$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

מסי? כל מאמן חייב דווקא את בוסקטס על המגרש

הפרעוש עדיין נחשב לאלוף ההברקות, אבל מי שירים את הקבוצה ברגעי משבר הוא דווקא הקשר הסולידי שמצליח להחדיר שקט לכל השחקנים. התמהיל הזה נחוץ על המגרש בדיוק כמו בעולם ההשקעות

מערכת אתר ערוץ הספורט
מערכת אתר ערוץ הספורט  11.12.23 - 18:05
(GETTY)
(GETTY)

תגיות: ליאו מסי

מאת: גיא רונן, בשיתוף מנורה מבטחים

השקעה בתשתיות, אומר לנו רועי ברילנט, מנהל המחלקה האמונה על התחום במנורה מבטחים – וגם חובב כדורגל מושבע – היא לא הליאו מסי או הערן זהבי של הפורטפוליו. היא לא תהיה "מלך השערים" וגם לא הבוננזה הגדולה של 30% תשואה – זה שמור יותר לשנים חזקות בהייטק. אבל היא לגמרי השחקן הטבורי והיציב, הסולידי יותר, ולא בכדי הנתח שלה בתיקי המשקיעים המוסדיים הולך וגדל. "אנחנו אולי לא הכוכב הגדול של הליגה, אבל אנחנו השחקן שכל קבוצה חייבת על המגרש. אנחנו הדן גלזר והנטע לביא, הסרחיו בוסקטס. זה שעושה את העבודה השחורה, מניע את הכדור, מבשל את הגולים ומעת לעת כובש. וב-2022, כשהשוק היה למטה, גם היינו שחקן העונה".    
 
במה משקיעים בסגמנט הזה? אנרגיה (אנרגיות מתחדשות, ייצור חשמל, הפקת גז טבעי ), תשתיות דיגיטליות (דאטה סנטרים, סיבים אופטיים, מגדלי אנטנות 5G) התפלת מי ים, כבישי אגרה, נמלים, תחבורה ציבורית (רכבות), פרויקטים ביטחוניים ועוד. כיוון שמדובר בעלויות הקמה, תפעול ותחזוקה של מיליארדים, התחום אינו נגיש למשקיע הפרטי. אבל כולנו נחשפים אליו דרך קרנות ההשתלמות והפנסיה. וכדי שנוכל ליהנות בפרישה משווי הנכסים העדכני, ולא מזה שהוערך כשפתחנו את התיק, הנכסים עוברים שערוך של גוף חיצוני אובייקטיבי לפחות פעם בשנה.   

"אף אחד לא אמור להפסיד"
הגופים המוסדיים נחשפים לנכסי תשתית לאומית דרך השקעות אקוויטי או חוב. באקוויטי זה יכול להיות דרך קרנות מתמחות או באופן ישיר – מנורה מבטחים, למשל, היא מבעלי תחנות הכוח חגית, רמת חובב ועוד מספר תחנות גדולות בארה"ב . ניתן גם להיכנס במודל של Co-Invest לצד משקיע גלובלי גדול.

התשואה מושגת דרך דיבידנד קבוע, מתוך תזרים המזומנים שהפרויקט מייצר, וכן מעליית שווי הנכס. בשונה מהשקעות בהייטק, לדוגמה, כאן לא מפזרים השקעה על X נכסים ומנהלים סיכונים בהנחה שחלקם יפסידו ואפילו יימחקו, כאן אף אחד לא אמור להפסיד, כולם צפויים להרוויח באופן יציב לאורך זמן".

לדברי ברילנט, השווי לא יורד, ודאי לא בפערים משמעותיים. "זה Asset class שמייצר Cash flow קבוע – תזרים שוטף, בדומה לאג"ח, רק עם תשואה של אקוויטי. האיזון והיציבות לטווח הארוך – זה בדיוק מה שאנחנו מחפשים. בשל מיעוט הפרויקטים בארץ, ההשקעה היא בעיקר בארה"ב ובאירופה, היכן שהאקוסיסטם והרגולציה מפותחים יותר, ויותר נכסים מחליפים ידיים. ובתחום הזה, השקעה יכולה להגיע גם עד ל-25-20 שנה".

מי שסבור שמדובר בהשקעה לטווח קצר, מומלץ שישקול מחדש. ברילנט: "לרוב זה לא סיבוב של רכישה, השבחה ומכירת Value add, או מחזור רגיל של קרן ל-10-8 שנים. כשאתה מחזיק בתאגיד המים הגדול בבריטניה או בתחנה ההידרואלקטרית הגדולה בנורבגיה, אין לזה תחליף ואין סיבה להזדרז ולמכור".

לעמוד נכון על המגרש
בגזרת החוב, כמו במרבית הפרויקטים בתחום הנדל"ן, גם מיזמי התשתיות הלאומיות זקוקים לרכיב משמעותי של מינוף. כאן התשואה היא הריבית המוסכמת מראש. וככל שאתה קרוב יותר לבעלים ולכסף ("חוב בכיר", או החוב הראשון ב"מפל התשלומים"), אתה נהנה מכרית ביטחון משמעותית יותר – צריך לקרות הרבה כדי שהתשואה שלך תיפגע. ברילנט מדגיש את הייחודיות של מנורה מבטחים בהחזקת צוות ייעודי להשקעה בתשתיות. "רמת ההיכרות והידע שלנו בתחום האנרגיה המתחדשת, למשל, היא עצומה. לפעמים אנחנו משלבים השקעות חוב ואקוויטי, או עושים סוויץ' ביניהן תוך כדי פגישה. אנחנו יודעים לנתח את פוטנציאל ההצלחה אם באים מצד האקוויטי, ולהיות פסימיים כנדרש יותר בעסקת חוב, כאשר לא ה-Upside מעניין אלא רק הסיכון ל-Default וקשיי תשלום.

"ההיכרות האינטימית עם שני הצדדים היא יתרון גדול מול יזם, בעל פרויקט או גוף בינלאומי. אנחנו יודעים מה הוא עשוי לנסות להסתיר או לייפות, יודעים לשאול את השאלות הנכונות ולבצע דיו דיליג'נס ברמה גבוהה. לכלול סייג או תת סעיף בחוזה שבדיעבד יוסיף 1.5% תשואה. לא פעם זה 'מיישר' את השותפים, והפידבק חיובי מאוד".  

אפיק חסין למיתון ולאינפלציה
באוסטרליה ובקנדה אפיק התשתיות כבר מהווה 25%-20% מהפנסיה. בשאר העולם עדיין 10%-5%, אבל המגמה היא כל הזמן להגדיל. כעת, כפועל יוצא של משבר האקלים, היעדים שהציבו הממשלים לצמצום טביעת הרגל הפחמנית, המלחמה באוקראינה והביקוש הגובר לחשמל בכל תחום, מרכב ועד IoT – יש פוטנציאל אדיר באזורי האנרגיה המתחדשת. "העולם נגמל מפחם, וארה"ב לבדה נדרשת להמיר כמעט 250 ג'יגה וואט-שעה (אלף מגה וואט-שעה) לאנרגיית שמש ורוח בעלות של טריליונים", אומר ברילנט.

ואמנם, לצד הייצור, יש צורך גובר בשדרוג רשתות הולכה, למשל בישראל – מהדרום שטוף השמש ועתיר השטח לאזורי הביקוש לחשמל שבמרכז הצפוף. יש גם צורך בפתרונות אגירה שיאפשרו לצבור חשמל ולהוליך אותו בשעות הלילה. אלה מהווים תחום נוסף העומד במוקד עולם התשתיות הדיגיטליות, המחוללות חדשנות כמעט בכל תחום בחיינו.  

ברילנט טוען שהשנים האחרונות במיוחד הוכיחו את עוצמת האפיק, למשל ב-2022 היה מהבודדים שרשמו עליות. זרם העסקאות שמוצע למנורה מבטחים עומד על קרוב ל-200 בסכום כולל של למעלה מ-30 מיליארד שקל בשנה. בתום תהליכי הסינון ובדיקות הנאותות נחתמו כ-15-10 עסקאות, כמדי שנה, אבל ריבוי האפשרויות מאפשר לבחור אותן בפינצטה, על פי מודל הסיכון-תשואה האטרקטיבי ביותר.

"דבר נוסף שחשוב לדעת הוא שבתשתיות חשמל, מים וכדומה, התזרים – קרי העלות לצרכני הקצה – צמודה במדינות רבות (למשל בישראל) לאינפלציה", הוא אומר, "מה שאומר שבהתייקרויות, התזרימים עולים ואיתם גם התשואה עולה. תוצאת לוואי של האינפלציה היא כמובן הריבית המטפסת, מה שטוב לכאורה להשקעות החוב, אך פחות טוב להשקעות אקוויטי שצריכות לשלם יותר ריבית.

מפתח תקוה לבלומפילד בנסיעה רציפה
אלא שבעולם התשתיות, העסקאות נסגרות עם מח"מ ארוך, ולכן רובן כמעט ולא מושפעות בטווח הבינוני מהפיק שיש היום בעליות הריבית. כמו בכל נכס, הריבית מתבטאת גם בהיוון, מה שאמור לכאורה להוריד את השווי בעת שערוך הנכס. אבל ההצמדה של ההכנסות לאינפלציה היא מהותית, ולרוב היא לכל הפחות מקזזת את עליית ריבית ההיוון על ידי עליה בשווי התזרימים, כלומר שכמעט ולא חווינו ירידה בשווי הנכסים ברצף עליות הריבית שהיה, בפועל בסה"כ שווי התיק המשיך לעלות.

בשורה התחתונה, אומר ברילנט, השקעה בתשתיות עמידה לסביבת ריבית גבוהה, מעולה לסביבת אינפלציה גבוהה וחסינה בפני מיתון. אנשים אולי יקנו פחות מוצרי הלבשה וייצאו פחות לחופשות, אבל הם ימשיכו לדבר בסלולר, לגלוש באינטרנט ולנסוע בכביש 6. "מדי יום עצמאות אנחנו מפרסמים את מפת הארץ עם כלל הנכסים שאנחנו מעורבים בהם, ואפשר להתרשם מההיקף – אין כמעט פינה בישראל בלי תחנת כוח, שדה סולארי, כביש, נמל, מתקן התפלה או פרויקט של משרד הביטחון שאנחנו גאים להיות בין הבעלים או המשקיעים בהם". הוא חוזר לסיום לאהבתו הגדולה: "בזכות השקעות מהסוג אפשר עכשיו להגיע מפתח תקוה לבלומפילד ברכבת הקלה, וקרוב ל-30 אלף אוהדים יכולים ליהנות מקליטה סלולרית רציפה. בסוף, תשתיות זה החיים עצמם".

עם פתרונות ההשקעה החכמים של מנורה השקעות ובליווי המומחים של מנורה מבטחים, הכסף שלכם יכול לעבוד עבורכם. מוכנים להתחיל לחסוך? לחצו כאן

מנורה מבטחים פנסיה וגמל בע"מ חברה מנהלת של קרנות פנסיה, קופות גמל וקרנות השתלמות, ומנורה מבטחים ביטוח בע"מ העוסקת במוצרי ביטוח. החברות העוסקות בשיווק ולא בייעוץ פנסיוני.  האמור בסקירה זו מבוסס על מידע פומבי, ואינו מהווה התחייבות לעניין ההערכות ו/או אומדנים לעניין השגת תשואה ו/או תושאה עודפת. הסקירה מהווה התייחסות כללית שאינה חוות דעת או המלצה לביצוע  השקעה כלשהי או  פעולה כלשהי בניירות ערך או במוצרים פנסיוניים, ואין  מדובר בייעוץ או שיווק השקעות ייעוץ  או שיווק פנסיוני או תחליף לשירות מבעל רישיון המותאם לצרכי הלקוח. האחריות להסתמכות על האמור בסקירה זו על המסתמך בלבד, ולמנורה מבטחים לא תהא אחראית לכל נזק שייגרם למסתמך עליה. לקבוצת מנורה מבטחים עשוי להיות עניין בהשקעות הנזכרות.