$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

מישהי לקפוץ איתה: עוד תספרו לנכדים על ביילס

סימון ביילס מגדירה את הענף שלה מחדש, מותחת את גבולות הביצוע, מנצחת בפער שלא היה ומראה לנבחרת את הדרך על המשטח ומחוץ לו. כל זאת, כאשר היא נושאת על גבה את הטראומה של סיפור התעללות מהגדולים בהיסטוריה. על ספורטאית העשור של מירי נבו

מירי נבו
מירי נבו  27.12.19 - 16:37

תגיות: סימון ביילס

סביר להניח שבנות דורה של סימון ביילס מרגישות חסרות מזל שהן לא נולדו עשור מוקדם יותר או מאוחר יותר. לא פשוט להגיע לתחרות ולדעת שאת בעצם עושה הכל כדי לזכות במדליית כסף. אבל לפחות הן תוכלנה לספר שהן התחרו ליד אגדה, ליד המתעמלת הטובה בכל הזמנים, שבגיל 22 גם משנה את פני הענף ונמצאת בדרך להיות אחת הספורטאיות המשמעותיות בכל הזמנים, ובוודאי ספורטאית העשור שלי.

מרגע שדרך כוכבה בשמי ההתעמלות הבינלאומית, הבנו שמדובר בתופעה. מאליפות העולם הראשונה שלה ב-2013, כשהיא בת 16, ועד אליפות העולם האחרונה בגרמניה 2019, היא אספה 25 מדליות ובכך הפכה למתעמל או מתעמלת המעוטרת ביותר בכל הזמנים באליפויות עולם בהתעמלות מכשירים, תוך שהיא עוברת את ויטלי שרבו (23 מדליות) מבלארוס.

את המשחקים האולימפיים בריו היא סיימה עם 4 מדליות זהב ואחת מארד, תוך שהיא סוחפת איתה את נבחרת ארה"ב לניצחון מוחץ בתחרות הקבוצתית וזוכה כמובן בתואר היוקרתי בקרב רב, והכל בדומיננטיות יוצאת דופן. שם היא כבר הפכה לכוכבת בקנה מידה עולמי.

מהרגע הראשון ששידרתי את ביילס ב-2013, נתפסתי. היה ברור שמדובר בכישרון על. היא מאוד חזקה, קפיצית ועם ניתור מעולה. יש לה יכולת מנטלית גבוהה שאיפשרה לה לדלג בגיל 16 ממכשיר למכשיר בהנאה בולטת לעין והכל תוך שהיא מצחקקת כמו ילדונת וחושפת את הברזלים בשיניים. אבל ההתרגשות שלי מביילס התעצמה פי כמה וכמה כשנחשפתי לסיפור חייה.

נקודת הפתיחה שלה הייתה באמת מהנמוכות שיש. הסיפור האישי של הילדה מקולומבוס אוהיו הרטיט לבבות. זה התחיל באבא שנטש אותה ואת שבעת אחיה ואחיותיה והשאיר אותם עם אמא ביולוגית שהייתה מכורה לסמים ולאלכוהול. אח"כ הגיע המעבר עם אחותה למשפחת אומנה. בשלב הבא היא עברה עם שלושה מאחיה לבית סבא שלה ואישתו, רון ונלי ביילס, שהגדילו לעשות ואימצו באופן רישמי אותה ואת אחת מאחיותיה. הסבים הפכו גם למנוע מאחורי סימון. היא קוראת להם אבא ואמא, ועד היום, בכל תחרות גדולה, אפשר לראות את שניהם יושבים ביציע מתמוגגים מהילדה/נכדה שלהם כשהיא מפליאה בביצועיה על המכשירים השונים.

כל מה שתארתי כאן מספיק לחיים שלמים, אבל אצל ביילס זה עוד לא הסתיים. אחרי ריו 2016 ביילס הכוכבת הסתערה על החיים שמחוץ לאולם, החיים של בת עשרה שהיא לא חוותה מעולם, בתוספת חיי הכוכבות המסחררים. התעורר סימן שאלה גדול האם היא בכלל תחזור להתחרות. האמת היא שגם ביילס עצמה לא ידעה את התשובה. כמו כל המתעמלות היא בילתה את כל חייה בתוך אולם ההתעמלות והרעב לפגוש את החיים בחוץ היה עצום. באותה נקודת זמן היא אמרה בראיונות שלא הייתה בה אנרגיה לחזור לאימונים המפרכים, ולכן לקחה חופש. אח"כ התברר שהיה שם עוד סוד אפל שגם עליו ביילס למודת הטראומות הייתה צריכה להתגבר.

מדובר בפרשת הניצול המיני הגדולה ביותר שידע הספורט האמריקאי. יותר מ-150 ילדות, נערות ונשים התלוננו על אשר עולל להן הרופא ד"ר לארי נסאר, שהיה הרופא של המתעמלות האמריקאיות קרוב לעשרים שנה. לנסאר התאפשר לפעול כרצונו עם הספורטאיות משום שכל המעסיקים שלו, הכוללים את התאחדות ההתעמלות האמריקאית וראשי אוניברסיטת מישיגן סטייט השתיקו במהלך השנים את המתלוננות או פשוט קבעו שאין כלום בדבריהם.

הפרשה הזאת היא, לטעמי, אחד מאירועי העשור בספורט בגלל היציאה באופן פומבי, בכל הכח, עם הסיפור הקשה אותו עברו גם מתעמלות אנונימיות וגם מדליסטית אולימפיות כמו גבי דגלאס, מקיילה מרוני וחברתה הטובה של ביילס, אלי רייזמן. הספורטאיות האלה צעקו ועדיין צועקות על כל במה את העוול. הן העידו בבית המשפט, ובקומה זקופה הפכו לקולן של הרבה מאוד צעירות שהמערכת השתיקה אותן, וניצלה אותן לא פחות מד״ר נסאר.

לביילס לקח זמן עד שהעזה גם היא לצאת בפומבי עם הווידוי שלה. להבדיל מכל המתלוננות הרבות, היא למעשה הייתה הקורבן היחיד של נסאר, או ה״ניצולה״ כפי שהיא קוראת לעצמה, שהייתה עדיין ספורטאית פעילה. החשש ממה שזה יעשה לה נפשית אם תחשוף את מה שעברה, בעוד היא שוקלת לחזור להתחרות, היה גדול. עד כמה היא תוכל לשאת על עצמה גם את המשא הזה?

אבל סימון בחורה אמיצה, והיא הבינה כמה חשוב שדווקא היא תשתף את כולם, וכך כתבה: "רובכם מכירים אותי כאדם שמח, מצחקק ואנרגטי. אבל בזמן האחרון הרגשתי שבורה וככל שניסיתי להשתיק את הקול שבראשי, כך הוא צעק חזק יותר. אני לא מפחדת יותר לספר את סיפורי. גם אני אחת מהרבה ניצולות שנוצלו מינית ע״י לארי נסאר. האמינו לי כשאני אומרת שזה הרבה יותר קשה לומר את המילים האלה בקול רם בפעם הראשונה מאשר לכתוב אותם עכשיו על נייר. יש סיבות רבות שבגללן סרבתי לחלוק את סיפורי, אבל עכשיו אני יודעת שזאת לא אשמתי".

אח"כ כבר התראיינה בקול רועד בתכניות הטלוויזיה השונות על הפרשה, ובעת ובעונה אחת חזרה להתאמן. לתדהמת כולם, ביילס הבוגרת חזרה מההפסקה שלקחה לעצמה טובה עוד יותר ממה שהייתה בריו 16'. עד כדי כך טובה שהיא הפכה למתעמלת הראשונה בהיסטוריה שזוכה 5 פעמים בתואר הקרב רב באליפות העולם. עד כדי כך טובה שהיא הוסיפה לעצמה עוד שני אלמנטים חדשים: דאבל-דאבל בירידה מהקורה, וטריפל-דאבל בקרקע.

כאשר מתעמל או מתעמלת הופכים לראשונים המבצעים אלמנט כלשהו בתחרות גדולה, האלמנט מקבל את השם של המתעמלת ושני אילו הצטרפו לעוד שני אלמנטים הקרויים על שמה – כלומר היום ארבעה אלמנטים כבר נקראים "סימון ביילס". האלמנטים שלה קשים כ"כ, שהוועדה המקצועית של איגוד ההתעמלות הבינלאומי הודיעה כי החליטה לתת ציון נמוך יותר לאלמנט הדאבל-דאבל כדי לא לעודד מתעמלות עם פחות יכולות לבצע את האלמנט כדי לנסות להרוויח ציון גבוה משום שמדובר באלמנט מסוכן, נימוק שהוא לטעמי מגוחך ואינו מעודד יצירתיות ותעוזה שהם אבני יסוד בענף.

אין ספק שביילס מגדירה את הענף שלה מחדש, מותחת את גבולות הביצוע ודרגות הקושי למחוזות חדשים, ומנצחת בתחרויות הגדולות בדומיננטיות ובפער שכמוהו לא היה, תוך שהיא מנהיגה נבחרת אמריקאית של מתעמלות שכולן צעירות ממנה ומראה להן את הדרך על המשטח ומחוץ לו, כנשים צעירות חזקות דעתניות. כך אמורה מבחינתי להראות ספורטאיות העשור. אני רק מבקשת ליהנות עוד ועוד ממה שיש לה לתת, ולנצור כל רגע שעוד אזכה לשדר אותה או לצפות בה.

ממליצה לכם לא להחמיץ אף רגע של ביילס בטוקיו 2020, היא תהיה הכוכבת הגדולה של המשחקים, ואתם תספרו לנכדים שלכם שראיתם במו עיניכם את אחת הספורטאיות הגדולות בכל הזמנים.