$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

כך תשרדו בליגה: המדריך לפלייאוף התחתון

תקדימי העבר, סגנון הכדורגל וכמות הנקודות שעשויה להספיק לשנה נוספת בליגת העל. כל מה שצרך לדעת לפני המאבק של 7 קבוצות, כולל בית"ר, הפועל ונתניה, על שנה נוספת בבמה הגדולה ביותר של הכדורגל הישראלי

רועי ויינברג
רועי ויינברג  30.03.24 - 12:17
(אלן שיבר)
(אלן שיבר)
הפלייאוף התחתון של ליגת העל עומד להכנס לחיינו מחר (שבת) עם 7 מחזורים, כשכל מחזור יהיה עולם ומלואו. הליגה אולי צמודה יותר ממה שהייתה במשך שנים, כש-6 נקודות בלבד מפרידות בין מכבי נתניה התשיעית לבין מ.ס. אשדוד שנמצאת מתחת לקו האדום.

כשיש 21 נקודות בקופה, זה המון. השילוב בין לוח המשחקים, הלחץ של קבוצות עשירות באוהדים (בית"ר ירושלים, הפועל ת"א, מכבי נתניה), כוכבי כדורגל כמו ירדן שועה, עדי יונה, אלעד מדמון ומתן חוזז והעובדה שלכל רגע כאן יש משמעות גדולה יכולים להוביל אותנו לאחד ממרוצי הירידה המעניניים ביותר של השנים האחרונות.

הכדורגל בפלייאוף התחתון, במשך שנים, הרגיש קצת אחר. אגרסיבי יותר, קבוצות מפחדות לטעות, הגישה שונה. אז רגע לפני שמתחילים ב-7 המשחקים המכריעים של העונה, בואו ננסה להבין מה יקרה שם. גאים להציג לפניכם את מדריך הטרמפיסט ליורדת.

תקדימי העבר
עונת 2023/24 היא העונה ה-12 מאז המעבר ל-14 קבוצות ושיטת הפלייאוף העליון והתחתון. בכל אחת מ-8 העונות האחרונות הקבוצה שמדורגת במקום ה-14 ירדה ליגה, כאשר בארבעת העונות הקודמות שתי הקבוצות שדורגו מתחת לקו האדום ירדו ליגה.

השנה האחרונה בה קבוצה דורגה מעל הקו לפני הפלייאוף התחתון וירדה בסיומו הייתה 2018/19, לפני כניסת הכסף הגדול לכדורגל הישראלי, כשאשדוד נלחצה מהקו ונקודה אחת בלבד הפרידה בינה לבין הלאומית. גם בשנים צמודות יותר, כמו 2022/23 בה שלוש נקודות בלבד הפרידו בין המקום ה-14 ל-11, בסופו של דבר ירדו ליגה שתי האחרונות.

ההשפעה המנטלית כאן, ברמה מסוימת, גדולה יותר מזאת של הכדורגל עצמו. הידיעה שקבוצה צריכה לטפס יכולה להוביל לחשש גדול יותר לעשות טעויות ולהשפיע גם השנה, כשהפועל פתח תקווה עם 19 נקודות ואשדוד עם 22 נקודות. שתיהן מגיעות לפלייאוף התחתון בכושר רע, עם 2 נקודות מ-5 המשחקים האחרונים, ואחרי שהן איבדו נקודות מעמדת יתרון. במקרה של אשדוד זה קרה לאחרונה בפברואר (כשמאז הקבוצה פשוט לא הובילה), במקרה של פ"ת הם פעמיים השוו מול הפועל ירושלים והפסידו.

ב-11 העונות הקודמות, קבוצות היו צריכות להשיג בין 6 ל-14 נקודות בפלייאוף התחתון כדי להבטיח הישארות. כשמצמצמים את המדגם ל-4 השנים האחרונות, מאז הקורונה, זה נע בין 6 ל-11 נקודות ובסבירות גבוהה יהיה מה שיקרה גם עכשיו. לוח המשחקים, שמפגיש את הפועל פ"ת עם חדרה, הפועל ת"א ובית"ר ואת אשדוד עם מכבי פ"ת, נתניה והפועל חדרה (שנראית נהדר בעידן חיים סילבס), יכול להוביל לכך שהפער של שתיהן משאר הקבוצות רק יגדל. למעשה, זה אומר שיכול להיות שכבר אחרי 3 משחקים בפלייאוף התחתון תמונת היורדות תהיה קרובה מאוד לסגירה. 
עניין של מומנטום
למרות זאת, המצב לא כל כך עגום עבור הפועל פ"ת ואשדוד. הן מגיעות לפלייאוף אחרי פגרת נבחרות, כשבמקרה של פ"ת זאת הייתה הזדמנות יקרה לבני לם שהגיע באמצע העונה להעביר אימונים מבלי לחשוב רק על המשחק הבא, וקבוצות יכולות להכנס למומנטום חיובי או שלילי.

הפועל עכו, למשל, רשמה מספר מסעות השרדות מרשימים לפני ירידה. ב-2014/15 היא ניצחה 5 משחקים בפלייאוף, יותר מכל העונה הסדירה, וב-2018/19 זה היה מסע החלצות של אשדוד - אותה אחת שנלחמת עכשיו נגד הירידה. לכל משחק יש חיים משלו ובעיטה נכונה אחת יכולה להתניע מחדש קבוצה, לטובה ולרעה.

קרית שמונה ירדה בשנה שעברה אחרי חמש תוצאות תיקו בפלייאוף התחתון, מה שמעיד על כך שגם לכדורגל הגנתי יש מחיר כבד מדי (כשהקבוצה עצמה לא הפסידה, אך הגיעה אליו מתחת לקו האדום). רוב הקבוצות מגיעות לפלייאוף הזה עם מאמנים אחרים, מה שיכול להשפיע כמובן גם כן על ההמשך.

ההשפעה של סילבס בהפועל חדרה ושל ברק יצחקי בבית"ר ירושלים הורגשה עוד לפני הפגרה, ושניהם יכולים למצוא את עצמם מבטיחים הישארות עוד לפני המחזור ה-30. יוסי אבוקסיס הצליח לסדר את ההגנה של הפועל ת"א (4 שערים נקיים ב-5 המשחקים האחרונים אחרי חודש רע ברמה עולמית), אך ינסה לסדר גם את ההתקפה. זיו אריה מגיע עם ניסיון במאבקי הישרדות אחרי 2021/22 ובדרך הבטוחה להישאר בליגה בשלב מוקדם בהתחשב בכושר של קבוצתו, רן קוז`וך השפיע לטובה על מכבי פתח תקווה. כולם עברו לא מעט בכדורגל הישראלי, וכולם יודעים שמומנטום טוב או רע יכול להכריע. בשנה יחסית צמודה ההשפעה יכולה להיות גורלית.
כדורגל אחר
השינוי הגדול ביותר יהיה קודם כל טקטי. ברגע שקבוצות הפלייאוף התחתון משחקות רק אחת מול השנייה אז הן מוצאות את עצמן בעמדה לא מוכרת, של קבוצות שיצטרכו ליזום ולא רק להתגונן.

מכבי נתניה ובית"ר ירושלים היחידות שיכולות להגיד שהן עשו את זה לאורך רוב העונה. היהלומים החזיקו בכדור ב-57.52% מהזמן ובמקום הרביעי בליגה בבעיטות למסגרת, הבית"רסיטים עם 51.33%, בזמן ששאר הקבוצות עם פחות מ-50%. חלקן יצליחו לעשות את ההתאמה הזאת, באופן טבעי, ועשו אותה במשחקים הפנימיים מול קבוצות הפלייאוף התחתון.

לכן, אולי, אוהדי בית"ר ירושלים יכולים להיות אופטימיים. הירושלמים השיגו 27 נקודות (לפני הפחתות בית הדין) מול קבוצות הפלייאוף התחתון, יותר מכל אחת אחרת, כשההפרש ביניהם לבין הפועל חדרה השנייה גדול יותר מההפרש בין אותה חדרה למכבי פתח תקווה.

הפועל ת"א, מכבי פ"ת ואשדוד השיגו 18 נקודות במשחקים האלה, הכמות השנייה הכי נמוכה אחרי הפועל פ"ת (10 נקודות), במה שיכול להיות נתון מעודד לקבוצה של אלי לוי. השאלה הגדולה כאן תהיה ההתקפה של האדומים של אבוקסיס, שישמחו לנצח ולא לסיים עם תוצאות תיקו כל הדרך להישארות. 7 משחקים ללא הכרעה יעניקו להם 33 נקודות, הרף שהספיק להישארות ב-3 מ-4 העונות הקודמות וכנראה יספיק גם השנה, אבל עלול לסבך את העניינים.

מצד שני, נתון אחר יכול להפוך את אוהדי בית"ר לפסימיים במיוחד - השערים שהקבוצה ספגה אחרי הדקה ה-85. בית"ר איבדה עשר נקודות העונה משערים מאוחרים, כולן לפני עידן ברק יצחקי (בו הקבוצה ספגה שני שערים בארבעה משחקים, אחד מהפועל ב"ש ואחד ממכבי ת"א), אבל חוסר הריכוז הזה עלול להיות גורלי.

בכל אופן, הפלייאוף התחתון מבטיח לנו גם השנה לא מעט דרמה. גם אם הכדורגל לא יוצא דופן, המחזורים הקרובים יהיו מעניינים במיוחד.