$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

"הרפורמה תשים סוף לפירוטכניקה במגרשים"

יו"ר הוועדה מיגל דויטש הגיש את מסקנותיו: "אסור להשלים עם סיכון חיים"

הדר יעקבי
הדר יעקבי  10.11.22 - 17:11

הוועדה לבחינת רפורמה בדרכי המאבק בהתפרעויות במשחקי הכדורגל מגישה בשעה זו הערב (חמישי) את המלצותיה ליו"ר ההתאחדות אורן חסון. יו"ר הוועדה מיגל דויטש התייחס בהרחבה.

יו"ר הוועדה מיגל דויטש: "יש 35 המלצות בדו"ח, הוא מקיף וכולל אומדנים לכל המלצה. בסופו של דבר הגענו אליהן אחרי ששמענו 40 מוזמנים, מכל המגזרים, הקהילתיים, ההתאחדותיים, הקבוצות ועוד. קראנו ספרות אקדמית. קשה לשנות אלמנטים שנוגעים בנפש האדם ברמה הבסיסית וקשורות להזדהות עם קבוצה, אוהדים שרואים בהצלחתה העצמה של ה'אני'. אם הקבוצה נכשלת יש הרגשת כישלון אישי. אנחנו לא מנסים לשנות את טבע האדם, אלא להציב איזונים חדשים גם ברמה המעשית וגם ברמה המשפטית בדמות תקנוני המשמעת בהתאחדות כדי להשמיע פתרונות חדשים שמתחשבים בטבע האדם ולא מנסים להאבק נגדו".

"מציבים גבולות ומחיר מאוד ברור לחריגות כבדות וחמורות למה שבני תרבות יכולים להרשות לעצמם. קיבלנו תגובות, הכנו שאלון לגבי התקנונים וההתנהגויות מחוץ לישראל. 16 מדינות ענו לנו, חלק ניכר מהתגובות היה מפורט ולמדנו הרבה".

"התחושה הברורה היא שהעונשים הנוכחיים לא מועילים מספיק. זה לא אומר שיהיה נכון להפסיק להשתמש בפטיש ובעונשים כבדים, אין דרך אחרת, אבל צריך לחשוב גם על אלמנטים חיוביים. ברור לי שחלק מהשומעים יחשבו שזאת תמימות, מה זה 'תמריצים חיוביים'? באופן מפתיע, שהפתיע גם אותי, הספרות הקיימת בחו"ל בתחום זה של הפסיכולוגיה החברתית ותחומים אחרים מלמדת שזה יכול להועיל ברמה מסוימת. את התופעה של "חוליגניזם טהור", אוהדים שלא אכפת להם בכלל מקבוצתם, לא נוכל לשבש בשום מהלך שההתאחדות יכולה לעשות. היא יכולה להקשות על תנאי הכניסה, יש לנו הצעות בעניין זה, ולהכביד בעניין החובות שעל הקבוצות בתחום הפירוטכניקה. הקבוצה יכולה לאתר את האמצעים הרבה לפני השלכתם לכר הדשא. יש אמצעים שאפשר לעשות, ההתאחדות יכולה להוסיף ולשדל את הרשויות המדינתיות להכביד ידן. לעתים אוהדים מורחקים לחודש בלבד וגם זה מאותו מגרש כשזה היה משחק חוץ - אין לזה משמעות. אנחנו ממליצים המלצות רבות בתחום על עונשי מינימום".

"תפקיד ההתאחדות מול חוליגניזם טהור הוא משני, לא ראשי. יש לה סמכות לפעול לפי התקנונים במסגרת חוזית, התקנון הוא חוזה בין ההתאחדות לבעלי התפקידים. היא יכולה לפעול רק לפי התקנון לו היא כפופה. תפקיד ההתאחדות קריטי, בהחלט ניתן להשפיע גם על האוהדים הרעים וגם על הקבוצות בתמרוצים שונים. יש שורת המלצות. המטרה היא לייצר באמצעות צעדים משפטיים ופיזיים כדי ליצור אמנה חדשה בין הקבוצות והאוהדים. במקרים קלים תהיה הקלה, אפילו בעניינים של התפרעויות קלות. אין כוונה להכות בפטיש שוב ושוב בעוצמה בלתי מתפשרת. יש להבין שצריך להתפשר על משהו, שתהיה נכונות להטיל סנקציות מידתיות במקרים הקלים. כשההתפרעות כרוכה בנזק גוף ממשי - עד כאן. תהיה החמרה משמעותית לעומת המצב היום, כולל עונשי חובה אמיתיים. כולם באירופה מכירים ברעיון האחריות השילוחית, אלה לא רק ענייני יעילות. יש נימוקים ערכיים לעניין הזה".

"אנו מציעים להתחשב בעניין העונש בסוגיות האלה, קבוצות מוכנות לנקוט אמצעים ולהשקיע הון בניסיון למנוע תופעות אלו. קבענו רשימה קונקרטית של מעשים להם אנחנו מצפים מקבוצות. אם לא מדובר בהתפרעויות קשות תהיה אפשרות לקבל פטור מאחריות, יהיה סייג לאחריות השילוחית. אנחנו מציעים איזון מחודש בין עידון לאפקטיביות".

"הצבנו דגש במיוחד על עונשי חובה, שיהיו עונשי חובה באופן מוחלט ללא שום שיקול דעת שיפוטי. עונש חובה חייב להיות מוחלט. עונש על תנאי יופעל אוטומטית - אם הוא מתקיים אז 'הגרזן נוחת'. אם עומדים בתנאי העונש נוחת. מצד שני, בעניין זה תובע ההתאחדות אמר שצריך להגדיר נכון את התנאי. צריך להבין שבהצעות אלה יש סיכון אמיתי, ממשי ומיידי שהתנאי יתקיים. כשמדובר בהתפרעויות צריך לשאול אם מדובר רק בהתפרעויות חמורות או בכל התפרעות. זה שיקול דעת של הדיין. בעיצוב התנאי חייבים להיות ערים לנקודה זו".

"ההצעה שלנו שמה סוף לפירוטכניקה. שימוש בפירוטכניקה יוביל להורדת נקודות. לאוהדים לא אכפת מהקנסות, הורדת נקודות תפגע בקבוצות ותוביל לריסון עצמי. אפשר שבמסכי המשחקים יהיה כתוב באופן תמידי שהשלכת פירוטכניקה תוביל להורדת נקודות. אלה אולי חוליגנים שאין להם עניין, חלק מתפקיד הקבוצה הוא לזהות את אותם החוליגנים. יש אמצעים שיזהו את האלמנטים האלה. אנחנו מבדילים בין פעם ראשונה בה נזרקת פירוטכניקה לפעמים נוספות. אם נזרקת פירוטכניקה אחרי שהשחקנים חוזרים אז עונש החובה מתעצם. הצענו שתי נקודות בפועל ואחת על תנאי. זה רציני ואנחנו מתכוונים לזה. נעשה הכל כדי לשבש את התופעה הזאת".

"אנחנו מציעים החמרות רציניות והרחקת חובה של שחקנים שגורמים חבלות לשופטים, לעשרה משחקים לפחות ואפילו לתקופות ארוכות יותר. אם יש חבלה חמורה הצענו חובת הרחקה של שלוש שנים. זה אחד מקודשי הקודשים. שופטי המשחק בלחץ עצום מהקהל, הקבוצות ובעלי התפקידים. הכוונה היא לחזק מאוד את רמת הענישה כשמדובר בפגיעה בצופי כדורגל. אנחנו מציעים הרחבה ברוח הפסיקה האחרונה של נושא הקריאות הפוגעניות. אחריות שילוחית לא רק בגין קריאות גזעניות אלא גם בקריאות הומופוביות ואחרות, מציעים שזה יעוגן בתקנון. אחרי שזה יגיע לפעם השנייה זה יוביל להורדת נקודות".

יו"ר ההתאחדות אורן חסון הוסיף: "עברנו בעונה האחרונה עונה קטסטרופלית ואנחנו רואים את הניצנים גם בעונה הזאת, החל מהאוהדים ודרך בעלי התפקידים. הייתה קטסטרופה מאוד גדולה, אני מקיים שיחות עם חלקכם ועם חלק מהציבור. היינו עדים לאלימות חמורה השבוע בהרבה תחומים ולא מקרי שזה גולש גם לכדורגל. זאת תופעה שהולכת ומרימה ראש. הכדורגל הוא בבואה של החברה, צריך במידה מסוימת להבין את ההחמרה בשנה האחרונה. אני לא מוכן להשלים עם זה, מתוך מקום של דאגה לכדורגל ולשמור על הרוב המכריע של האוהדות והאוהדים שאוהבים כדורגל. אנחנו רואים חגיגות כדורגל נפלאות. מדובר בכמה מאות עבריינים, אני לא רוצה לקרוא להם אוהדים, שמחבלים בדבר שכל כך חשוב לכולנו. קבוצות עושות היום יותר מבעבר. הדרך עוד ארוכה, ההתאחדות עשתה בעבר וצריכה עדיין לעשות יותר. תפקידינו לשמור על המשחק שכולם אוהבים. אנחנו עושים מאמצים גדולים בחסות משרד הספורט והמשרד לביטחון פנים, את הניצנים אני מקווה שנראה בחודשים הקרובים. זה לא מסיר את האחריות מאיתנו, כדי לראות מה אנחנו יכולים לעשות טוב יותר".