הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

למה בעידן הדיגיטלי פורמולה 1 עדיין תלויה בשלטי פלסטיק?

הם עומדים על חומות הבטון, מגיחים את ראשיהם, ובידם שלטים עם מסרים "לא ברורים". מי אלה, ומה הם המסרים "הסודיים" אותם מנסים להעביר לנהגים?

שני וקולנקו   02.08.26 - 16:25
Getting your Trinity Audio player ready...
ראיתם פעם סרט על איירטון סנה? או שומאכר בתחילת דרכו? או אפילו ניקי לאודה? אם התשובה היא כן, כנראה שצפיתם בתפקידים של נושאי השלטים.  כמו למשל ציווי להיכנס לרחבת הטיפולים או הודעה של כמה שניות נמצאת המכונית שמאחורה הן דוגמאות קלאסיות למסרים שהוצגו לנהגים בזמן מרוץ. אבל היום יש רדיו, והכל מוקלט, אז למה עדיין רואים את אנשי השלטים מגיחים את ראשם מבעד לגדר ההפרדה?

מה עם הרדיו שכולנו מכירים?
תחילה, נחזור אחורה. מקצה הפורמולה 1 התחיל אי-שם בתחילת שנות החמישים, שם אמנם כבר היה רדיו ברכב מסחרי, אך לא ברכב מרוצים (יקר, כבד, רעש המנוע מפריע וכו׳). אך צוות המהנדסים היו חייבים לתקשר בצורה כלשהי עם הנהג על המסלול. הפתרון - שלטים גדולים המוצגים בישורת הפיט, כל נהג מול הגראז׳ שלו.

כאשר טכנולוגית הרדיו האנלוגי הפכה זולה ונגישה מספיק, הוא נכנס לשימוש רשמי ב-1984. אך בתחילת הדרך היו המון הפרעות ואי-בהירות. רק בסוף שנות ה-80 צוותים התחילו לאמץ מערכות אנלוגיות מוצפנות שהגנו על האסטרטגיה שלהם מאוזניים זרות, דבר שאפשר למהנדסים להדריך נהגים בהחלטות טקטיות באמצע מרוץ לראשונה, שינוי משמעותי בפוטנציאל האסטרטגי של הספורט. קבוצות כמו מקלארן ופרארי למשל, היו חלוצות בתחום והשתמשו ברדיו אבל הכחישו זאת כי זה נתן להם יתרון על המתחרים.

היום הרדיו נהיה חלק בלתי נפרד ממהלכי המרוץ, והמעריצים מחכים בכיליון עיניים לשמוע הצצות קטנות מהשיחות של המהנדסים עם הנהגים, אז למה עדיין משתמשים בשלטים? יש לכך כמה סיבות עיקריות.

כמה שפחות טכנולוגי, כמה שיותר אמין
הראשונה פשוטה: שלטים לא נשברים. טכנולוגיה כפי שאנחנו מכירים אותה, לא חסינה לתקלות ויש לכך לא מעט תקדימים. ב-1998 מיקה הקינן נכנס לפיט בגלל הוראה ברדיו שהייתה בעצם הפרעה מצוות אחר, סנה קיבל פעם הודעות מחברת קייטרינג שעבדה בפארק ליד, וב-2021 לריקונן וב-2022 לוורסטאפן הרדיו פשוט מת באמצע מרוץ. לכן, השלטים יכולים לשמש כגיבוי לכשלים טכניים.

השנייה, לרדיו יש מגבלות אסטרטגיות. בתחילת שנות ה-2000 חלק מהקבוצות סירבו לשדר רדיו בשידור חי, והיו חשאיות מאוד לגביו. ה-FIA התערבה ב-2016 והגבילה מה מותר לומר ברדיו כדי למנוע שליטה מוחלטת של הקבוצה בנהיגה על המסלול. מעבר לכך, הקבוצות יודעות שחלק מחילופי הרדיו שלהם מפורסמים לקהל הרחב, ומהקבוצות המתחרות בטוח יש מי שיאזין, ולכן מעדיפים לפעמים להעביר מסרי אסטרטגיה דרך ערוץ ״בלעדי״.

הסיבה השלישית והפחות אגרסיבית, היא לתת לנהג להתרכז ללא הפרעות. השלט נותן עוגן מוחשי וגלוי לנהגים בזמן שהם עוברים במהירות של עד 350 קמ"ש. בתוך כל הכאוס, רעש המנוע, כוחות G, וקבלת החלטות, השלט מבזיק לרגע ונותן מידע מדויק ללא הסחת דעת, במיקום קבוע ומוכר מראש.

פורמולה 1 אמנם ידועה בתור ענף הספורט בעל הטכנולוגיה הכי מתקדמת בעולם, והם מנצלים כל הזדמנות להתרברב בכך. אך במקרים מסוימים עדיף לא לתקן את מה שלא שבור, ולהיצמד למהלך הכי פשוט והכי מוכר. אז פעם הבאה שתראו אדם מגיח מבעד לגדר ובידיו שלט, ספרו לנו מה הצלחתם לקרוא.

תגיות: פורמולה 1