$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

השיא של אוונס: מדליית זהב עבור 1.5 מיליון דולר

אחת מ-4 המדליות שבהן זכה האצן ב-1936 בברלין נמכרה תמורת סכום שיא

אופיר גולן
אופיר גולן  09.12.13 - 01:02
עדיין שובר שיאים. אוונס (gettyimages)
עדיין שובר שיאים. אוונס (gettyimages)

ב-1936 עשה ג'סי אוונס היסטוריה. אוונס, אחד מהאתלטים הגדולים ביותר שעלו על המסלול, זכה בארבע מדליות זהב במשחקים האולימפיים בברלין בנאצית ב-1936. לאחר שחזר לארצו, התקשה האצן האפרו-אמריקני למצוא מקום עבודה ראוי, בעיקר בגלל צבע עורו. למזלו, אוונס הכיר את כוכב הקולנוע ביל רובינסון שדאג לו לעבודות בתחום. כשי, החליט האלוף האולימפי להעניק לרובינסון את אחת ממדליות הזהב ההיסטוריות שלו. ובכן, אמש (ראשון) נמכרה המדליה הזו במכירה פומבית במחיר אסטרונומי של 1.466 מיליון דולרים.

המדליה נמכרה מהעיזבון של אלמנתו של רובינסון והפכה לפריט האספנות האולימפי היקר ביותר אי פעם. הסכום שהושג עבור המדליה של אוונס ריסק את השיא הקודם שהיה שייך לגביע כסף שקיבל ספירידון לואיס, מנצח ריצת המרתון הראשונה במשחקים האולימפיים באתונה ב-1896. המזכרת הזו גרפה באפריל האחרון סכום של 865,000 דולרים.

אחת הסיבות למחיר הגבוה ששולם עבור המדליה, לא הייתה רק העובדה שהיא הייתה שייכת במקור לספורטאי מעורר הערצה, אלא היא למעשה המדליה היחידה ששרדה. עד היום לא ידוע היכן נמצאות שלוש המדליות האחרות בהן זכה אוונס ב"אולימפיאדת הנאצים". ברבות הימים טען אוונס, שהלך לעולמו ב-1980 בגיל 67, כי המדליות הללו פשוט אבדו לו. במכללת אוהיו סטייט, בה אוונס למד והתאמן, נמצאים העתקים של המדליות בהן זכה האתלט.

"אנחנו חשים יראת כבוד מכך שזכינו לטפל בפריט ספורט נדיר וחשוב", אמר דייויד קוהלר, האחראי על המכירה הפומבית, "ההצעה הגבוהה שהוגשה עבור המדליה רק מוכיחה כיצד המורשת עתירת הניצחונות של אוונס שרדה ועוד תמשיך לשרוד גם בעתיד". לצערו של אוונס הוא לא זכה ליהנות בחייו מהפירות של אותה מורשת. אוונס לא הצליח להשיג עבודה קבועה בארצות הברית ועם השנים החל להתחרות בכלבים וסוסים על מנת לפרנס את משפחתו. רק בשלהי חייו הוא זכה למעט הערכה כשקיבל את מדליית החירות הנשיאותית מג'ראלד פורד, מחליפו של ריצ'רד ניקסון.