$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

גילו את אמריקה: על נהירת הספורטאים לארצות הברית

כדורגלנים, אתלטים ושחקני כדורעף עוברים לקולג'ים. דודי אדלר שמכוון את הספורטאים לאוניברסיטאות: "תנאים מדהימים. הכל מקצועני, זו הזדמנות של פעם בחיים"

אורי דגון
אורי דגון  26.01.13 - 12:45
הפך למגרש כדורגל עם 70,000 צופים
הפך למגרש כדורגל עם 70,000 צופים

תגיות: קולג'ים

דניאל עמר לא האמין שזה קורה לו. הצעיר שמגיל ילדים דרך על מגרשים שבקושי צמח עליהם דשא, שבשביל לתת פאס כמו שצריך, הוא היה צריך להכיר כל חלק במגרש, עמד על הדשא באיצטדיון של וירג'ניה טק, עוד קולג' אמריקאי עם מתקנים שאין לקבוצות הכי מפוארות בישראל, והבין איך שינה את חייו.

השחקן המבטיח שהתמודד בארץ בליגות הנמוכות ושיחק בדימונה מליגה ב', פרץ החוצה ןהשיג מלגת לימודים מלאה. גם אם לא יחזור לליגת העל או ישתלב בליגה מקצועית בארה"ב. בקיצור, העתיד שלו ורוד.

מסתבר שיש בישראל תופעה חדשה, שדווקא הכדורגל הוא הסמן הימני שלה. אם דודו דהאן ורונן קצב מייצאים שחקנים לאירופה, לא מעט שחקנים מליגה לאומית ומטה יוצאים לשחק וללמוד בקולג'ים בארה"ב עם מלגת לימודים מלאה.

דודי אדלר היה שחקן כדורסל (ובנו של מאמן מכבי ת"א לשעבר יעקב אדלר) שיצא לשחק בקולג' עוד בטרום עידן האינטרנט. "כשהגעתי לשם הבנתי שנפלתי בינגו. וספרתי לחברים, שחקני כדורסל צעירים נוספים על החיים כאן ואז החלה התעניינות. זה היה בתחילת שנות ה-90. חזרתי לארץ בשנת 2000 ופרשתי מכדורסל, כי החזרה היתה אחרת. פתאום בארץ דברים נראו שונים מנטלית".

אדלר הפסיק לשחק והחל בהשמה של שחקנים לקולג'ים. "התחלתי כמובן עם כדורסלנים, כמו למשל ניר כהן (כיום בליגת העל) ועברתי לטניס, כדורגל וענפים נוספים. פתאום אתה מגלה שצעירים שרוצים לפרוץ קדימה ואין להם את היכולת ברמת קבלת העזרה, גילו את נושא הקולג' ובעיקר את האופציה להוציא תואר ולשחק כמו מקצוען, רק ללא שכר, עם תנאים שהם חלומיים ולהגשים את עצמם. הקולג' נותן מלגה מלאה כולל עלות הלימודים והמחיה לשחקן".  

ירון גרינברג, הוא בחור אלמוני לחלוטין, ששיחק בקבוצת נוער בכירה, אך החליט להתגייס לקרבי, כהשתחרר החיידק לכדורגל חזר, והוא יצא ללימודים אחרי שקיבל מלגה של 30 אלף דולר מאוניברסיטה והוציא גם תואר. שובל פיילר היה שחקן מבטיח במכבי שעריים אבל לא פרץ וגם הוא מככב כיום באוניברסיטת טנסי.

"זה היתרון" מסביר אדלר. "זו הזדמנות של פעם בחיים, מעל גיל 22 זה כבר לא רלוונטי ואז אתה חייב לנסות זאת. שחקן שעושה כסף בליגת העל לא צריך זאת אבל לשחקנים שמסיבה כזו או אחרת לא פורצים קדימה זו הזדמנות להשתלב במסגרת תחרותית וגם ללמוד תואר".

מבחינה מקצועית איש מהספורטאים החצי מקצוענים, או החובבים שיצאו, לא הופך להיות מייקל ג'ורדן או ליאונל מסי. אבל בישראל עדיין לא מבינים מה היתרונות שמלמד כל קולג' אמריקאי. חוזק, מסה ומתקנים ברמות מטורפות. זה לא מבטיח חזרה לארץ ככוכב אבל זה בטח פותח את כל האופציות.

"אני מנסים למצוא לספורטאים את המקום הכי מתאים להם מקצועית וכלכלית. אם שחקן לא מספיק טוב לקולג' בעל יכולת מקצועית גבוהה, אני צריך למצוא למה הוא הכי מתאים כדי שיקבל מלגה מקסימלית".

אם עד לפני כמה שנים זלזלנו בכדורגל האמריקאי, כיום התמונה שונה. יש בקולג'ים שחקנים ברמות הכי גבוהות. האפשרויות בכל מקצוע לספורטאי הוא מאוד גדול. גם הספורט הנשי בקולג'ים הוא מאוד חזק ואף בעל אפשרות יותר גדולה מהגברים. קחו למשל שחקנית כדורעף בתיכון שנגמרות לה האופציות להתפתח בארץ והיציאה לקולג' יכולה לגרום להתפתח כשחקנית מצוינת שתעשה קריירה מקצוענית בארה"ב או באירופה. הבת של שמעון אמסלם התקבלה לקולג' עם רמת כדורעף מצוינת, לקחה את ההזדמנות ונחשבת לשחקנית קולג'ים מצוינת.

"אני לא מאתר אלא עוזר ומכוון", טוען אדלר, "כמובן יש את תהליך הקבלה ללימודים. בהרבה מובנים אני רואה בזה שליחות והייתי רוצה לעזור לכמה שיותר. זה משהו שמשנה חיים לספורטאי. חשוב שספורטאי ימצה את הפוטנציאל שלו".