$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

תחקיר: מה עומד מאחורי אצטדיון כפ"ס החדש

התכניות לא אושרו במלואן או אפילו עלו לדיון מעמיק ובכלל לא ברור מי הבעלים של הקרקע. פרוייקט האצטדיון בכפ"ס הושק חגיגית, אבל נדמה שאין הרבה מאחורי ההצהרות. מכפ"ס נמסר: "מידע שלא תואם את המציאות"

הדר יעקבי
הדר יעקבי  03.07.22 - 13:58

הדמיה של האצטדיון: משרד האדריכלים: "קולקר אפשטיין אדריכלים"

במסיבת עיתונאים שנערכה ב-23.2.22 הכריז ראש עיריית כפר סבא, רפי סער, על הריסת אצטדיון לויטה המיתולוגי והקמת מגרש חדש בעיר. "החלום מתחיל להתהוות" אמר סער. אך יש מי שסבור כי מדובר בחלום שלא יוכל להפוך למציאות, לפחות לא בזמן הקרוב.

על פי התוכניות שהוצגו באותה מסיבת העיתונאים, מעבר להגדלת מספר המושבים באצטדיון ל-10,000, על קרקע צמודה אמורות להיבנות גם 500 יחידות דיור חדשות באמצעותן ימומן הפרוייקט. על הנייר מדובר ברעיון הגיוני. במקום להקצות תקציב עתק מקופת העירייה (עלות פרוייקט שכזה מוערכת בכמאה מיליון ש"ח לפחות), חלק לא מבוטל מעלות השיפוץ ימומן על ידי אותן יחידות דיור שיקבל היזם. אך בדרך לשם יש הרבה שאלות שנותרו ללא מענה.

תחילה, מתברר כי ההצהרה החגיגית התקיימה לפני שהנושא בכלל הועלה לדיון מעמיק וקיבל את האישורים הבסיסיים. "זה לא פרוייקט ספורטיבי, זה פרוייקט נדל"ן", טען גורם בעירייה, "זה לא עבר ועדה מחוזית ולא ועדת משנה עירונית. הבחירות בפתח ולא מן הנמנע שזה הסיפור. פרוייקט שמתחיל במסיבת עיתונאים הוא לא פרוייקט, הוא יח"צנות".

בעיות התחבורה באיזור, כמו גם העלויות הגבוהות של פרוייקט שכזה, הם חלק מהסיבות שגרמו לעיריית כפר סבא בעבר לפנות לעיריות הסמוכות במטרה לחבור זו אל זו ולהקים יחד אצטדיון חדש, על קרקע נגישה יותר וזולה יותר, כזה שישרת את כולן (הוד השרון, כפר סבא ורעננה). לצערה של עיריית כפר סבא, היא נתקלה בסירוב. "זה אחד האזורים הכי פקוקים בכפר סבא. התשתיות היום לא יודעות להכיל 500 יחידיות דיור ואין לאן להרחיב את זה", אומר גורם בעירייה.

וכל זה עוד לפני שנכנסו לבעיה הגדולה ביותר: מי מחזיק בבעלות על הקרקעות? "הקרקע הופקעה בשביל מטרה ציבורית בדמות אצטדיון כדורגל עירוני, אבל דירות זה מטרה פרטית. לדעתי זה לא רק פגיעה משפטית וקניינית, אלא גם עניין ערכי. יש מקומות לייעוד ציבורי", אומר גורם בעירייה.

לא רק הגורמים השונים מבולבלים בנוגע לבעלות על הקרקעות. הנושא נידון לא מעט פעמים בבתי משפט. על פי הסכמים שנעשו לפני עשרות שנים, הקרקע עליה יושב האצטדיון היתה בבעלות עיריית כפר סבא עד שנת 1984, לאחר שזו הפקיעה אותה מידי המנהל (שכיום נקרא רשות מקרקעי ישראל) בשנת 1981. באותה שנה, עיריית כפר סבא מכרה למועצת הפועלים 50% מהזכויות על הקרקע בתמורה להשתתפות במימון הקמת האצטדיון.

בשנת 1989, ועל מנת לכסות חובות, מכרה מועצת הפועלים לעיריית כפר סבא בחזרה 35% מהזכויות על הקרקע תמורת 3 מיליון שקלים, כך שעיריית כפר סבא החזיקה באותה עת 85% מזכויות הקרקע ומועצת הפועלים ב-15%. בהסכם משנת 1989 נוסף סעיף שאומר כי אם הקרקע תשנה אי פעם יעוד, ליעוד שאיננו ציבורי, מועצת הפועלים תהיה זכאית לכ-50% מהסכומים שיתקבלו בעבורה.

אך מועצת הפועלים המשיכה לצבור חובות של מיליונים לנושים שונים ובשנת 1996, היא העבירה לאגודת הספורט כפר סבא את מלוא זכויותיה על אצטדיון לויטה בתמורה ללמעלה מ-2 מיליון שקלים. כך שנכון לאותה עת, אגודת הספורט כפר סבא החזיקה 15% מהקרקע, ועיריית כפר סבא 85%. לימים, אגודת הספורט כפר סבא שינתה את שמה, וכיום היא נקראת המורשת לחינוך תרבות וספורט הפועל כפר סבא.

והסיפור עוד מסתבך. בשנת 1996 אגודת הספורט כפר סבא העבירה את כל זכויותיה וחובותיה לחברת ניהול בבעלותו של אלי טביב. אותה חברת ניהול (החברה לניהול מועדון הכדורגל הפועל כפר סבא (1995) כ.ס בע"מ, שכיום כבר הספיקה להתפרק)  תבעה בשנת 2002 את עיריית כפר סבא על יתרת הסכום שלא שולם בעסקה ובשנת 2006 בית המשפט פסק לטובת חברת הניהול, שקיבלה למעלה מחצי מיליון ש"ח.

וזה לא נגמר שם. בשנת 2016 תבעה המורשת לחינוך תרבות וספורט הפועל כפר סבא את עיריית כפר סבא כשהיא מבקשת לקבל 50% מהתקבולים על הקרקע במקרה של שינוי יעוד. תביעה זו לא הוכרעה בשל פטירתו של נפתלי שגיא, שהיה מזכיר מועצת פועלי כפר סבא בעבר, והיה חתום על מירב ההסכמים הנוגעים לעסקאות שנעשו מטעם מועצת הפועלים על הקרקע.

כפי שהבנתם, כדי להתחיל בפרוייקט יצטרכו בעיריית כפ"ס להסדיר את נושא הבעלות והתקבולים. חברת הניהול של אלי טביב שהספיקה מאז לעבור פירוק, מועצת פועלי כפר סבא והמורשת לחינוך תרבות וספורט הפועל כפר סבא אולי נשארו "רדומים" משום שהקרקע לא שינתה את יעודה, אך כעת, עם הצהרותיו של ראש העיר על שינוי הייעוד של הקרקע ועל בניית 500 יחידות דיור, הם עשויים לפנות כדי לקבל את הנתח שלהם.

התסבוכות המשפטיות הללו הן הסיבה המרכזית לכך שכל הגורמים עימם שוחחנו החזיקו בדעה זהה. "יבנה כאן איצטדיון בעוד 10 שנים במקרה האופטימי. במקרה הריאלי, עוד 20 שנה", אמר גורם מקורב לעירייה. ועובד עירייה אחר הגדיל ואמר: "ספין תקשורתי שלא יכול להתממש במציאות".

נראה שהרוב משוכנעים כי חידוש אצטדיון לויטה לא ייצא לפועל, לפחות לא בעתיד הקרוב, כפי שנאמר בהצהרה באותה מסיבת עיתונאים. כך או כך, ראוי היה לכל הפחות, בטרם יוצאים בהצהרות ומפיחים תקווה בקרב האוהדים, או חששות בקרב אחרים, לקבל את כל האישורים לקיום הפרוייקט.

תגובת עיריית כפ"ס: "בניגוד לאמור בכתבה תכנון איצטדיון הכדורגל החדש נעשה בתיאום עם מינהל מקרקעי ישראל שהשטח בבעלותו. תכנון והקמת האצטדיון נעשים בשקיפות מלאה ועל פי תוכנית מסודרת על פי כל הנהלים.  הדבר גם הוסבר לכתבת לפני שלושה חודשים כאשר ראש העיר, רפי סער, גם הציע לה להתלוות אליו כדי ללמוד את כל הפרטים. מאז לא שמענו מהכתבת עד הופעת הכתבה, וכמובן שלא פנו אלינו לקבלת תגובה טרם פרסומה.

חבל שהכתבת מסתמכת על גורמים אינטרסנטים שמסרו לה נתונים לא מדויקים בלשון המעטה. תושבי כפר וחובבי הספורט בארץ כולה, יקבלו את כל הפרטים הדרושים במהלך התכנון וההקמה של האיצטדיון בדרכים המקובלות.

המקורות שעומדים מאחורי הכתבה אינם מודעים למהלכים שעיריית כפר סבא מובילה בנושא וטוב שכך. ראוי היה שהכתבת תסתמך על מידע אותו קיבלה ממקורות מוסמכים מאשר להמציא כתבה שכל מטרתה כתיבת מידע שהמציאות בימים אלה רחוקה מהם. כאמור, תהליך הקמת האצטדיון  החדש מתקדם בתיאום מלא עם מנהל מקרקעי ישראל, הבעלים על הקרקע, ויתר הפרטים יועברו בזמן ובצורה עובדתית ומסודרת.

כתבה זו אינה אחראית ולא מכבדת את הערוץ. ראוי היה כי אנשים המפיצים מידע לא מדויק יעמדו בשמם באומץ, ולא ימסרו מידע שלא תואם את המציאות בעילום שם".

סייע בהכנת הכתבה: עו"ד רני מרקוביץ'