$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

מישהו להעריץ: אדוריס נולד מחדש בגיל 35

במדינה שהפכה לסמל לטיקי טקה, אריץ אדוריס הפך בגיל 35 למרענן הרשמי. לא נוצץ, וגם לא אחד שיבצע דריבל, אבל כזה שיודע לכבוש. האם נמצא הפתרון בחוד של ספרד?

נועם ברדא  12.11.16 - 13:30

תגיות: אריץ אדוריס

בכדורגל המודרני, שחקן שדה שפורח בגיל 36 הוא אירוע נדיר ולא שגרתי, בטח כשמדובר בחלוץ. זה דרכו של עולם, קריירה ארוכה מגיעה לשירת הברבור שלה, בדרך לדעיכה עד הפרישה. יחד עם זאת, לכל "כלל" יש גם "יוצא מן הכלל", ומידי פעם אנחנו זוכים להיות עדים לתופעות מדהימות ולא שגרתיות, כאלה ששוברות את כללי המשחק. גם בספרד יש תופעה מדהימה כזאת: קוראים לה אריץ אדוריס.

  • 21:45: ספרד מול מקדוניה במוקדמות המונדיאל

החלוץ שיחגוג בפברואר הקרוב יום הולדת 36, לא מפסיק להפתיע את הכדורגל האירופאי כולו, כל הדרך לטופ האירופי. כעת הוא אולי נראה כוכב נוצץ בליגה חזקה, אבל אדוריס הוא ההפך הגמור מכך. הבאסקי לא אחד שמחפש כותרות או תהילה אישית, אלא כזה שמשאיר את הגאווה בצד. "אין לו טיפה של אגו ויומרנות", העיד עליו מי שאימן אותו במאיורקה, גרגוריו מנזאנו. וזה בעצם ממחיש את תפיסת העולם של החלוץ. 

מבחינתו כמות השערים לא משפיעה, אלא הוא רואה בעצמו שחקן רגיל. אדוריס זוכר שהקדנציות בוולנסיה ובמאיורקה לא היו מוצלחות מבחינתו, ולא מאפשר לפריחה המאוחרת לסנוור אותו. מדובר בסיפור קלאסי של כישרון מבוזבז, שרק חיכה לפרוץ, רק שאצלו זה הגיע מאוחר.

בתחילת עונת 2012/13, כשהוא בן 31 אריץ אדוריס חזר הביתה, לאתלטיק בילבאו. החלוץ הבאסקי מעולם לא נתפס כשחקן טופ, אלא כשחקן ליגה לגיטימי במדי ולנסיה ומאיורקה. לכן, כשבילבאו החליטה להחזיר אותו הביתה תמורת 2.5 מיליון יורו לא מעט פרשנים ואוהדים שיערו שהוא יהיה עוד גיבוי מהספסל.

אבל השערות לחוד ומציאות לחוד, אדוריס חזר הביתה בסערה, ובעונת הקאמבק בסן מאמס כבש 18 שערים. בעונה השנייה הוא כבש מספר דומה של שערים והוסיף להם עוד תשעה בישולים, ובעונה השלישית הבאסקי המשיך במגמת השיפור כשהרשית 26 פעמים. לאחר סיומה של העונה השלישית, בספרד היו סבורים כי אדוריס הגיע לשיאו ומכאן הדרך למטה סלולה, אבל לו שוב היו תכניות אחרות.

אף אחד לא צפה את ההתפוצצות שהגיעה בעונה שעברה: אריץ הפציץ 36 שערים והוסיף להם עוד עשרה בישולים. בגיל 35, כשהוא אחראי על 46 שערים בעונה, בספרד הבינו כי אסור להמר נגד התופעה המופלאה הזאת.

"נוצר אצלי הרושם שהוא פשוט משתפר מידי חודש", הסביר מאמנו, ארנסטו ואלוורדה, "לא רק בגלל השערים שהוא כובש, אלא גם בגלל ההשתתפות שלו במשחק". בדרך כלל הכדורגל הספרדי מביא לידי ביטוי שחקנים בעלי טכניקה אישית גבוהה, ואילו אדוריס הוא ההפך המוחלט: הטכניקה האישית שלו מוגבלת מאוד, לכן הדומיננטיות שלו בליגה של ליאו מסי וכריסטיאנו רונאלדו הפתיעה את כולם, ולא רק את המאמן שלו.

העונה הנוכחית נפתחה, ואדוריס המשיך על אותו המסלול, כשכבש כבר חמישה שערי ליגה, בדיוק כמו כריסטיאנו רונאלדו. למרות מגמת ההשתפרות הבלתי פוסקת, גם החלוץ עצמו לא צפה את מה שקרה בסוף השבוע האחרון. אתלטיק בילבאו פגשה את גנק והבאסקי הפציץ חמישייה לרשת של הבלגים. כמה סמלי שבגיל 35, אדוריס הפך לשחקן הראשון אי פעם שכובש חמישייה בליגה האירופית. הספרדים התמוגגו מההופעה שלו. "אריץ אדוריס הוא מפלצת, פשוט פנומן אדיר. חמישייה? זה דברים שבדרך כלל שמורים לרונאלדו או מסי. הוא פשוט לא עוצר, ולמרות גילו המתבגר הוא לא מפסיק להשתפר", נכתב בכותרות העיתונים.
 
אף אחד באירופה לא הצליח להישאר עם הרגליים על הקרקע אחרי המופע של אדוריס, אבל דווקא החלוץ בצניעותו האופיינית לא התרגש יתר על המידה. "אני לא מרגיש שעשיתי משהו מיוחד", טען הבאסקי, "שלושה שערים הגיעו מהנקודה הלבנה, בלי הקבוצה אני לא שווה שום דבר. אולי בעתיד אעריך את השערים". בשבילו השגרה אכן המשיכה, כי מיד אחרי המשחק מיהר אדוריס לבית החולים כדי ללוות את אשתו במהלך הלידה של בנו השני. כך אפשר לומר שהוא כבש שישייה באותו ערב.

אחרי שבספרד כבר הבינו כי אין להמר נגד התופעה, הספרדים ניסו להבין, מה סוד הקסם של אריץ אדוריס? אונאי אמרי, מאמנה של פ.ס.ז ומי שהדריך את החלוץ בוולנסיה ניסה לספק הסבר: "הוא חי את המשחק, אוהב אותו בעוצמה, כך שעבורו הגיל לא מהווה מכשול", ואדוריס כמובן הסכים: "גיל זה רק מספר, אני אוהב כדורגל, כשאפסיק ליהנות אפרוש".

חלוץ לא מודרני
איך הגיוני שבגיל כה מתקדם אדוריס מצליח לשמור על הבריאות שלו ועוד בכושר כה טוב? התשובה הברורה נמצאת על הדשא בסן מאמס. אריץ אדוריס הוא חלוץ מהדור הישן, הכי רחוק שיש מהכדורגל הספרדי המודרני. בלי דריבלים מיותרים, בלי ספרינטים חסרי משמעות, וגם ללא טכניקה אישית נוצצת.

"המשחק שלנו בנוי מההתחלה על אדוריס" הסביר ואלוורדה. הבאסקי נע של שטח קטן לאורך כל המשחק, מנצל את הפיזיות שלו ואת חוש המיקום שתמיד היה לו. בזכות סגנון המשחק הייחודי שפיתח, הוא מצליח להימנע מפציעות. "הוא בטוח בהשפעת שיקוי קסמים או משהו כזה", התבדח חברו לחדר ההלבשה, איקר מוניאין. כזה הוא אדוריס, חלוץ 9 של פעם, כזה שיודע לייצר שערים מכלום. 

עדיין לא מספיק מוערך
נסו לדמיין אם אדוריס היה משחק בברצלונה, ריאל מדריד, ואפילו במדי סביליה או אתלטיקו מדריד. ההערכה לה היה זוכה הייתה כפולה ומכופלת. בילבאו, שעל פי המסורת משתפת רק שחקנים באסקים בקבוצתה, היא קבוצה מוגבלת באיכותה, וככל הנראה גם אחת מהקבוצות הכי פחות סקסית בליגה הספרדית. קל מאוד להעלים עין משחקן שמשחק בקבוצה לא מיוחצנת שהיא חלק מהליגה של כריסטיאנו רונאלדו, מסי, גריזמן, ניימאר וסוארס.
 
הקסם של אדוריס הפך אותו לאגדה בבילבאו, הבאסקים יודעים להעריך את החלוץ, אז איך זה שהוא צבר בסך הכול תשעה הופעות במדים הלאומיים? תור הזהב של ספרד לא היה זקוק כלל לחלוץ, שיטת הטיקי-טאקה והחלוץ המדומה מנעו מאדוריס להופיע במדי הנבחרת. אפשר להבין, בשיטה שמסתמכת בעיקר על טכניקה, לחלוץ כמו אדוריס קשה מאוד לבוא לידי ביטוי.

אדוריס הוא הפתרון הזמני בחוד של ספרד?
אריץ אדוריס אמנם נכלל בסגל של נבחרת ספרד ליורו האחרון בצרפת, אך דל בוסקה לא נתן את כל אמונו בבאסקי, כאשר התחושה היא שהוא לא קיבל מספיק הזדמנויות כדי להפוך למשמעותי גם במדי הנבחרת. דל בוסקה עזב, אך נבחרת ספרד עדיין מחכה לחלוץ שיפרח במדי, שכן דייגו קוסטה אמנם נמצא בכושר מצוין באנגליה, אך כשהוא מגיע לנבחרת, הוא בעיקר עסוק בדיבורים עם השופטים.

נבחרת ספרד עברה שינוי. ז'ולן לופטגי שאימן את הנבחרת הצעירה שזכתה באליפות אירופה כאן בישראל קיבל את המושכות כמאמן הנבחרת הבוגרת, כאשר המטרה הראשונה היא לתת לצעירים את הבמה.
 
שחקנים כמו איסקו, אלבארו מוראטה, מרקו אסנסיו, סאול, הקטור ביירין וסרג'י רוברטו יקבלו את המקום בסגל. כמובן שלצידם של השחקנים הצעירים, גם הוותיקים לא נשכחו, והנבחרת עוד מחכה לחלוץ שישמש כפתרון זמני לקמפיין הנוכחי. למרות תהליך ההצערה של לופטגי, אריץ אדוריס ראוי לשמש כפתרון הזמני של נבחרת ספרד. בספרד כבר למדו שלא להמר נגד החלוץ הספרדי, האם גם בנבחרת הוא סוף סוף יקבל את הבמה הראויה לו?

לחצו לטוויטר של נועם ברדא