גדול בקנה מידה אירופי.

כשמכבי ת"א העפילה לליגת האלופות בשנה שעברה, היא קיוותה שלהישג האדיר יהיו השלכות גם לעונות הבאות. בקרית שלום ידעו שההישג ימנף את הקבוצה בזירה האירופית גם מבחינת ניקוד, מה שיסדר לה הגרלות נוחות בשנים הקרובות. אבל כמו שבאזל למדה בשנה שעברה על בשרה, יש פעמים בהן דווקא קבוצות לא מדורגות עלולות להיות הרבה יותר מ"דייגים", וזה בדיוק מה שקרה למכבי ת"א השנה. רגע לפני המפגש מול קייראט, הכירו את המועדון הצהוב מקזחסטן, שעלול להיות משוכה לא פשוטה בכלל עבור סגנית האלופה.

גאיידמק, הגרסה הקזחית

אוליגרכים יוצאי ברית המועצות הם לא תופעה חדשה בכדורגל העולמי. לצ'לסי יש את רומן אברמוביץ' וליריבת מכבי ת"א יש את קייראט בורנבאייב (כן, קוראים לו קייראט). האיש שמשמש כדירקטור הראשי בתאגיד הגז, שם לעצמו למטרה להפוך את קזחסטן למקום עם הכרה בינלאומית, ובין היתר הוא זה שאחראי על הבאת "מקדונלד'ס" למדינה.

בורנבאייב הוא איש החיים הטובים, שחי מתשוקות ורצונות מידיים. כך, לחתונה של בתו הוא הנחית את קנייה ווסט להופעה שעלתה 2 מיליון יורו. כשאיש העסקים בן ה-50 רוצה משהו, הוא גם משיג אותו, והבייבי שלו בשנים האחרונות היא קייראט אותה הוא רוצה להפוך לאימפריית ספורט בינלאומית.

קייראט היא קבוצה קטנה עם שאיפות גדולות. היא זכתה פעמיים באליפות, אחת בתקופת ברית המועצות, אך רואה עצמה כמועדון הבכיר במדינה. כשהגיע, הנשיא הבהיר שהתקציב אינו מוגבל, אך יחד עם זאת שהוא מעוניין לראות שלד מקומי ואת הקזחים הטובים ביותר משחקים אצלו, בדומה לג'ורדי קרויף במכבי ת"א. התוצאה מאז: שני גביעים ומאבק אליפות צמוד, בו הקבוצה הפסידה. אל תדאגו, גם האליפות היא עניין של זמן.

הג'ורדי של קייראט

בשונה ממה שהתרגלנו לראות מאוליגרכים, בורנבאייב דווקא לא האמין בתהליכים מהירים. הוא הבין שהיסודות במועדון רעועים ולכן יש צורך באיש מקצוע חיצוני, שילמד איך דברים צריכים להתבצע. הנשיא השתמש בקשריו והנחית משחטאר דונייצק את פטריק ואן לייבן, שישמש כמנהל הספורטיבי שיבנה את החזון הקזחי.

השם נשמע לכם מוכר? אולי כי ההולנדי משמש כיום כמנהל הביצועי של מכבי ת"א, וזה שמסתמן להיות היורש של ג'ורדי קרויף לקראת העזיבה הקרובה. "למה הגעתי לקזחסטן? ראיתי את התשוקה, את הרצון לעשות כאן משהו גדול, והבנתי שאני רוצה להיות חלק מזה", סיפר ואן לייבן במסיבת העיתונאים הראשונה שלו בקזחסטן.

בדומה למנהל המקצועי של מכבי ת"א, ואן לייבן החליט על מהפכה של ממש בקייראט, כשהדגש הוא על מחלקת הנוער. באמצעות תקציב של 15 מיליון יורו, הוא בנה 17 מגרשים ושתי אקדמיות לנוער, וזאת כדי להפוך את הקבוצה למקום שירכז את כל הכישרונות המקומיים. ההולנדי יצר שיתופי פעולה עם ספורטינג ליסבון, קובאן קרסנודר ודורטמונד במטרה לשאוב מהן שיטות אימון. כך, למשל, הוא רכש מהגרמנים מערכות אימון מתקדמות, שהונהגו ע"י יורגן קלופ ומסייעות בפיתוח יכולות מסירה ובעיטה.

"כל קבוצות המועדון צריכות לשחק במערך של 4-3-3, אנחנו מחנכים לפני המודל ההולנדי ואני מאמין שההצלחה היא רק עניין של זמן", סיפר ואן לייבן. שחקנים זרים הונחתו, הקבוצה בנתה יסודות, אך האליפות הנכספת או ההצלחה האירופית לא הגיעה, מה שגרם לבעלים לאבד סבלנות.

השיא היה ב-2014 כשהקבוצה הובסה 5:1 ע"י אסטנה, במה שגרם לבעלים לשחרר מיידית 5 שחקני הרכב, בטענה שאלה לא תואמים את רוח המועדון. ואן לייבן המשיך בתפקיד במשך שלוש שנים, אך בתום החוזה החליט לעזוב. "אני חושב שקידמתי את המועדון, אבל אחרי 3 שנים זה היה פשוט בלתי אפשרי להמשיך לעבוד", הסביר ההולנדי, "ביקשו ממני לעבוד רק עם האקדמיה ולא להיות מעורב בקבוצה הבוגרת ולא הייתי מוכן לכך, רציתי חופש פעולה". כמה חודשים אחרי שעזב, ואן לייבן יכול להיות האיש שייעץ לג'ורדי קרויף איך לעצור את המפלצת שהוא יצר.

כוכבי ענק מזדקנים

רק 3,000 אוהדים בממוצע במשחקי הבית ותוצאות מקצועיות בינוניות, גרמו לבעלים להבין שכדי לשדרג את הקבוצה, יש צורך במשהו גדול - צעד שייצור אפקט בינלאומי וישים את החותמת לכך שקייראט מכוונת גבוה. לכן בורנבאייב החליט להנחית שניים מהכוכבים הגדולים ביותר ששיחקו אי פעם במדינה. הראשון היה אנטולי טימושצ'וק. הקשר בן ה-37, ששיחק בעבר בבאיירן מינכן, התפתה לכסף הגדול והצטרף לפרויקט השאפתני, בתפקיד המבוגר האחראי.

אבל האוקראיני היה רק יריית הפתיחה לרכש הגדול ביותר בתולדות המועדון. אנדריי ארשבין, מי שהוביל את זניט לזכייה היסטורית בליגה האירופית וכיכב במדי ארסנל, חתם השנה במועדון בחוזה של מיליון יורו לעונה. "המטרה היא להגיע לשלב הבתים של הליגה האירופית, בשביל זה הביאו אותי", סיפר ארשבין, "אני מוצא דמיון בין קייראט לזניט, שתי הקבוצות נבנו מלמטה ועם שאיפות לעשות דברים גדולים באמת. רוב הסיכויים שזו תהיה הקבוצה האחרונה בקריירה שלי". המהירות של ארשבין היא כבר לא מה שהייתה פעם, אבל לליגה הקזחית זה בהחלט מספיק, והוא כבש כבר 5 שערים העונה, בדרך למקום השלישי בליגה.

חוץ מארשבין וטימושצ'וק, בסגל של הקזחים יש עוד מספר שמות מאוד מסקרנים. בראש ובראשונה אפשר למצוא את ססאר ארסו, הבלם הספרדי ששיחק בבית"ר ירושלים וחתם בקבוצה בשבוע החולף לאחר עונה מצויינת באא"ק אתונה. ג'רארד גוהו, חלוץ מחוף השנהב, הוא המוציא לפועל העיקרי של הקבוצה, והבקיע כבר 14 שערי ליגה בעונה הנוכחית. בעבר הוא הוצע לבית"ר, אך אלי טביב החליט לוותר עליו בעקבות העלויות הגבוהות שכרוכות בהבאתו.

לפני כחודש החתימה קייראט רכש נוצץ נוסף: חרסון אסוודו, קשר צ'ילאני בן 28 שנרכש מאוראל הרוסית תמורת שלושה מיליון יורו, ואמור להיות זה שיצליח להגשים לקזחים את החלום. עם כל הכבוד לכל הוותיקים, המנהיג הבלתי מעורער של המועדון הוא הקפטן, באויירז'אן איסלמחאן, רק בן 23, אבל נחשב להבטחה גדולה וכבר זכה לכינוי המחייב "אינייסטה של קזחסטן".

חיפשתם דמיון נוסף למכבי ת"א? תמצאו אותו על הקווים. מי שמאמן את קייראט הוא קחאבר צחאדדזה, אחד מהשחקנים הגדולים בהיסטוריה של הכדורגל הגיאורגי. המאמן, שבעברו שיחק שנתיים במנצ'סטר סיטי, הדריך עד לפני שנה את נבחרת גיאורגיה, ונבחר להיות האיש שיוביל את פרויקט המיליונים של קייראט.

בשנה שעברה קייראט כמעט והגשימה את החלום להעפיל לשלב הבתים של הליגה האירופית, אך רק הפרש שערים מנע ממנה סנסציה על חשבון בורדו הצרפתית. אם מכבי ת"א וקרויף חיפשו סיבה למצוא חיזוק, אז יכול להיות שההגרלה הקשה במוקדמות הליגה האירופית תהיה קריאת ההשכמה של המנהל הספורטיבי של הצהובים. מה שבטוח, אם ג'ורדי עדיין מתלבט כיצד להיערך להתמודדות, כדאי שיתייעץ עם ואן לייבן.