$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

האנשים שיקבעו: לקראת הדיונים של מכבי והפועל תל אביב

המבחן של הנשיא החדש, הלחצים השונים ועוד. מבט פנימה לפני יום גורלי

מוטי פשכצקי
מוטי פשכצקי  27.02.24 - 13:29
נשיא בית הדין העליון החדש של ההתאחדות לכדורגל, עו"ד עדי זרנקין יעמוד בראש ההרכב שיידון מחר (רביעי) בשני תיקים בעלי משמעות גדולה כשמכבי ת"א והפועל ת"א ידרשו להחזיר להן נקודה ליגה שהורדה להן בבית הדין המשמעתי, בעקבות הרשעתן בהתפרעות אוהדים. 

מדובר בשני תיקים שונים בתכלית. שופטי בית הדין העליון יצטרכו להכריע האם הוראת השעה והתיקון לתקנון המשמעת החדש עומד לזכות מכבי ת"א, בעוד המקרה של הפועל ת"א שונה. נגד הקבוצה הופעל עונש על תנאי שנפסק כנגדה עוד טרם תיקון התקנון, דבר אשר נראה על פניו כאפשרי ולכן נראה כי הפועל ת"א בבעיה. בכל מקרה כל החלטה שלא תהיה תשפיע ישירות על קרב האליפות בין מכבי ת"א למכבי חיפה וקרבות התחתית בליגת העל וישמש כסמן להחלטות בית הדין המשמעתי בעתיד.

המנהלת וההתאחדות ילחצו לקבל החלטה מהירה, אבל גם בשביל `הנראות` וגם לאור הרצון להוציא החלטה מנומקת היא תתקבל כנראה רק בתחילת השבוע. בכל מקרה, בהתאחדות סבורים כי ההחלטה לא תהיה חלוטה. כל צד יבקש לערער ולראות דיון נוסף בפני חמישה דיינים. "אלו תיקים משמעותיים שמחייבים יותר דעות" אמר גורם בהתאחדות בנושא.
עו"ד זרנקין החליף לא מכבר את השופט בדימוס אמנון סטרשנוב, מי שבחר לעזוב את תפקידו לפני סיום הקדנציה כשהבין בין היתר את הרצון של הנהלת ההתאחדות לכדורגל להגביל את ידי הדיינים. בניגוד לסטרשנוב הוא מאוד מאופק אולם נוקט ביד קשה כלפי קבוצות אלימות. עו"ד זרנקין, נשיא בית הדין העליון, הוא שופט בית המשפט המחוזי לשעבר ונחשב לאחד מבכירי המגשרים והבוררים בישראל. בעשורים האחרונים הוא דן בהסדרי חוב בחברות הגדולות במשק, כולל הסדר חוב בחברת `צים` וגם לקח חלק בתביעות נזיקים גדולות כדוגמת `תיק הקישון`. כחבר נשיאות בית הדין העליון בשנים האחרונות הוא בדרך כלל שקול, מחושב אבל גם נוטה להקל את הכף לטובת הנאשמים ושמירה על זכויותיהם. 

זרנקין יודע שהתיק הזה אחד המתוקשרים שהיו בשנים האחרונות ומדובר כנראה במבחן הגדול ביותר שלו ותדמיתו של בית הדין העליון ויושרו נמצאים פה על כף המאזניים, בטח אחרי שינוי התקנון.  כשישב בתיקים עם סטרשנוב בעבר, למעט מקרה אחד, הוא יישר קו עם סטרשנוב, דבר שמלמד שהשניים חושבים במספר מקרים אותו הדבר. אם סטרשנוב היה יושב בתיק, סביר להניח, לאור תיקי העבר, שלא היה ממהר להחזיר לצהובים נקודה כשגם מכבי חיפה היתה חוטפת.


מי שמוכר יותר לחובבי הספורט ובעיקר לקבוצות שמגיעות לערעורים בבית הדין העליון הוא הפרופסור מיגל דויטש שקולו יהיה מכריע על אף שאינו מכהן כראש ההרכב. לחבריו הוא תמיד מספר כי הוא אוהב ערבי שירה ומשחקי שחמט מאשר לראות כל היום כדורגל. דויטש כתב יחד עם עו"ד אפרים ברק והפרופסור יאיר גלילי את הדוח המסכם והמלצות הוועדה לבחינת הרפורמה במאבק בהתפרעות במשחקי הכדורגל, לא אהב שהנהלת ההתאחדות החליטה לאמץ רק חלק מהדוח אבל יחד עם זאת נחשב לדיין נוקשה שמנתח את האירוע בראייה אקדמית ועם אג`נדה ברורה בנושאי אלימות והתפרעויות, לא בהכרח הולך עם הזרם, גם אם פסיקותיו לא תמיד פופולריות. 

בסעיף 11 להמלצותיו בוועדה דויטש הוא רשם: "עבירות של שימוש באמצעים פירוטכניים; עשיית שימוש באמצעים כאלה, מעבר למכשיר בודד בלבד, תגרום להפחתה בפועל של נקודה אחת וסגירת היציע שממנו הושלכו האמצעים האמורים למשחק אחד, ללא שיקול דעת שיפוטי כלשהו". בעבר הלא רחוק אמר: "אין צורך להכביר במילים בנוגע לנזקי האלימות במגרשי בכדורגל. גם אנשים נורמטיביים מרשים לעצמם במגרשים מה שלא היו מרשים במקום אחר".

כמי שניסה לטפל באלימות בכדורגל הישראלי, אבל לא בהצלחה גדולה, ולאו דווקא באשמתו הישירה, דויטש יודע שהחזרת הנקודה למכבי ת"א תגרור אחריה, ככל הנראה, תהיות בנוגע ליחס המועדף שמקבלת קבוצה כזו או אחרת מבית הדין, אחרי שרק העונה הורדו נקודות לבית"ר ירושלים, בני סכנין ומכבי חיפה. כך או כך, דיון שגרתי זה לא יהיה. 

הדיין הנוסף הוא דוד יהב. בניגוד לדויטש, לאורך השנים יהב לא נוהג לרשום החלטות ארוכות ומסתפק בדרך כלל עם הסכמה עם דיין כזה או אחר- שיושב בהרכב. מצד שני, היו פעמים בתקופה האחרונה שהלך עם דעת המיעוט. לא רק עבור הדיינים מדובר בתיק קריטי להמשך הדרך. גם תובע ההתאחדות החדש, עו"ד גלעד ברגמן שהחליף את ניר רשף יופיע לראשונה במעמד מחייב.

ברגמן עבד כטרום מתמחה במשרד של מורן מאירי, היועץ המשפטי של מכבי ת"א. הוא הצהיר על כך בקורות החיים, על אף שחלק מחברי הנהלת ההתאחדות סיפרו כי ידעו על זה רק בדיעבד. בנוסף עו"ד מאירי, היועץ המשפטי של מכבי ת"א וסגן יו"ר ההתאחדות לכדורגל שימש כמגשר בתיק פרטי של התובע. תגובת ברגמן בנושא: "הליך בגישור כלל שתי פגישות ועוד כמה שיחות טלפון. אין ביני לבין מורן מאירי קשר ממשי. העובדה שעבדתי במשרדו גם צויינה בקורות החיים שלי לתפקיד. אני לא רואה בזה שום בעיה".