$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

מה עשו הישראליות במשחקי חוץ בפלייאוף האלופות?

מבט לאחור: המאזן, המפגשים וההיסטוריה שמחכה למכבי חיפה מול יאנג בויז

אבישי סלע
אבישי סלע  29.08.23 - 18:59

ממש עוד מעט, מכבי חיפה תנסה לעשות היסטוריה: להיות הקבוצה הראשונה שעולה בפעם השנייה ברציפות לשלב הבתים בליגת האלופות. בשביל להשיג את זה, היא תצטרך לנצח הערב (שלישי, 22:00, שידור ישיר ב-5SPORT) את יאנג בויז במשחק הגומלין באצטדיון וואנקדורף שבברן, שווייץ. לא ברור האם החבורה של מסאי דגו תגיע לשם, אבל היא מגיעה אחרי 0:0 ביתי, וההכרעה - תלויה ברגליה.

וכמובן שהסיפור של מכבי חיפה ודגו הוא סיפור חדש, אבל אם נלמד מההיסטוריה הישראלית - הרי שהיא לא לטובתה. מאז שהושקה השיטה החדשה של פלייאוף במוקדמות ליגת האלופות, בקיץ 2009 - תשע קבוצות ישראליות (מתוך 14 שנה שעברו) הגיעו למעמד הזה - להיות רחוקים שני נצחונות מהבתים. מכבי חיפה הייתה במעמד הפלייאוף שלוש פעמים, מכבי ת"א פעמיים, הפועל ב"ש פעמיים, והפועל ת"א ועירוני קריית שמונה עוד פעם אחת.

מתוך תשע הפעמים, חמש פעמים הקבוצה הישראלית קיבלה ברכה מההגרלה - ואירחה את משחק הגומלין בבית שלה. בשלושה מקרים מתוכם, הקבוצה הישראלית גם העפילה לשלב הבתים - ב-2009/10 זו הייתה מכבי חיפה, שניצחה בר"ג 0:3 את רד בול זלצבורג; שנה אחר כך, הפועל ת"א השלימה את העבודה בבלומפילד עם הגול של ערן זהבי ו-1:1 עם אותה זלצבורג; וב-2015/16 שוב בלומפילד, שוב ערן זהבי, שוב 1:1 - הפעם זו הייתה מכבי ת"א נגד היריבה הנצחית באזל.

אבל אנחנו, כאמור, רוצים להגיע אל ההשוואה ההיסטורית: מה קורה כאשר קבוצה ישראלית מגיעה למשחק גומלין בשלב הפלייאוף בחוץ? ושם, כאמור, לא ממש הולך לנו.

ב-2011/12, אחרי שתי העפלות רצופות לבתים - זו הייתה מכבי חיפה של אלישע לוי, שפגשה את גנק - עם דמות מוכרת בשם אליניב ברדה. את המשחק הראשון, חיפה עברה בקושי רב כשניצחה 1:2 באצטדיון רמת גן. וויאם עמאשה ו-ולדימיר דבאלישווילי כבשו, אבל אז הגיע ברדה עצמו שצימק ל-1:2, ושמר על סיכוי של הבלגים בגומלין. בבלגיה, שבוע לאחר מכן, גנק השוותה את התוצאה הכוללת עם 1:2 ביתי - וניצחה 1:4 בפנדלים.

קופצים שש שנים קדימה, לעונת 2017/18 - אז, מדובר בהפועל באר שבע של ברק בכר, אחרי האכזבה הכואבת מול סלטיק בשנה הקודמת. היא פגשה את מאריבור הסלובנית, ובטרנר - שוב - היא עשתה את העבודה, כשניצחה 1:2. אנתוני וואקמה ושיר צדק כבשו לב"ש. אבל בגומלין היא הפסידה 1:0 לסלובנים, והודחה בגלל שער חוץ.

משנים אווירה לגמרי: בעונת 2020/21, בצילה של מגפת הקורונה, מכבי ת"א של יורגוס דוניס (זוכרים?) הגיעה גם היא לשלב הפלייאוף - כשפגשה, שוב, את רד בול זלצבורג. אלא שאז עמדו מולה גם פערי הרמות, וגם הקורונה הארורה שהשביתה שחקנים רבים בסגל הצהוב. מכבי הפסידה 2:1 בבית, 3:1 בחוץ - וירדה לבתים של הליגה האירופית.

אבל אם רוצים להיות אופטימיים, אפשר להיזכר בעונה שעברה - הפעם האחרונה, והיחידה, שבה קבוצה ישראלית עברה יריבה אחרי משחק חוץ. זו הייתה כמובן מכבי חיפה, אז עוד עם בכר, שניצחה 2:3 בסמי עופר את הכוכב האדום - ואז יצאה למשחק חוץ, פיגרה 2:0 - חזרה ל-1:2, ואז קיבלה את המתנה מהכדור החופשי המדויק של עומר אצילי והרגל של מילאן פאבקוב.

ארבע פעמים הגיעה קבוצה ישראלית לשלב הפלייאוף כשהיא נאלצת לשחק בחוץ. שלוש פעמים היא הודחה, ורק פעם אחת היא ניצחה ועברה. הנחמה של מכבי חיפה? כשכזה כבר קרה, זו הייתה היא - ולא פחות משמונה שחקנים שהיו אז, ב"מראקנה" של בלגרד, בהרכב - יהיו בסגל גם הערב בברן (רק ג'וש כהן, בוגדן פלאניץ' ונטע לביא כבר לא לובשים ירוק).

שיהיה לנו בהצלחה.