$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

מסך עשן: המרוויחות והמפסידות מה-VAR

מתלוננים עליו, מרגישים מקופחים, אבל למי באמת יש סיבות להתלונן? מעקב שבועי חדש בערוץ הספורט חושף: מי המרוויחות ומי המפסידות מהשימוש ב-VAR בארץ? כל הנתונים

מוטי פשכצקי
מוטי פשכצקי  03.02.20 - 16:25

תגיות: ליגת העל

מתחילת העונה, איגוד השופטים פתח בצעד חריג בנוף השיפוט העולמי, דבר שלא נהוג באף ליגה בעולם: בסיום כל מחזור, מפרסמת הוועדה המקצועית באופן פומבי את חוות דעתה לגבי האירועים השנויים במחלוקת שהיו באותו מחזור. מניתוח הודעות הוועדה מתחילת העונה ועד המחזור ה-21 עולה תמונה מעניינת מאוד שמעלה סימני שאלה רבים גם לגבי איכות השיפוט וגם לגבי טענות קשות שנשמעו אפילו לאחרונה מצד בעלי קבוצות. מדי שבוע, ערוץ הספורט יפרסם טבלה בה יוצגו הנהנות והמפסידות כתוצאה מטעויות השופטים ושופטי הוידאו.

הטבלה מכילה החלטות של שופטי ה-VAR שנלקחו ולא היו צריכים להילקח, וטעויות שיפוט שלא תוקנו על ידי שופטי הוידאו. מדובר רק בהחלטות קריטיות שמשנות משחק וגורמות לאי צדק כגון: הבקעות שערים, בעיטות עונשין מ-11 מטרים וכרטיסים אדומים. בסה"כ על פי נתוני איגוד השופטים נעשו במהלך העונה עד כה 28 טעויות קריטיות במהלך 147 משחקים עד כה (19% מהמשחקים).

ראו טבלאות ->

מסקנות הנתונים:
• הקבוצה שקופחה ובגדול עד כה העונה היא קריית שמונה שלרעתה נלקחו שבע החלטות מוטעות ולא נעשתה אפילו טעות אחת לטובתה. הטעויות במשחקיה: שני פנדלים שהגיעו לה ולא נשרקו במשחקי הבית מול הפועל כפ"ס (3:1) וסקצייה נס ציונה (0:1). שני כרטיסים אדומים שנשלפו לשחקניה ולא היו צריכים להישלף במשחק הפתיחה של העונה מול בני יהודה (2:1) ובמשחק הבית מול מכבי ת"א (1:0).

שני אדומים היו צריכים להישלף ליריבותיה ולא נשלפו נגד הפועל ת"א (1:0) והפועל חדרה בבית (1:0, בזמן שמערכת ה-VAR לא עבדה) ואושר שער לזכות מכבי חיפה (2:1) מולה כשהשער אמור היה להיפסל בעקבות נבדל בתחילת המהלך. לסיכום: 25% מטעויות השיפוט בליגת העל נעשו כנגד הקבוצה של איזי שירצקי

• לאחרונה העלה בעלי הפועל רעננה אשר אלון טענות חמורות כנגד תפקוד שופטי ה-VAR ואף דרש מהמנהלת לגייס צוותי שיפוט מחו"ל למשחקי קבוצתו. מנתוני איגוד השופטים עולה שקבוצתו לא בתחתית רשימת הנפגעות כשבסה"כ שלוש טעויות היו לטובתה ועוד ארבע לרעתה. מהמחזור ה-12 אגב לא נעשתה אף טעות במשחקי הקבוצה.

• המשחק היחיד בו נעשו שתי טעויות לרעת קבוצה כלשהי היה המפגש בו אירחה רעננה את הפועל חיפה ושער חוקי שלה נפסל שלא בצדק ואף לא נשרק פנדל לטובתה.  

• גם למאמן מכבי ת"א ולדימיר איביץ' היה ועדיין יש מה לומר לגבי השימוש בטכנולוגיה. באופן אירוני, על פי נתוני איגוד השופטים, במשחקי קבוצתו בוצעו מספר הטעויות הנמוך ביותר כשלמעשה רק טעות קריטית אחת קרתה במשחקי מכבי ת"א (הרחקת עדן קארצב בצהוב שני במשחק החוץ מול ק"ש). הצהובים מתל אביב ביחד עם הכתומים מתל אביב אלו הקבוצות היחידות בליגה נגדם לא בוצעה אף טעות.

• הקבוצות הגדולות תמיד מרוויחות משיפוט? מנתוני איגוד השופטים מסתבר שממש לא כך. הקבוצות שנהנו העונה עד כה הכי הרבה מטעויות השיפוט הן הפועל חדרה, הפועל חיפה ובני יהודה שלא נחשבות למועדונים הגדולים ביותר בליגה.

• בית"ר ירושלים והפועל קריית שמונה הן שתי הקבוצות היחידות בליגה שלא נהנו העונה מטעות לטובתם.

• טעויות השיפוט מתאזנות בסופו של דבר? הקבוצה היחידה שבשלב זה מאוזנת מבחינת טעויות לטובתה ולרעתה היא מכבי נתניה. כל יתר הקבוצות במצב של רווח והפסד מול מערכת הווידאו והשיפוט. 

• מנתוני הטבלה עולה כי במשחקי הקבוצות הקטנות, כגון קריית שמונה ורעננה (7 טעויות סה"כ) ונס ציונה (6 טעויות) מתרחשות הכי הרבה טעויות שיפוט. באיגוד השופטים מסבירים בין היתר את הנתון הזה שמשחקי הקבוצות הללו בדרך כלל יש פחות מצלמות דבר שמקשה על תפקוד מערכת ה-VAR.