$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

ברשימת 25 עשירי קנדה: ההון של מיץ' נחשף

הבעלים של מכבי ת"א שווה 3.1 מיליארד דולר ובמקום ה-25 ברשימה לפי פרסום במדינה. מה אפשר ללמוד מהדרך בה עשה את הונו ומסגנון הניהול על הצהובים? מבט פנימה

מערכת אתר ערוץ הספורט
מערכת אתר ערוץ הספורט  03.04.23 - 14:24

מיץ' גולדהאר, הבעלים של מכבי תל אביב, הוא האיש ה-25 בעושרו בקנדה לפי דירוג שפורסם היום (שני) ב-"tvanouvelles" המקומי. הוא אחד מאלף האנשים העשירים בעולם, לפי דירוג "פורבס" מ-2022. גולדהאר, ללא צל של ספק, הוא אחד האנשים שהשפיעו על הספורט הישראלי יותר מכל אחד אחר בעשור האחרון. מיץ' החזיר את מכבי ת"א לגדולתה, הגיע לקמפיינים מרשימים מאוד באירופה, ושם אותה במעמד משל עצמה בכדורגל הישראלי.

ההשפעה שלו ארוכת שנים ומשמעותית, ובכנות קשה לדמיין את ההצלחות של חלק מקבוצות הכדורגל הישראלי בשנים האחרונות בלעדיו. בצד זאת, יום ההולדת נותן לנו הזדמנות טובה לצלול לתוך מקורות הונו של גולדהאר. לא מתוך רצון "להכנס לו לארנק", אלא בניסיון להבין חלק מדפוסי הניהול שהגדירו את מכבי תל אביב ואת כל הכדורגל הישראלי, במקביל לחיפוש המנכ"ל החדש למועדון בעקבות עזיבתה של שרון תמם.

נתחיל, איך לא, מהמספרים. גולדהאר שווה 3.1 מיליארד דולר לפי "פורבס", עלייה גדולה מ-2.7 מיליארד ב-2021 ו-2.2 מיליארד ב-2020. הוא כמעט הכפיל את הונו תוך שש שנים, לאחר שהוערך ב-1.6 מיליארד דולר.

ההתחלה: "מה" ולא "איך"
גולדהאר, בשונה מרבים שהיו לפניו ברשימה, עשה את הונו בעצמו כאיש עסקים. "הוא פשוט נתן לקנדים מה שהם רוצים", לפי כתבה מקיפה אודותיו ב"גלוב אנד מייל" הקנדי. הוא הפך תוך שנים ספורות לאחד מאנשי העסקים הבולטים במדינה בזכות "פאוור סנטרים", מרכזי קניות עצומים בסגנון ביג או ישפרו של ישראל. בשונה ממרכזים בהם יש הרבה חברות, גולדהאר הצליח לשתף פעולה עם אחת גדולה במיוחד.

וולמארט, ענקית הסופרים האמריקאית, פעילה ב-23 מדינות מחוץ לארצות הברית. ב-22 מתוכן היא קונה את הנדל"ן שלה בעצמה, אבל בקנדה החנויות נמצאות בתוך מבנים של "SmartCenters", חברת הנדל"ן של גולדהאר. כל סופר, בעצם, שוכר את המקום בו הוא נמצא ממיץ'. גולדהאר עשה הון משמעותי מכספי השכירות שהגיעו ישירות אליו. במובן מסוים, זה עקרון דומה לזה שהונהג בהצלחה במכבי ת"א.

גולדהאר עצמו מביא את הבסיס לפעילות (כסף במקרה של הצהובים, מבנה במקרה של וולמארט), ומשאיר את העבודה עצמה למישהו אחר: מנהל ספורטיבי כמו ג'ורדי קרויף או ברק יצחקי בקריית שלום. בשני המקרים הוא הצליח למצוא את האנשים הנכונים ולהרוויח בסופו של דבר, כשהמילה האחרונה שלו.

"הבנתי בשלב מסוים ששוכרי החנויות לא סוגרים את החנויות בעצמם. בעלי האדמה סוגרים אותן", אמר גולדהאר, והמשפט הזה אולי טומן בחובו את המנגנון של הבעלות במכבי ת"א ואולי גם ניסיון להרחיק את עצמו מבניית הקבוצה: הוא מזרים את הכסף ולא מתערב בהחלטות, מצד אחד, אך משאיר את כל האחריות (והאשמה) על אנשי המקצוע מצד שני.

ההמשך: השקעות ומשחק מונופול
אחרי עשור של הצלחה גדולה בהשכרת אדמה לוולמארט, גולדהאר החליט לשתף פעולה עם חברה בשם קלוואי REIT, קרן נדל"ן קנדית. הצדדים החלו לשתף פעולה ב-2003 ושיתוף הפעולה עם הצד העסקי אפשרה לקלוואי למכור קניונים בצורה יעילה יותר, וכך להגדיל את הרווח של החברה ושל גולדהאר עצמו.

זה קצת כמו משחק מונופול: קניית בתים ומכירתם ברווח גדול יותר בהתחשב בצרכי השוק. קרנות נדל"ן מתמחות בכך, ובמקרה של גולדהאר הוא הצליח להגיע כך לסכום משמעותי אפילו יותר, עד להשתלטותו המלאה על החברה.

אפשר לראות מגמה דומה בנוער של מכבי ת"א. הצהובים קנו את פרדראג ראיקוביץ' בגיל צעיר ועשו עליו רווח נאה של שני מיליון יורו. הם מכרו את נובאטוס מירושי, שחקן שלא שיחק דקה בבוגרים, ב-500 אלף יורו. מוסא קונאטה בן ה-19 נמכר ב-2 מיליון יורו וערן זהבי, בסיום 2015/16, נמכר ב-7.23 מיליון יורו אחרי שהגיע תמורת 250 אלף מפאלרמו. אוסקר גלוך נמכר ב-7 מיליון.

מאז הגעתו של גולדהאר למכבי ת"א באוגוסט 2009, הצהובים מכרו שחקנים ב-37.58 מיליון יורו וקנו ב-31.49 מיליון לפי "Transfermarkt". רק לצורך השוואה: מכבי חיפה קנתה ב-30.25 מיליון ומכרה ב-17 מיליון, הפועל ב"ש קנתה ב-21.15 מיליון ומכרה ב-13.55. מכבי תל אביב הרוויחה מההעברות, הקבוצות האחרות הפסידו.

ההשקעות של גולדהאר, במבחן הפיננסי, מאזנות את ההוצאה הגבוהה. מחלקת הנוער מוכרת שחקנים בסכומים גבוהים, וזה עוד לפני שדיברנו על דניאל פרץ ואולי גם על רוי רביבו ופארפה גויאגון. עקרון דומה, פחות או יותר, לזה של קרן הנדל"ן.

הריכוז
גולדהאר עצמו מעורב במספר רב של פרויקטים. מעבר לנדל"ן הוא מחזיק בחברת נדל"ן פרטית, Penguin, שמתמקדת בנדל"ן נקודתי ומאפשרת ללקוחות לקנות בקלות באינטרנט. יש לו סטודיו סרטים עצום ופארק גולף גדול, וכמובן את מכבי ת"א עצמה. העומס בעסקים משפיע על גולדהאר, גם בעסקים השונים וגם בחיים עצמם. בעבר הוא הגדיר את הקניונים כ"ילדיו", אך בעצמו הוא העיד על עומס לאחרונה, בין היתר בשל מות שותפו. העסקים אמנם מצליחים, אך יכול להיות שזה גובה מחיר גם מהם וגם ממכבי ת"א.

גולדהאר עצמו מאוד מאוד עשיר. הוא אחד מאלף האנשים העשירים בעולם ושווה 3.1 מיליארד דולר. לפי דירוג "פורבס", הוא היה האיש ה-18 בעושרו בישראל. הון שככל הנראה גבוה עשרות מונים מזה של אלונה ברקת או יעקב שחר, ויותר גדול גם מזה של סילבן אדאמס. תיאורטית, בעולם שבו כסף משפיע על ניצחונות, מכבי ת"א הייתה אמורה לזכות ב-10 אליפויות רצופות. בפועל זה לא עובד ככה.

גם בחברותיו, ששומרות על רווח נאה אבל לא לוקחות סיכונים מרחיקי לכת, וגם בצהוב-כחול. גולדהאר עצמו חובב ספורט מושבע ואף קנה מעיל הוקי ממשחק אגדי בין קנדה לברית המועצות במיליון דולר, ואולי זה חלק מהיופי: הרצון להיות הטוב ביותר שאפשר, אבל מבלי להפוך את השוק כולו ל"שלך". מה שעובד בעסקים עובד קצת שונה במשחק של 11 על 11.