$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

קריעת השכמה

מסי מושבת לחודשיים בגלל קרע בשריר ולא מעט אנשים מוכרחים לעשות חושבים. למה זה קרה, איך מונעים זאת והאם יש סיבה לדאגה? ומה צריך לעשות כדי שהמונדיאל לא ייפגע? בסוף זה תלוי בליאו. או יותר נכון, בראש שלו

דניאל שחק
דניאל שחק  12.11.13 - 21:00

הפציעה של ליאו מסי הגיעה בתזמון הפחות גרוע. מבחינתו, מבחינת ברצלונה, מבחינת ארגנטינה. העליה לשמינית גמר הצ'מפיונס הובטחה, בליגה ובגביע הוא אמור להחמיץ משחקים בהם אפשר להסתדר בלעדיו והנבחרת עשויה אפילו להרוויח מהיעדרותו מול אקוואדור ובוסניה. אלא שיש לא מעט סימני שאלה שדורשים התייחסות.

מדוע החל גל הפציעות הנוכחי? למה שוב באותה הרגל? האם יש אשם בסדרת החבלות? כמה זמן ייקח לו לחזור לכשירות מלאה? האם באמת ישוב לעצמו או שבטחונו ייפגע? מה צריך לעשות כדי שעולם הכדורגל יקבל בחזרה את המסי שלו?

הכל מתחיל באורח החיים של מסי. דווקא בקיץ האחרון, בו לכאורה לא היה לו אף אילוץ, ליאו עבד בלי הפסקה. ארגנטינה לא השתתפה בגביע הקונפדרציות, הקופה אמריקה ייערך ב-2015 וגם המשחקים האולימפיים הבאים מרוחקים למדי. ועדיין, היו לו רק 6 ימי חופשה מאז סיום העונה שעברה.

במהלך 47 ימי "החופשה" שלו מסי עבר 21 טיסות, 9 מדינות וארבע יבשות – בסך הכל 91,769 קילומטרים בשביל אימונים, משחקי ראווה, אירועי מפרסמים, ראיונות, טיולים וצילומים. אחר כך הגיע מסע קדם-העונה של ברצלונה וגבה אף הוא מחיר עם 30 אלף קילומטרים נוספים. בסך הכל הפרעוש דילג בין 14 מדינות בחמש יבשות שונות ובתוך 64 ימים עבר בשלושים טיסות 122,333 קילומטרים – יותר משלוש הקפות של כדור הארץ. וזה עוד נקרא חופש.

בחמש השנים הקודמות שותף מסי ב-53 משחקים רשמיים בממוצע לעונה, כאשר מעט מאוד שחקני שדה רושמים יותר דקות ממנו על המגרש. ואין עוד קיץ כדי להשלים שעות חופשה. בסיום העונה הנוכחית הוא אמור לשחק עם ארגנטינה בגביע העולם, שנה לאחר מכן בקופה אמריקה ויש עוד סיכוי שייכלל בסגל לריו 2016. זה הזמן לפתור את הבעיות, אבל מה גורם להן?

"קרע בשריר הדו-ראשי ירכי אופייניים לשחקנים הזריזים, אלה שמאיצים ומאטים מהר", מסביר ד"ר לואיס גונסאלס לאגו, רופא ספורט, בראיון ל"אל פאיס". הוא גם טוען: "הסיכון בכדורגל נמצא במגמת עליה, כי מבנה הנעליים כיום מאפשר האצות ברוטאליות ושינויי כיוון קיצוניים, דברים שגורמים לקרעים ברקמת השריר".

גם לגל הפציעות יש הסבר פשוט. "גורם סיכון נוסף הוא קיומן של פגיעות קודמות", מנתח ד"ר גונסאלס לאגו באותו ראיון. "הצלקת שמותירה פציעה היא רקמה קשה יותר, פחות גמישה מהשריר בצורתו המקורית, מה שגורם לשבריריות באיזורים המועדים לפגיעה. השריר מסביב יהיה כמו ענף ירוק שקשה לשבור ואיזור הצלקת כמו ענף יבש ושביר".

אז מה עושים? "חשוב להניע נכון את האיזור ולעבוד על השריר הספציפי", מפציר הדוקטור. "בגלל זה רופאים ופיזיותרפיסטים תמיד צועקים לשחקנים בחימום לסובב ברכיים, זו הפעולה המונעת הטובה ביותר כדי להגמיש את הצלקות".

הוא גם לא התפלא לשמוע על כך שמסי סובל מאותה בעיה. "שחקני התקפה, שבעיקר מאיצים מהמקום, עושים ספורט אנאירובי והיעדר החמצן בשריר גורם להצטברות חומצה שהופכת אותו לפגיע", מנתח ד"ר גונסאלס לאגו. "רץ מרתון אף פעם לא סובל מקרעים בשריר הזה, אבל לא נדיר לראות אצן 100 מטרים תופס את הירך, צועק בכאב ונופל לקרקע".

זמני ההחלמה מפציעה שכזאת, ברגע שמחליטים לעצור ולטפל, עומדים על 6-8 שבועות. ישנה גם דרך להזריק למקום פלזמה עשירה בטסיות דם, להשבית את הרגל לשבוע-שבועיים ולקצר את זמן ההחלמה לחודש – הליך שיעבור הפרעוש. כך או כך, עם עבודה נכונה והקפדה בהמשך מסי אמור לחזור לעצמו. לפחות מבחינה גופנית.

"ברפואה אני לא מבין, אעשה מה שיגידו לי הרופאים. העניין הוא שזו כבר הפציעה השלישית העונה, אנחנו לא יודעים איך זה ישפיע לו על הראש", הביע מאמן ברצלונה "טאטה" מרטינו את חששותיו.

"הרעיון הפשוט הוא שפחד הוא כוח מאוד משמעותי בחיים של כל אדם. כל אירוע שיכול לחזור על עצמו הוא פחד אמיתי שאי אפשר לשלול", מסביר המאמן המנטלי ניצן רפפורט, מוביל תחום ספורט ב"תות תקשורת ותוצאות". "הפחד מאוד משמעותי ביחס ליכולת שהשחקן מביא. אפשר לאמן אנשים במה תלוי ומה לא תלוי בי. אדם ימצא את הדברים התלויים בו שהוא יכול לעשות ובהם הוא יכול וצריך להתמקד".

"במצב כזה של פציעה יש הרבה מאוד שיחות שאדם מנהל עם עצמו, חלקן מעצימות וחלקן הורגות אותו", מוסיף רפפורט. "ברגע שהגישה תשלוט באדם, היכולת שלו להתמודד תפחת. השילוב הנכון הוא פיזי וערכי, החיבור ביניהם ייצור את התוצאה. נובאק דיוקוביץ', למשל, ישב עם צוות מקצועני ספורט ואנשי תמיכה מנטלית כדי לראות מה לא עובד לו במשחקים נגד נדאל ומצא פתרונות".

מסי צריך לעשות שינוי בצורת העבודה שלו?
"ברמות האלה הליווי המנטלי נעשה לאורך כל העונה. ברגע שיש פציעה, אולי הצורך גדל ואז התדירות יכולה להתגבר. ברמות האלה כל שחקן יכול להחליט בעצמו איך הוא יכול להתחזק ומול כל אתגר להתאים את צורת התמיכה. אם הוא נוהג לעבוד פעם בשבוע, יכול להיות שעכשיו הוא יחליט להיפגש פעמיים-שלוש בשבוע. זה ממש כמו חדר כושר. נפילה לתוך מערבולת שכזו תמיד יכולה להיות, אבל אם יש צוות תומך ועירני אפשר להימנע מזה".

תכנית ההחלמה הפיזית של מסי כבר נקבעה: שבועיים של טיפולים והחלמה ראשונית בברצלונה; המשך טיפולים בארגנטינה תחת הצוות הרפואי של הנבחרת; תקופת ניתוק כדי למנוע לחץ לחזור מוקדם מדי; ביקורת אצל רופאי בארסה; מחנה אימונים אישי קצר והוראה ברורה למאמנים מרטינו וסאבלה: הבהירו לכולם שאין לחץ, מסי יחזור ברגע הנכון ביותר עבורו.

אם הכל יבוצע כמתוכנן, המסקנה ברורה: הפציעה הנוכחית לא באמת מסכנת את העונה של ברצלונה או את ההכנות של ארגנטינה לגביע העולם. הרגליים יהיו בסדר, כל היתר תלוי בראש של מסי. ויש לו הרבה על הראש.