$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

מוכרת לי מפעם: הקשר הישראלי של היריבות

לקראת הגרלת הקונפרנס ליג, זמן לעקוב אחרי היריבות האפשריות: המאמן ששיחק חלוץ בבלומפילד, עוזר המאמן שזכה כאן בטרבל - והקבוצה שלא מצליחה לעבור יריבות מישראל. הסיפור המעניין

אבישי סלע
אבישי סלע  23.02.24 - 12:49
(getty)
(getty)

שתי הקבוצות הגדולות של הכדורגל הישראלי יעקבו במתח: היום (שישי, 14:00) תדענה מכבי חיפה ומכבי תל אביב את מי יקבלו בשלב שמינית הגמר של הקונפרנס ליג. אחרי המשחקים של שלב הנוק אאוט המוקדם אמש, רשימת הקבוצות הן ידועות - ולכל אחת מהן יש הצטלבות מסוימת בעבר עם הכדורגל שלנו. הנה כמה פרטים פיקנטיים שקשורים לכל קבוצה שעשויה ליפול בגורל.

יריבות מכבי חיפה:
ליל - אצל ליל, הקשר הישראלי העיקרי מגיע מהמאמן - פאולו פונסקה - שאימן את מנור סולומון בשחטאר דונייצק. שמות נוספים שמוקרים לנו ששיחקו בליל הם השוער וינסנט אניימה (שהצליח בכדורגל הישראלי בבני יהודה, הפועל ומכבי תל אביב) והקשר לודוביק אוברניאק (ששיחק בארץ במדיה של מכבי חיפה). היא מעולם לא פגשה קבוצה ישראלית.

ויקטוריה פלזן - לפלזן הצ'כית יש היסטוריה ענפה עם הכדורגל הישראלי. לאורך השנים, היא פגשה לא פחות משלוש יריבות ישראליות. בעונת 2011/12 היא הוגרלה לבית אחד בליגה האירופית עם הפועל תל אביב (וניצחה אותה פעמיים, 1:2 ו-0:4). ארבע שנים לאחר מכן, בעונת 2015/16 היא פגשה את מכבי תל אביב בסיבוב השלישי של מוקדמות ליגת האלופות - ניצחה בבלומפילד 1:2, אבל הפסידה 2:0 בבית לערן זהבי שכבש צמד - ומכבי ת"א עלתה לפלייאוף.

היריבה השלישית שפלזן פגשה היא הפועל באר שבע - בעונת 2017/18 היא הוגרלה לבית אחד עם הפועל באר שבע, וניצחה אותה פעמיים, 1:3 ו-0:2. בעונת 2020/21 היא שיחקה בשלב הפלייאוף נגד הפועל באר שבע, היה שם רק משחק אחד (בשל תנאי הקורונה) ובאר שבע ניצחה 0:1 משער של ז'וסוואה.

קלאב ברוז' - גם לה יש היסטוריה ארוכה איתנו: לאורך השנים, גם היא שיחקה מול שלוש קבוצות שונות מישראל. הראשונה היתה מכבי ת"א, בעונת 1992/93 (השנייה בסך הכל של ישראל באירופה), אז היא הדיחה את המכבים עם 0:1 ו-0:3 במוקדמות ליגת האלופות. בעונת 1997/98 היא פגשה את האלופה דאז בית"ר ירושלים בגביע אופ"א, הפסידה לה 2:1 בטדי (פישונט ושאלוי כבשו את השערים), אבל ניצחה 0:3 ועברה גם אז לשלב הבא.

הפעם האחרונה היתה בעונת 1999/2000, אז היא פגשה את הפועל חיפה בגביע אופ"א - הפסידה 3:1 בקריית אליעזר (צמד לעמיר תורג'מן ושער נוסף לניר סביליה), ובגומלין ניצחה 2:4 - שלא הספיק, וחיפה עברה לשלב הבא. וזה עוד בלי להזכיר את ליאור רפאלוב, שחקנה של מכבי חיפה, ששיחק אצלה במשך שבע שנים.

אסטון וילה - במקרה של הקבוצה האנגלית המצליחה, היא לא פגשה מעולם קבוצה ישראלית; אבל במקרה שלה, דמות אחת שמוכרת לנו היטב היא עוזר המאמן של אונאיי אמרי, פאקו אייסטראן - שאימן עונה אחת את מכבי תל אביב וזכה איתה בטרבל (אליפות, גביע המדינה וגביע הטוטו). עוד דמות בהיסטוריה של אסטון וילה שמוכרת לנו היטב היא ג'ון גרגורי, שאימן בעבר את וילה, ועבד בארץ במכבי אחי נצרת ומ.ס. אשדוד.

פיורנטינה - גם פיורנטינה לא פגשה מעולם קבוצה ישראלית, אבל במקרה שלה - היא מצטלבת בגלל האצטדיון הביתי שלה, ה"ארטמיו פרנקי" בפירנצה. שב-14 בנובמבר 2002 הפועל תל אביב אירחה בו את לידס יונייטד - הובילה 0:1 משער של יוסי אבוקסיס, אבל בסיום הובסה 4:1 אחרי שספגה רביעייה מחלוץ לידס, אלן סמית'.

פאוק סלוניקי - גם היא פגשה בעבר לא פחות מארבע קבוצות ישראליות. בעונת 2000/01 היא שיחקה נגד בית"ר ירושלים בסיבוב הראשון של גביע אופ"א. פאוק ניצחה 1:3 במשחק הראשון, סיימה ב-3:3 בטדי והדיחה את הירושלמים. ארבע שנים אחר כך, בעונת 2004/05, היא שיחקה נגד מכבי תל אביב בסיבוב המוקדמות האחרון של ליגת האלופות. מכבי ניצחה 1:2 ביוון (שאחר כך הפך ל-0:3 טכני), ניצחה גם 0:1 בגומלין ועברה לשלב הבתים.

בעונת 2012/13 היריבה היתה בני יהודה - אותה פאוק ניצחה פעמיים, 0:2 ו-1:4 בדרך לשלב הפלייאוף בליגה האירופית. שנה לאחר מכן, היא פגשה בשלב הבתים של עונת 2014/15 את מכבי חיפה - ניצחה את הירוקים 2:3 במשחק הראשון וסיימה ב-0:0 במשחק השני. המפגש האחרון היה ממש העונה - בקיץ האחרון, פאוק פגשה את בית"ר ירושלים. הירושלמים סחטו 0:0 ביוון, אבל פאוק ניצחה בגומלין 1:4 בטדי. בנוסף, מכבי ת"א זוכרת את פאוק לטובה - ממנה הגיע אליה המאמן ולדימיר איביץ'.

פנרבחצ'ה - שני קשרים ישראליים בולטים יש לקבוצה הטורקית (אם לא סופרים את ים מדר). האחד הוא חיים רביבו, ששיחק בקבוצה במשך שנתיים וזכה עם הקבוצה באליפות; והשני הוא המפגש הכפול בעונת 1996/97, אז הישראלים סיימו איתם ב-1:1 סנסציוני בטורקיה, אבל בגומלין הפסידו 1:0 באצטדיון רמת גן - ופנר עברה לשלב הבא.

יריבות מכבי תל אביב:
אוניון סן ז'ילואז - הקשר הישראלי הבולט ביותר, כנראה, נוגע לשחקן שהקבוצה רוצה: ענאן חלאיילי, שמשחק במכבי חיפה, ולפי כל הדיווחים עשוי לעבור לקבוצה הבלגית בקיץ. בנוסף, גם חוסה רודריגס שמוכר לנו היטב שיחק בעבר בקבוצה.

אייאקס - מעבר להיסטוריה היהודית הידועה של המועדון, ושחקנים כמו יוסי בניון ושי בירוק שלבשו בעבר את מדיה של אייאקס, היו לה גם שני מפגשים עם קבוצות ישראליות. הראשון היה ב-1999/2000, אז היא פגשה את הפועל חיפה בסיבוב השני של גביע אופ"א. אייאקס הגיעה לקריית אליעזר, ניצחה 0:3 והפסידה 1:0 בגומלין לחיפאים - מפנדל של ג'ובאני רוסו.

חמש שנים לאחר מכן, היא שיחקה מול מכבי תל אביב בשלב הבתים של ליגת האלופות - ניצחה 0:3 בבית, והפסידה 2:1 לצהובים באצטדיון רמת גן, מצמד של ברוך דגו.

אולימפיאקוס - במקרה שלה, ההיסטוריה שלנו איתה רחבה - ובסך הכל גם חיובית. מבין שישה מפגשים עם קבוצות ישראליות, אולימפיאקוס ניצחה רק אחד (נגד מכבי תל אביב), ומעולם לא עברה יריבה ישראלית. הפעם הראשונה היתה בשלב הבתים של עונת 2002/03, אז היא שיחקה נגד מכבי חיפה - הפסידה 3:0 בניקוסיה, וסחטה 3:3 במשחק השני ביוון. בעונת 2010/11 (שמונה שנים אחר כך), היא פגשה במוקדמות הליגה האירופית את מכבי ת"א, כאמור ניצחה 1:2 במשחק הראשון - אבל הפסידה 1:0 במשחק השני משער של רוברטו קולאוטי והודחה.

בעונת 2016/17 היא סיימה ב-0:0 ביתי עם הפועל באר שבע, הפסידה 1:0 בישראל משער של שיר צדק, והודחה מול האלופה הישראלית; וכזכור, בקיץ שעבר (עונת 2022/23) היא פגשה את חיפה במוקדמות ליגת האלופות, סיימה ב-1:1 בסמי עופר - ומכבי חיפה ניצחה 0:4 ביוון, בדרך לשלב הבא.

דינמו זאגרב - גם הקבוצה הקרואטית הגדולה פגשה פעמיים יריבות ישראליות. פעם אחת זה היה מול מכבי תל אביב - במסגרת גביע אופ"א בעונת 2001/02, הצהובים והקרואטים נפרדו ב-2:2 במשחק הראשון, סיימו ב-1:1 בבלומפילד - ומכבי ת"א עברה הודות לשער חוץ. בפעם השנייה, הלך פחות טוב לישראלים; זה קרה מול הפועל באר שבע בעונת 2018/19, אז זאגרב הביסה את ב"ש 0:5 במשחק הראשון, ובמשחק השני סיימה ב-2:2 בטרנר. אגב, היום משחק בשורותיה מרטין בטורינה - בנו של מאטה בטורינה, ששיחק בבני יהודה.

שטורם גראץ - היריבה האוסטרית מוכרת היטב למכבי חיפה: בעונת 2002/03, הירוקים עברו אותה בדרך ההיסטורית לשלב הבתים בליגת האלופות. המפגש הקודם עם קבוצה ישראלית היה שנתיים קודם, בעונת 2000/01, כששיחקה נגד הפועל תל אביב והדיחה אותה עם 0:3 ו-1:2, גם אז במוקדמות הצ'מפיונס.

מולדה - לא שיחקה נגד יריבה ישראלית, אבל הקשר הישראלי שלה היה הזר דולי ג'ונסון, ששיחק במדיה וגם במכבי תל אביב.

סרווט ז'נבה - גם היא לא פגשה מעולם יריבה ישראלית, אבל דמות מעניינת בעברה היתה מהו קודרו - ששיחק במכבי תל אביב כחלוץ הקבוצה בעונת 2000/01, ושימש כמאמן הקבוצה בעבר. גם ננאד מרינקוביץ', ששיחק בבני יהודה והפועל עכו, לבש את מדי הקבוצה.