$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

דג זהב: סיפור ההצלחה של יונאס וינגגור

עד לפני חמש שנים עבד יונאס וינגגור במפעל לאריזות דגים, בנוסף להיותו רוכב אופניים מתחיל. בשנה שעברה פרץ לתודעה עם המקום השני בטור דה פראנס והשנה פירק לחתיכות את הכוכב הגדול טדיי פוגצ'אר בדרך לזכיה במרוץ החשוב בעולם. זהו סיפור של הרוכב הדני והמטפס הטוב בעולם

דני פורת
דני פורת  23.07.22 - 12:20
(Photo by THOMAS SAMSON/AFP via Getty Images)
(Photo by THOMAS SAMSON/AFP via Getty Images)
זמן קצר אחרי שיונאס וינגגור ניצח בשלב 11 של הטור דה פראנס בטיפוס הרצחני לקול דה גראנון, החל לרוץ ברשתות החברתיות סרטון על תחילת דרכו של הרוכב הדני שזה עתה זכה לכבוד הכי גדול בעולם האופניים: לבישת החולצה הצהובה בפעם הראשונה בקריירה. הווידאו שצולם כבר לפני חמש שנים, הציג את וינגגור, בעודו רוכב צנום בקושי בן 20, בקבוצת קונטיננטל אלמונית מהליגה השלישית, עוטף דגים בתוך קופסאות במפעל בהאנסטהולם, לא הרחק ממקום מגוריו.

באופן טבעי, הסרטון הפך לוויראלי. לימים יחליף את העבודה האפורה במקפיא לרכיבה פנומנלית בהרים הגבוהים של צרפת - האלפים והפירנאיים - בדרכו לשדרות השאנז אליזה בפריז במקום הראשון. האלוף המיועד של הטור דה פראנס היה משכים מוקדם כדי להגיע בכל בוקר ב-6 לעבוד במפעל ולסדר את הדגים בקופסאות למשלוחים. חמש שעות לאחר מכן כבר היה רוכב על אופניים.

"העבודה הנוספת נתנה לי מוטיבציה להמשיך להתאמן. אני לא חושב שזה פגע בי, להיפך, זה נתן לי דחיפה קדימה", טען בזמנו וינגגור. "הוא לא באמת היה מוכרח לעבוד לפרנסתו, אבל זה נתן לו פרספקטיבה על החיים. יונאס למד שצריך לעבוד קשה כמו כל אדם רגיל אחר לפני שידע בכלל אם יהפוך לרוכב מקצוען", סיפרו לפני שנה הוריו של המטפס הכישרוני מדנמרק. גם הם לא היו בטוחים שהדייג שלהם יהפוך לספורטאי על, ואפילו יתפרנס מזה בכבוד.

וינגגור הוא רוכב מזן נדיר שיצא מפס הייצור של דנמרק - מדינה שאומנם סופר ידידותית לרוכבי אופניים, אבל תוואי השטח שלה מישורי כמעט לחלוטין. את הצעדים הראשונים בספורט, עשה וינגגור הילד דווקא בכדורגל, אבל היה נמוך והתקשה להתבלט מבחינה פיזית על הדשא. הוריו הפנו אותו לאופניים.

הטור של דנמרק עבר ליד בית המשפחה ומאז הילד נשאב לאדרנלין על הגלגלים. בחופשות הקיץ היה מבלה עם הוריו ברכיבה בהרי האלפים, ולימים יהפוך למטפס הטוב בעולם ולמלך ההרים בטור. מי שגילה את הבחור הרזה (1.75 מטרים, 58 ק"ג) היה כריסטיאן אנדרסן, מאמנו הראשון בקבוצת הקונטיננטל, קולו קוויק-קאלט. שנתיים אחרי שעבד במפעל לדגים ולא היה סגור על העתיד, אנדרסן קישר אותו ליומבו ויסמה, קבוצת הוורלד טור שהתרשמה ממנו באחת מהתחרויות המקומיות בדנמרק והחתימה אותו על חוזה מקצועני ב-2019.

וינגגור פרץ לתודעה העולמית בראשית 2021 עם ניצחונות בקטע בטור האמירויות, במרוץ ג'ינו-ברטאלי ומקום שני בדירוג הכללי בטור הבאסקי. "אחרי שניצח בשני קטעים בג'ינו ברטאלי, הוכיח וינגגור שהוא יכול להתמודד עם לחץ ולא היה לי ספק שמאותו רגע הוא באמת יכול להתחרות על ניצחון במרוצי גרנד טור", סיפר אנדרסן בראיון.

לטור הבכורה שלו אשתקד נבחר רק במקומו של טום דמולאן, מנצח הג'ירו לשעבר, שהחליט לקחת פסק זמן מרכיבה. המטרה של וינגגור היתה לעבוד עבור המוביל של הקבוצה ההולנדית, פרימוז' רוגליץ', שהיה מועמד לזכות בטור. הצוות המקצועי של יומבו ויסמה הגיע עם ציפיות נמוכות ("יש לנו עוד הרבה מקום להתפתחות") וראו בתחרות כטבילת אש לצבירת ניסיון. אבל אז קרתה הפציעה של רוגליץ' בימים הראשונים והדני נקרא כדי להוביל את הקבוצה. זה נגמר במקום השני המפתיע בפריז.

עד לפני שנפתח הטור בדנמרק מולדתו של וינגגור, לא בדיוק היה ברור מי הרוכב מספר 1 של יומבו ויסמה. בחודש יוני האחרון וינגגור עוד היה הפועל של רוגליץ', לו סייע בניצחון בקריטריון דופינה, אחד ממרוצי ההכנה החשובים. אלא שרוגליץ' נפצע בשלב האבנים בצפון צרפת (קטע 5) ואיבד יותר מ-2 דקות לאלוף טדיי פוגצ'אר ושוב הקלפים התערבבו. יומבו ויסמה הצליחה לתמרן בצורה טובה מאוד ובשלב 11 וינגגור כבר הוכיח שהוא לא רק הרוכב המוביל שלה, אלא גם מי שיכול לזכות בטור לאחר ניצחון בשלב הגדול הראשון באלפים, כשהוא מפרק לחתיכות את כל יתר המתמודדים, כולל את פוגצ'אר בעליה האחרונה לגראנון. ביום חמישי האחרון, וינגגור הוריד את הגרזן על הטור עם ניצחון מרשים בהוטקאם והכריע מעשית את הטור. הפעם הזאת הוא עשה את זה עם החולצה הצהובה - בדיוק כמו מנצח הטור הדני האחרון - ביירנה ריס ב-1996. לאחר הניצחון בפירינאים, הדגיש וינגגור בראיון את העבודה הקבוצתית האדירה של יומבו ויסמה וציין את כל חמשת החברים שנותרו במרוץ: כריסטוף לפורט, טיס בנוט, נייתן ואן הוידונק, ווט ואן ארט וספ קוס כמי שהיה שם בשבילו. יומבו היתה באמת הקבוצה הטובה ביותר בטור 2022 ועזרה לווינגגור לעלות מדרגה ולכבוש את הפסגות היוקרתיות של צרפת, גם לאחר הפרישות של רוגליץ' וסטיבן קרויסוויק.

זה החל כבר בשלב החמישי בארנברג, כאשר וינגגור נקלע לאחור בשל תקלה טכנית והחברה אספו אותו בחזרה לפלוטון, בשלב שהיה יכול בקלות לגמור לו את הטור. זה נמשך עם הדומיננטיות האדירה של ואן ארט, בנוט וקוס שהכתיבו לו את הקצב בעליות וסיכלו כל ניסיון התקפה של פוגצ'אר. יומבו, שגרפה שלוש חולצות בטור, נתנה הופעה שלא היתה מביישת את US פוסטל האגדית בימיו של לאנס ארמסטרונג או קבוצת סקיי שעבדה עבור כריס פרום בעשור הקודם.
הזכיה של וינגגור בטור מתעצמת גם נוכח העובדה שהוא הוריד מכס השלטון את פוגצ'אר. הסלובני הגיע לתחרות כפייבוריט הבלתי מעורער להשלים את ניצחונו השלישי ברציפות בחולצה הצהובה. פוגצ'אר שלט בטור בשבוע הראשון ולקח את ההובלה אחרי ניצחונות בשני קטעים רצופים. הוא נראה בדרך הבטוחה לחסל את כל השדה, אבל לדעת פרשנים רבים הסתפק במקום השני לאחר ששרף את הגפרורים שלו במספר מהלכים טקטיים שגויים. לא בכל שנה רואים רוכב בטור שמגיע מלמטה ומשאיר אבק לאלוף מכהן.

וינגגור נצמד לגלגל של פוגצ'אר בכל אחת מעשרות ההתקפות שביצע הכישרון הסלובני במשך שלושה שבועות, שימר אנרגיה כשהיה צריך, נעזר בחבריו לקבוצה וביצע שתי התקפות שפירקו את יריבו. הוא לא נתן לו אפילו מטר אחד לתמרון. "נתתי את כל מה שיכולתי ואין דרך טובה יותר מזאת מאשר לאבד את החולצה הצהובה", הודה פוגצ'אר, האלוף היוצא. האם אנחנו בפתח של עידן חדש בטור? עוד קשה להעריך. ב-2019 כאשר אגן ברנאל היה בסך הכל בן 22 הוא זכה במרוץ החשוב בעולם ורבים חשבו שישלוט בענף בשנים שלאחר מכן. שנה בלבד חלפה ופוגצ'אר, ינוקא בן 21, הפציע עם קאמבק אדיר בשלב הנג"ש בפלאנש דה בל פי וזכה בטור. הוא המשיך עם זכיה בק-טו-בק מרשימה ללא מתחרים בטור של אשתקד ונראה היה שימשיך לרצף של הצלחות.

עכשיו מגיח וינגגור שבטור השני בלבד שלו מוכיח שוב עד כמה דינמי ענף האופניים, שבו הדומיננטיות היא לא דבר מובן מאליו. אחרי שחיכה לפוגצ'אר אחרי תאונה בצורה ג'נטלמנית בירידה בקטע ה-18, נצפו וינגגור והאלוף היוצא לוחצים ידיים בדרך לעמק של הפירינאיים. התמונה הזו עשויה ללוות אותנו גם בשנים הבאות, ויכולה להתפתח ליריבות אדירה בין שני הרוכבים הצעירים, שהם גם הטובים בעולם.