$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

ה-איש לצפות לו בפריז: ההישג של מונדו דופלנטיס

בזכות השיאים, הרזומה וההייפ בעצום שהוא יצר סביבו וסביב הענף, השבדי תופס את המשבצת של בולט שכולם מחפשים במשחקים האולימפיים. מאחורי ההישג של הקופץ במוט ששיגע את העולם

ארד ירושלמי
ארד ירושלמי  26.04.24 - 20:45

בכל אולימפיאדה, בטח בתחרויות האתלטיקה, תמיד יש את ה-אירוע הגדול שכולם מכוונים את השעון המעורר בהתאם, על מנת לא לפספס אותו. זה קורה בעיקר בגלל ספורטאי על אחד, הכוכב הכי גדול שכולם רוצים לראות, זה שיעשה היסטוריה וישבור שיאים. בבייג`ין 2008, לונדון 2012 וריו 2016 ה-אירוע היה גמר ריצת ה-100 מטרים, שכן כולם רצו לראות את יוסיין בולט. בפריז 2024, זה יהיה גמר הקפיצה במוט, עם ארמנד "מונדו" דופלנטיס.

אין כבר צל של ספק - דופלנטיס הוא ה-כוכב הכי גדול באתלטיקה העולמית, ואחד הגדולים כיום בספורט ככלל. במשחקים האולימפיים הקרובים בבירת צרפת, כולם יחכו לרגע הגדול, ב-5 באוגוסט (20:00 שעון ישראל), כדי לצפות בגמר הקפיצה במוט ולראות האם הוא יוכל לעשות עוד היסטוריה עצומה ולשבור את השיא של עצמו, שוב.

למעשה, בטוקיו 2021, האולימפיאדה הראשונה מאז פרישת בולט, לא היה לנו עוגן כזה, ספורטאי על באתלטיקה שאפשר לצפות לגמר שלו. דופלנטיס נכנס למשבצת הזאת, ובסטייל. רק לפני כמה ימים הוא שבר את שיא העולם כשקפץ מעל 6.24 מטרים, ורבים טוענים שהיד עוד נטויה.

זו הפעם השמינית(!) שהשבדי שובר את השיא, והדבר הזה גורם למומחים רבים לנסות להבין מה הגבולות שלו. אז מה באמת הגבולות שלו? הוא בסך הכל בן 24, ונראה שמגמת העלייה שלו לא עוצרת (תרתי משמע). הוא שבר את השיא שלוש פעמים ב-2022, עוד פעמיים ב-2023 והרף רק עולה ועולה.

אפשר להתייחס לפיזיקה של הענף הזה על קצה המזלג. במהלך הריצה של כל קופץ, הוא צובר אנרגיה קינטית שהופכת אחר כך לאנרגיה פוטנציאלית גבוהה בזמן המגע של המוט ברצפה, ושאר הנתונים שקובעים את הצלחת הקפיצה הם הנתונים הפיזיים של הספורטאי והאורך של המוט. מבחינת חוקי הענף, אין מגבלה לאורך של המוט, כך שלמונדו יש עוד לאן לשאוף.

בראיון אחרי שבירת השיא בשבוע שעבר, דופלנטיס אמר: "הקפיצות הכי טובות שלי תמיד הרגישו ללא הרבה מאמץ, עם תנועה אחת יציבה בה אין איבוד של אנרגיה". כלומר, השבדי עצמו מבין היטב את פיזיקה מאחורי הדברים שהוא עושה, שזה הצעד הראשון שלו להצלחה אליה הוא כבר הגיע.

אבל זה ממש לא אומר שהוא יעצור פה, כשאנחנו שלושה חודשים מטקס הפתיחה של פריז וכל העולם יצפה לראות אותו, הרבה יותר ממה שהם ציפו כשהוא התחרה בטוקיו. אם תחפשו כעת את המונח "pole vault limit" בגוגל, תמצאו לא מעט מאמרים וכותרות מהשנים האחרונות שמנסות להבין מה הגבולות האנושיים של הקפיצה במוט. זה הייפ שנוצר, איך לא, בעקבות הסחרור שדופלנטיס יצר.

אז השיאן הענק יודע כמה מצפים לראות אותו ממשיך בקו שלו, בטח בבמה הכי גדולה בעולם. הוא בכל אופן מתרכז יפה מאוד במשימה האישית שלו, ומהציטוטים שלו לאורך השנים בתקשורת ניתן להבין שהוא בסך הכל מתמודד טוב עם כל תשומת הלב ולא מאבד אחיזה מהמטרה.

באוגוסט 2021 הוא אמר: "אני לא יודע מה הגבולות שלי, אני רוצה לזכות בהכל ולעשות את מה שמעולם לא עשו בענף הזה". באוגוסט 2023 הוא הצהיר: "אני לא הצבתי לעצמי גבולות". בשבוע שעבר, אחרי שבירת השיא בפעם השמינית, הוא הוסיף: "אני אוהב אתגרים, ונדמה שהאתגר שלי רק מתחיל". להגיע לכל תחרות במנטאליות כזאת, זו גישה מנצחת, ועובדה שזה מצליח לו.

עד כמה זה מצליח לו עד כה? הוא יגיע לפריז עם רזומה בלתי נתפס: האלוף האולימפי מטוקיו, אלוף העולם פעמיים בחוץ ופעמיים באולם, הזוכה בדיימונד ליג שלוש פעמים ברצף, שלוש פעמים מחזיק בתואר אתלט השנה בעולם וכמובן, השיאן הבלתי מעורער.

אז בקיץ הקרוב, שווה יהיה לסמן ביומן ולשמור טוב טוב בזיכרון את ה-5 באוגוסט בערב, כדי לחוות את הגמר בו הקופץ במוט הגדול ייתן שוב שואו לכל העולם. כי כן, זהו הבולט החדש, לפחות כרגע. אמנם אי אפשר להשוות בין השניים מבחינת ה"סטאר קוולטי", אבל כמו בכל אולימפיאדה, אנחנו צריכים דמות שתהיה במוקד, ומונדו עונה על הצורך הזה. כנראה הרבה בזכות העובדה שהבא בתור שאי פעם יוכל לעבור את השיא המדהים הזה בקפיצה במוט - הוא דופלנטיס עצמו. בהצלחה.