$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

רוצות להרגיש בבית: מאבק קבוצות הנשים

עמק חפר טוענת לאפליה מגדרית, אור יהודה עומדת בסכנת סגירה. הסיפור המלא

איתי קאשי
איתי קאשי  11.08.23 - 14:53
שחקניות קבוצת עמק חפר (צילום: ניר סימון)
שחקניות קבוצת עמק חפר (צילום: ניר סימון)

מונדיאל הנשים שמתקיים בימים אלה באוסטרליה וניו זילנד הוא נקודת ציון נוספת בעליית הענף בשנים האחרונות, אך במקביל, קשה להגיד שהתופעה הספורטיבית מחלחלת גם למחוזותינו. עונת 24/23 נמצאת כבר מעבר לפינה, והקשיים להחזיק קבוצת נשים בישראל עדיין נוכחים, ויעידו על כך שתי קבוצות שעתידן ניצב עם סימן שאלה.  

הראשונה היא מ.כ אור יהודה, שסיימה את העונה הקודמת עם כרטיס עלייה לליגה הלאומית, למרות שידעה על כך שהעירייה תפסיק לתמוך בקבוצה עוד לפני סוף העונה. "קיבלנו הודעה על סיום העסקה לפני משחק האליפות, ולא רצינו לספר לשחקניות. רצינו שיעלו לשחק וייתנו מה שיש להם", שיתף גורם מהקבוצה.

כזכור, ראשת העיר של אור יהודה, ליאת שוחט, טענה בפני הקבוצה שאין בכוונת העירייה להמשיך לתקצב את קבוצה, שכמעט כלל שחקנותיה לא תושבות העיר. "אין לי עניין במימון משכורות לכדורגלניות מת"א, רעננה, מראשון לציון וממקומות אחרים", נכתב בפוסט רשתות החברתיות של שוחט.

גורם מטעם הקבוצה התייחס לכך ואמר: "זה שהשחקניות לא מהעיר זו לא סיבה מבחינתנו. אנחנו קבוצה תחרותית שרוצה להעמיד סגל שמורכב משחקניות איכותיות. זו טענה שהייתה עולה בקבוצת גברים?". עוד נאמר בהמשך: "כמעט כל השחקניות מקבלות סכום סמלי בלבד, כמה מאות שקלים. רוב ההוצאות הן עבור הצוות המקצועי, תלבושות, הסעות. הייתה לנו שיחה מוקדם יותר השנה עם ראש העיר, שאמרה לנו בהזדמנות שהיא מצפה שנסיים במקום ראשון. בכל זאת, הוחלט לדחוק אותנו הצידה".

גורמים מהקבוצה קיימו לפני חודשיים מספר מפגשים מול העירייה, רק לאחר שהסיפור יצא לתקשורת. ההחלטה המקורית לא שונתה, והקבוצה החלה לפנות למספר מועדונים לנסות לשחק עבורם. "אני יכול לספר שיצא לנו להיפגש בחודש האחרון עם 10 מועדונים, חלק שמות די מוכרים בכדורגל הישראלי, אבל אף קבוצה לא הסכימה לקבל אותנו. כרגע אם לא נצליח למצוא קבוצה אנחנו נאלץ לסגור. זה פרויקט שאנחנו עובדים עליו כבר כמה שנים, ודווקא אחרי שהצלחנו לעלות ליגה זה מתסכל להגיע למצב שאנחנו לא יודעים מה יהיה איתנו".

ומהליגה הלאומית, לליגת העל. מכבי בנות עמק חפר הצליחה לבנות את אחד הפרוייקטים המרשימים בכדורגל הנשים הישראלי, עם שיתוף הפעולה שנוצר יחד עם הענקית מספרד, ויאריאל. למרות זאת, גם עמק חפר מצאה את עצמה בקיץ במבוי סתום. לטענת גורמים במועדון, הקבוצה הגיעה לנקודה שבה היא אינה יכולה להתקיים יותר בלי תמיכה פיננסית גבוהה יותר מצד העירייה, והתגבש איחוד יחד עם מכבי כשרונות חדרה הסמוכה.

"16 אלף ש''ח שאנחנו מקבלים, לעומת 250 ש''ח של קבוצת כדורסל גברים של עמק חפר שמשחקת מהליגה הארצית", מסר בכיר מקבוצת הכדורגל, "אין בזה משהו צורם?". משיחות עם גורמים מטעם המועצה המקומית בעמק חפר דובר על כך שאחזקה של מועדון נשים בליגה מקצוענית היא מעבר ליכולת של מועצה מקומית שמונה כמות אוכלוסייה בגודל של שכונה בעיר מרכזית בישראל, ולכן האיחוד עם חדרה הוא מהלך מבורך.

"במשך 10 שנים השקענו את חיינו בפיתוח ענף כדורגל הנשים בעמק חפר", הוסיף הבכיר מהקבוצה,  "היחידים שטוב להם שהענף בעמק חפר התפרק זו המועצה". אותו גורם התייחס גם לחלוקת המגרשים במועצה, "מצוקת מתקנים היא כתוצאה מקיפוח מגדרי, כי יש מתקנים ביישובים בת חפר, גבעת חיים, ואחיטוב. אפשר היה גם להשקיע במתן עזרה נוסף אם היה למועצה חשוב שענף ספורט הנשים היחיד בעמק לא יקרוס. אם שואלים מה הקריטריונים לחלוקת תקציבים, לא מקבלים תשובות".

הרשות המקומית בעמק חפר פעלה לכך שהקבוצה תתחבר לקבוצה בחדרה, שתוכל לאפשר לשחקניות הקבוצה להמשיך לפעול תחת מועדון מקצועני מהליגה הראשונה. "מבחינתנו זה לא איחוד. יש פה מועדון שקרס בגלל שהרשות לא תמכה בו. לנו פשוט נגמר לנו הכוח להילחם בתחנות רוח".

המאבק של קבוצות כדורגל נשים בישראל מול מועצות מקומיות הוא לא דבר חדש. קבוצת הנשים בחדרה קיימה מאבק מתמשך מול העירייה על כך שהיא נמצאת בתעדוף נמוך יותר להשכרת מגרשים, גם על חשבון קבוצות נערים וילדים בעיר, ובשל כל התקשתה לקיים שגרת אימונים שוטפת. גם אס"א ת''א, אחד המועדונים הוותיקים בארץ, התקשתה למצוא בית קבוע, כשבעונת 22/21 הקבוצה שיחקה באיצטדיון ישן ברעננה, שבזמן החורף היה סובל לא פעם משלוליות.

הרמה שעולה במדינות רבות, ואנשים שממלאים את היציעים במשחקי הגביע העולמי מהווים במידה תמונת מראה די קשה למציאות בארץ. המקרים של אור יהודה ועמק חפר הם רק שני דוגמאות למבנה הבעייתי של הענף בישראל, ואחד הסוגיות שמקשות על התפתחותו זו מערכת יחסים בין הקבוצות, לשלטון המקומי.