$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

מקימי אנדרטת הי"א הגיעו לביקור בארץ

הוועד האולימפי כיבד את יוזמי הגלעד ונציגי המשפחות

נטע בן אברהם  28.03.18 - 20:19

בחודש ספטמבר האחרון נחנכה האנדרטה לזכר הקורבנות בפיגוע באולימפיאדת מינכן בשנת 1972, אותה הקים לודוויג ספאנלה, שר החינוך והתרבות לשעבר של מחוז בוואריה. הערב (רביעי), עם ביקורו של ספאנלה בארץ, נערכה מסיבת עיתונאים בוועד האולימפי לישראל בהשתתפותם של יגאל כרמי, יו"ר הוועד האולימפי בישראל, ד"ר קלמנס פון גטצה, שגריר גרמניה בישראל, אנקי שפיצר ואילנה רומנו, אלמנות קורבנות הפיגוע במינכן, ונציגים של משפחות הי"א. פסלון הוועד האולימפי הוענק לספאנלה כהוקרה על מעשיו הרבים.

בפתיחת מסיבת העיתונאים נשא דברים יגאל כרמי: ״בשם כולנו אני רוצה להגיד ללודוויג ספאנלה תודה רבה על המאמץ, ונראה אותך תמיד כחבר קרוב. כל שנה אנחנו נפגשים לזכר י"א הספורטאים וזה מאוד חשוב מבחינתנו שיהיו איתנו הספורטאים - אסתר רוט שחמורוב שהיתה במינכן, נטע ריסקין ו-ורד בוסקילה, תודה רבה שבאתן״.

״זה רגע באמת מרגש שהשר לשעבר נמצא פה", סיפרה אילנה רומנו, אלמנו של יוסף רומנו ז״ל, "ארבעים שנה נאבקנו ויום בהיר אחד, ד״ר ספנאלה הגיע והדליק את האור ואומר יהיה מוזיאון, תהייה הנצחה בגרמניה. לא האמנו שזה יקרה, אבל הוא נאבק, נלחם והגיע למטרה. לנו זה היה מרגש ביותר. אנחנו אוהבים אותך, מעריכים אותך, חושבים שאתה איש יקר, הפוליטיקה הפסידה אותך ואני מקווה שהם ירוויחו אותך בעתיד"

״בנוסף, קיימת היכרות של שלוש שנים עם השגריר פון גטצה, איש יקר מאוד וחשוב לנו", הוסיפה רומנו, "אנקי ואני למודות שגרירים עוינים ולא נחמדים, אבל באמת שקיבלנו שגריר מיוחד במינו. אנחנו רואים פה אנשים נאורים ומדהימים. לספורטאי ישראל - אתם האור ואתם הגלעד החי שנותנים לנו את הכוח להתמודד. כל אולימפיאדה שאתם מתמודדים אתם מושא לגאווה. לוועד האולימפי - תודה על שאתם הבית החם שלנו בארבעים השנים האחרונות״.

"המקום המדהים הזה ענה על כל הציפיות שלנו, ואפילו מעבר" אמרה אנקי שפיצר, אלמנתו של מאמן הסייף אנדרי שפיצר, "ניסינו במשך 45 שנים להקים אנדרטה בכפר האולימפי במינכן. זה אירוע שראוי לזכור - מדובר באנשים ולא רק שמות. במשך כל השנים היו אלפי תירוצים לאי הקמת האתר, עד לפני חמש שנים. אנחנו תמיד אומרים שאם נשכח את העבר, הוא יחזור על עצמו וזה הדבר האחרון שאנחנו רוצים. אנחנו, המשפחות, רצינו אתר הנצחה בכפר האולימפי. היינו צעירות אז, חשבו שזה יישכח עם הזמן, ואני מאוד שמחה שזכינו לראות ולקחת חלק בהקמת האתר. אנחו יותר ממרוצות, ומודות מכל ליבנו על המאמץ וההשקעה".

שגריר גרמניה, קלמנס פון גטצה, אמר: ״כשהגענו לכאן, ראינו את הסרט על הטרגדיה שהיתה במינכן. זו היתה שעה חשוכה מאוד לגרמניה ובמיוחד לישראל - פעם נוספת שיהודים נהרגו על ידי טרוריסטים על אדמה גרמניה וזה היה אירוע טרגי. ואז הגיעו המשפחות שנלחמו להנצחת יקריהם וגם כתזכורת לדור העתיד. המשפחות האלו וכח הלחימה שלהן, הן דוגמה לכל דורות העתיד ולספורטאים הצעירים שממשיכים להילחם על כל מדליה במשחקים האוליפיים״.

לודוויג ספאנלה, לשעבר שר החינוך והתרבות של מחוז בוואריה, סיפר: ״הייתי באתר האולימפי כשהנשיא אמר שהמשחקים חייבים להימשך. אני מודה שאלוהים נתן לי את הכוח לקחת חלק בפרוייקט הזה, זו המשימה שלנו לתת להם בחזרה את הפרצופים שלהם, את הזיכרון שלהם ולהוקיר את קרוביהם. כשהייתי בכפר האולימפי, הייתי ילד כבן 11, ראיתי את החיים האלה נגדעים וזו חובתינו לזכור אותם. אנחנו מאוד מרוצים שהפרוייקט הזה יצא לפועל, זו היתה החוליה החסרה בזיכרון ואני מאוד שמח שהבית הזה עכשיו קיים״.