$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

ממש מתחת לאף: הפתרון ההתקפי שב"ש מפספסת

מאיים יותר, יצירתי יותר: סטויאנוב יקבל את ההזדמנות מול לבסקי סופיה?

רועי ויינברג
רועי ויינברג  16.08.23 - 15:40

התקציר באדיבות "ספורט 1"

ההתקפה של הפועל באר שבע מתקשה בפתיחת העונה, בלשון המעטה. אנטוניו ספר וכריסטופר פטרסון רחוקים מלהרשים בזמן הקצר שחלף מאז הגיעו לישראל, בזמן שפטריק קלימלה נשאר סימן שאלה גדול מאז ינואר. אדריאן פאון, שחקן לא רע, לא אחד שיתן את היצירתיות שחסרה לקבוצה וגם גיא בדש, מההפתעות הנעימות של העונה שעברה בהפועל ירושלים, עדיין לא התרגל לכדורגל של אליניב ברדה.

לחצו לבניית קבוצה בליגת החלומות של גולדסטאר

העונה אמנם עוד בחיתוליה, אבל הקבוצה של ברדה חייבת שערים. האדומים מהדרום מגיעים הערב (חמישי) למשחק מול לבסקי סופיה במסגרת סיבוב המוקדמות השלישי של הקונפרנס ליג אחרי 0:0 דל במצבים במשחק הראשון, ולאחר שהתקשו להבקיע גם מול פוניבז' בסיבוב השני וזה בלי להזכיר את ה-6:1 מול מכבי ת"א במשחק האירופיות של גביע הטוטו. למזלם של הדרומיים, יש את שחקן נבחרת בולגריה שיציל אותם בבולגריה - יוני סטויאנוב. 

מסלול החיים של יוני סטויאנוב בן ה-22, שחזר לב"ש משנת השאלה בסקציה נס ציונה, לא שגרתי. הוא הכדורגלן היחיד בליגת העל שמתמודד עם סוכרת, ואחד היחידים שנולדו בבולגריה. כשהוא היה בן שנתיים הוא עלה עם משפחתו לישראל, וכשהיה בן 6 אביו התגרש מאמו וחזר לבולגריה בזמן שסטויאנוב הצעיר נשאר בארץ.

סטויאנוב לא גדל במועדון גדול והיה חלק משנתון שלקח תארים בזה אחר זה. הוא עבר בגיל 12 לרמת השרון, התמודד עם פציעות חוזרות בקרסול והגיע להפועל הרצליה, לא בדיוק מעצמת כדורגל. משם הוא הגיע להפועל כפר סבא, התבשר על אותה התמודדות עם סוכרת והחליט להמשיך לשחק. כדורגלנים נוספים מתמודדים עם סכרת, כמו נאצ'ו פרננדס של ריאל מדריד, וצריכים לאזן בין ספורט מקצועני לבין מעקב שוטף והצורך להזריק לעצמם אינסולין לאחר כל ארוחה.

זה לא עצר את סטויאנוב. אחרי הופעה אחת בבוגרים של הפועל הרצליה הוא הגיע להפועל כפר סבא, שזיהתה את הפוטנציאל והפכה אותו לשחקן הרכב בגיל צעיר. במקביל אליה, נבחרת בולגריה הצעירה זימנה את סטויאנוב. בהתחשב בכך שהוא היה בן 21, בליגה הלאומית ובלי מקום בצעירה שלנו, זה נראה כמו ההימור הנכון מבחינתו.

הוא הרשים לטובה בנבחרת הצעירה של בולגריה, בה שיחק לצד מרטין פטקוב ופטריק גלאצ'ב שייפגשו אותו הערב במדי לבסקי סופיה, ועשה את הקפיצה לבוגרים. לנבחרת בולגריה הגיע מאמן חדש, מלאדן קרסטאיץ' שזכור לכולנו ממכבי תל אביב, והוא החליט להצעיר את הנבחרת. "בולגריה מדינת כדורגל וככזאת צריכה שחקנים מהירים שיכולים להתפוצץ, רצינו למצוא שחקנים כאלה ולתת להם הזדמנות", אמר המאמן שהעלה את אוסקר גלוך לבוגרים.

הפועל באר שבע, כקבוצה שנאבקת על האליפות, לא הייתה יכולה לתת את אותה הזדמנות לסטויאנוב חסר הניסיון בליגת העל. לכן הם החליטו להשאיל אותו לסקציה נס ציונה, והוא רשם עונת בכורה לא רעה בכלל אצל הכתומים מהפרדס. הוא היה לפרקים השחקן המסוכן ביותר על המגרש בקבוצה של ניר ברקוביץ', אך הסגל החלש לא היה מספיק טוב בשביל להישאר בליגה והוא ירד ללאומית אחרי שנה של 5 שערים ו-4 בישולים.

הוא היה מעורב ב-9 מ-31 השערים של נועלת הטבלה, עבר לסירוגין בין עמדת הקשר הקדמי לשתי עמדות הכנף והראה הרבה פוטנציאל, למשל בשער מול מכבי תל אביב או במשחק בו בישל פעמיים מול בני ריינה. היכולת לעבור בין כמה עמדות כבר בגיל צעיר הופכת אותו לנכס לכל מועדון, והשפיעה על ההחלטה של ברדה להחזיר אותו לבוגרת של באר שבע השנה.

ב-2022/23, בסיומה נבחר לתגלית העונה בטקס של איגוד השחקנים, סטויאנוב רשם 44 איומים לשער - כש-43% מתוכם מחוץ לרחבה - מה שמעניק מימד נוסף למשחקו ויכול לפתוח התקפות חסרות מעוף כמו זאת של הדרומיים. היו לו 2.8 כדרורים מוצלחים במשחק, אך הוא גם הרבה לאבד. למרות זאת, בהתחשב בבלאגן שהיה בסקציה ובעובדה כי היה לו תפקיד מרכזי יותר בהתקפה ממה שיהיה בקבוצה טובה במצבו הנוכחי, הוא לגמרי ראוי להזדמנות.

בנבחרת של קרסטאיץ', אגב, הוא משחק באופן בלעדי בצד ימין ולעתים אף מתופקד כמגן. ברדה בינתיים השתמש בו כמחליפם של כריסטופר פטרסון ואדריאן פאון (פעמיים) באירופה, כאשר פטרסון משחק בכנף שמאל ופאון בתפקיד קדמי יותר. היה לו תפקיד משמעותי במשחקי ההכנה, כולל אותו 6:1 מול מכבי ת"א בו פתח בהרכב. יתרה מכך, הוא שחקן ההתקפה האחרון של הפועל באר שבע שהבקיע שער.

סטויאנוב הבקיע ב-1:1 מול פנאתייניקוס בהכנה. כל השערים של הקבוצה מאז הובקעו בידי רמזי ספורי, שי אליאס ומיגל ויטור, שני קשרים ובלם, כשאף שחקן אחר לא הבקיע בחודש האחרון (מאז אדריאן פאון במשחק הכנה מול קבוצה מהליגה הפולנית השנייה).

יותר מזה, הוא אחד השחקנים הכי מסוכנים של הקבוצה בקונפרנס ליג. ב-68 דקות שהתפרסו על פני 3 משחקים, סטויאנוב בעט פעמיים למסגרת. לפי הנתונים הרשמיים של אופ"א, פטריק קלימלה (230 דקות), גיא בדש (159 דקות), כריסטופר פטרסון (186 דקות) ואנטוניו ספר (47 דקות), לא בעטו למסגרת פעם אחת ביחד. זה בעצם אומר שמה שסטויאנוב עשה ב-68 דקות, פעמיים, ארבעה שחקני התקפה משמעותיים לא הצליחו לעשות פעם אחת ב-622 דקות - יותר מפי תשע מהזמן.

המספרים הם רק צד אחד. כשרואים את הפועל ב"ש משחקת, אין הרבה שחקנים שגורמים לך להתרכז רק בהם כשהכדור אצלם ברגל. סטויאנוב כזה. הוא הרבה יותר מהנה לצפייה וגורם לך להרגיש כאילו הוא יכול לגרום לדברים לקרות. נראה כאילו יש לו את החבילה השלמה בשביל להפוך לכוכב כדורגל.

הפועל באר שבע, בסבירות גבוהה, תתקשה להגיע לשלב הבתים בקונפרנס ליג. גם אם תעבור את לבסקי סופיה, מחכה לה בשלב הבא איינטרכט פרנקפורט שעדיפה עליה ועל כל קבוצה ישראלית אחרת ככל הנראה. למרות זאת, הדרומיים חייבים לעצמם ולאוהדים המסורים כדורגל טוב יותר. גם אם רמזי ספורי אכן יעזוב ויגיע קשר קדמי זר או עוד חיזוק לחלק הקדמי, לא בטוח שזה יספיק. הזרים רחוקים מהציפיות שהיו סביבם וכבר עכשיו, בתוך המועדון, יש להם שחקן שמסכן יותר את השער.

שחקן שברדה עצמו (בראיון לרדיו דרום) הגדיר כקשר יצירתי, יכול לעבור בקלות בין עמדות ויכול להניב למועדון רווח כספי משמעותי אחרי שנת פריצה בתפקיד מרכזי. גם מתוך מחשבה על הטווח הארוך, בהתחשב בזה שהוא רק בן 22, וגם בהתחשב בזה שהוא יותר מסוכן ממה שיש להם עכשיו - יכול להיות שיש להפועל ב"ש פתרון לצרות ההתקפיות שלה בלי לחפש יותר מדי בחוץ.

נבחרת ישראל איבדה את סטויאנוב כשבבולגריה קפצו על ההזדמנות ראשונה. כרגע הוא שייך לב"ש, אבל גם שם הוא מתייבש על הספסל (בזמן שבבולגריה כבר עוקבים מקרוב). אז רגע לפני שלודוגורץ חוטפת אותו, זה הזמן לתת לו את ההזדמנות. היצירתיות והתנועה הן אולי מה שיעורר את ההתקפה של סגנית האלופה.