$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

רדו מהמיתוס: ירידת ליגה תועיל להפועל?

ההכנסות והמענקים יירדו לפחות ב-50 אחוזים, עוצמת המותג תושפע ממשך ההישארות בלאומית ורק ל-4 שחקנים יש חוזה לעונה הבאה. בעוד שיש כאלה שאומרים שלהפועל עדיף לרדת ליגה, ההשלכות הצפויות מעידות אחרת. הצצה לחיים האדומים בליגה השניה

שירי אלג'ם
שירי אלג'ם  13.05.17 - 11:59

"סיכויים גדולים שהפועל ת"א תרד לליגה הלאומית אבל גם אם חס וחלילה נרד, אנחנו נעמיד את התקציב הגבוה ביותר ללאומית, נעלה ליגה בתוך שנה ונחזור להיות אימפריה". כך הצהיר השבוע שרון ניסנוב, אחד מהבעלים של הפועל ת"א, לקראת מחזור הנעילה מול הפועל רעננה.

למרות שיש עוד סיכויים שהאדומים יישארו בליגה, נראה כי בקבוצה די השלימו עם הנשירה. ניסנוב ניסה לייצר תמונה אופטימית, לטשטש מעט את הכאב שבירידה לליגה הלאומית, לתת לאוהדים המאוכזבים תחושה של 'הכל יהיה בסדר'. הקול החיובי הזה הוא לא הראשון שנשמע בתקופה האחרונה. מאז שהפועל ת"א נכנסה להקפאת הליכים והורדו לה תשע הנקודות לא מעט מעלים את השאלה: 'אולי עדיף לאדומים לרדת ליגה? להתחיל מלמטה באופן מסודר ולבנות את הכל מחדש בצורה שקולה ונכונה וכך להבטיח עתיד טוב ויציב למועדון?".

רגע לפני שנכתב (אולי) פרק חדש בהיסטוריה של הפועל ת"א עם ירידת ראשונה מאז 1989, ניסינו לבדוק האם באמת טוב להתחיל מחדש בליגת המשנה?

מבחינה כלכלית
נפתח את הסקירה שלנו עם הנושא הכספי, הרי איך אפשר שלא? נשירה לליגה הלאומית פירושה צמצום בהכנסות. כמה זה משמעותי? על פי הערכות של אנשי המועדון תהיה הפחתה משמעותית בהכנסות, אם נדייק לפחות בחמישים אחוזים. בואו נדבר במספרים.

בעונה אחת בליגת העל הפועל זוכה לכ-8 מיליון ₪ מענקים מהטוטו וזכויות שידור. כ-6.5 מיליון ₪ האדומים הכניסו על מכירה של 5,500 מנויים, בעונה האחרונה, כשעל כרטיסים בחצי השנה האחרונה (מאז שקבוצת ניסנוב רכשה את המועדון) הם שלשלו לקופתם מיליון שקלים, כך שבעונה שלמה ניתן להגיע להכנסות של כ-2 מיליון שקלים מכרטיסים.
 
אנשי ניסנוב השיגו אומנם ספונסרים בסכום של כ-400 אלף ₪ (ניו דרייב, החסות הראשית, ועוד פרסומים שונים באיצטדיון המושבה), אך לפי ממוצע של השנים האחרונות בעונה אחת ניתן לגייס ספונסרים בסכום של כ-2 מיליון ₪. לכל אלה יש להוסיף גם כסף שנכנס ממכירת שחקנים, שעשוי להגיע גם לכ-2 מיליון ₪. בסך הכל, הפועל מכניסה בעונה לפחות בין 20 ל-23 מיליון שקלים.

בליגת המשנה לעומת זאת הפועל תקבל 2.5 מיליון ₪ בלבד מהטוטו ומזכויות השידור. ממכירת מנויים וכרטיסים ההערכה היא כי יהיה ניתן להרוויח כ-5 מיליון שקלים. אומנם לא יהיו משחקים חמים כמו דרבי או מפגשים מול בית"ר ירושלים, שהכרטיסים אליהם נחטפים בזמן קצר, אך בהפועל מאמינים כי בכל זאת תהיה תמיכה מהקהל, כשלראייה ההתגייסות המדהימה של האוהדים מאז תקופת ההקפאה.

מה לגבי חסויות? במועדון הודו שיהיה להם קשה יותר לגייס ספונסרים בליגה הלאומית הרי השידור עצמו פחות אטרקטיבי וכן זמן השידור, אך בכל זאת מאמינים כי יהיה ניתן להגיע למיליון ₪ הכנסה. רק בתלבושת עצמה ישנם מקומות לחמישה ספונסרים שונים, כשלוקחים בחשבון גם הכנסות שהן לא כסף חי, כמו רכבים שמוענקים לשחקנים ולאנשי המועדון.

לגבי ההכנסות ממכירת שחקנים בהפועל גורסים כי לא יהיה שינוי משנים עברו, שכן בקיץ ימכרו שחקנים לליגת העל. בסיכום כללי, לפי ההערכה של האדומים, בליגה הלאומית יהיו הכנסות של כ-10 מיליון שקלים וחצי, כאמור כמחצית מההכנסות בליגת העל.

מבחינת הוצאות, שכר השחקנים יירד כמובן משמעותית, כשבמועדון מאמינים שהוא יגיע ל-7 מיליון ₪ (עלות). רק לשם השוואה, שכר השחקנים בחצי העונה של קבוצת ניסנוב עמד על כ-6 מיליון שקלים (אחרי קיצוצים רבים שנעשו), כשבעונה נורמטיבית הממוצע של שכר השחקנים נע בין 13-14 מיליון שקלים.

התשלום לאיצטדיון המושבה לא ישתנה (48 אלף ₪ למשחק), כמו גם השכר לשאר עובדי המועדון, אנשי המנהלה, צוות רפואי וכדומה. אגב, מנחם קורצקי הרי מחזיק בחוזה לעונה הבאה ואם בסופו של דבר יישאר, הרי שלא תהיה הפחתה בשכרו. ההוצאות על אבטחה ושיטור יקטנו, כאשר אם על אבטחה משחק בליגת העל בממוצע הפועל משלמת 80-90 אלף ₪, בליגה הלאומית ההערכה היא שבליגה השנייה היא תוציא 40-50 אלף ₪.                       

מבחינה תדמיתית
מעבר להשלכות הכלכליות, לנשירה לליגה הלאומית ישנה גם השפעה תדמיתית על הקבוצה. כידוע, הפועל ת"א הוא אחד מבין ארבעת המועדונים הגדולים בישראל ונשאלת השאלה האם הוא יאבד מיוקרתו? במחשבה ראשונה עושה רושם שכן, הרי הליגה הלאומית אמנם מרתקת, אך בכל זאת מדובר בליגה השנייה.

למרות זאת, נירה שניידרמן, פרסומאית ואסטרטגית, העלתה זווית מעניינת: "אני חושבת שהמותג יותר חזק מירידת ליגה, הפועל הוא בין המועדונים הגדולים במדינה, אבל צריך לשפוט את זה לפי זמן" היא הסבירה.

"אם הפועל תרד ותחזור לשנה אחת, אז לא יקרה כלום. גם פוליטיקאים מפסידים בבחירות וחוזרים, למוזיקאים יוצא תקליט לא טוב ושום דבר לא קרה, ואם ל-ZARA תצא קולקציית חורף נוראית בעיניך אתה לא תפסיק לקנות שם. כלומר, מותג לא נפגע כל כך מהר מאפיזודה חד פעמית בעולם התפיסתי שלו. הכל תלוי בכמה מהר תהיה החזרה לליגת העל וכמה החזרה תהיה עוצמתית. אם הפועל תהיה עכשיו שלוש שנים לדוגמה בליגה הלאומית, אז כמובן שהמותג יפגע והפועל תהפוך להיות עוד קבוצה".

"נכון לעכשיו הפועל ת"א הוא מועדון גדול שעובר משבר", המשיכה שניידרמן. "כשיזכירו את מכבי ת"א, מכבי חיפה והפועל ב"ש יזכירו באותה נשימה גם את הפועל ת"א כי הוא עדיין בין הגדולים בארץ, הוא פשוט עובר משבר. אתה לא יכול להישען על מה שהיה בעבר לנצח, אבל לשנה אחת אתה יכול להגיד 'אני מותג ענק במשבר'. מותג חזק הרי נמדד בשעת המשבר שלו, היציאה מהמשבר, כאמור, תיקבע האם תהיה פגיעה במותג".

מבחינה מקצועית
גם פה יש כאלה שחושבים שלאדומים כדאי לבנות מחדש בסיס בליגת המשנה, אך בחינה מעמיקה מעמידה את הסברה הזו בספק גדול מאוד. קודם כל, למעט מאוד שחקנים במועדון יש חוזה לעונה הבאה. מדובר בקפטן, אביחי ידין, אוראל דגני, מוטי ברשצקי ועומרי אלטמן, שצפוי לעזוב. למועדון יש אופציה על אדי גוטליב שתמומש על מנת למכור אותו, כשהאדומים יממשו גם את האופציה על ג'וזף גנדה על מנת להשאירו. כל שאר השחקנים מסיימים חוזה, והמשמעות היא ברורה: האדומים יצטרכו לבנות מחדש את הסגל.

לגבש סגל ללאומית זה דבר שונה לחלוטין מאשר לליגה הבכירה. שחקנים בכירים יעזבו ושחקנים חדשים לא ימהרו לחתום בהפועל. אפילו בחלון העברות האחרון של חודש ינואר האדומים נקלעו לקשיים בצירוף שחקנים. לא מעט שחקנים ישראליים שמנחם קורצקי דיבר איתם פשוט לא רצו להגיע וסירבו בנימוס.

אם זה מה שקרה להפועל בליגת העל, אפשר לדמיין מה הם יאלצו לעבור בליגת המשנה. שחקנים מושאלים, דוגמת רמזי ספורי וניר לקס, שהאדומים רוצים להחזיר לשורותיהם אולי יתנגדו למהלך. ההערכה היא שהאדומים יתנו גם צ'אנס לשחקני נוער הזדמנות, שחקנים שכבר ראינו במהלך העונה החולפת ברגעי מצוקה. כמו, שי אליאס, שחתם לחמש שנים, איציק שולמייסטר, איברהים ספורי, רועי דיין, עדן הרשקוביץ ואולי נוספים. השאלה היא האם במקרה שבו האדומים יעלו בחזרה לליגת העל אחרי שנה, ימשיכו לבטוח באותם צעירים או שמא ישאילו אותם על מנת להשתפשף.

דבר נוסף שצריך לקחת בחשבון הוא שבהנחה והפועל תעלה לליגת העל תוך שנה בלבד, במועדון יצטרכו לבנות מחדש שוב את הסגל, שכן הפערים בין הליגות הם גדולים, בעיקר אם התכנון הוא לשוב לחלק העליון של הטבלה. גם מבחינת הצוות המקצועי, אם בסופו של דבר קורצקי לא יישאר, לא כל מאמן יחפוץ להגיע לליגה הלאומית.

אז למרות הצהרות וטענות שאולי עדיף לאדומים לנשור לליגה השנייה ולהתחיל מחדש, הסקירה הקצרה שלנו מעניקה חומר למחשבה. מה שבטוח הוא שאין אחד שקשור למועדון שרוצה לסיים את הערב בליגה הלאומית. מבחינתם, גם אם צריך לבנות מחדש, ויבנו מחדש, עדיף שזה יעשה בליגה הבכירה.