$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

מהומה על מאומה: הבועה סביב עתידו של וואקמה

בב"ש חוששים שוואקמה יעזוב בינואר, אבל לא בטוח שיותר מדי אופציות פתוחות בפניו. בליגות הבכירות לא ממהרים לרכוש שחקנים בגילו, בעוד בדרג השני הסכומים נמוכים מאלה שהוא מרוויח כאן. ספין שלא יתממש או סיבה אמיתית לדאגה? על עתידו של הכוכב

אור אבולעפיה
אור אבולעפיה  25.12.17 - 12:30

תגיות: טוני וואקמה

שני שחקנים, סיפור שונה. הכוכב הגדול של המפגש בין הפועל ב"ש ללודוגורץ במוקדמות ליגת האלופות בתחילת העונה היה טוני וואקמה. באותו רגע היה נדמה שהחלוץ הניגרי כאן, ולא כדי להישאר. השער הגדול הדהים, חולצות "No Toni, No Party"  חולקו, המבצעים האישיים הרשימו והתחושה שהחלוץ הוא רמה אחת מעל כל היתר.

מן העבר השני, ג'ונתן קאפו בן ה-26, הכוכב של לודוגורץ, לא בלט יתר על המידה. הוא לא כבש וגם לא ממש הצליח לבוא לידי ביטוי. אחרי ההדחה מהצ'מפיונס, היה נדמה שזה רק עניין של זמן עד שוואקמה יימכר במיליונים לקבוצות אירופאיות, אך בזמן ששחקן ב"ש מצא את עצמו נשאר בישראל, קאפו נמכר ב-7 מיליון יורו לבורדו הצרפתית. וואקמה חזר ובגדול להפועל ב"ש בתקופה האחרונה, אך האם בבירת הנגב באמת צריכים לחשוש מעזיבה שלו בינואר לאחת מהליגות הבכירות? לא בטוח.

נתחיל מהנתונים היבשים, במארס הקרוב יימלאו לניגרי 29 שנים. אם הוא יעזוב, הקבוצה שתקלוט אותו תצטרך להכניס את היד עמוק לכיס, שכן הניגרי מחזיק בחוזה שנתיים נוספות, ללא סעיף שחרור. ההסכם עם הקיצוני שודרג רק בקיץ והוא מוערך בכחצי מיליון יורו, סכום לא מבוטל וכזה שלא משלמים בכל ליגה. הליגה בה נמצא הכסף הגדול (פרמייר ליג) חסומה בפני וואקמה, שרשם רק הופעה בינלאומית במדים הלאומיים. 

מבחינה כלכלית, מעבר לליגה שהיא לא מהטופ 5 של היבשת לא תהווה שדרוג עבור וואקמה. מחקר שנערך ב'דיילי מייל' חשף את ממוצעי השכר בליגות השונות ביבשת. כך למשל השכר בליגה הבלגית (205 אלף יורו), הטורקית (446 אלף יורו), ההולנדית (230 אלף יורו), האוסטרית (177 אלף יורו) והיוונית (145 אלף יורו), נמוכים בהרבה מהשכר הנוכחי של מי שלא בטוח שייחשב לכוכב שם. השווי המוערך של וואקמה ע"פ Trasnfer Market הוא 1.5 מיליון יורו, מה שמראה שקבוצות מהדרג השני באירופה יצטרכו להכניס את היד עמוק לכיס על מנת לרכוש אותו.

מבחינה אישית, נדמה שהניגרי ישמח לאתגר את עצמו ולעבור מב"ש, אבל לא בטוח שהאופציות באמת פתוחות בפניו. סוכן השחקנים היהודי-צרפתי, יהונתן בן ברון, התייחס לסטטוס של הניגרי: "להערכתי, ב"ש תבקש לפחות 2 מיליון יורו עליו והיום זו השקעה. אם זה היה וואקמה בן 23 אז היו מתלהבים ממנו, כי הוא שחקן מצוין. הייתי במשחק של ב"ש מול בית"ר יחד עם נציגים מהליגה השניה בצרפת והם התרשמו מוואקמה, אבל הם התפלאו מהרמה היחסית נמוכה של המשחק. קבוצות מהדרג השני בצרפת, ספרד וגרמניה לא רוכשות שחקנים בסכומי העברה גבוהים, בטח כאלה שהם לא מוכחים בטופ של היבשת. מבחינת משכורת, הן לא ישלמו שכר שגבוה בהרבה מזה שהוא מקבל בב"ש, שיודעת לתגמל את שחקניה".

"ברור שוואקמה רוצה להתקדם, אבל צריך למצוא קבוצה שתשלם הרבה עבורו. הוא יכול לשחק בהרבה ליגות, אבל כדי להשתחרר צריך לשלם עבורו 4-5 מיליון יורו ולא פשוט להביא הצעות בסכום הזה", הודה סוכנו, אבי נימני, בראיון ל"מגרש פתוח" בחודש שעבר, "יש פה גם שיקול כלכלי כשאתה קונה שחקן בגיל 29 אי אפשר למכור אותו ולכן קבוצות חושבות פעמיים. העברתו תלויה בב"ש ופחות בנו".

"וואקמה הוא שחקן שמעל הרמה של הכדורגל הישראלי, אבל אני בספק אם יהיו לו הצעות מהטופ האירופי בגלל הגיל שלו ואני בטוח שהוא יודע את זה", סיפר העיתונאי הניגרי, איפנאי אבאנום, בראיון לערוץ הספורט, "אם טוני יעזוב את ישראל, זה ככל הנראה יהיה ליעד פחות אטרקטיבי מבחינה מקצועית, אבל משדרג מבחינה כלכלית".

אם האופציות בליגות הבכירות לא ממש פתחות בפני וואקמה, אחת מהאפשרויות שיכולות להיחשב לאטרקטיביות מבחינתו היא הליגה הסינית. "בניגריה מדברים על כך שוואקמה מחזיק בהצעה מרכזית מקבוצה מסין", אבאנום חשף, "אני מאמין שוואקמה יעבור לסין אם תהיה הצעה טובה. יש שחקנים ניגרים בכירים כמו אודיון איגאלו וג'ון אובי מיקל שמשחקים בסין, כך שהשוק הניגרי בהחלט מעניין את אנשי הכדורגל במזרח. בכל מקרה, אני לא רואה קבוצות באירופה משלמות לו סכום דומה לזה שהרוויח בישראל, לכן לא תהיה לו ברירה אלא לעבור לסין".

בשנה האחרונה ראינו את התפרצות סכומי העתק בסין, כשאם בעבר היו מחתימים זרים דוגמת ערן זהבי, העונה הדגש עבר אל עבר כוכבי על כמו קרלוס טבס, הולק וגרציאנו פלה. תקנה חדשה שתיכנס לתוקף החל מהעונה הבאה מעמידה את וואקמה בסיטואציה לא פשוטה.

כל קבוצה בסין יכולה לרשום רק 4 זרים בסגל (ולא 5 כמו אשתקד) ובכל זמן נתון רק 3 יכולים להיות על כר הדשא, וזאת מתוך רצון לקדם את השחקן המקומי. המשמעות של השינוי היא שקבוצות ככל הנראה יעדיפו להשקיע את הכסף הגדול שלהן בשחקנים בעלי שם גדול ביבשת על המשבצת הזו, ולא בטוח שטוני וואקמה האנונימי מישראל לו רק הופעה אחת בנבחרת, יהיה האיש שיהמרו עליו.

איזה עוד אופציות עומדות בפני וואקמה? גם בטורקיה וברוסיה כמו בסין, קיימת השתוללות מחירים, כשלא מעט כוכבים מזדקנים, כמו עמנואל אדאביור ורובין ואן פרסי, בוחרים לעשות שם אקזיט אחרון לפני הפרישה.

"בטורקיה לא אוהבים לרכוש שחקנים בהרבה כסף, בטח לא כאלה שהם לא שמות גדולים", העיתונאי הטורקי, קאן בייזיט, סיפר לערוץ הספורט, "הקבוצה היחידה שמשתגעת עם מחירים זו טרבזונספור, אבל היא לא צריכה שחקן בעמדה שלו. קבוצות קטנות לא משלמות סעיף רכישה ובשביל הגדולות הוא לא שם נוצץ ששווה השקעה. לפחות בטורקיה, הוא לא הותיר חותם משמעותי מול בשיקטאש, אז אני לא חושב שהקבוצות הגדולות יתעניינו בו".

לא ברור מה צופן העתיד לוואקמה, אולם דבר אחד בטוח: להמשך דרכו או עזיבתו תהיה משמעות קריטית על זהות האלופה. "בלי וואקמה יהיה קשה לב"ש לזכות באליפות", נימני סיכם את דבריו, בעוד בניגריה מציעים לכוכב לקחת את המזוודות ולעזוב: "אם יש לו הזדמנות, הוא חייב לעובר לסין ולהבטיח את העתיד הכלכלי שלו לכל החיים. הוא בן 29 וזו ההזדמנות שלו להכנסה כלכלית משמעותית", אבאנום הסביר.

בכל מקרה, בין כל הצדדים קיימת תמימות דעים: הסיכוי שנראה את הניגרי מככב בבמות הגדולות באירופה בדומה לאיגביני יעקובו הוא קלוש עד לא קיים, לעומת זאת מעבר ליעד לא אטרקטיבי מקצועית, אך מושך מבחינה כלכלית הוא אופציה בהחלט ריאלית. אז איך יתפתח עתידו של וואקמה? הצביעו בסקר.