$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

גיחה קצרה: הניסיון של אלון מזרחי בניס

הוא פירק את פ.ס.ז', גרם לפיטורי אלן ג'ירס וסומן כמושיע על הקבוצה מהריביירה הצרפתית בדרך, אולי, לרומא מהסרייה A. זה הסתיים מהר מהצפוי וללא חותם משמעותי ועם הרבה תסכול על מעבר גדול שנמנע. איך נראתה הקדנציה הקצרה של האווירון בניס?

רועי ויינברג
רועי ויינברג  23.09.23 - 15:04

תגיות: אלון מזרחי

אלון מזרחי היה שחקן מהסוג שאנחנו כמעט ולא רואים בכדורגל המודרני. חלוץ רחבה קלאסי. אחד שכל תפקידו על המגרש הוא לקבל את הכדור קרוב לשער, להסתובב, ולשים אותו ברשת. זה לא פשוט כמו שזה נראה, ובודדים בליגת העל עשו את זה טוב כמוהו. אף אחד, בינתיים, לא עשה את זה 206 פעמים. פס-סיבוב-גול. כמה פשוט, ככה אוניברסלי.

לכן, אחרי שנים מדהימות בליגת העל, אלון מזרחי עשה את הקפיצה לחו"ל. באותה תקופה חלוצי רחבות אימתניים ריתקו את כל יבשת אירופה, ומזרחי האמין שגם הוא יכול לעשות את זה בגדול בחו"ל. אם השילוב של פס-בעיטה-אווירון הצליח להמם הגנות בליגת העל, אז למה לא בצרפת? בגיל 27, מזרחי חשב שהוא מגיע להזדמנות חייו.

בשונה מליגיונרים רבים, שעזבו בקיץ, מזרחי קפץ על ההזדמנות באמצע העונה. את 1998/99 הוא פתח במכבי חיפה והיה בשיאו עם 21 שערים בליגה ובגביע המחזיקות ב-23 הופעות, כולל צמד ב-2:3 גדול על פריז סן ז'רמן ושער בשמינית הגמר מול ריד. לפני רבע הגמר של המחזיקות, וכשהוא במרחק שלוש נקודות מהמקום הראשון, התחילו לשים אליו לב.

"אלון מזרחי העניש את פ.ס.ז' פעמיים", נכתב עליו ב-"Le Point" בכתבה שנזכרה במשחק לפני המפגש בין מכבי חיפה לפ.ס.ז' אשתקד. "הוא העיף את פריז מגביע המחזיקות והתוצאות היו הרסניות. המשחק, והצמד של מזרחי, הובילו לפיטוריו של אלן ג'ירס והרסו את העונה של אחד המועדונים הגדולים בצרפת". ישראלי בן 27, שהגיע משום מקום, הרס את אחד המועדונים הכי גדולים במדינה. לכן זה לא מקרי שדווקא שם שמו עליו עין.

המועדון בו בחר מזרחי, בסופו של דבר, היה דווקא ניס מהליגה השנייה. אולי בגלל הקסם של הריביירה הצרפתית, אולי בגלל שהם פנו אליו כבר בינואר ולא חיכו בקיץ, אבל ככל הנראה בגלל הקשר לרומא. הג'יאלורוסי, גם אז, היו אחד המועדונים הכי גדולים באיטליה, ושימשו כבעלים של ניס. "ידעתי שאם אהיה טוב בניס יהיו לי הזדמנויות לאחר מכן", אמר האווירון בראיון לניס מהליגה השנייה בצרפת.

"מזרחי, שחקן ישראלי מוכר, הוא ינסה להציל את ניס בליגה השנייה", נכתב בדפי "לה פוט" עם חתימתו של מזרחי. "הוא היה הסקורר של מכבי חיפה, ואלן ג'ירס זיהה אותו בזכות ההצלחה בגביע המחזיקות". הקבוצה אף שחררה את אמאדו מאנה, שחקן סנגלי מבטיח בזמנו, כדי לפנות לו מקום בהתקפה, במהלך שרק העלה את רף הציפיות.

"הוא מגיע כמלך השערים של ליגת העל הישראלית ובגיל 27", נכתב בזמנו ב"לה טלגרמה" המקומי, והתייחסו גם לעובדה שהוא מלך השערים של גביע המחזיקות. גי דויד, המאמן, אולי רצה לתת לו מקום בהרכב. המציאות הייתה שונה. מתוך 13 משחקים בעונה הראשונה, מזרחי מצא את הרשת רק בשניים.

בפעם הראשונה הוא הבקיע את שער השוויון מול נים בחוץ. בפעם השנייה הוא הבקיע את שני השערים המאוחרים ב-0:4 על גניון בבית. הקבוצה עצמה לא הרשימה ונשארה בקושי בליגה. היא אמנם ניצחה משחקים עם מזרחי בהרכב, אבל קשה להגיד שלא ציפו מהסקורר ליותר מ-3 שערים ב-13 הופעות.

"מזרחי לא באמת התאים את עצמו אלינו. הוא השמיד את פ.ס.ז', אבל הוא לא התאים את עצמו לשיטת המשחק. זה הרגיש כאילו הוא בא לחופש", כתב אוהד הקבוצה בפורום אוהדים כשנה לאחר עזיבתו. "הוא לא באמת עשה שום דבר בשביל ניס, אולי חוץ מהשערים נגד פ.ס.ז'", כתב אוהד אחר והתייחס ליחסים בין הקבוצות. "אבל הם לא היו במדי הקבוצה שלנו". מבחינת אוהדי ניס, עד היום, הוא בעיקר נשכח.

זה לא שאלון מזרחי שכח לשחק כדורגל. הוא אף היה מלך השערים של הנבחרת במוקדמות יורו 2000 באותו זמן. אם אתם שואלים אותו, היו גם עוד הצעות. "ווסטהאם ואסטון וילה רצו להחתים אותי, אבל הנשיא פרימו סאלבי לא היה מוכן לתת לי ללכת", אמר האווירון לאתר הרשמי של ניס, ובראיונות שונים שנתן לכבוד יום הולדתו ה-50 העיד כי "אייל ברקוביץ' חיכה לי בווסטהאם", ואמר שפיטר סטורי, אז סגן נשיא המועדון, הגיע לניס במיוחד כדי לפגוש אותו.

התקשורת העולמית, אגב, תומכת בגרסה של מזרחי. ההרלד הסקוטי טען ביוני 1999, סמוך למעברו של אייל ברקוביץ', ש"סלטיק מעוניינת בחלוץ ניס, ששווה 3.5 מיליון ליש"ט. הוא הגיע תמורת 900 אלף למכבי חיפה בינואר, אך ייפגש עם נשיא הקבוצה, פרימו סאלבי, כדי לדון בעתידו". סאלבי עצמו, בהודעה לאוהדי ניס, אמר ש"מזרחי השאיר אותנו בליגה השנייה בצרפת". בחצי העונה השנייה שלו בצרפת הוא הבקיע שער אחד ב-6 הופעות, ואז חתם בבית"ר ירושלים של גד זאבי. הדיבורים על ווסטהאם וסלטיק ירדו לדמיון.

"רק תג המחיר שלי מנע ממני להגיע לווסטהאם, בגלל שהנשיא חשב שאני איזה מראדונה, מסי או רונאלדו, והוא עמד על 8 מיליון. שבוע לאחר מכן היתה פגישה עם אסטון וילה שגם הציעה 5 מיליון. הרי אני זר, מישראל, אני לא כוכב ברמה אירופית", אמר מזרחי ל-"5 באוויר" בזמן הקורונה. "זה פספוס אדיר. הכעס שלי הוא רק על הסוכן שלי". מזרחי חזר לישראל, שבר את השיא של עודד מכנס ונמצא בתודעה הציבורית עד היום, אבל הקריירה הבינלאומית שלו נגמרה עם 4 שערים ב-18 הופעות בליגה השנייה בצרפת.

הליגיונרים הגדולים שלנו ידעו לעקוף את המשברים האלה ולהצליח להפוך לשחקנים גדולים באירופה (או בספרד, אם אתם מחשיבים את התקופה של בניון בראסינג סנטאנדר). אף אחד מהם, אגב, לא עשה את זה דרך צרפת. פער תרבות, חוסר מזל או הצטרפות מקרים אחרת מנעו את זה ממזרחי, שייזכר בתור דג גדול בבריכה קטנה. צריך גם כאלה.