$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

עם טקס פתיחה על הסן: שנתיים לפריז 2024

מפה לשם המשחקים האולימפיים הבאים מתקרבים, וכבר עכשיו יש לא מעט מידע ששווה לשים לב אליו. החל מהמיקומים של המתקנים, הענף החדש שמצטרף וההבטחות של הוועד המארגן. כל מה שאנחנו כבר יודעים על האולימפיאדה בעיר האורות

ארד ירושלמי
ארד ירושלמי  26.07.22 - 09:29
(getty)
(getty)

כולנו זוכרים היטב את ה-24 במארס 2020, עם פרוץ הקורונה. זה היה היום בו הודיעו באופן רשמי על דחיית המשחקים האולימפיים בטוקיו בשנה, היום בו כל העולם הבין עד כמה המגפה הזאת עצומה ובעלת השפעה, שכן אם אירוע כל כך גדול כמו אולימפיאדה יכול להידחות בגלל הנגיף הארור הזה, זה אומר הכל. אבל ההודעה הזאת לוותה בתופעת לוואי נוספת שכיום אפשר להבחין בה - תקופת ההמתנה שלנו בין שתי אולימפיאדות קוצרה, ובעוד שנתיים בדיוק מהיום (ה-26 ביולי) ייצאו לדרך המשחקים בפריז 2024.

כן, עברה פחות משנה מאז שחווינו את ארבע המדליות הנהדרות של ישראל, מאז שיאי העולם המטורפים של יולימאר רוחאס בקפיצה משולשת ושל קרסטן וורהולם ב-400 מטרים משוכות, מאז הסיפור המתוקשר ביותר עם סימון ביילס, מאז שלונה צ'מטאי סלפטר פרשה לקראת סיום המרתון (וכבר הספיקה לעשות תיקון עם מדליית הארד באליפות העולם), מאז שהתרגשנו עם העיר טוקיו והעולם כולו. המון דברים נצרבו לנו בזיכרון ועוד לא כל כך עבר מספיק זמן כדי שהם יישכחו, אבל מפה לשם הלפיד יעבור ליעד הבא מבלי שנרגיש שהזמן רץ.

אז אם כבר מציינים שנתיים לטקס הפתיחה בעיר האורות, כדאי שנעיף מבט לעבר העתיד. מה אנחנו כבר יודעים על האולימפיאדה הבאה? אילו דברים ישתנו? איזה ענף יתווסף? מה לגבי המתקנים? ומה המארגנים מבטיחים לנו? הכל בכתבה הבאה >>>

נתחיל עם קצת פרטים יבשים: כאמור, המשחקים ייפתחו ב-26 ביולי 2024 ויסתיימו ב-11 באוגוסט. פריז תהפוך לעיר השנייה בהיסטוריה שמארחת את משחקי הקיץ בפעם השלישית (כולל 1900 ו-1924), אחרי שלונדון עשתה זאת ראשונה (1908, 1948 ו-2012). למעשה, במשחקים הקרובים יציינו 100 שנה בדיוק לאולימפיאדה הקודמת בבירת צרפת, וזו תהיה באופן כללי הפעם השישית שהמדינה מארחת משחקים אולימפיים אחרי שגם משחקי החורף התקיימו שם שלוש פעמים בעבר.

פריז רבתי תארח כמובן את מרבית התחרויות, אך יהיו לא מעט ערים מארחות נוספות על מנת לרווח את האירוע הענק בשביל ענפים שמצריכים הרבה אצטדיונים, דוגמת כדורגל. כמו כן, ערים כמו ליל (כדורסל וכדוריד) ומארסיי (שייט) יהיו יעדים לענפים ספציפיים אחרים, ויש לציין שענף הגלישה בכלל יתקיים במקום אחר לגמרי על מפת כדור הארץ - באי טהיטי של הפולינזיה הצרפתית, 15,700 ק"מ מפריז. זה כמובן ישבור שיא של אירוע אולימפי הכי רחוק מהעיר המארחת.

עכשיו בואו נגיע לכמה עדכונים מעניינים שיהפכו את המשחקים הקרובים למעט חדשניים. ראשית, כבר בשנה שעברה הודיע ראש הוועדה המארגנת טוני אסטנגה (חותר אולימפי בעבר שזכה בשלוש מדליות זהב) כי התכנון בפריז הוא שטקסי הפתיחה והסיום הפעם לא יתקיימו בתוך אצטדיון אולימפי, אלא בשטח חיצוני שיאפשר להרבה יותר אנשים לחוות את האירוע ולקרב את הטקס למקומות אייקוניים של צרפת. בדצמבר האחרון, הוכרז כי הספורטאים במצעד המשלחות ישוטו על נהר הסן לאורך 6 ק"מ בין שני גשרים, במקטע שיחלוף בין היתר על יד מוזיאון הלובר, קתדרלת נוטרדאם וכיכר הקונקורד.

על פי הערכות, בסביבות ה-600 אלף איש יוכלו לקחת חלק מהחוויה הגדולה, כאשר החלק הפורמלי ביותר של הטקס יקרה במתחם מאולתר של 30 אלף מקומות ישיבה. לא מעט כלי תקשורת בעולם הגדירו את טקס הפתיחה המתוכנן כ"אחד המסקרנים, מגוונים ובלתי רגילים בהיסטוריה", אך כמובן גם הטילו ספק ביכולת של הממשלה והוועד האולימפי להכיל אירוע שכזה לאור הפאדיחות שנרשמו בצרפת השנה.

נעבור הלאה. מבחינת הספורט עצמו, אז בפריז אנחנו נקבל ענף אחד חדש שייכנס לראשונה למעגל - ענף הברייקדאנס. בניגוד לטוקיו, שם ארבעה ענפים רשמו בכורה (קראטה, טיפוס, גלישה וסקייטבורד), הפעם מתווסף רק עוד אחד, ובמקביל ענף אחד יורד ולא יופיע בפריז - הקראטה. סך הכל 32 ענפים יופיעו באולימפיאדה הקרובה ב-329 תחרויות שונות. למעשה, המשחקים הראשונים יתחילו כבר ב-24 ביולי, יומיים לפני טקס הפתיחה (דבר המקובל באולימפיאדות).

בלוח הזמנים המפורט של המשחקים שכבר שוחרר לציבור, צוין כי "המשחקים בפריז יהיו השוויוניים ביותר בהיסטוריה מבחינת מגדר, עם הזדמנות שווה לנשים וגברים להיות במוקד אור הזרקורים". אחת הנקודות הבולטות בהקשר הזה היא שתחרות המרתון של הנשים תהיה לראשונה אקורד הסיום של המשחקים ביום האחרון.

המתקנים של מרבית הענפים כבר קיימים ואינם זקוקים לשיפוץ כזה או אחר. באתר הרשמי של הוועד האולימפי צוין כי "במקור הרצון היה להשתמש ב-95% מהמתקנים שכבר מוכנים או שיהוו כמתחמים זמניים". בנוסף, נעשתה הבטחה כי המשחקים הפעם "מכוונים להיות המקיימים ביותר מבחינה סביבתית אי פעם". הכוונה היא להפחתת פליטות פחמן, שימוש בתחבורה ציבורית ואופניים לצופים שמגיעים, שימוש בכמה שיותר אנרגיה מתחדשת ולא מזהמת ומעט מאוד עבודות בנייה ושיפוץ בכל הנוגע למתקנים.

אז אם נחזור להתמקד במתקנים, הנה פירוט מזורז על חלק מהמקומות הבולטים (כך לפחות לפי התכנון הנוכחי): כל תחרויות האתלטיקה ומשחקי הרוגבי יתקיימו בסטאד דה פראנס המוכר לכולנו; משחקי הכדורגל יחולקו בין אצטדיונים של מועדונים מהליגה הצרפתית (דוגמת פארק דה פראנס, סטאד וולודרום במארסיי, פארק אולימפיק בליון ועוד); משחקי הטניס יתקיימו במתחם של הגרנד סלאם 'רולאן גארוס'; מרבית התחרויות של ענפי ספורט המים ייערכו באולם קיים בפאתי פריז ליד נאנטר.

יש לציין שגם קיימים רוב המתקנים של ענפים שזקוקים לאולם סגור, דוגמת כדורסל, כדורעף, התעמלות, אגרוף, סייף, טקוואנדו וטניס שולחן. מהדיווחים כרגע, ייבנה רק עוד מתקן נוסף לספורט מים על מנת לפצל חלק ממשחקי הכדורמים ולקיים שם גם את תחרויות הקפיצה למים והשחייה האמנותית. לגבי ענפי ספורט חיצוניים אחרים, לרובם יש כבר תוכניות איך להפוך את המתקן המארח המיועד למתקן זמני שמותאם לענף הספציפי, דוגמת המתחמים לענפי האופניים, הכדורעף חופים, החץ וקשת, הסקייטבורד, הכדורסל 3X3, הטיפוס והברייקדאנס החדש. יש לציין שתחרויות הרכיבה על סוסים יתקיימו בחצר של ארמון וורסאי המפואר. את הכפר האולימפי מתכננים להקים בסן דני.

בכך, מארגני המשחקים פחות צריכים לדאוג לתשתיות ולמתקנים שברובם קיימים (כיאה למדינה מערבית מתקדמת שכבר אירחה משחקים אולימפיים ואירועי ספורט גדולים נוספים בעבר), ובעיקר נותר להם להתמקד בשנתיים הקרובות בדרך בה הם יוכלו להכיל את הדבר הזה שנקרא אולימפיאדת פריז 2024, בעיקר את טקסי הפתיחה והסיום החדישים שמתוכננים. ולנו? לנו נותר רק לפנטז על עוד חגיגה ססגונית, על עוד זיכרונות שייצרבו לנו למשך זמן רב, על עוד משלחת ישראלית עצומה ומוצלחת ועוד מדליות כחול-לבן.